Amsterdam

Hollantilainen abstrakti substantiivi Gezeilligheid kuvaa mainiosti Amsterdamin tunnelmaa. Termillä viitataan kaikkeen sellaiseen, minkä hollantilainen mieltää mukavaksi, tärkeiden ihmisten kanssa vietetyksi ajaksi ja hyväntuuliseksi, letkeäksi ilmapiiriksi.

Se näkyy kaikkialla – ja siihen pyritään jatkuvasti. Aurinkoisena päivänä se voi tarkoittaa esimerkiksi rentoa veneilyä hyvässä porukassa pitkin kanavaverkostoa; koiranilman yllättäessä taas sateenropinaan sekoittuvaa hyväntuulista puheensorinaa kaupungin viihtyisissä kahviloissa.

Iloisessa Amsterdamissa on helppo tuntea itsensä tervetulleeksi. Liberaali ja suvaitsevainen Amsterdam sanoo ”Hoi” kaikille, eikä pröystäile. Metropoleille tyypillisten mahtipontisten nähtävyyksien puuttuessa kaupungin voi todeta itsessään olevan nähtävyys.

Sulassa sovussa esiintyvät kontrastit tekevät kaupungista jännittävän ja kiehtovan: Maailman suurimassa kylässä käy suurkaupungin kuhina. Amsterdamissa moderni ja urbaani kaupunkielämä sulautuu mutkattomasti ydinkeskustan historialliseen 1600-luvun kulta-ajan maisemaan.

HOTELLIT

Amsterdamissa kaikki nähtävyydet ovat kävelymatkan etäisyydellä, joten majoituspaikan sijainnilla ei siinä mielessä ole kovin suurta merkitystä. Sijainti ei myöskään ole tae hotellin tasolle – samalla alueella saattaa hyvinkin eritasoisia hotelleita.

Suositussa kaupunkikohteessa hotellien kirjo on laaja ja kaupungin luova luonne pääsee tälläkin saralla oikeuksiinsa. Perinteisten hotellien ja reppureissaajien suosimien hostellien lisäksi yöpymisvaihtoehtoja löytyy nimittäin erikoisemmastakin päästä – Kokeile vaikkapa yöpymistä veneasunnossa tai laivanrakennusnosturissa!

 AMSTERDAMIN KAUPUNGINOSAT

Amsterdamin ydinkeskustaa ympäröi hevosenkengän muodossa kanavakehä eli Grachtengordel. Neljän pääkanaalin – Singel, Herengracht, Keizersgracht ja Prinsengracht – ympärille sekä kehän syleilyyn mahtuvan Vanhankaupungin alueelle keskittyy Amsterdamin vilkkain vilinä. Suurin osa nähtävyyksistä sijaitsee keskusta-alueella, mutta paljon jää kanavakehän ulkopuolellekin: tutustumisen arvoisia paikkoja ovat esimerkiksi luovan väestön valloittama teollisuusalue Amsterdam Noord sekä tietysti trendikäs De Pijp.

KULTTUURIN KEHTO

Keskeinen sijainti ja kaupungin historia kansainvälisenä kaupankäynnin keskuksena ovat tehneet Amsterdamista yhden Euroopan kansainvälisimmistä kaupungeista. Kansainvälisyyden myötä myös tieteet ja taiteet ovat ankkuroituneet vahvaksi osaksi kaupungin identiteettiä, kukoistaen tänä päivänäkin.

Oli päivä tai yö, Amsterdam pysyy hereillä. Päivisin voi antautua kulttuurin ja taiteen vietäväksi – Amsterdamissa riittää museoita ja gallerioita joka lähtöön ja erilaisia tapahtumia järjestetään jatkuvasti. Villiä yöelämää rakastavan juhlijan iloksi myös basso jaksaa rummuttaa aina aamutunneille asti.

AMSTERDAMIN RAVINTOLAT JA KAHVILAT

Kiitos Amsterdamin kansainvälisyyden, kaikki ilmansuunnat ovat tuoneet tuulahduksensa kaupungin etnisten keittiöiden kirjoon. Unohtamatta tietenkään hollantilaisten omia perinneherkkuja, kuten Bitterballen-pyöryköitä ja makeita Stroopwafels-vohveleita.

Ravintolakulttuurin lisäksi myös kahvilakulttuuri kukoistaa. Kun yhdistetään kulta-ajan arkkitehtuurin idyllinen miljöö hollantilaisten luoviin näkemyksiin, tuloksena ei voi olla muuta kuin yksi Euroopan inspiroivimmista kahvilakaupungeista. Kahviloissa istumiselle kannattaakin varata aivan oma aikansa.

Etsi hotelli Amsterdamista

Booking.com

Jasmina Toivonen

Jasmina Toivonen on Amsterdamissa asuva vaikuttajamarkkinoinnin ammattilainen, joka rakastaa meditointia, kissameemejä ja vahvaa kahvia.

Lue lisää

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *