Rooman parhaat viinibaarit

Rooman parhaat viinibaarit houkuttelevat tutustumaan valikoimiinsa jo alkuillasta, ja ovatkin usein hyviä aperitiivipaikkoja. Ennen kuin suuntaat näihin viinitupiin, muistathan, että Italiassa sopii kyllä humaltua iloisesti, mutta änkyräkännissä esiintyminen on ehdottoman paheksuttua ja alhaista. Onneksi viinilasillisen kanssa tulee usein lautasellinen pientä suolaista, mikä ehkäisee viinin turhan ärhäkkää päähän nousua. Moniin viinibaareihin voi jäädä syömään ihan illallistakin.

La Barrique

The New York Timesinkin esille nostama, asemansa vuodesta 2001 säilyttänyt tyypillisen italialainen viinibaari, jossa viinin siemailun lomassa on mahdollista maistella parmesania, gorgonzolaa, pecorinoa ja leikkeleitä, kuten prosciutto crudoa tai mortadellaa, myös pasta-annoksia. Usein elävää musiikkia. Viinivalikoimassa vakuuttava määrä luomuviinejä.

Osoite: Via del Boschetto, 41

Facebook

Cul de Sac

Cul de Sac on todella arvostettu viinibaari ja siksi usein täynnä asiakkaita, joista suuri osa nykyään myös turisteja. Ruoka on gourmet-tasoista, hintansa veroista.

Osoite: Piazza di Pasquino, 73

Nettisivu

Il Goccetto

Paikallisten niin suuresti suosima, että sisään on usein vaikea mahtua saati löytää istumapaikkaa. Asiakaskunta levittäytyykin hilpeästi Goccetton eli Tilkallisen eteen kadulle, ja mukaansa voi ostaa myös kokonaisen viinipullollisen tai pari, sillä Goccetto on myös enoteca, viinikauppa. Yli 800 etikettiä. Roomalaiseen tyyliin Goccetto sijaitsee rakennuksessa, joka on valmistunut vuonna 1527 – ei mitään ihmeellistä! Goccettoon kannattaa mennä, kun haluaa aistia antiikkisen viinituvan tunnelmaa. Goccetto sijaitsee ihanan tunnelmallisella Via dei Banchi Vecchillä.

Osoite: Via dei Banchi Vecchi, 14

Facebook

Enoteca Vigneto

Pigneton sympaattisessa ja trendikkäässä kaupunginosassa kolmen Pignetolla asuvan nuoren aikuisen, Vincenzon, Cecilian ja Antonellan rakkaudella pitämä viinibaari on tarjoillut tiensä viini-ihmisten sydämiin. Lista on hyvin demokraattinen: siltä löytyy ainakin kaksi viiniä jokaisesta Italian maakunnasta. Saatavilla myös shampanjaa ja tietysti erilaisia antipastoja ja pikkuannoksia pikkunälkään. Sisustus on raikkaan ilmava.

Osoite: Piazza del Condottieri, 26/27

Facebook

Il Piccolo

Rooman pienin viinibaari, niin nimensä veroinen Piccolo. Tänne on helppo juuttua terassille seuraamaan ohikulkevia ihmisiä ja antaa viinin viedä stratosfääriin. Ja aika hyvä hinta-laatu-suhde!

Osoite: Via del Governo Vecchio, 74

Facebook

Litro

Kolme vuotta täyttävä “Litra” on vakiinnuttanut paikkansa Rooman arvostetuimpien ja suosituimpien viinibaarien joukossa. Litro on aina hauska. Mahdollisuus illallisen nauttimiselle. Asiantunteva henkilökunta neuvoo mielellään viinin valinnassa.

Osoite: Via Fratelli Bonnet, 5

Nettisivu

Sorì

Tunnelmallinen ja laadukas, mutta aina edullinen viinitupa San Lorenzon opiskelijakaupunginosan kätköissä. Sorìssa saatat tutustua tuohon tummasilmäiseen italialaiseen taiteilijanuorukaiseen, jota olet etsinyt koko tähänastisen elämäsi. Tai pääset väittelemään Italian politiikan mädännäisyydestä, tai saat kuunnella filosofista keskustelua Italian romantikkorunoilija Giacomo Leopardin runosta L’infinito.

Osoite: Via dei Volsci, 51

Nettisivu

Trimani

Nuori ja nuorekas asiakaskunta tässä jo 25 vuotta palvelleessa viinibaarissa. Trimanissa järjestetään säännöllisesti ja epäsäännöllisesti viinimaisteloita, juustomaisteloita, oliivimaisteloita ja muita happenningeja. Kaikki tämä pitää Trimanin trendin harjalla vuodesta toiseen. Hyvällä paikalla lähellä Piazza della Repubblicaa.

Osoite: Via Cernaia 37/b

Vino al Vino

Sisilialaisia antipastoja teeskentelemättömässä ilmapiirissä. Täällä viini on viiniä, eikä siihen ole sen enempää lisättävää. Seura hoitaa loput!

Osoite: Via dei Serpenti, 19

 

Ja vielä aiheeseen sopiva sitaatti Alda Merinin runosta:

 

Pidän uinuvien viinitupien

    pimeistä sopukoista,

siellä ihmiset saavuttavat laulunsa lakipisteen (–)

ja syvistä viinipikarillisista,

siellä mieli riemuitsee,

pidän ajatuksen lumovireestä. (–)

    Rakastan viinitupia

jotka puhuvat terävää kieltä

Bacchuksen suulla. (–)

 

(Suom. Anu Rinkinen)

 

Siis: alla salute!

 

© Anu Rinkinen

 

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *