Aamiainen Roomassa

Klassikko aamiainen Roomassa: cornetto eli voisarvi ja sen kanssa espresso tai cappuccino. Tämä aamiainen on syystäkin suosittu, ja sitä kannattaa kokeilla ainakin kerran.

Cornettojahan on saatavilla erilaisilla täytteillä: con la crema (kermakreemillä täytettynä) con la Nutella (Nutellalla), con la marmellada (marmeladilla). vuoto (tyhjä, sisällä ei täytettä).

Varsinkin kiireisinä arkiaamuina roomalaiset saattavat piipahtaa baariin (bar) nauttimaan seisaaltaan pikaisen espresson ja corneton. Jokaisessa korttelissa on ainakin yksi tällainen baari, ja niillä jokaisella on oma vakiintunut asiakaskuntansa. Hyvää kahvia ja voisarvia saa siis kyllä aivan kaikkialta.

Myös brunssikulttuuri on Roomassa monipuolinen. Tässä ehdotus listaksi niistä kahviloista ja brunssipaikoista, jotka syystä tai toisesta nousevat ylitse muiden:

Parhaat aamiaisbaarit ja –kahvilat

Gran Caffè – La Caffetteria

Fiini napolilaiskahvila tarjoaa suussa sulavia napolilaisherkkuja. Kahvi on kuin samettia. Kahvilan maine tuo joskus tänne liikaakin turisteja. Mutta ah! mitä suolaisia piiraita ja makeita leivoksia!

Osoite: Piazza di Pietra 65

Necci dal 1924

Pigneton boheemin kaupunginosan suosituimpia kahviloita. Täältä saa aamiaista aamuseitsemästä lähtien. On juustokakkua, suklaakakkua, cornettoja joka lähtöön. Necci dal 1924 kunnioittaa kiistellyn ja palkitun italialaisen elokuvaohjaajan ja kirjailijan Pier Paolo Pasolinin muistoa.

Osoite: Via Fanfulla da Lodi 68

Pompi

Pompi on roomalaisten keskuudessa saanut maineensa huolella valmistetuista täyteläisistä tiramisùistaan, onpa Pompia jopa kutsuttu tiramisùn valtakunnaksi. Tänne siis aamiaiselle, jos tuo maailmalla kaikkein tunnetuin italialaisleivos himottaa!

Osoite: Via Albalonga 7/11

Parhaat brunssipaikat

Hitaampiin aamuihin on Italiankin pääkaupungissa rikas brunssikulttuuri. Roomassa brunssille pääsee yleensä vasta puolilta päivin. Tähän on aivan looginen syy: roomalaiset juhlivat niin myöhään aamuyöhön, ettei brunssia kannata kattaa yhtään aikaisemmin.

Baccano

Noin sata metriä Fontana di Trevistä löytyy tämä pariisilaistyylinen ylellisesti sisustettu brunssipaikka. Aamiaisesta saa täällä maksaa, mutta laatu on hinnan väärti. Brunssin painikkeeksi voi tilata kuohuviiniä tai drinkkejä.

Brunssiaika: la ja su klo 11 – 16

Hinta: menu à la carte: antipasti eli alkupalat 9 – 22 €, primi e zuppe eli alkuruuat ja keitot 12 – 15 €, pääruuat 18 – 23 €, hampurilaiset 16 – 20 €, jälkiruuat 5 – 8 €.

Osoite: Via delle Muratte 23

BottiglierIa Pigneto

Runsas ja edullinen brunssibuffet, josta löytyy couscousta, grillattuja kasviksia, spelttiä. Kasvissyöjät on huomioitu hienosti. Rento, taiteellisen boheemi tunnelma sohvineen ja lukulamppuineen, Olivettin kirjoituskoneineen vetää Bottiglieraan opiskelijoita. Tunnelmaa on usein luomassa myös jokin paikallinen jazz-kokoonpano.

Brunssiaika: la klo 12 – 15, su klo 12 – 16

Hinta: la 10 €, su 15 €

Osoite: Via del Pigneto 106/A

La Moderna Testaccio

Amerikkalaisvaikutteinen brunssipaikka, jossa on usein tuoreen ruuan lisäksi tarjolla elävää musiikkia. Runsas mannermainen brunssikattaus ulottuu omeleteista laajaan crêpes-valikoimaan, sipulikeitosta pannukakkuihin.

Brunssiaika: su klo 12 – 16

Hinta: 18 €

Osoite: Via Galvani 89

MarGutta RistorArte

Rooman yhdellä idyllisimmistä kaduista Espanjalaisten portaiden välittömässä läheisyydessä piileskelee laadukas kasvisravintola, josta saa viikonloppuisin erinomaista aamiaista. Tarjolla myös vegaaniaamiaista.

Brunssiaika: lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12.30 – 15.30

Hinta: 25 €

Osoite: Via Marqutta 118

’Na Cosetta

Italialaiseen brunssiin on yhdistetty trendikkäästi itämaisia makumaailmoja. Reseptit ovat nonna (isoäiti) Cosettan perintöä. Paikka on hyvin suosittu, joten pöytävaraus on tarpeen.

Brunssiaika: su klo 12 – 16

Hinta: 12 €, alkoholin kanssa 14 €

Osoite: Via Ettore Giovenale 54

Lue myös:

Rooman parhaat kahvilat

Rooman kahvilakulttuuri

Rooman parhaat ravintolat

Rooman parhaat jäätelöbaarit

Rooman yöelämä

Rooman biletysvinkit top 5

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *