Rooma – Fontana di Trevi

Kannattaa vastustaa houkutusta kahlata Fontana di Trevissä kuten Anita Ekberg teki Federico Fellinin elokuvassa La dolce vita. Rooman kuuluisimmassa suihkulähteessä pulikoimisesta rapsahtaa nimittäin satojen eurojen sakot!

Fontana di Trevi on Rooman suurin suihkulähde ja Colosseumin jälkeen tunnetuin nähtävyys. Rokokoo-tyylisen ylenpalttisuuden suunnitteli Nicola Salvi, ja se valmistui vuonna 1762. Suihkulähteen takana oleva, sata vuotta aikaisemmin rakennettu Palazzo Poli oli tuolloin paavien toimistorakennus. Alun perin Fontana di Trevi oli kuitenkin tarkoitus rakentaa Piazza della Colonnalle, mutta siellä ei ollut tarpeeksi tilaa Salvin suurelliselle suunnitelmalle. Kovin paljon tilaa ei tosin tälläkään aukiolla ole; suihkulähde tuntuu kohtuuttoman suurelta sitä ympäröivään piskuiseen piazzaan nähden, joka kiertyy taloineen kuin katsomoksi Trevi-näyttämön ympärille.

Fontana di Trevillä parveilee aina suuri määrä turisteja ottamassa valokuvia toisistaan heittämässä kolikkoa veteen. Ainoastaan varhaisina aamuyön tunteina suihkulähteellä on hiljaista. Roomaanhan ei uskomuksen mukaan ole palaamista, ellei ole uhrannut lanttia Fontana di Treville. Heittäessä saa myös toivoa, ja toive luultavasti toteutuu. Huhutaan, että Rooman kaupunki tienaisi turistien onnenkolikoilla jopa 500 000 euroa vuodessa!

Tungoksessa liikkuvat myös kaiken maailman rihkamakauppiaat ja taskuvarkaat. Muunkinlaista ryöstelyä tapahtuu: jäätelötötterön tai cappuccinon hinta voi Trevin ympäristössä olla tupla- tai triplahintainen kaupungin keskihintoihin verrattuna.

Parituhatvuotinen vesijohto

Mahtipontiset veistokset suihkulähteessä esittävät roomalaisten merenjumalaa Neptunusta merihevosten vetämissä simpukkavaunuissa. Lihaksikkaat tritonit, vedenhaltijat, ohjaavat näitä vaunuja. Kummallakin sivulla seisovat runsauden ja terveyden jumalattaret.

Fontana di Trevi on vettä tuovan vanhan vesijohdon, Acqua Virgon, päätepiste. Vesijohdon alkupää on Salonessa 20 kilometrin päässä. Aqua Virgo on ainut Rooman antiikkisista vesijohdoista, jossa vesi on virrannut tauotta sen avaamisesta aina meidän päiviimme, siis jo yli 2000 vuotta!

Acqua Virgon avasi keisari Augustuksen tyttären Julian aviomies Agrippa vuonna 19 eaa. Vesijohto vedettiin, jotta saatiin vettä Pantheonin lähellä sijainneeseen kylpylään. Johdossa virtasi vettä kylpylään parhaimmillaan 100 000 kuutiometriä vuorokaudessa.

Terveyden jumalattaren yläpuolella on neitsyt, joka tarinan mukaan osoitti lähteen olinpaikan vettä etsineille sotilaille. Siitä vesijohdon nimi, Virgo (it. Acqua Vergine). Ainoa paikka nyky-Roomassa, jossa voi nähdä pätkän tätä antiikinaikaista vesikanavaa, on osoitteessa Via del Nazareno 9.

Fontana di Trevin, niin kuin ei muidenkaan Rooman suihkulähteiden vettä voi juoda. Sama vesi kiertää lähteessä viikon ajan sähköpumppujen avulla.

Sisälmysmuseo

Fontana di Trevin aukiolla voi ihailla myös Chiesa dei Santi Vincenzo e Anastasion komeaa julkisivua. Kirkossa säilytetään 22 paavin sydäntä ja keuhkoja (paavi Sixtus V:stä, joka kuoli 1590, paavi Leo XIII:een, joka kuoli 1903). Kaikki nämä paavit menehtyivät läheisessä Quirinalen palatsissa, joka toimi tuolloin paavien kesäpalatsina. Paavi Pius X lakkautti makaaberin tavan säilöä paavien elimiä, sillä kansan suussa kirkkoa alettiin kutsua sisälmysmuseoksi.

Fontana di Trevi restauroitiin hiljattain. Työ kesti peräti 17 kuukautta, ja se valmistui 3. marraskuuta 2015. Ehostus tuli maksamaan peräti 2 180 000 euroa.

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (2):

Anu Rinkinen 02.02.2015 11:14

Niin, restaurointitöitä ei tietenkään voi välttää Roomassa. Edellisestä Fontana di Trevin perusteellisesta restauroinnista onkin jo aikaa, taisi olla vuosina 1989 - 1991. Onneksi suihkulähdettä pääsee silti ihailemaan, ja vieläpä ihan uudesta perspektiivistä tuolta mainitsemaltasi sillalta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anu Rinkinen 04.11.2015 12:46

Vihdoin Fontana di Trevin restaurointityö on saatu päätökseen! Ja maksoi vain 2 180 000 euroa...

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heli 29.01.2015 10:53

Trevin suihkulähde on ollut puhdistettavana ja restauroitavana kesästä 2014 lähtien. Restaurointitöiden on arvioitu kestävän vuoden 2015 loppuun asti. Tänä aikana lähde on siis rakennustelineiden peitossa, eikä käytössä. Suihkulähdettä pääsee kurkistamaan läheltä rakennustelineiden alta turisteja varten rakennettua siltaa pitkin. Lisätietoa voi lukea Rooma-blogistani.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *