Rooma – Trajanuksen foorumi

Keisari Trajanuksen foorumin (Mercati di Traiano e Foro di Traiano) kauppahalleissa myytiin kaikkea maan ja taivaan väliltä: mausteista silkkiin. Trajanus rakennutti hallit 100-luvulla jaa. Nämä rauniot kuuluvat Rooman upeimmin säilyneisiin.

Kauppahallit suunnitteli keisari Trajanuksen hoviarkkitehti Apollodorus Damaskoslainen. Ne käsittivät 150 myyntipistettä. Hallien edustalla on Trajanuksen Forum, joka jää osittain myöhemmin rakennettujen kirkkojen ja Via dei Fori Imperialin alle.

40-metrinen Trajanuksen pylväs pystytettiin torille 113 jaa. Trajanuksen kaudellahan Rooman imperiumi oli laajimmillaan. Pylvästä kiertää koristeena spiraalinmuotoinen friisi, jossa kuvataan Trajanuksen vuosina 101-106 käymiä sotia daakialaisia (nykyistä Romaniaa) vastaan. Alun perin pylvään päässä seisoi Trajanuksen patsas, mutta vuonna 1587 se korvattiin Pyhän Pietarin patsaalla.

Trajanuksen tuhkat on haudattu pylvään jalustaan.

Osoite: Via IV Novembre 94

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (1):

foro 07.03.2016 06:01

Genuinely no matter if someone doesn't be aware of afterward its up to other visitors that they will help, so here it takes
place.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *