Hollannin makuja

Mistä hollantilaiset tykkäävät? Paikallisten suosikkiherkkujen perusteella ainakin kaikesta friteeratusta ja makeasta. Tässä listattuna muutamia paikallisten suosimia herkkuja, joita voi helposti ostaa kaduilla olevista kojuista, kahviloista, baareista ja tietysti FEBOsta. Ruoka-automaatista, jonka seinästä voi ostaa itselleen mieluisan välipalan. 

BITTERBALLEN

Friteeratut päältä rapeat, sisältä pehmeät Bitterballen –pyöryköitä tilataan usein pubeissa oluttuopin kylkeen. Ulkomuodoltaan lihapullaa muistuttavat lihapohjaiset pallerot ovat paikallisten suurta herkkua ja ne kuuluu syödä sinappidipin kera.

KROKETTEN

Uppopaistettu Kroketten –rulla muistuttaa Bitterballen –pyörykkää, mutta on muodoltaan isompi ja usein ovaalin muotoinen. Kuten Bitterballen –pyöryköissä myös Kroketten –rulissa käytetään pääainesosina esimerkiksi perunamuusia, jauhelihaa, juustoa ja vihanneksia.

FRIKANDEL

Frikandel jatkaa hollantilaisen katuruuan rasvaisuuden perinnettä. Se on ”makkaran muotoon kääritty kemikaalipommi”, kuten eräs suomea puhuva hollantilainen sen sanoiksi puki. Frikandel on kuoreton rasvassa friteerattu makkara, joka tarjoillaan usein majoneesin, ketsupin ja sipulisilpun kera.

POFFERTJES

Pienet ilmavat pannukakuntapaiset Poffertjes –lätyt ovat suosittu katuherkku Amsterdamissa. Jo valmiiksi makeiden Poffertjes –minipannareiden päälle ripotellaan vielä tomusokeria sokerihumalan takeeksi.

STROOPWAFEL

Toreilla kojuissa myytävät Stroopwafelsit (suom. Siirappivohveli) ovat myös hollantiaiseen tapaan makeita. Siirappivohveli koostuu kahdesta vohvelikerroksesta, joiden väliin on kuorrutettu karamellimäistä siirappitäytettä. Vohveli maistuu parhaimmalta uunissa tai kuuman kahvikupin päällä lämmitettynä.

Jasmina Toivonen

Jasmina Toivonen on Amsterdamissa asuva vaikuttajamarkkinoinnin ammattilainen, joka rakastaa meditointia, kissameemejä ja vahvaa kahvia.