Rooman parhaat ravintolat

Rooma tarjoaa parastaan syrjäisemmillä pikku piazzoilla, hiljaisemmilla kujilla, etäämmällä nähtävyyksien turistivirroista. Parhaissa ravintoloissa ei ole turistimenua, eikä siellä useinkaan ole käännetty ruokalistaa englanniksi. Älä siis haksahda näihin keskustan nähtävyyksien välittömässä läheisyydessä sijaitseviin ravintoloihin, vaan malta hakea vähän kauempaa! Rooman parhaat ravintolat eivät elämöi itsestään näkyvin katumainoksin, vaan hiljainen tieto kaupungissa ohjaa kulinaristit oikeisiin osoitteisiin.

Agustarello

Agustarelloon kannattaa lähteä kokeilemaan perinteistä roomalaista cucinaa poveraa eli köyhän keittiötä. Agustarellossa käyvät paikalliset duunarit ja Roomassa vierailevat italialaiset, ja ruoka on sen mukaista: maittavaa, täyttävää ja edullista. Menu on tietysti vain italiaksi eikä kukaan henkilökunnasta osaa englantia.

Alkupalaksi suosittelen paikan erinomaisia bruschettoja. Sen jälkeen kokeilemisen arvoisia ovat kuuluisat la coda alla vaccinara (häränhäntämuhennos) ja trippa alla romana (naudan mahalaukku). Tai jos haluaa jotakin kesympää, Agustarellon le polpette di carne eli perinteiset italialaiset lihapullat tomaattikastikkeessa tyydyttävät vaativankin maun.

Kasvissyöjille voin suositella erinomaista cavatelli cicoria e pecorinoa (lehtisikuri-pecorinopastaa) tai carciofi alla romana (artisokat roomalaisittain).

Listalla ei ole kalaa.

Agustarello sijaitsee syrjäisemmässä Testaccion kaupunginosassa, jossa on muutenkin epätodennäköistä törmätä laajoihin turistilaumoihin. Lähde siis tänne aistimaan aitoa roomalaista tunnelmaa!

Osoite: Via G. Branca 98

Ai Spaghettari

Tämä on se paikka, jossa kannattaa tilata pasta alla carbonaraa. Vaikkakin mikä tahansa pasta on kuin unelma. Ai Spaghettari on Trasteveren parhaita pasta- ja pizzapaikkoja. Annokset ovat konstailemattomia, runsaita, värikkäitä ja taatusti tuoreista aineksista valmistettuja. Sama perhe on valmistanut pastaa täällä vuodesta 1896 lähtien!

Ravintola sijaitsee hieman syrjässä Trasteveren turistitungoksesta, minkä ansiosta se on säilyttänyt autenttisuutensa. Kesäisin Ai Spaghettarin edessä avautuu suuri terassi, jonne löytävät matkailijoiden lisäksi paikalliset roomalaiset teatteri- tai elokuvailtansa jälkeen.

Osoite: Piazza San Cosimato 57-60.

Al Cardello

Runoilija Elina Vaaran (ja monen muun) kantatrattoria Roomassa, Colosseumin välittömässä läheisyydessä. Pizza oli suomalaisille vielä uusi asia 1950-luvulla, kuten Vaara kirjoittaa päiväkirjassaan vuodelta 1953: ”Nyt istun kunnollisen näköisten työläisten keskellä ja söin pikku pizzankin, joka hauskasti venyttelihe haarukkani piikeissä. Kun oppii syömään pizzaa, voi sanoa oppineensa melko paljon.” Ravintolan seinällä riippuva muistolaatta kunnioittaa suomalaista kanta-asiakastaan.

Al Cardellossa on tarjoiltu tyypillisiä roomalaisia ja abruzzolaisia ruokalajeja vuodesta 1920 lähtien. Viime vuosina Al Cardellon palvelun ja ruuan taso on kuitenkin ollut vaihteleva. 

Osoite: Via del Cardello 1

Capo de Fero

Capo de Fero on monen italialaisen lempiravintola Trasteveressa. Ravintolasta saa todella herkullista ja täyttävää roomalaista ruokaa moneen kertaan palkittujen kokkien laittamana ja hauskojen yhdennäköisten veljesten tarjoilemana.

Capo de Feroon kannattaa ehdottomasti mennä maistelemaan roomalaisia antipastoja eli alkuruokia. Ravintolan kuuluisin annos on silti pastaruoka rigatoni democratici eli demokraattiset putkimakaronit. Politiikka on luonnollinen osa italialaista ruokapöytää, suorastaan itsestäänselvyys, ja näin Capo de Fero siis julistaa demokratian sanomaa tällä maittavalla annoksellaan – ja hiukan pilke silmäkulmassa.

Osoite: Via S. Cosimato 16

Dal Bolognese

Tunnettu, arvostettu ja kallis ravintola varustettuna upealla näkymällä Piazza del Popololle. Täällä on totuttu näkemään kansainvälisiä tähtiä, ja täällä käy Rooman kerma ja italialaiset poliitikot. Ruoka on tietysti taivaallista ja palvelu äärimmäisen hienostunutta.

Keittiö ammentaa nimensä mukaisesti Bolognan alueelta, joka on tunnettu herkullisesta mutta italialaisittain melko raskaasta keittiöstään.

Primoksi kannattaa kokeilla misto di pastaa: samalla lautasella saa maistella neljää eri pastaruokaa, kutakin omalla ihanalla kastikkeellaan.

Osoite: Piazza del Popolo 1

La Carbonara

Vuodesta 1906 toiminut, yksi Rooman kuuluisimmista pastaravintoloista sijaitsee lähellä Basilica Santa Maria MaggioreaCarbonara on roomalainen tukeva pastaruoka, jossa on sianlihaa ja kananmunaa (ei kermaa, kuten jotkut suomalaisravintolat kuvittelevat!). La Carbonarassa uskaltaa siis maistaa pasta alla carbonaraa.

Myös talon gnocchit ovat maistamisen arvoisia, samoin kuin tyypillinen roomalainen pastaruoka cacio e pepe, joka sopii hyvin myös kasvissyöjille, sillä siinä on vain juustoa ja pippuria. Yksinkertaisuudessaan nerokas annos!

La Carbonara kuuluu niihin roomalaisiin ravintoloihin, jotka hankkivat kaikki aineksensa tuoreena. Mitään ei pakasteta, sillä “pakastettu ruoka on kuollutta ruokaa”. Siis jos ei ole artisokka-sesonki, on turha tilata listalla olevaa carciofi alla romanaa!

Pöytävaraus on suositeltava.

Osoite: Via Panisperma 214

La Taverna de’Mercanti

Keskiaiaikaista tunnelmaa tarjoilee Trasteveren syrjäisellä piazzalla sijaitseva must-ravintola La Taverna de’Mercanti. Tänne kannattaa suunnata iltapizzalle tai romanttiselle illalliselle kynttilänvalossa. Taverna on tunnettu myös grillatuista liharuuistaan ja perinteisistä keskiaikaisista resepteistään. Täällä kannattaa maistaa esimerkiksi polentaa, italialaista maissipuuroa, joka oli ennen vanhaan köyhien ruokaa, nykyään suuri kulinaristinen elämys.

Vanha kivitalo huokuu Rooman menneisyyttä, kylmää keskiaikaa. Mutta asiakkaan sydäntä lämmittää vieraanvarainen tunnelma ja avotuli, jossa lihavartaat kypsyvät. Asiakkaina käy runsaasti roomalaisia, mikä on aina takuu ravintolan tasosta.

Menu on vain italiaksi, mutta tarjoilijoista aina joku osaa englantia. Henkilökunta auttaa asiakasta mielellään ja täällä voi myös huoletta antaa keittiön yllättää.

Osoite: Piazza dei Mercanti 3 A.

Osteria Margutta

Mitä ihastuttavin laaturavintola idyllisellä Via Marguttalla Piazza di Spagnan katveessa ja vastapäätä taloa, jossa kuvattiin Loma Roomassa –elokuva. Villiviiniköynnösten keskellä on pieni tunnelmallinen terassi, jolla on mukava istua, sillä Via Margutta on rauhallinen katu.

Täällä on isot antipasto-annokset, jotka lupaavat hyvää myös jatkolta. Jos söisin koko roomalaisen menun joku ilta, luultavasti söisin sen täällä.

Keittiö suosittelee erityisesti spaghetti alla carbonaraa, i rigatoni all’amatricianaa, le pappardelle alla cacciatoraa, i saltimbocca alla romanaa ja i carciofi e le puntarelle alla romanaa.

Perjantaisin ja lauantaisin tarjoillaan kalamenu. Kiinni sunnuntaisin.

Osoite: Via Margutta 82.

Ristorante 34

Tämä ravintola Piazza di Spagnan lähellä vastaa roomalaistenkin vaativaan makuun. Ruokalistalta löytyy perinteisiä roomalaisia ruokalajeja, kuten saltimbocca alla romanaa, trippa alla romanaa (naudan mahalaukkua) ja polpette di manzo alla romanaa. Litra talon viiniä Montepulciano d’abruzzoa vain 11 €.

Ristorante 34 on myös kuuluisa erityisen kohteliaasta ja avuliaasta henkilökunnastaan. Täältä asiakas poistuu hyvillä mielin.

Osoite: Via Mario de Fiori 34.

Lukiessasi ruokalistaa saatat tarvita pientä ravintolasanastoa.

Lue myös:

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Kaisu 26.11.2019 23:08

Hei Anu,
Söimme illallista sattumalta sekä suosittelemassasi La Carbonarassa että taverna de’ marcantissa suosituksesi pohjalta. Molemmat olivat isoja pettymyksiä. La carbonarassa hyvä tunnelma ja ystävällinen palvelu pelasti jotain. Pasta oli hyvin keskivertoa, onneksi olimme jo aiemmin matkalla syöneet muualla taivaallista pastaa! En todellakaan suosittelisi tätä turistien kansoittamaa ravintolaa kenellekään. Taverna de’mercanti oli aivan naurettava turistirysä. Ravintola oli teennäisesti sisustettu ja mainostamasi avotulella grillattu liha todella suolaista, lähinnä vitsi. Toivottavasti kukaan ei erehdy syömään tänne. Rooma on täynnä parempia ravintoloita!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anu Rinkinen 27.11.2019 16:39

Hei Kaisu ja kiitos palautteestasi. Todella ikävä kuulla, että nämä ravintolat tuottivat pettymyksen. Harmillista, että niiden suosio on aiheuttanut laadun heikkenemistä. Suosittelu onkin aina kaksiteräinen miekka. Täytyypä seurata tilannetta!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuomas Tikanoja 24.10.2019 12:54

Hei Anu! Sujuvaa ja asiantuntevaa tekstiäsi on ilo lukea. Olen parhaillaan kirjoittamassa Rooma-aiheista blogia minäkin. Voinko linkittää tämän "Parhaat ravintolat" sivusi omalleni? Olin Roomassa vain viikon, joten en vielä päässyt kunnolla tutustumaan paikalliseen ruokakulttuuriin. Voisitko suositella joitakin paikallisia ruokalajeja, joita kunnon turistin tulisi ehdottomasti kokeilla?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anu Rinkinen 27.11.2019 16:35

Hei Tuomas! Ja kiitos palautteestasi! Kokeilisin Roomassa cacio e pepe -pastaa, carciofi alla romanaa (artisokkia roomalaisittain) sekä pinsa-pizzaa. Näitä voivat syödä myös kasvissyöjät.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuulia Kolehmainen 04.11.2019 16:35

Heippa Tuomas! Vastailen Anun puolesta. Voit tottakai linkittää tämän sivun blogiisi. Lisäilin tuohon ylle muita Anun ruokaan liittyviä Rooma-artikkeleita. Ehkäpä löydät niistä lisäinspistä omaan blogiisi :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Petri Härkönen 01.06.2017 11:58

AL CARDELLO, oli todellinen pettymys. Ruoka oli surkeaa ja palvelu luokatonta. Myös laskussa oli turistilisää. Olen syönyt 32 kertaa illallista ravintolassa Italiassa tänä vuonna. Tämä oli ehdoton pohjanoteeraus. Älkää ihmeessä suositelko tätä.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anu Rinkinen 01.06.2017 12:06

Kiitos palautteestasi, Petri, ja todella ikävä kuulla, että näin kävi!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *