Rooma – Villa Borghesen puisto

Villa Borghese kuuluu Rooman lukuisiin, yleisölle avonaisiin, avariin ja vehreisiin puistoihin, jonne voi hakeutua levähtämään suurkaupungin hektisiltä kaduilta. Puisto on myös yksi Rooman romanttisimmista paikoista.

Puistoon pääsee Piazza di Spagnan yläpuolelta Pincio-puutarhasta, Via Venetolta Porta Pincianan kautta tai prinssi Camillo Borgheselle vuonna 1825 rakennetusta Piazzale Flaminion sisäänkäynnistä.

Paavi Paolo V:n veljenpoika kardinaali Scipione Borghese suunnitteli Villa Borghesen puiston vuonna 1605. Siitä tuli oikea uusklassismin taidonnäyte Roomassa. Puistoon toimitettiin kuvanveistäjä ja arkkitehti Berninin isän Pietron tekemiä veistoksia ja Giovanni Fontanan suihkulähteitä.

Villa Borghese siirtyi Rooman kaupungille vuonna 1903, ja siitä lähtien se on ollut yleisölle avoin.

Rintakuvia ja temppeleitä

Villa Borghesen puisto on ympärysmitaltaan noin kuusi kilometriä, ja se sulkee sisäänsä museoita (muun muassa Galleria Borghesen museon ja Villa Giulian museon), oppilaitoksia, eläintarhan, ratsastuskoulun, amfiteatterin ja tekojärven.

Puistossa törmää siellä täällä edesmenneiden hallitsijoiden totisiin rintakuviin ja uusklassisiin sieviin temppeleihin sekä muurinpätkiin, jotka on yritetty saada näyttämään antiikinaikaisilta raunioilta. Uusklassismi jäljitteli nimensä mukaisesti antiikin klassista taidetta. Esimerkiksi Tempio di Antonino e Faustina on Cristoforo Unterbergin taiteilema vuodelta 1792, vaikka se näyttääkin 2000 vuotta vanhalta jäänteeltä. Piazza di Sienalla suihkuaa Fontana dei Cavalli Marini (Merihevosten suihkulähde), sekin 1700-luvulta. Lähteen merihevoset tuntuvat korskahtelevan ja ryntäävän villiin laukkaan hetkenä minä hyvänsä. Viale della Casina di Raffaellolta löytyy puolestaan uusklassinen, pyöreä piskuinen Tempio di Diana, jonka suunnitteli Antonio Aprucci vuonna 1789.

Tekojärven puisto, Giardino del Lago, sijaitsee aivan Villa Borgesen puiston keskellä. Antonio ja Mario Asprucci suunnittelivat järvipuiston englantilaistyyliseksi. Siellä kasvaa sypressejä, bambua, banaanipuita. Järven keskellä on neoklassinen Aescalapiukselle omistettu temppeli 1700-luvulta.

Osta liput museoon yhteistyökumppanimme Tiqetsin sivulta. Saat liput suoraan puhelimeesi ja/tai sähköpostiisi valintasi mukaan.

Gogolin inspiraation lähde

Villa Borghesen puistossa on paljon kirjailijoiden ja runoilijoiden patsaita. Joukosta löytyvät Byron, Goethe ja Viktor Hugo. Piazzale Paolina Borghesella seisovan Gogolin patsaan jalustassa lukee: ”Kykenen kirjoittamaan Venäjästä vain Roomassa, vain Roomassa Venäjä näyttäytyy minulle kokonaisuudessaan ja valtavuudessaan.” Gogol kirjoitti tiettävästi juuri Roomassa pääteoksensa Kuolleet sielut.

Villa Borgesen puistossa on hyvät opasteet, joten eksyminen ei ole mahdollista. Puiston korkeiden pinjojen varjossa näkee paljon piknik-seurueita ja siellä saattaa viilettää ohi huoliteltua Lontoon englantia puhuvia nuorukaisia tandem-pyörällä.

Villa Borghesen puisto on loistava paikka jo sijaintinsakin vuoksi tulla lasten kanssa rentoutumaan. Täällä lapset voivat juosta vapaasti eikä vanhempien tarvitse pelätä että he juoksevat auton alle.

Siellä täällä tönöttävistä kärryistä voi ostaa kallista juomavettä ja muita virvokkeita. Muista, että Villa Borghesen vesipisteissä lorisee ilmainen, täysin juomakelpoinen vesi.

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden, kielen ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo yli parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *