Rooman sää ja vuodenajat

Roomassa vallitsee välimerellinen ilmasto, joka voi suomalaiselle olla erittäin miellyttävä tai petollisen kylmä tai vaarallisen kuuma, riippuen vuodenajasta. Heinä – elokuussa kuumuus voi olla sietämätön, ja joulu – tammikuussa joutuu jopa palelemaan. Lämpötila laskee kuitenkin vain harvoin nollan alapuolelle. Marras – helmikuussa on sateisinta. Sateenvarjon myyjiä seisoskelee silloin lähes joka kadunkulmassa.

Paras aika suomalaiselle matkustaa Roomaan on siis keväällä tai syksyllä, jolloin lämpötila ei ole liian kylmä eikä liian kuuma. Vaikka joulu – tammikuussa äkkiseltään tuntuisikin, että lämmintähän tuolla on – kotimaahan verrattuna – kannattaa muistaa, että Italiassa ei tiedetä talojen lämmittämisestä yhtään mitään.

Missään en ole palellut niin kuin Roomassa, kun rustasin graduani pitkinä, sateisina, luihin ja ytimiin käyvinä talvikuukausina 2000-luvun alkupuolella. Pysyin hengissä juomalla alkoholilla terästettyä kahvia (caffè correttoa) ja pukeutumalla yöksi kaikkiin omistamiini vaatteisiin. Opiskelijakommuunimme ikkunanraoista tuuli ja satoi luntakin sisään niin, että lattialla oli talvisin aina lätäkkö. Lämmitys oli ajastettu päälle iltakuudesta puoleen yöhön. Aamuun mennessä lämpötila oli laskenut lähelle viittä lämpöastetta. Kivilattia oli kuin jäänpinta, joka hohkasi kipeän kylmää villasukkien läpi. Harvoja olivat ne ihanat aamut, jolloin suihkusta tuli edes haaleaa vettä.

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *