Katalonialaista perinneruokaa parhaimmillaan

Nyt on taas se aika vuodesta, kun barcelonalaisperheet ja kaveriporukat kerääntyvät ulkoilupaikkojen grillausalueille, omakotitalojen pihoille ja kerrostalojen kattoterasseille hiillostamaan calçoteja! Näiden purjomaisten sipulien sadonkorjuu tapahtuu tammikuussa ja satokausi jatkuu aina pääsiäiseen asti. Calçot-kausi on vuoden ehdoton kulinaristinen kohokohta ja calçot-menut oma ateriasuosikkini! Edes jouluna ei Kataloniassa saa yhtä herkullista ruokaa.

“Calçotit hiillostetaan avotulella ja nautitaan romesco-kastikkeen kera.”

Jos saat kutsun calçotada-juhlaan, ota se ilolla vastaan! Tunnelma on kuin suomalaisissa grillibileissä, ruoka vain on paljon terveellisempää. Perinteisin tapa valmistaa calçotit on hiillostaa ne avotulella. Kuumat calçotit kuoritaan uloimmasta, hiillostuneesta kerroksestaan ja sisus dipataan herkulliseen tomaatista, hiillostetusta paprikasta ja manteleista valmistettuun romesco-kastikkeeseen. Koko komeus roikotetaan varovaisesti suuhun tähdäten. Sotkulta ei silti voi välttyä, eikä ole tarkoituskaan! Ruokalaput ovat tuttu näky näissä bileissä.

Calçotien hiillostusta ©Anna Ruohonen
Calçotien hiillostusta ©Anna Ruohonen

Pääruoaksi calçotien jälkeen nautitaan samalla hiilloksella grillattua lihaa tai butifarra-makkaraa, vihreää parsaa, perunaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa ja tomaattia romesco- ja alioli-kastikkeiden kera. Juomana näiden avotulella valmistettujen herkkujen kanssa on tapana nauttia paikallista kuohuviiniä, cavaa.

Calçot-menuun kuuluu grillattua lihaa, makkaroita ja vihanneksia. ©Anna Ruohonen
Calçot-menuun kuuluu grillattua lihaa, makkaroita ja vihanneksia. ©Anna Ruohonen

Jos et vielä ole ehtinyt solmia läheisempää tuttavuutta barcelonalaisten kanssa, pääset kokemaan tämän elämyksen myös ravintolassa! Aiemmin calçoteja piti lähteä metsästämään Barcelonan ulkopuolella sijaitsevista maalaistavernoista. Suuresta suosiosta johtuen calçotada-menuita on kuitenkin viime vuosina alettu tarjota myös suurkaupungin vilskeessä.

Menuun kuuluu tavallisesti iso kasa calçoteja romesco-kastikkeella sekä paahdettua maalaisleipää, jolle hierotaan tuoretta valkosipulia ja tomaattia ja lorautetaan reilusti laadukasta oliiviöljyä. Pääruoka koostuu hiillostetusta lihasta, perunasta ja vihanneksista. Tyypillisin jälkiruoka on makea paahtovanukas crema catalana ja juomana tietysti cava ja talon punaviini. Calçotada-menuita tarjotaan monessa Barcelonan perinteisistä katalonialaisravintoloista, joista kerron teille seuraavassa postauksessani!

©Paula Kultanen Ribas

DayTripster Barcelona -sovellus
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Lue myös:

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *