Käytännön asioita Amsterdamiin matkaavalle

Tripsterin Amsterdam-matkaoppaan Usein kysyttyä -sivulta löydät vastaukset käytännön asioita koskeviin kysymyksiin, joita Amsterdamin matkalle voi olla. 

AIKAERO AMSTERDAMISSA

Amsterdam kuuluu Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen (GMT/UTC +1). Aikaero Suomeen on -1 tuntia.

AMSTERDAMIN SUUNTANUMERO

Amsterdamin suuntanumero on +31.

KIELI AMSTERDAMISSA

Maan virallinen kieli on hollanti. Amsterdamissa puhutaan kuitenkin yleisesti hyvää englantia, joten englannilla tulee hyvin toimeen.

AMSTERDAMIN ILMASTO

Lyhyet sadekuurot ja tuuli ovat tavallinen sääilmiö Amsterdamissa. Talvet ovat leutoja ja kesät ilmastoltaan usein arvaamattomia. Aurinkoisin jakso sijoittuu toukokuun ja heinäkuun väliin ja sateisin kausi alkaa elokuussa kestäen aina vuoden loppuun saakka.

HINTATASO AMSTERDAMISSA

Amsterdamin hintataso on suunnilleen sama kuin Suomen. Olutbaareissa, ruokakaupoissa ja ravintoloissa hinnat ovat hieman alhaisemmat.

Hollannin rahayksikkö on Euro (€, EUR)

JUOMARAHAT ALANKOMAISSA

Alankomaissa ei välttämättä tarvitse jättää juomarahaa. Yleinen kohtelias käytäntö on kuitenkin jättää 10% loppusummasta.

AMSTERDAMIN AUKIOLOAJAT

Ostoksille lähtevän on hyvä ottaa huomioon, että Amsterdamissa kaupat sulkevat ovensa melko aikaisin, torstaita lukuun ottamatta. Ruokakaupat ovat auki hieman pidempään, useimmiten klo. 22 asti. Juhlapyhinä useimmat pankit, kaupat ja museot ovat suljettuina tai poikkeusaukioloajoilla (ks. kohta “juhlapyhät”)

KAUPPOJEN YLEISET AUKIOLOAJAT:

 • Maanantai 13–18
 • Tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai: 9–18
 • Torstai: 9–21
 • Sunnuntai 12–17

JUHLAPYHÄT:

 • Uudenvuoden päivä (1. Tammikuuta)
 • Pääsiäissunnuntai ja pääsiäismaanantai
 • Helatorstai (40 päivää pääsiäisestä)
 • King´s Day: Kuningas Willem-Alexanderin syntymäpäivä 27. Huhtikuuta (mikäli syntymäpäivä sattuu sunnuntaille, juhla pidetään päivää ennen)
 • Vapautumisen päivä (5. toukokuuta)
 • Helluntai (7. Sunnuntai pääsiäisestä)
 • Joulupäivä (25. Joulukuuta)
 • Tapaninpäivä (26. Joulukuuta)

APTEEKIT JA LÄÄKÄRI

Apteekit (hollanniksi apotheek) ovat auki arkisin klo. 9–17:30. Osoitteesta Ledsestraat 44–76 löytyy myös iltapteekki, joka sulkee ovensa vasta klo. 22. Sairastapausten varalta kannattaa ottaa mukaan Kelan eurooppalainen sairaanhoitokortti. 24/7 aukiolevia sairaaloita ovat Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Oosterpark -puiston lähellä sekä VU Medisch Centrum Vrije -yliopiston vieressä.

MATKUSTAMINEN ALANKOMAISSA

Amsterdam on kokonsa puolesta kompakti kaupunki, joten matka paikasta toiseen taittuu nopeasti kävellen. Yhteydet ovat hyvät ja julkisilla matkustaminen Amsterdamissa on suunnilleen saman hintaista kuin Suomessa. Amsterdamista on myös hyvät junayhteydet Alankomaiden muihin kaupunkeihin. Pienessä maassa etäisyydet ovat lyhyitä ja lisäksi junia maan eri kaupunkeihin kulkee tiheään tahtiin.

Amsterdamin joukkoliikenteestä vastaa GVB. Reittejä voi suunnitella sivustolla 9292.

Junareittejä voi suunnitella NS:n nettisivuilla.

Lue lisää:

ESTEETTÖMYYS AMSTERDAMISSA

Useimmat raitiovaunut sopivat kulkuvälineenä hyvin liikuntarajoitteisille, sillä suurin osa niistä on matalalattiaisia, kuten myös bussit ja metrotkin. Täysin esteetön Amsterdam ei kuitenkaan ole, vaan esimerkiksi junalla liikkuessa pyörätuolia käyttävä tarvitsee avuksi rampin, joka pyydetään henkilökunnalta erikseen. Lisäksi on hyvä huomioida, että kaikissa keskustan hotelleissa ei ole ollenkaan hissiä ja vanhoissa rakennuksissa portaat saattavat olla hyvinkin jyrkät.

LASTEN KANSSA MATKUSTAMINEN

Amsterdam sopii matkakohteena myös lapsiperheille, sillä kaupungista löytyy monenlaista tekemistä lapsille.

Lue lisää:

TURVALLISUUS AMSTERDAMISSA

Yleisesti ottaen Amsterdam on matkakohteena turvallinen. Kuten kaikissa suurissa kaupungeissa, myös Amsterdamissa kannattaa kuitenkin varoa taskuvarkaita.

Yleinen hätänumero: 112.

Poliisin numero: 0900-8844

Poliisin nettisivuilta löytyy Amsterdamin keskustan poliisilaitosten osoitteet.

HUUMEET ALANKOMAISSA

Alankomaiden lainsäädäntö luokittelee huumeet mietoihin ja vahvoihin huumeisiin. Mietoihin huumeisiin luokiteltu kannabis on Alankomaissa laillista ja sitä myydään Coffeeshopeiksi nimeityissä kannabiskahviloissa. Kertaostos ei saa ylittää 5 grammaa. Hallusinogeeniset sienet olivat Alankomaissa aikaisemmin laillisia, kunnes ne kiellettiin vuonna 2008. Niin kutsuttuja “taikasieniä” hieman miedommat sienet (truffels) ovat kuitenkin laillisia ja niitä myydään Smart Shopeiksi nimeityissä kaupoissa.

Kovat huumeet, kuten kokaiini, LSD, ekstaasi ja heroiini, ovat kiellettyjä Alankomaissa. Lainvastaisuudesta huolimatta kovia huumeita kuitenkin myydään laittomasti kaduilla. Klubikulttuuristaan tunnetussa maassa ekstaasin käyttö on melko yleistä.

Lue lisää kannabiskahviloista:

Jasmina Toivonen

Jasmina Toivonen on Amsterdamissa asuva vaikuttajamarkkinoinnin ammattilainen, joka rakastaa meditointia, kissameemejä ja vahvaa kahvia.

Kommentit (1):

Pirjo Leino 29.03.2018 17:07

JULKINEN LIIKENNE JA MATKALIPUT
Onko lippujen hinnat ajantasalla. Jossain näin, että 3day lippu maksaisi 26 €. Vai onko tuossa kalliimmassa jotakin extraa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jasmina Toivonen 30.04.2018 10:37

Hei Pirjo! Kiitos viestistä. Tässä ajankohtaiset lippujen hinnat:
1 day – €18.50
2 days – €26.00
3 days – €33.50

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *