Amsterdamin nähtävyydet ja menovinkit

Amsterdamia kutsutaan usein ulkoilmamuseoksi, sillä erillisten nähtävyyksien sijaan kaupunki itsessään on nähtävyys. Amsterdamin postikorttimaisemat yhdistettynä 1600-luvun kulta-ajan arkkitehtuuriin ja ihmisten letkeään meininkiin kanavien varsilla ovat kaupungin ainutlaatuisen tunnelman taustalla.

IDYLLINEN KANAVAKEHÄ

Ratikat, metrot ja bussit kannattaa unohtaa, mikäli Amsterdamiin haluaa tutustua kunnolla, sillä parhaimman kuvan kaupungista saa kiirreettömästi kävellen, vauhdikkaasti pyörän selässä tai letkeästi veneen kyydissä. Hyllyvän suon päälle rakennetut kanavatalot ovat veikeästi vinossa ja julkisivuiltaan kapeita taloja koristaa kermavaahtokuorrutetut päätykolmiot.

Ihastuttavien kanavatalojen lisäksi kannattaa käydä ihastelemassa Prinsengracht- ja Brouwersgracht -kanaviin ankkuroituja asuntolaivoja. Kelluvia mökkejä muistuttavat asuntolaivat ovat Amsterdamissa varsin suosittu asumismuoto. Asuntolaivoihin voi tutustua myös asuntolaivamuseossa tai yöpymällä majoituspalveluita tarjoavassa laivassa.

Woonbootmuseum (Asuntolaivamuseo) – Prinsengracht 296K

Amsterdamin neljä pääkanavaa kohtaavat itäisessä osassa kaupunkia Amstel-joen, jonka suistoon Amsterdam on rakennettu ja jonka mukaan kaupunki on myös saanut nimensä. Amstel-joen ylittävä Magere Brug (suom. ”kapea silta”) lienee kaupungin romanttisin silta. Alun perin vuonna 1961 rakennettu silta on saanut nimensä kapeudestaan. Sittemmin siltaa on levennetty vuonna 1871. Valaistu silta on kauneimmillaan iltahämärässä.

Magere BrugKerkstraat, 1017

Lue lisää:

KULTTUURIA JA TAIDETTA

Amsterdamin valtava kulttuuritarjonta lupaa kulttuurinnälkäiselle matkailijalle aimo annoksen nähtävää ja koettavaa. Lukuisten museoiden ja taidegallerioiden lisäksi Amsterdamissa järjestetään vuosittain monia mielenkiintoisia tapahtumia musiikkitapahtumista ruokafestivaaleihin.

Lue lisää:

TUULIMYLLYJÄ, TULPPAANEJA JA EKSOOTTISIA KASVEJA

Hollannista tulee usein mieleen ensimmäisenä tuulimyllyt ja tulppaanit. Amsterdamissa on kaiken kaikkiaan kahdeksan tuulimyllyä, joista osa on avoinna yleisölle. Molen van Sloten -tuulimylly on auki vierailijoille päivittäin ja on siten sopiva vierailukohde niille, jotka haluavat päästä tutustumaan tuulimyllyyn sisältäpäin. Paikalla olevat vapaaehtoiset työntekijät kertovat vieraille tuulimyllyn toiminnasta.

De Gooyer taas on vierailisemisen arvoinen tuulimylly niille, jotka arvostavat laadukasta olutta, sillä aivan tuulimyllyn vieressä sijaitsee IJ Brouwerij –olutpanimo. De Gooyer –tuulimyllyssä ei ole mahdollista vierailla sisällä, mutta sitä kelpaa kyllä ihastella ulkopuoleltakin oluttuopin ääressä.

Tuulimyllyistä enemmän kiinnostuneiden kannattaa tehdä päiväretki Zaanse Schans –tuulimyllykylään, joka sijaitsee lyhyen bussimatkan päässä Amsterdamista.

Molen van Sloten – Akerluis 10

De GrooyerFunenkade 5

Tuulimyllykylän lisäksi kannattaa tutustua myös muihin Amsterdamin ulkopuolella, lyhyen matkan päässä sijaitseviin kohteisiin, kuten Keukenhofin kukkapuutarhaan. Tulppaanit ja narsissit kukkivat huhtikuusta toukokuun puoleen väliin, joten kukkaloissa viihtyvien sopii matkustaa Amsterdamiin keväällä.

Trooppisista ja eksoottisista kasviharvinaisuuksista kiinnostuneen kannattaa käydä tutustumassa Hortus Botanicus –kasvipuutarhaan, jossa on nähtävissä yli 6000 kasvia. Hollannin vanhin kasvitieteellinen puutarha avattiin alun perin lääkärien ja apteekkarien tarvitsemien rohdoskasvien kasvattamiseen vuonna 1638.

Hortus Botanicus – Plantage Middenlaan 2a

Liput Hortus Botanicus – kasvipuutarhaan

Osta ennakkolippusi yhteistyökumppanimme Tiquetsin kautta. Saat sen kännykkääsi.

HISTORIALLINEN VANHAKAUPUNKI JA IKONINEN DAM-AUKIO

Amsterdamin vierailluin alue on vanhakaupunki, jossa on paljon kauniita historiallisia rakennuksia, museoita ja kirkkoja. Vanhankaupungin alue on myös suosittu yöelämän keskus baareineen ja pubeineen.

Vanhankaupungin alueella sijaitsee De Wallen, Amsterdamin tunnetuin punaisten lyhtyjen alue. Amsterdamissa prostituutio on laillista ja ikkunoissa työskenteleviä prostituoitujen turvallisuusjärjestelyistä on huolehdittu. Kuvien ottaminen ikkunoissa poseeraavista prostituoiduista on ehdottomasti kielletty. Prostituutioon liittyvistä käytännöistä enemmän kiinnostuneen kannattaa vierailla punaisten lyhtyjen alueella sijaitsevassa Red Light Secret –prostituutiomuseossa.

Red Light SecretsOudezijds Achterburgwal 60H

Historiallisista rakennuksista kiinnostunut viihtyy Dam-aukiolla. 1600-luvulla rakennettu Koninklijk Paleis (kuninkaanlinna), valkoinen obeliski ja goottilaistyylinen Nieuwe Kerk (uusi kirkko) sijaitsevat tällä kaupungin keskeisimmällä aukiolla.

Liput Red Light Secrets Museoon

Osta ennakkolippusi yhteistyökumppanimme Tiquetsin kautta. Saat sen suoraan kännykkääsi.

Lue lisää:

Jasmina Toivonen

Jasmina Toivonen on Amsterdamissa asuva vaikuttajamarkkinoinnin ammattilainen, joka rakastaa meditointia, kissameemejä ja vahvaa kahvia.