Gluteeniton ja maidoton Barcelona

Gluteenittoman tai maidottoman ruokavalion ei tarvitse hankaloittaa Barcelonan-matkaa. Nämä perusasiat kannattaa kuitenkin ottaa huomioon ja ravintola- ja ruokakauppasuositukset korvan taakse.

Gluteenittomia ja maidottomia ravintoloita

Gluteeniton ja maidoton äyriäispaella, kuva: Matt Westgate, flickr.com, CC BY-SA 2.0
Gluteeniton ja maidoton äyriäispaella, kuva: Matt Westgate, flickr.com, CC BY-SA 2.0

Espanjalainen ja katalonialainen keittiö ei ole maidottomalle yhtä vaikea kuin suomalainen, koska lehmänmaitoa sisältäviä ainesosia, kuten voita, kermakastiketta ja lehmänmaidosta tehtyä juustoa ei käytetä ruoanvalmistuksessa läheskään yhtä paljon. Gluteenia on hiukan vaikeampi välttää, kun leivitystä käytetään paljon ruoanvalmistuskeinona ja valkoista vehnäleipää tarjotaan kaiken kanssa.

Paella on maidotonta ja gluteenitonta ja tapaslistalta ja lounasmenyyltä on helppo valita juustottomia/leivittämättömiä annoksia. Vaikein paikka maidottomalle ovat jälkiruoat, sillä yleensä ainoa maidoton vaihtoehto on hedelmä. Kaura- ja soijamaitoa Barcelonan kuppiloista saa kahvinsa sekaan sen sijaan jo melko monesta kuppilasta.

Välimeren keittiö

En Ville © Tuulia Kolehmainen
En Ville © Tuulia Kolehmainen

En Villen ruokalista sisältää lähes pelkästään gluteenittomia annoksia kuten lampaankaretta, turskaa, gazpachoa ja gluteenitonta leipää.

Missä: Carrer de Doctor Dou 14 (Raval)

www.envillebarcelona.es

Fuusiokeittiö

Gut © Gut
Gut © Gut

Trendikkään Gutin ruokalistalle on merkitty niin gluteenittomat, laktoosittomat, kananmunattomat kuin vegaaniannoksetkin. Välimeren keittiötä eksoottisempiin makuihin yhdistelevässä keittiössä valmistuvat niin grillattu mustekala, seitanceviche, wasabipurilainen kuin härkätataki misokastikkeen ja yuccasipsien kera.

Missä: Carrer de Perill 13 (Gràcia)

www.restaurantgut.com

Kasvisravintola

Teresa Carles © Tuulia Kolehmainen
Teresa Carles © Tuulia Kolehmainen

Teresa Carles on Barcelonan vanhimpia vegeravintoloita ja ainakin omasta mielestäni kaupungin paras! Katalonialaisten vege- ja vegaaniannosten lisäksi listalta löytyy myös kalaa ja mereneläviä sekä tietysti paljon gluteenittomia ja maidottomia ruokia, kuten mustariisirisottoa artisokan ja sienten kera, seitanstroganoffia ja maidottomia kroketteja. Aterian kruunaa suussa sulava gluteeniton ja maidoton suklaakakku!

Missä: Carrer de Jovellanos 2 (Raval)

Avoinna: joka päivä, aamiainen/brunssi klo 9–12, keittiö avoinna koko päivän klo 12–23.30

www.teresacarles.com

Trendipaikka

Flax & Kale © Tuulia Kolehmainen
Flax & Kale © Tuulia Kolehmainen

Teresa Carlesin uutukainen sisarravintola, Flax & Kale löytyy aivan nurkan takaa. Tarjonta on Teresa Carlesia modernimpaa: ainesosalistalta löytyy niin lehtikaalia, chiasiemeniä, spirulinaa, quinoaa kuin macaakin. Testaa esimerkiksi maidotonta ja gluteenitonta raakalasagnea, misomarinoitua turskaa tai lehtikaalisalaattia sekä ihania gluteenittomia kakkuja ja jäätelöä.

Missä: Carrer de Tallers 74 (Raval)

Avoinna: aamiainen ma–pe 9.30–12, brunssi la–su klo 10–17, lounas arkisin 12–17, illallinen joka päivä 19–23.30

flaxandkale.com/

Pintxoja

Pintxoja Euskal Etxeassa © Euskal Etxea
Pintxoja Euskal Etxeassa © Euskal Etxea

Kaupungin parhaasta pintxobaarista Euskal Etxeasta saa myös maidottomia ja gluteenittomia baskimaalaisia tapaksia, eli pintxoja.

Missä: Placeta de Montcada 1 (Born)

tripsteri.fi/barcelona-blogi/barcelonan-parhaat-pintxobaarit

Pikaruokaa

Barcelonan täytettyjen patonkien klassikko, vuonna 1951 avattu Can Conesa tarjoaa täytettyjä patonkeja myös gluteenittomalla leivällä. Samoin laaja kattaus maidottomia täytteitä.

Missä: Carrer de la Llibreteria 1 (Gòtic)

conesaentrepans.com

Jäätelöä

© Tuulia Kolehmainen
© Tuulia Kolehmainen

Maailman parhaiden jäätelöbaarien joukkoon rankattu Gelaati di Marco (Llibreteria 7, Gótic) tarjoaa italialaista kotijäätelöä ja gluteenittomia ja maidottomia sorbetteja sekä nyt myös maidotonta vegaanijäätelöä.

Shanti Gelaton (Carrer de Carders 18, Born) vegaanijäätelöt valmistetaan riisimaidosta. Sorbettien valmistukseen käytetyt hedelmät haetaan tuoreina Boquerian kauppahallista.

Heladería Arcobalenon (Carrer de Ferlandina 35, Raval) perusvalikoima koostuu italialaisesta artesaanijäätelöstä. Maidottomat vegaanimaut tehdään soija- ja riisimaidosta. Erikoisuutena cava-, mojito- ja piña colada -pohjaiset jäätelödrinkit!

Muista myös perinteinen katalonialainen herkku orxata, eli maamantelimaidosta valmistettu (maidoton ja gluteeniton) raikas kesäjuoma. Ympäri vuoden orxataa saa ainakin 100-vuotiaasta El Tio Chestä (Rambla de Poblenou 44, Poblenou).

Ruokakaupat

Lähes jokaisesta Barcelonan ruokakaupasta saa soija-, kaura-, manteli- ja riisimaitoa. Kuva: © Andreu Ribas
Lähes jokaisesta Barcelonan ruokakaupasta saa soija-, kaura-, manteli- ja riisimaitoa. Kuva: © Andreu Ribas

Barcelonan perusruokakaupoissa on nykyisin erittäin hyvät valikoimat gluteenitonta leipää, jauhoja, olutta ja maidonkorvikkeita, kuten soija-, riisi-, kaura-, kookos-, manteli- ja spelttimaitoa.

Jos majoituspaikkasi lähellä ei ole kulmakauppaa kummempaa puotia, maidottomia, gluteenittomia ja lihattomia erikoistuotteita saat varmasti ainakin Veritas-ketjun kaupoista, joita on jo huikeat 19 ympäri Barcelonan.

Jo també sóc Al·lèrgic (Carrer de Vilamarí 26, Eixample) on erikoistunut muihinkin allergioihin, joten valikoimasta löytyy muun muassa kananmunattomia munakkaita, gluteenitonta vauvanruokaa ja pähkinätöntä suklaata.

©Paula Kultanen Ribas

Gluteeniton ja maidoton sanasto (suomi-espanja)

gluteeniton = sin gluten
vehnätön = sin trigo
maidoton = sin leche
laktoositon = sin lactosa
maitoproteiiniton = sin proteina de la leche
lehmänmaito = leche de vaca
vuohenjuusto = queso de cabra
lampaanmaitojuusto = queso de oveja
kauramaito = leche de avena
soijamaito = leche de soja
mantelimaito = leche de almendra
riisimaito = leche de arroz
kookosmaito = leche de coco
spelttimaito = leche de espelta
Saattaa sisältää pieniä määriä gluteenia/maitoa. = Puede contener trazas de gluten/leche.

DayTripster Barcelona -sovellus
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *