Katutaiteen renessanssi Rooman lähiöissä

Historiallisten museoiden ja raunioiden lisäksi Roomassa on nähtävillä runsaasti nykytaidetta. Juuri nyt kaupungissa sykkii erittäin elinvoimainen katutaiteen kulttuuri. Vuoden alussa Roomassa toteutettiin kunnianhimoinen street art -projekti, jonka seurauksena Tor Marancian lähiön talot saivat upeat katutaideteokset julkisivuihinsa. Muita katutaiteen kannalta tärkeitä kaupunginosia ovat Testaccio ja kauempana sijaitsevat lähiöt San Basilio ja Tor Bella Monaca.

Projektin taiteilijoista noin puolet on italialaisia ammattitaiteilijoita, kuten Hitnes, Alice Pasquini, Sten Lex, Agostino Iacurci ja Jerico, puolet kansainvälisiä tunnettuja nykytaiteilijoita, kuten Clemens Behr, Herbert Baglione ja MOMO. Kyse on siis todellisesta kaupunkitaiteen renessanssista.

Vuokrakerrostalojen seinät muodostavat valtavat kehykset toinen toistaan upeammille jättiseinämaalauksille. Tor Marancian lähiökerrostalon punertavasävyisessä seinässä astelee suuri supersankari, joka kantaa selässään toista, yhtä lihaksikasta supersankaria. Kummallakin on päässään kissanaamio. Joku onnekas voi kurkistaa ikkunastaan, joka aukeaa selässä kannettavan sankarin niskasta.

Joku onnekas voi kurkistaa ikkunastaan, joka aukeaa selässä kannettavan sankarin niskasta.

Testaccion kaupunginosassa oranssi kerrostalo on saanut päätyseinäänsä valtavan mustan läähättävän suden. Nämä seinätaideteokset tekevät tavallisista kerrostaloista uniikkeja asuinrakennuksia. Varmasti asukkaatkin ovat ylpeitä kotitaloistaan, joiden arvo nousee näiden nykytaideteosten myötä.

Katutaideteokset merkitty kartalle

Roomassa voi nyt ihailla laadukasta katutaidetta yhteensä 150 kadulla, ja yksittäisiä katutaideteoksia on laskettu olevan peräti 330. Näihin ei siis ole laskettu mitä tahansa graffiteja, vaan kyseessä ovat todellakin alan kovien ammattilaisten tekemät taideteokset, joita kadunmies voi ihailla aivan ilmaiseksi.

Katutaide on turistin helppo löytää, sillä kaupungin turistitoimisto on julkaissut katutaidekartan, jota jaetaan turisteille ilmaiseksi turisti-info-pisteissä. Roomassa todella halutaan tehdä nykykatutaidetta tunnetuksi. Projektin slogan on: Vaihda näkökulmaa, katu on uusi museosi! Sloganin myötä Rooman turistitoimisto ja Rooman kaupunki toivovat Roomasta taiteen kokonaistaideteosta. Rohkeasti siis lähiöön katutaiteen näyttelyyn!

P.S. Kun käyt Testacciossa, muista että kaupunginosasta löytyvät Rooman parhaat paninot!

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *