Rooma – Circo Massimo

Circo Massimo eli Circus Maximus on jäänyt puristuksiin kahden vilkasliikenteisen tien väliin – jälleen kerran osoitus siitä, miten Roomassa nykyaika ja mennyt maailma limittyvät.

Aikoinaan Circo Massimolle mahtui jopa 250 000 katsojaa seuraamaan kilpa-ajoja. Paikalla järjestettiin monenlaisia hevosajoja ja gladiaattori-taisteluita alkaen jo noin 300 ennen ajanlaskun alkua. Siis reilu 300 vuotta ennen Colosseumin rakentamista! Circo Massimo oli täyden palvelun viihdekeskus: yleisön tarpeita olivat tyydyttämässä niin kapakoitsijat, ravintoloitsijat, ennustajat kuin prostituoidutkin. Näin Rooman ylhäisö saattoi viettää Circo Massimolla rattoisan rentouttavan viikonlopun.

Vaikka nykyihmisen on vaikea hahmottaa laakealta aakealta, miltä täällä on näyttänyt Circo Massimon kukoistuksen päivinä, tiedetään, että Circus Maximus on ollut vaikuttava näky. Keisari Augustuksen aikana Circoa tuotiin koristamaan egyptiläinen obeliski, joka ei enää seiso Circo Massimolla vaan Piazza del Popololla. Toinenkin obeliski tuotiin Circus Maximukselle, mutta sekin on jo rahdattu pois ja seisoo tätä nykyä Lateraanikirkon vieressä.

Kentän itäpäässä sen sijaan kykkii edelleen liikuttavan näköinen torni, se on keskiaikainen mylly, Torre della Moletta, ajalta jolloin ympärillä oli pelkkää maaseutua vihantine viljelysmaineen.

Julman keisari Neron aikana riehunut tarunhohtoinen Rooman tulipalo alkoi juuri Circo Massimolta. Circo ei kuitenkaan tuhoutunut palossa täysin, ja kilpa-ajoja kyettiin järjestämään vielä palonkin jälkeen aina 500-luvulle jaa. saakka.

Nyt paikalla voi ihmetellä isoa avointa soikiota kahden vilkasliikenteisen ajoväylän välissä. Alue on noin 600 metriä pitkä ja 200 metriä leveä kenttä, parisen metriä maanpinnan alapuolella. Joskus Circon pohjalla saattaa bongata hölkkäävän roomalaisen hikinauha otsallaan kiertämässä muinaisen urheilukentän ulkokehää. Mikäs siinä, jos ei terveellisempääkään lenkkireittiä ole tarjolla – ajokaistoilta kun tuprahtelee ruuhkissa tööttäilevistä Fiateista melkoinen päästöpilvi hölkkääjän huohottaviin keuhkoihin. Vaikka toisaalta – melkoisen komiat on lenkkimaisemat! Circon toista sivua reunustavat Palatinus-kukkulan keisaripalatsien rauniot ja toisella puolella ajoväylän takana kohoaa kaunis Aventinus-kukkula. On sitä kolkommissakin maisemissa hölkätty! Circo Massimo ei ole kuitenkaan vain unohdettu lenkkeilijöiden juoksutanner; Rooman kaupunki järjestää täällä silloin tällöin suuria ulkoilmakonsertteja, mihin muinainen Circus Maximus on kuin luotu.

Auki: aina

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *