Amsterdamin kaupunginosat ja alueet: Amsterdam Noord

Urbaaneja hengauspaikkoja, taidetta ja kulttuuria, suuria kirpputoreja, teknofestareita, luomukahviloita ja tehdasrkannuksiin perustettuja kalaravintoloita. Tätä kaikkea ja paljon muuta on Amsterdamin coolein naapurusto.

URBAANEJA KAUPUNKIBIITSEJÄ

Kun Amsterdamin päärautatieaseman takaa ottaa ilmaisen lautan IJ-joen yli, odottaa vastarannalla teollisuusalue, josta on muovautunut yksi Amsterdamin trendikkäimmistä naapurustoista. Urbaanit kaupunkibiitsit, kuten Pllek ja Cafe de Ceuvel, kutsuvat nauttimaan lämpimistä päivistä rentoon miljööseen.

Vanhoista varasto- ja kuljetussäiliöstä kasattu Pllek houkuttelee paikalle erityisesti luovaa väestöä. Siellä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja, aamujoogaa ja taidenäyttelyitä, joiden lisäksi päivittäin on myynnissä erilaisia orgaanisia ruoka-annoksia. Pllekiin suunnatessa kannattaa Amsterdamin päärautatieasemalta hypätä lauttaan, jonka suuntana on NDSM Warf ja seurata sitten opaskylttejä. Pllek sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä lauturilta, johon lautta pysähtyy.

Amsterdam Noord –alueelle ominaiseen tyylin Café de Ceuvel on myös boheemi ajanviettopaikka ja ympäristöystävällinen kahvila. Alueella on aikaisemmin rakennettu laivoja, mikä on saastuttanut maaperää. Café de Ceuvelin asuntoveneissä työskentelevät yritykset tekevät töitä palauttaakseen maaperän terveyden. Kahvilassa on myytävänä lähituotettuja juomia ja ruokia. Lisäksi siellä on mahdollista pulahtaa uimaan kesäisin. Cafe de Ceuveliin matkustaa kätevimmin päärautatieasemalta lähtevällä bussilla 391, joka taittaa matkan IJ-tunnelin kautta vajaassa kymmenessä minuutissa. Mospleinin pysäkillä pois jäädessä Café de Ceuvel löytyy viiden minuutin kävelymatkan päästä.

PlekkTT Neveritaweg 59

Cafe de CeuvelKorte Papaverweg 4

KULTTUURIA JA TAIDETTA

Amsterdam Noord –alueen boheemi ja luova tunnelma kumpuaa teollisuusrakennusten luovasta uusiokäytöstä. Kun 1980-luvulla teollisuushallit jäivät tyhjilleen, alueesta muovautui kulttuuriteollisuuden keskusta ja luovan väen suosikkialue. Trendikkäät luomukahvilat, ekologiset ravintolat, kirpputorit, festivaalit ja taidetapahtumat löysivät hetkessä paikkansa urbaaneista tehdasrakennuksista. Luovuuden ja taiteiden ankkuroitumista Amsterdam Noord –alueelle on vuodesta 1997 tukenut Kinetisch Noord –hanke, jonka tavoitteena edistää alueen kehittämistä yhdessä taiteilijoiden kanssa.

Yksi näistä ilmentymistä on Kunststad. Tehdashallin sisälle rakennettu taidekaupunki, joka tarjoaa työtiloja taiteilijoille, suunnittelijoille, elokuvantekijöille, arkkitehdeille ja muille luovan alan toimijoille. Hallin ulkopuolella NDSM-aukiolla sijaitsee kulttuurikahvila Noorderlicht, jonne kannattaa suunnata viikonloppuisin nauttimaan konserteista ja esityksistä.

NDSM –aukio toimii tapahtumapaikkana useille erilaisille vuosittain järjestettäville musiikkifestivaaleille sekä Euroopan suurimmalle kirpputorille, joka järjestetään kerran kuukaudessa IJ-Hallen –rakennuksessa. Sisäänpääsy kirpputorille kustantaa 5 euroa ja sen paljouden keskellä saa helposti aikaa kulumaan useamman tunnin

Elokuvataiteesta kiinnostuneen kannattaa ottaa suunnaksi EYE –elokuvamuseo, joka toimii paitsi museona myös elokuvateatterina. EYE on myös suuren terassinsa ansiosta suosittu kohtaamispaikka ja paikka sopii hyvin myös lounaspaikaksi. Lähellä EYE –museota sijaitsee myös A´DAM Lookout –torni, jonka huipulta pääsee ihastelemaan kaupungin ylle 360 asteen panoraamanäkymää.

NoorderlichtNDSM-Plein 102

IJ-HallenTt. Neveritaweg 15

EYE –elokuvamuseoIJpromenade 1

A´DAM LOOKOUTOverhoeksplein 5

KULINARISMIA TEOLLISUUSMILJÖÖSSÄ

Taiteiden ja kulttuurin lisäksi Amsterdam Noord houkuttelee puoleensa myös luovia ravintoloitsijoita. Industrial-tyylinen miljöö tarjoaa inspiroivat puitteet ainutlaatuisille ravintolakonsepteille.

Entiseen laivamoottoritehtaaseen rakennettu kalaravintola Stork tarjoaa paitsi erinomaisia kausittain vaihtuvia kala-annoksia myös upeat kaupunkinäkymät IJ-joen yli kaupunkiin. Storkin terassilla kelpaa kesäisin katsella ohi lipuvia veneitä. Iltaisin voi ihastella suurista ikkunoista näkyviä tunnelmallisia kaupungin valoja.

Ravintola Hangar taas on nimensä mukaisesti perustettu vanhaan lentokonesuojaan. Hangar –ravintolassa ranskalainen ja italialainen keittiö kohtaavat pohjois-afrikkalaiset makuvivahteet. Etelän maut yhdistyvät ravitintolassa kiehtovalla tavalla Pohjois-Amsterdamin urbaaniin tunnelmaan.

NDSM-satamassa sijaitseva IJ-Kantine tarjoilee myös herkullisia kala-annoksia teollisuusmiljöössä. Ravintolakokemuksen kruunaa upeat maisemat. IJ-Kantine sopii hyvin illallispaikaksi myös isommille porukoille ja perheille.

StorkGedempt Hamerkanaal 201

HangarAambeeldstraat 36

IJ-Kantine – MT. Ondinaweg 15-17

Jasmina Toivonen

Jasmina Toivonen on Amsterdamissa asuva vaikuttajamarkkinoinnin ammattilainen, joka rakastaa meditointia, kissameemejä ja vahvaa kahvia.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *