Retkikohteena Oulu – Tripsterin vinkit

Pääkuva: © VisitOulu

Läpikulkumatkalla vai pidemmällä kaupunkilomalla? Oulu on viihtyisä ja tunnelmallinen kaupunki, joka taipuu mainiosti molempiin! Kerromme parhaat vinkit Oulun-reissulle, olitpa viipymässä vain hetken tai pidempään.

Varaa Oulu-pysähdykseen iltapäivä ja yksi yö, niin ehdit virkistäytyä ajomatkasta tekemällä iltakävelyn kaupungilla ja nauttimalla kunnon illallisen. Totta kai Oulu on oiva kohde myös varta vasten suunniteltuun kaupunkilomaan. Pidemmällä Oulu-visiitillä riittää ihasteltavaa muun muassa taiteen, rakennusten ja rantojen merkeissä.

Tripsterimme Anniina Korpela ja Outi Kuoppala listasivat Oulu-vinkkinsä ja lempikohteensa. Näillä tärpeillä näet Oulun parhaat palat! Artikkelin toteutukseen on osallistunut kaupallisessa yhteistyössä myös VisitOulu.

Iltakävelyreitti Oulussa

Oulun Toripoliisi © Anniina Korpela

Oulun keskustassa voi helposti ja vaivattomasti liikkua kävellen, ja iltakävelyn aikana ehtii tutustua moneen must see -nähtävyyteen. Lähdetään siis vetreyttämään matkustamisesta kangistunutta lomailijaa Tripsterin Oulu-iltakävelylle.

Kaikki tietävät Oulusta ainakin yhden asian: Toripolliisin. Sympaattinen patsas seisoo Rotuaarin, eli Oulun ydinkeskustaa halkovan kävelykadun päässä kauppatorilla kauppahallin edessä. Lempeän tanakka patsas on Oulun tunnetuimpia nähtävyyksiä, ja sitä kannattaa käydä tervehtimässä. Symbolinen patsas on vahtinut oululaisia jo vuodesta 1987.

Toripoliisi-patsaalta suunnataan suoraan eteenpäin merta kohti, jolloin eteen ilmaantuvat vanhat, punaiset aittarakennukset. Vieri vieressä olevista aitoista löytyy tunnelmallisia ravintoloita, kahviloita ja pikkupuoteja. Vanhat hirsiaitat ovat näkemisen arvoiset, vaikkei sisään piipahtaisikaan.

Aittojen jälkeen kävelykierros jatkuu kohti rannan modernimpia, rujohkoja ja laatikkomaisia rakennuksia: teatteria ja kirjastoa. Kaupunginteatterin rakennus on valmistunut vuonna 1972 ja kaupunginkirjasto vuonna 1982. Mikäli ehtii, kirjastoon kannattaa poiketa lukemaan vaikkapa päivän Kalevaa ja ihastelemaan lasia ja betonia yhdistelevää rakennusta sisältä päin.

Oulu © Anniina Korpela
Oulun kaupunginteatteri © Anniina Korpela

Teatterin viereen rantaan on myös avattu Bootti-niminen ravintolalaiva, jonka kannelle voi poiketa nauttimaan kesäpäivästä.

Teatterin ja kirjaston jälkeen tallustele Pikisaareen, jonne pääset teatterin ja kirjaston välistä lähtevää siltaa pitkin. Pikisaari on Oulun keskustan kupeessa sijaitseva saari, joka on täynnä värikkäitä, idyllisiä puutaloja.

Pikisaaresta löytyy myös yksi Oulun sympaattisimmista yöpaikoista: Pikisaari Guesthouse. Vierekkäisiin, 1800-luvulla rakennettuihin, vihreisiin puutaloihin perustettu majatalo on idyllinen ja romanttinen majoitusvaihtoehto lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta. Vaikkei Pikisaaressa yöpyisikään, kannattaa siellä kävellä pieni lenkki kääntymällä heti sillan jälkeen vasemmalle rantaa seurailevalle polulle ja palaamalla takaisin saarta keskeltä halkovaa Pikisaarentietä pitkin.

Pikisaari Guesthouse, Oulu © Anniina Korpela
Pikisaari Guesthouse © Anniina Korpela
 • Toripoliisi-patsas, Kauppatori 2.
 • Vanhat aitat torirannassa.
 • Oulun kaupunginteatteri, Kaarlenväylä 2.
 • Oulun kaupunginkirjasto, Kaarlenväylä 3.
 • Pikisaari Guesthouse, Pursitie 6.

Oulun ravintolat

Oulu © Anniina Korpela
Puistola © Anniina Korpela

Ja sitten syömään! Yksi Oulun parhaista ruokakohteista on vaaleanpunaisessa jugend-talossa aivan
keskustassa sijaitseva Ravintola Puistola. Ravintolan, kahvila-leipomon ja viinibaarin yhdistelmään kannattaa tehdä pöytävaraus illalliselle. Illallismenusta löytyy lähiseutujen tuottajien raaka-aineista koottuja sekä kauempaa inspiraatiota saaneita annoksia. Puistolassa voi myös kahvitella tai syödä aamiaista tai brunssia.

Tuba – Food and lounge on eko- ja kierrätyshenkinen kulttuuriravintola, joka on Ainolan puiston laidalla Ravintolakorttelissa. Listalla on vaihtoehtoja vegaaneille ja kasvissyöjille, ja annokset loihditaan luomu-, lähi- ja hävikkiraaka-aineista, erikoisuutena omaan hapanjuureen leivotut pizzat. Janoisalle tarjolla on muun muassa pienpanimoiden virvokkeita. Tubassa voi rupattelun ohella nauttia kulttuurista, ja ohjelmistossa on visailua ja keikkoja. Kurkkaa myös samaisessa pihapiirissä olevan Voimala 1889:n Korttelikapakka.

Tekkeekö mieli aamupallaa? Otto Karhin puistossa, eli oululaisittain Letkunpuistossa, on Puistokahvila Makia, joka anniskelee päivittäin herkullisen buffetaamiaisen. Kesätiistaisin voi nauttia vaikka lasin kuplivaa Makian terassin puistomaisemissa ja kuunnella livejazzia.

Oulu © Visit Oulu
Oulu © VisitOulu

Ravintola Oula palvelee vieraitaan tuomalla pöytään pohjoisen luonnon maut elämyksenä, joka hivelee myös silmiä. Ruokalistalta löytyy esimerkiksi kalaa Inarijärvestä, poroa, puikulaperunaa, friteerattua jäkälää ja pohjoisen sieniä ja marjoja. Hiiligrilli antaa ruokiin Lapista tutun tulella kokkaamisen maun.

Yli satavuotias Oulun kauppahalli kunnioittaa perinteistä, kohteliaan henkilökohtaista kaupankäyntiä. Kauppahallista saat tuliaiset tai laadukkaat raaka-aineet kotikeittiöön. Kahvilat ja ravintolat tarjoavat paikallisia makuja. Historiaa henkivässä kauppahallissa on oma leppoisa tunnelmansa!

Kahvila Hanna toimii Taito Shop myymälän yhteydessä Oulun rautatieaseman kupeessa. Kahvilassa nautit vastajauhetuista pavuista valmistettua reilun kaupan kahvia, pullaa, voileipiä tai muuta pientä purtavaa. Kahvihetken lomassa voit tehdä ostoksia käsityömyymälässä, joka tarjoaa laadukasta kotimaista designia ja paikallista käsityötä. Tuotteet ovat käsityöalan yrittäjien käsi- ja pienteollisesti valmistamia.

Torikadulla puutalossa sijaitseva Cafe Rooster on hyvä kohde kahvitauon tai burgeripäivällisen tarpeessa olevalle. Roosterin alakerrasta löytyy myös kellaripubi. Paikallisten rakastamia, kokeilemisen arvoisia ravintoloita ovat fiinimpää ruokaa tarjoilevat Uleåborg ja Ostroferia.

 • Puistola, Pakkahuoneenkatu 15.
 • Tuba – Food and lounge, Mannenkatu 2.
 • Puistokahvila Makia, Otto Karhin puisto
 • Ravintola Oula, Kirkkokatu 3
 • Oulun kauppahalli, Kauppatori
 • Kahvila Hanna ja Taito Shop, Rautatienkatu 11B
 • Cafe Rooster, Torikatu 26.
 • Uleåborg, Aittatori 4-5.
 • Ostroferia, Isokatu 13.

Tekemistä pidemmälle Oulu-matkalle

Oulu © Anniina Korpela
Oulun taidemuseo © Anniina Korpela

Mikäli on niin onnekas, että saa lomailla Oulussa pidempään, kannattaa agendalle ottaa retki Oulun taidemuseoon. Vanhassa tehdasrakennuksessa sijaitsevassa museossa esitellään niin alueen kuin kansainvälisten taiteilijoidenkin näyttelyitä. Museo sijaitsee reilun kilometrin päässä ydinkeskustasta Ainolan puistossa.

Matkalla kannattaakin kierrellä hieman Ainolan puistossa, kulkea kauniilla valkoisilla silloilla ja piipahtaa vaikka yleisölle avoimessa kasvihuoneessa. Ainolan puistossa on leikkipuistot kaikenikäisille lapsosille, kiehtovia polkuja luonnontilaisissa lehdoissa, ruusutarha, kahvila Kiikku ja sorsalampi. Tilaa riittää myös piknikin viettoon ja joen rannalta on komia näkymä Tuiran suihkulähteille.

Joko matkalla taidemuseoon tai sieltä takaisin keskustaan on helppo koukata katsomassa kahta hienoa, keltaista rakennusta: Oulun tuomiokirkkoa ja Oulun kaupungintaloa, jotka sijaitsevat kahden minuutin kävelymatkan päässä toisistaan samalla kadulla.

Nallikari, Oulu © Visit Oulu
Nallikari, Oulu © VisitOulu

Jos aikaa riittää keskustan ulkopuolisiin alueisiin tutustumiseen, mukava retkikohde on Nallikarin ranta Hietasaaressa. Nallikari on Pohjolan oma Riviera. Pitkä hiekkaranta houkuttelee kesäisin ihmisiä Norjasta saakka. Oulun keskustasta Nallikariin pääsee kaunista merenrantareittiä pitkin pyörällä noin varttitunnissa. Herkkueväät voi napata Nallikari Bakery & Bistrosta. Rannan toisessa päässä on Break Sokos Hotel Eden ja toisessa ravintola Nallikari, joka on auki vuoden ympäri. Jos rantaelämä ei kiinnosta, Nallikariin kannattaa tulla vaikka kesäiltana kävelylle ja jäätelölle. Varo, ettei tötterö lähde tuulen mukaan, jos kipuat rannan näköalatorniin! Talvisinkin Nallikari on upea ulkoilukohde.

Nallikariin pääsee kätevästi keskustasta kauppatorilta Pikisaaren kautta kulkevaa, noin kolmen kilometrin pituista kevyen liikenteen reittiä pitkin. Majoittua voi Nallikari Lomakylässä (katso lisää alta hotelli-luvusta).

 • Oulun taidemuseo, Kasarmintie 9.
 • Ainolan puisto, Google Mapsissa Hupisaarten kaupunginpuisto
 • Oulun tuomiokirkko, Kirkkokatu 3.
 • Oulun kaupungintalo, Kirkkokatu 2.
 • Nallikarin uimaranta
 • Kylpylähotelli Eden, Holstinsalmentie 29.

Lue lisää Oulun kirkoista

Lue lisää Nallikarin majakasta ja muista näköalatorneista

Oulun hotellit ja muita majoitusvinkkejä

Oulussa on useita mukavia hotelleja ja majataloja. Kurkkaa esimerkiksi nämä vaihtoehdot.

De Gamlas Hem Hotel & Restaurant

© De Gamlas Hem Hotel & Restaurant
De Gamlas Hem Hotel & Restaurant

Jos unet hirsiseinien suojissa keskustan kupeessa kuulostavat lupaavalta, kannattaa harkita yöpymistä De Gamlas Hemissä. Suojeltu ja vastikään täysin remointoitu rakennus toimi aikoinaan Oulun herrassäädyn naisten vanhustentalona, ja talvisodan tiimellyksessä ruotsalaiset hävittäjälentäjät majoittuivat siellä. Nykyään se on viehättävä 17 huoneen boutique-hotelli, josta on ydinkeskustaan noin kymmenen minuutin kävelymatka. Tiloissa toimii myös lähiruokaa tarjoileva ravintola.

 • Kirkkokatu 54.

Nallikari Lomakylä

© Nallikarin Lomakylä
© Nallikarin Lomakylä

Mökkielämää merenrannalla muutaman kilometrin päässä keskustassa? Nallikari Lomakylän mökkitarjonnasta voi jokainen valita lompakolleen ja tarpeilleen sopivan vaihtoehdon: valikoimaa on perusmökeistä saaristolaistyyppisiin villoihin. Parasta on joka tapauksessa sijainti Nallikarin uimarannan kupeessa ja keskustaankin on vain kolmisen kilometriä, jotka taittuvat näpsäkästi vaikkapa vuokrapyörällä tai onnikalla eli bussilla. Myös karavaanareille löytyy oma alueensa.

 • Leiritie 10.

Nordic Art Hotel Lasaretti

© Hotel Lasaretti
© Hotel Lasaretti

Puistomaisen vehreä tunnelma vallitsee Lasaretinsaaren kauniin hotellin pihapiirissä Oulujoen rannalla. Keskusta on vain lyhyen kävelymatkan päässä. Kävelyreitin voi suunnata läpi vehreän Ainolan puiston kohti Kauppatoria. Nordic Art Hotel Lasaretissa on laaja kokoelma pohjoissuomalaista taidetta maalauksista upeisiin veistoksiin. Huoneet on remontoitu vuonna 2019. Bistro palvelee ruokailijoita maukkaalla tarjonnallaan. Vastapäisellä Tuiran uimarannalla pääsee pulahtamaan Oulujokeen.

 • Kasarmintie 13.

Lue lisää Oulu-vinkkejä: VisitOulu


© Anniina Korpela © Outi Kuoppala

Lataa ilmainen DayTripster-sovellus ja valitse Oulu

iOS-latausnappi
Android-latausnappi
DayTripster-sovellus

Matkalla ympäri Suomen? Lue lisää vinkkejä kotimaan lomareissuille!

Anniina Korpela

Norjassa viisi vuotta asunut toimittaja ja viestintäammattilainen, jonka suurimmat Oslo-rakkaudet ovat Kampenin ja Vålerengan kaupunginosien pienet, värikkäät puutalot ja bussilinja 37.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *