Amsterdamin kaupunginosat ja alueet: Vanhakaupunki – Oude Zijde & Nieuwe Zijde

Amsterdamin ydinkeskusta on alueena pieni, mutta sitäkin vilkkaampi ja vivahteikkaampi. Damrak- ja Rokin-katujen akseli jakaa vanhankaupungin sen vanhaan puoleen (Oude Zijde) ja uuteen puoleen (Nieuwe Zijde), jotka ovat kuin kaksi eri maailmaa.

Vanhan puolen idyllinen 1600-luvun miljöö kätkee sisäänsä kaikkea kirkoista kannabiskahviloihin. Turistien suosima kiinalainen kaupunginosa on etenkin iltaisin täynnä elämää ja lähistöllä olevat lukuisat coffeeshopit houkuttelevat ihmisiä nautiskelemaan laillisesta marihuanasta. Aluetta leikkaa Zeedijk-katu. Aikoinaan huumekaupastaan pahamaineisena tunnettu katu on sittemmin rauhoittunut ja nykyään se on suosittu ravintola-alue. Kadulla sijaitsee myös buddhalainen temppeli Fo Guang Shan.

De Wallenin syntisen punainen hehku on kuuluisa prostituution keskittymä. Turistien suosima punaisten lyhtyjen alue toimii kotina myös monille museoille, hotelleille, ravintoloille sekä pubeille. Amsterdamin vanhin kirkko, 1400-luvulla rakennettu Oude Kerk, sijaitsee myös aivan punaisten lyhtyjen alueen kupeessa.

Nieuwmarkt-aukion keskellä on näyttävä linnake, vuonna 1488 rakennettu De Waag, joka tänä päivänä toimii tunnelmallisena kahvilana ja ravintolana. Aukio linnakkeen ympärillä on kautta historian toiminut markkinapaikkana – myös tänä päivänä Nieuwmarktilla järjestetään päivittäin markkinat sekä lauantaisin ekologisen ruuan markkinat ja kesäsunnuntaisin antiikki- ja kirjamarkkinat.

Lue lisää:

Dam-aukion länsipuolelle levittäytyy vanhankaupungin uusi puoli, Niewe Zijde, josta löytyy kaupungin pisin ostoskatu, Kalverstraat, sekä Singel-kanaalin päällä kelluvat maailmankuulut Bloemenmarkt –kukkamarkkinat. Spui-aukiolle kannattaa myös suunnata perjantaisin kirjamarkkinnoille ja sunnuntaisin taidemarkkinoille. Historiasta kiinnostunut bongaa Spui-aukiolla olevan sisäänkäynnin keskiaikaiselle Begijnhof-sisäpihalle. Spuin vilinästä Beginhofin sisäpihalle astuttua tuntuu kuin olisi hypännyt hetkessä ajassa satoja vuosia taaksepäin.

Lue lisää:

Jasmina Toivonen

Jasmina Toivonen on Amsterdamissa asuva vaikuttajamarkkinoinnin ammattilainen, joka rakastaa meditointia, kissameemejä ja vahvaa kahvia.