Arkeologiset museot – Rooma

Ara Pacis

Tämä keisari Augustuksen rauhanalttari oli yksi antiikin ajan arvokkaimmista taiteellisista monumenteista. Rooman senaatti äänesti 13 eaa. rauhanalttarin rakentamisesta juhlistaakseen Augustuksen paluuta Hispaniasta (Espanja) ja Galliasta (Ranska), joissa hän oli kolmen vuoden aikana valloittanut uusia alueita Rooman hallintaan, avannut teitä ja ennen kaikkea tuonut rauhan Välimeren alueelle.

Marmorista veistetty alttari valmistui kolme ja puoli vuotta myöhemmin Campus Martiukselle eli Mars-kentälle nykyisen Via Flaminian kohdalle. Ara Pacis sijoitettiin siten, että obeliskin varjo osui siihen kerran vuodessa Augustuksen syntymäpäivänä 23.9. Obeliski oli omistettu auringolle, Augustuksen isä-jumalalle. Alttarin pohjoisella ja eteläisellä sivulla olevissa reliefeissä on kuvattu Augustuksen perhe vuoden 13 eaa. juhlakulkueessa.

Tuomareiden, pappien ja Vestan neitsyiden tuli uhrata alttarilla joka vuosi. Mars-kenttä oli kuitenkin soista aluetta, ja Tiberin tulviessa Ara Pacis lopulta hautautui lietekerrosten alle, hajosi ja unohtui yli vuosituhanneksi.

Alttarin ensimmäiset osat löydettiin vasta 1500-luvulla, mutta tuolloin ei vielä ymmärretty, mitä oli löydetty. 1800-luvulla arkeologit tajusivat löydön merkittävyyden. Alttari päätettiin koota uudestaan Augustuksen syntymän juhlavuonna 1938. Työstä vastasi arkeologi Giuseppe Moretti, ja alttari sijoitettiin Via Ripettalle kiireesti pystytettyyn rakennukseen, joka ei kuitenkaan suojellut sitä kyllin hyvin. Alttari sai suojakseen uuden museorakennuksen vuonna 2006.

Tämä nykyinen museo on ensimmäinen moderni arkkitehtoninen työ Rooman historiallisessa keskustassa sitten fasismin kaatumisen. Yhdysvaltalaisen Richard Meierin suunnittelema museo on herättänyt paljon keskustelua puolesta ja vastaan. Museo kuitenkin suojelee alttaria sateilta ja saasteilta, ja siinä on jopa systeemi, joka hillitsee maanjäristysten aiheuttamia tärinöitä.

Ara Pacista pääsee katsomaan läheltä ja tutkimaan Augustuksen sukulaisten piirteitä ja toogien laskoksia. Museon sisäänkäynnin luona on pienoismalli alttarista sellaisena kuin se oli Augustuksen kuolinvuonna 14 jaa. Lisäksi museossa on hyödynnetty 3D-tekniikkaa ja virtuaalitodellisuutta, joiden avulla kävijä pääsee tekemään aikamatkan muinaiselle Mars-kentälle antiikin Roomaan.

Alttarin reliefeistä on tunnistettu noin 70 kasvia, joista kaikki kasvavat Välimeren alueella. Ne edustavat ja symboloivat alttarissa sellaisia yleviä ja ikuisia asioita kuin ykseys, ikuisuus, harmonia ja järjestys.

Aukioloajat: ti-su klo 9.30 – 19.30, 24.12. ja 31.12. klo 9- 14
Kiinni: maanantaisin, 1.1., 1.5., 25.12.
Liput: Lipunmyynti loppuu tuntia ennen sulkemisaikaa
Video-opas: 6€ (englanti)
Osoite: Lungotevere in Augusta
www.arapacis.it

Liput Ara Pacikseen

Osta ennakkolippusi yhteistyökumppanimme Tiqetsin kautta. Saat sen suoraan kännykkääsi.

Centrale Montemartini

Tämä ihmeellinen museo kuuluu Guardian Travelin mukaan maailman kymmenen mielenkiintoisimman museon listalle! Montemartinin entisessä sähkövoimalassa voi hämmästellä neljääsataa Capitoliumilta löytynyttä veistosta modernien (vanhojen) teollisuuskoneiden seassa! Tämä museo yhdistää yllättävästi käytöstä poistetut vanhat teollisuuskoneet ja antiikin klassisen kuvanveiston ja taiteen.

Kaksi aikakautta, kaksi tapaa käsittää todellisuus törmäävät tavalla, jota ei osaa odottaa. Marmori ja valurauta, ihmisen ikiaikaiset materiaalit, muovaavat yhdessä jotakin uutta! Kupariset putket ja koukeroiset kasviaiheiset ornamentit kietoutuvat täällä ihmeelliseksi uudeksi mestariteokseksi. Teollisuuskoneet muodostavat antiikin taiteelle hätkähdyttävän taustan.

Aarteiden joukossa on mm. Barbaarin pää, Tanssiva satyyri, Ikaros sekä useita muusaa esittäviä patsaita ja metsästystä esittäviä mosaiikkeja.

Aukioloajat: ti-su klo 9-19, 24.12. ja 31.12. klo 9-14
Kiinni: maanantaisin, 1.1., 1.5. ja 25.12.
Liput: 7,50€ / 6,50€
Osoite: Via Ostiense 106
www.centralemontemartini.org

Capitoliumin museo(t)

Täältä löytyy se kuuluisa naarassusi, jonka nisissä roikkuvat pienet poikalapset Romulus ja Remus. Capitoliumin museot on maailman vanhin julkinen museo; se perustettiin vuonna 1471 kun paavi Sikstus IV lahjoitti Rooman kansalle pronssipatsaita.

Puhutaan museoista monikossa, koska Capitoliumin museo käsittää kaksi erillistä rakennusta Piazza del Campidogliolla: Palazzo Nuovon ja Palazzo dei Conservatorin. Rakennukset yhdistää toisiinsa maanalainen tunneli, jossa sijaitsee Galleria Lapidaria.

Paitsi naarassusi myyttisine poikalapsineen, museossa on esillä sellaisia mestariteoksia kuin Kuoleva gallialainen, Meduusan pää, Capitoliumin Venus ja Marcus Aureliuksen pronssinen ratsastajapatsas (kopio seisoo ulkona piazzalla).

Aukioloajat: ma-su klo 9.30 - 19.30  (24. ja 31.12. klo 9 – 14)
Kiinni: maanantaisin, 1.1., 1.5. ja 25.12.
Liput: 15€ / 13€
Ääniopas: 5€ (englanti)
Osoite: Piazza del Campidoglio 1

Liput Capitoliumille

Osta ennakkolippusi yhteistyökumppanimme Tiqetsin kautta. Saat sen suoraan kännykkääsi.

Mercati di traiano e Museo dei Fori Imperiali

Keisari Trajanus rakennutti kauppatorin toisella vuosisadalla. Alue oli tuon ajan moderni kauppakeskus, jossa oli myytävänä kaikkea mahdollista itämaisista mausteista silkkiin. Rauniot hautautuivat maakerroksen alle keskiajalla, ja ne löydettiin uudelleen niinkin myöhään kuin vuosina 1926 – 1934. Rauniot restauroitiin vuosina 2005 – 2007 ja museo avattiin vuonna 2007. Museossa on raunioista löytyneiden muinaisesineiden lisäksi usein kiertäviä modernin taiteen näyttelyitä.

Aukioloajat: ma - su klo 9.30 - 19.30 (24. ja 31.12 klo 9.30 - 14.00)
Kiinni: 1.1., 1.5., 25.12.
Osoite: Via Quattro Novembre 94

Museo delle Mura

Porta San Sebastianon sisällä olevassa museossa esitellään Rooman kaupunginmuurin historiaa, poliittisia taustoja ja arkkitehtonisia ratkaisuja.

Aukioloajat: ti-su klo 9-14
Kiinni: maanantaisin, 1.1., 1.5. ja 25.12.
Liput: Ilmainen sisäänpääsy
Osoite: Via Porta San Sebastiano 18
www.museodellemura.it

Museo Nazionale Romano

Yksi maailman tärkeimmistä kokoelmista on hajautettu neljään eri rakennukseen, jotka ovat Palazzo Altemps, Palazzo Massimo alle Terme, Terme di Diocleziano, Cripta Balbi.

Crypta Balbi

Balbuksen vuonna 13 eaa. rakennuttaman teatterin jäännökset, joita käytettiin 300-luvulta lähtien halki keskiajan hautaholvina, taiteilijoiden työpajana ja uskonnollisena hautauspaikkana. Crypta Balbissa on näytteillä Rooman eri aikakausien rakennuskannan muutoksista kertovia dokumentteja ja Cryptan kaivauksissa löytynyttä esineistöä kuten kolikkoja, luu-, metalli- ja rautaesineitä sekä suuret määrät keramiikkaa.

Aukioloajat: ti-su klo 9-19.45
Kiinni: maantaisin, 25.12. ja 1.1.
Liput: 7€ / 3,50€
Osoite: Via delle Botteghe Oscure 31

Palazzo Massimo alle Terme

Aivan Stazione Terminin läheisyydessä sijaitseva museo kuuluu Museo Nazionalen Romanoon. Täällä on nähtävillä neljässä kerroksessa mm. antiikin roomalaisten huviloiden vaikuttavia lattiamosaiikkeja ja roomalaisten kopioita antiikin kreikkalaisista veistoksista, sekä laaja numismaattinen kokoelma harvinaisine postimerkkeineen.

Aukioloajat: ti-su klo 9-19.45 (24. ja 31.12 klo 9-17)
Kiinni: maanantaisin ja 25.12. ja 1.1.
Liput: 7€ / 3,50€
Osoite: Largo di Villa Peretti 1

Palazzo Altemps

Hiljattain restauroidusssa upeassa 1400-luvun palatsissa on esillä veistoksia Ludovisin, kardinaali Altempsin ja Mattein kokoelmista, muun muassa tunnettu Gallin itsemurha. Näytteillä on myös egyptiläistä taidetta ja merkittävää todistusaineistoa egyptiläisten kulttien harjoittamisesta muinaisessa Roomassa. Palatsin seinä- ja kattofreskot sekä sisäpiha suihkulähteineen ovat jo itsessään näkemisen arvoiset.

Aukioloajat: ti-su klo 9-19.45
Kiinni: maanantaisin, 25.12. ja 1.1.
Liput: 7€ / 3,50€
Osoite: Piazza Sant’Apollinaire 46

Terme di Diocleziano

Rakennus jossa Terme di Dioclezianon museo on seisoo Dioclezianon kylpylöiden raunioilla. Keisari Dioclezianon kylpylä oli suurin koskaan Roomaan rakennettu kylpylä. Se käsitti 13 hehtaarin suuruisen maa-alan ja se veti kerralla 3000 kylpijää. Uima-altaassa oli 3500 kuutiometriä vettä.

Museorakennuksen kätköistä löytyy Michelangelon suunnittelema avara luostaripiha, jonne on siroteltu patsaita ja sarkofageja. Tänne on helppo paeta Stazione Terminin liikenteen melua ja väentungosta.

Aukioloajat: ti-su klo 9-19.45
Kiinni: maanantaisin ja 25.12. ja 1.1.
Liput: 7€ / 3,50€
Osoite: Via Enrico de Nicola 78

Museo Palatino

Palatinus-kukkulalta löytyneitä veistoksia ja mielenkiintoista esineistöä, jotka kertovat omaa tarinaansa muinaisen roomalaisen ylhäisön elämästä. Rooman hallitsijat asuivat Palatinuksella, ja Palatinuksella Romulus perusti Rooman. Kaivauksissa on löydetty merkkejä niinkin vanhasta kuin rautakautisesta asutuksesta.

Liput: museoon pääsee samalla lipulla jolla pääsee Palatinus-kukkulalle, Colosseumille ja Forum Romanumille: www.coopculture.it/ticket
Osoite: Via di San Gregorio 30

Liput

Osta ennakkolippusi yhteistyökumppanimme Tiqetsin kautta. Saat sen suoraan kännykkääsi.

Museo della civiltà Romana

Maailman kattavin muinaista roomalaista kulttuuria ja sivilisaatiota esittelevä kokoelma. Näytteillä pienoiskopioita antiikin aikaisista monumenteista eri puolilta Rooman valtakuntaa. Julkista, yksityistä, uskonnollista, taloudellista ja sotilaallista elämää esittelevät osastot.

Osoite: Piazza Giovanni Agnelli
www.museociviltaromana.it

Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia

Villisian muotoinen astia 400-luvulta eaa. Pikkiriikkinen kentauri. Ja monta muuta uskomatonta esinettä. Maailman laajin etruskitaiteen kokoelma sijaitsee yhdessä Rooman kauneimmista renessanssihuviloista, Villa Giuliassa.

Kokoelmasta löytyy uurnia, taidokkaasti koristeltuja vaaseja ja muita etruskien käyttöesineitä, jotka kertovat omaa tarinaansa elämästä Apenniinien niemimaalla ennen ajanlaskun alkua.

Museossa on valtava määrä koruja, joita katselemalla tulee ajatelleeksi, että kaikki, mitä koruilla voidaan saada aikaan, on etruskien keksintöä.

Aukioloajat: ti-su 8.30-19.30
Kiinni: maanantaisin, 1.5., 25.12, 1.1.
Liput: 8€ / 4€
Ääniopas saatavilla englanniksi.
Osoite: Piazzale Villa Giulia 9

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *