Päiväretket Amsterdamin lähialueille

Vaikka Amsterdamissa tuntuisikin riittävän tekemistä loputtomiin, löytyy kaupungin lähialueilta myös paljon vierailemisen arvoisia paikkoja. Tuulimyllyjä voi käydä ihastelemassa Zaanse Schans –kylässä ja tulppaanipaljoutta hämmästelemässä keväisin värikkäässä Keukenhofin kukkapuutarhassa.

Monelle ei myöskään tulisi ensimmäisenä mieleen aurinkorannat Amsterdamin lomalla. Kaupungista on kuitenkin ainoastaan puolen tunnin junamatka Zandvoortin ja Bloemendaalin pitkille valkeille biitseille. Aurinkoisen ja lämpimän sään osuminen suunnitellulle rantapäivälle on tosin asia erikseen.

TUULIMYLLYKYLÄ ZAANSE SCHANS

Kuvankaunis Zaanse Schans on idyllinen museokylä Zaan-joen varrella. Ulkoilmamuseossa olo on kuin olisi hypännyt ajassa taaksepäin 1700-luvulle. Alueella pääsee ihastelemaan toiminnassa olevia tuulimyllyjä ja sen lisäksi kylästä löytyy myös pieniä kauppoja, siltoja, puutarhoja sekä erilaisia museoita ja ravintoloita. Zaanse Schans sopii myös hyvin vierailukohteeksi lapsiperheille.

Zaanse Schans –museokylään on bussiyhteys Amsterdamin päärautatieasemalta. Matkaan kuluu noin 45 minuuttia bussilla numero 391. Vaihtoehtoisesti päärautatieasemalta voi ottaa junan pysäkille Koog-Zaandijk, josta matka kävellen Zaanse Schans –kylään taittuu noin vartissa.

KEUKENHOFIN KUKKALOISTO

Jos haluaa viehättyä kukkaloistosta, matka Hollantiin kannattaa ajoittaa kevääseen. Kukkapaljoutta pääsee ihastelemaan esimerkiksi tekemällä päiväretken Lissen kunnassa sijaitsevaan Keukenhof –kukkapuutarhaan, joka sijaitsee vain lyhyen matkan päässä Amsterdamista. Keukenhof on erikoistunut tulppaaneihin ja muihin sipulikukkiin.

Keukenhofin puutarha on auki ainoastaan keväisin maaliskuusta toukokuuhun. Sinne pääsee esimerkiksi Schipholin lentokentältä bussilla numero 361. Bussimatka kestää noin puoli tuntia.

RANTAKELIEN YLLÄTTÄESSÄ: ZANDVOORT JA BLOEMENDAAL

Aurinkolomalle Hollantiin? Vaihtelevasta säästä huolimatta kesäisin päästään kuitenkin nauttimaan hellelukemista ja biitsikin löytyy nopeiden kulkuyhteyksien päästä. Vierekkäin sijaitsevat Zandvoortin ja Bloemendaalin hiekkarannat muuttavat kaupunkiloman hetkessä rantalomaksi.

Zandvoortiin pääsee kätevimmin Amsterdamista junalla. Kesäisin Amsterdam–Zandvoort väliä kulkee suora, 25 minuutissa perille taittava junayhteys. Toinen vaihtoehto on mennä junalla ensin Haarlemiin ja vaihtaa sieltä junaan, jonka suuntana on Zaantvoort aan Zee. Zanvoort sopii hyvin lapsiperheille ja rannan tuntumasta löytyy paljon viihtyisiä paviljonkityylisiä ravintoloita ja kahviloita. Lisäksi rannalla kulkee erilaiset ruoka- ja jäätelökärryt myymässä virvokkeita ja välipalaa.

Parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä Zandvoortin juna-asemalta sijaitsee Bloemendaalin hiekkaranta, joka tunnetaan ennen kaikkea hyvistä rantabileistä. Värikkäästä itämaisesta tyylistään ja hippimäisestä tunnelmastaan tunnettu Woodstock 69 järjestää suosittuja rantabileitä, joissa tunnelman takaa live-esiintyjät tai DJ:t – unohtamatta tietenkään BBQ-iltoja ja kokon ympärillä tanssimista. Rauhallisempi rantaklubi Bloemendaal –biitsillä on nimeltään Rapa Nui, jonne kannattaa suunnata silloin, kun haluaa siemailla drinkkiä rennossa tunnelmassa.

Jasmina Toivonen

Jasmina Toivonen on Amsterdamissa asuva vaikuttajamarkkinoinnin ammattilainen, joka rakastaa meditointia, kissameemejä ja vahvaa kahvia.