Oslo

Oslo on kaupunki, josta harvat tietävät muuta kuin öljymaan korkean hintatason ja Holmenkollenin mäkihyppytornin. Naapurimaamme pääkaupunki on kuitenkin värikäs ja eloisa matkakohde, eikä sen hintatason kannata antaa säikäyttää. Oslon mielenkiintoisuus ja monipuolisuus yllättää monet: kaupunki on sekoitus ylellisyyttä ja vaurautta huokuvaa eleganssia sekä värikästä ja rosoista boheemiutta.

Hintataso on toki korkea, mutta pienellä paneutumisella Oslossakin voi matkailla kohtuubudjetilla. Norjan pääkaupunki on taatusti jokaisen kruunun arvoinen.

Oslon kaupunginosat

Oslon ydinkeskusta rautatieasemalta ulostullessa saattaa arkkitehtuurinsa puolesta näyttää ankealta, mutta ei tarvitse kävellä kauaakaan, kun kaupunki saa aivan uudet kasvot. Oslossa on paljon 1800-luvulla rakennettuja upeita rakennuksia, joista on erityisesti länsi-Oslossa pidetty hyvää huolta. Reippaasti siis askel kohti sydänkeskustan laitoja, Oslon kauneus löytyy sieltä.

“Oslo on sekoitus ylellisyyttä ja vaurautta huokuvaa eleganssia sekä värikästä ja rosoista boheemiutta.”

Itäinen kantakaupunki on muovautunut nuorten suosimaksi kulttuurikeitaaksi. Eniten hip kaupunginosista on Grünerløkka, jonka lukuissa baareissa ja pikkuputiikeissa riittää koluttavaa. Myös esimerkiksi mainettaan parantanut Tøyen ja siellä sijaitseva kasvitieteellinen puutarha Botaniske Hage ja värikkäistä puutaloista koostuva Kampen tarjoavat matkailijalle ikkunan oslolaisten elämään, vaikkeivat Edvard Munch -museon lisäksi tarjoakaan muita kuuluisia turistinähtävyyksiä.

Kantakaupungin länsi- ja pohjoispuolelle sijoittuvat kaupunginosat henkivät ylellisyyttä ja tyyliä. Muun muassa Frognerissa voi ihailla Oslon kalleimpia asuinrakennuksia ja aistia öljymaan vaurauden. Majorstuenin pääkatu Bogstadveien on suosittu ostoskatu, jonka varrelta löytyy niin merkki- kuin ketjuliikkeitäkin. Oslonvuonon rantaan sijoittuvalla Aker Bryggen satama-alueella voi ihailla modernia arkkitehtuuria ja pistäytyä vaikkapa rantabulevardin päähän vuonna 2013 valmistuneessa modernia taidetta esittelevässä Astrup Fensley -museossa.

Jo ydinkeskutaa kiertäessä huomaa, kuinka Oslossa vanha ja uusi yhdistyvät mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi. Muun muassa moderni oopperatalo, historiaa huokuva Akershusin linnoitus ja pohjoismaalaisen pelkistetty Kuninkaanlinna ovat nähtävyyksiä, joihin vähääkään keskustaa kävellen koluava ei voi olla törmäämättä.

Oslon ravintolat

Turskaa ja lohta? Niitäkin, mutta Oslo tarjoaa kalaravintoloiden lisäksi myös paljon muuta. Oslon ravintolakulttuuri kattaa lähes kaiken edullisista etnisistä ravintoloista äärimmäistä ylellisyyttä huokuviin (ja huippukalliisiin) luksusravintoloihin.

Oslon ravintolamaailma on jo muutaman intoillut kahdesta asiasta: oluista ja hampurilaisista. Kaupungista löytyykin kattava valikoima trendikkäitä olutpanimoja ja hampurilaisiin keskittyneitä ravintoloita. Vaikka Oslo ei ehkä ole kasvis- ja vegaaniruokareissaajan mekka, löytyy kaupungista silti runsaasti hyviä vaihtoehtoja. Lue listaus Oslon kasvis- ja vegaaniruokaa tarjoavista ravintoloista ja kahviloista.

Maisemaravintoloissa voi syödä illallista huikeita näköaloja ihaillen. Oslo tarjoaa vaihtoehdot niin ylä- kuin meri-ilmoistakin nauttiville, ympäri vuoden.

Jos nälkä yllättää eikä muista yhtäkään ravintolasuositusta, kannattaa pitää mielessä Torggata. Keskikaupungin ja Grünerløkkan kaupunginosan yhdistävä katu on täynnä erilaisia ravintoloita, kahviloita baareja, joiden tarjonnasta löytyy kaikille jotain.

Norjalaisten lounas koostuu yleensä leivästä ja päällisistä, joten autenttista tunnelmaa hakeva nappaa lähimarketista mukaan näkkileipäpaketin, makrillipurkin ja hedelmiä. Jos kaipaa edullisten piknik-eväiden sijaan lounasaikaan lämpimän aterian, tarjoavat monet ravintolat edullisia lounaslistoja. Jos seurueen mieltymykset eroavat paljon, nälkä alkaa jo muuttua kiukuksi ja helppo vaihtoehto houkuttelevaksi, kannattaa suunnata Steen&Strøm tai Oslo City -ostoskeskusten kellarikerroksiin, joiden ravintolamaailmoista löytyy lounasta useista eri keittiöistä ja jokainen voi kantaa oman annoksensa yhteiseen pöytään ravintoloiden rajoista piittaamatta.

Jos nälkä yllättää jo heti Osloon saapuessa, kannattaa katsastaa aivan päärautatieaseman vieressä sijaitsevan vanhan rautatieaseman, eli Østbanehallenin ravintolatarjonta. Østbanehallen on hiljattain remontoitu ja pikaruokaketjut ovat saaneet väistyä luomuruokakaupan, artesaaniburgeri-, gastro-, sushi- ja italialaisten ravintoloiden tieltä.

Norjalaiset ovat suomalaisten tapaan intohimoisia kahvinjuojia ja Osloa on tituleerattu yhdeksi maailman parhaista kahvikaupungeista. Oslon trendikkään pelkistetyissä kahvibaareissa riittää koluttavaa vaativallekin kahviharrastajalle mutta kaupungista löytyy myös kotoisia, pitkiin kahvinautiskeluihin sopivia perinteisempiä kahviloita. Lue listaus Oslon parhaista kahvipaikoista.

Oslon yöelämä

Oslon yöelämä on vilkasta ja juhlimiskulttuuri hyvin lähellä suomalaista. Ulkona käyminen on kallista, ja norjalaiset suuntaavatkin usein yöelämään yksityiskodeissa vietettyjen etkojen kautta puolenyön jälkeen.

Hyviä baareja löytyy muun muassa Youngtorgetilta, Torggatalta ja Grünerløkkasta.

Juhlien jälkeisenä aamuna norjalaiset parantelevat oloaan kylmällä kaakaojuomalla eli ”sjokomelkillä”, jota voi ostaa vaikkapa kioskeista.

Ostokset Oslossa

Oslon ehdoton pääkatu on Karl Johans gate. Sen varrelta löytyvät kaikki pohjoismaiset vaateketjut ja muut massaputiikit, muun muassa norjalaisen halpisketju Bik Bokin lippulaivamyymälä. Jos kaipaa norjalaista designiä, kannattaa piipahtaa Moods of Norway -liikkeessä, jossa myydään laadukkaita, värikkäitä norjalaisia designvaatteita.

Jos suunnittelee uniikkien putiikkien koluamista, kannattaa suunnata Grünerløkkan kaupunginosaan ja siellä pääkatu Thorvald Meyers gatelle tai sen sivukaduille. Blå-klubilla järjestetään sunnuntaisin käsityöläismarkkinat, josta voi löytää second hand -vaatteiden lisäksi paikallisten taiteilijoiden käsitöitä. Lue opas Oslossa shoppailuun ja listan parhaista kaupoista.

”Huonoa säätä ei ole – on vain huonoja vaatteita” – norjalainen sanonta

Reipashenkinen ulkoilu on norjalaisille lähes elämän tarkoitus. Autenttista kokemusta hakevan kannattaa pakata mukaan ulkoiluvaatteet ja liittyä paikallisten seuraan. Viikonloppuisin oslolaiset suuntaavaat kaupungin laitamien ulkoilualueille, kuten Sognsvannille, Nordmarkaan tai kansallispuisto Østmarkaan. Evääksi norjalaiset pakkaavat Kvikk Lunsj -suklaapatukoita ja appelsiineja.

Kesäisin suosittuja retkikohteita ovat Oslon edustan lukuisat saaret, joille pääsee paikallisliikenteeseen kuuluvilla lautoilla. Saarista suurin ja suosituin Hovedøya tarjoaa tutkailtavaa historiasta kiinnostuneelle, kun taas pienemmällä Lindøyalla voi tutkailla varakkaiden oslolaisten pikkuriikkisiä kesämökkejä lähietäisyydeltä.

Lue lisää Oslon luontokohteista ja ulkoilusta.

Kuuntele Tripsterin Oslo-podcast

© Anniina Korpela

Anniina Korpela

Norjassa viisi vuotta asunut toimittaja ja viestintäammattilainen, jonka suurimmat Oslo-rakkaudet ovat Kampenin ja Vålerengan kaupunginosien pienet, värikkäät puutalot ja bussilinja 37.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *