Shoppailu Roomassa

Päivitetty: 21.10.2017

Shoppailu on verrattain vaivatonta Rooman historiallisessa keskustassa. Putiikkeja löytyy lähes joka korttelista, ja niihin on helppo kävellä sisään.

Pienyrittäjien kaupunki

Italia on pienyrittäjien maa. On sanottu, että joka neljäs italialainen on yrittäjä. Paikalliseen ostoskulttuuriin pääsee tutustumaan parhaiten asioimalla perheliikkeissä ja pikkuputiikeissa. Tarjonta ei pienissä kaupoissa ole sitä samaa valtavirtaa mitä kaikkialla, ja samalla voi tukea paikallista pienyrittäjyyttä.

Ostoskadut

Tunnettuja ostoskatuja ovat Piazza Venezialta Piazza del Popololle johtava Via del Corso ja Via Nazionale sekä Via Cola di Rienzo, joiden varrella on niin edullisia putiikkeja kuin merkkiliikkeitäkin, kuin myös niitä tuiki tuttuja ketjuja kuten Zara ja H&M.

Antiikista kiinnostuneiden kannattaa suunnata Via del Babuinolle ja Via della Scrofalle, joka muuttuu Via di Ripettaksi lähestyttäessä Piazza del Popoloa.

Piazza del Popololta lähteviä kolmea katua, Via di Corsoa, Via del Babuinoa ja Vi di Ripettaa kutsutaan Tridenteksi. Tridente on kävelykatua kokonaisuudessaan, ja siksi siellä on mukava kävellä ja tehdä ikkunaostoksia.

Huippumuotia löytyy Piazza di Spagnan ympäristöstä luksuskatu Via dei Condottilta, Via Borgognonalta, Via Bocca di Leonelta ja niiden poikkikaduilta. Sieltä löytyvät Pradan, Diorin, Armanin, Chanelin, Calvin Kleinin, Dolce&Gabbanan, Valentinon ja muiden huippusuunnittelijoiden liikkeet.

Kenkiä ja koruja erikoisempaankin makuun löytyy Via del Boschettolta.

Campo de’Fiorin ympäristössä, esimerkiksi Via dei Giupponarilla, sijaitsee nuorisomuotia tarjoavia liikkeitä, jotka pitävät ovensa usein auki iltamyöhään. Pratin kaupunginosassa Vatikaanin liepeillä on myös kauppakeskittymä, josta voi tehdä monenlaisia, hintatasoltaan hyvin vaihtelevia vaatelöytöjä.

Second hand

Testaccion kaupunginosassa on edullisempia ja myös käytettyjen vaatteiden liikkeitä, samoin Via del Governo Vecchiolla ja sen sivukujilla sekä toreilla. Näissä paikoissa kannattaa aina yrittää tinkiä.

Voin lämpimästi suositella Omeron ja Cecilian yli 30 vuotta vanhaa käytettyjen vaatteiden kauppaa Via del Governo Vecchiolla. Sieltä löytää esimerkiksi Chanelin 50-luvun malleja ja Firenzessä tehtyjä nahkatakkeja eri vuosikymmeniltä sekä käsityötä, mitä ei saa enää mistään muualta. Omero ja Cecilia ovat pariskunta, joka ottaa asiakkaat vastaan kuin ikivanhat tutut. Heidän putiikissaan käynti on elämys.

Garbatellan metroaseman läheisyyteen on avattu uusi vintage-tori, joka on auki joka sunnuntai aamuyhdeksästä iltakahdeksaan, paitsi italialaisten lomakuukausina heinä-elokuussa. Torilta löytyy vaatteiden lisäksi kirjoja, sarjakuvia, levyjä, leluja, taideteoksia – monenlaisia keräilyharvinaisuuksia.

Uusi, uljas ostoskeskus

Roomaan avattiin syksyllä 2017 uusi ostoskeskus La Rinascente. Nimensä mukaisesti La Rinascente on rakennettu renessanssinaikaiseen komeaan kivitaloonVia del Tritonella sijaitseva ylellinen ostosparatiisi käsittää peräti kahdeksan kerrosta, kattoterassin ja neljä ravintolaa. Kattoterassilta on sanoinkuvaamattoman upeat näkymät yli Rooman.

Vaikka La Rinascente on huippumoderni, on historia täälläkin läsnä: ostoskeskuksen seinässä on näkyvissä pätkä antiikin aikaista vesijohtoputkea, Acqua Virgoa. Acqua Virgo tuo vettä korkealta Salonelta Fontana di TreviinAqua Virgo on ainut Rooman antiikkisista vesijohdoista, jossa vesi on virrannut tauotta sen avaamisesta meidän päiviimme.

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *