Islanti

Islanti on maailman hienoin ja helpoin matkailumaa. Missään muualla maailmassa ei voi nähdä niin monipuolista luontoa yhtä helposti. Jopa yhden matkapäivän aikana voi kokea jäätiköt, kuumat lähteet, laavapellot ja vesiputoukset. Islanti on luonnonoikku. Se on yhtä aikaa kylmä ja kuuma, tyhjää tilaa ja täynnä upeita nähtävyyksiä. Islanti on äärettömän kaunis maa. Se on luontomatkailijan paratiisisaari.

Islannin pääkaupunki Reykjavík

Islannin pääkaupunki Reykjavík on maailman pohjoisin pääkaupunki. Reykjavíkissa kävijöitä odottavat riehakas yöelämä, erinomaiset ravintolat ja suloiset pikkuputiikit, jotka myyvät mm. uutta islantilaista designia ja perinteisiä islantilaisia villapaitoja, lopapeysoja. Kaupungin keskustan kirjavat puutalot seisovat sulassa sovussa uuden arkkitehtuurin kanssa. Kävele kapoisilla, vanhojen viikinkijumalien ja saagojen sankarien mukaan nimetyillä kaduilla ja poikkea välillä nauttimassa kuppi erinomaista kahvia ja islantilainen perinneleivos, etäisesti suomalaista munkkia muistuttava kleina. Musiikkitalo Harpa on modernin arkkitehtuurin taidonnäyte. Vanhalla hautausmaalla järjestetään kummituskierroksia.

Mainio tapa tutustua Reykjavíkin ydinkeskustaan sekä sen ympäristössä sijaitseviin nähtävyyksiin on hypätä kaksikerroksisen Hop-on Hop-off -bussin kyytiin. Bussi kiertää Reykjavíkin tunnetuimmat nähtävyydet kuten Perlanin näköalatasanteen, Laugadalurin upean maauimalan (Laugardagslaug) ja Harpan musiikkitalon. Kätevä ja hauska tapa kiertää kaupunki. Vuorokauden voimassa olevan lipun turvin (noin 30 €) ehtii kiertää koko kaupungin, eikä retkeä haittaa edes tuulinen tai sateinen sää.

Tilaa hauska Reykjavik-kiertoajelu. Bussit kiertävät kaupunkia viikon jokaisena päivänä.

Islannin luonto luo oivat puitteet kuhertelulle. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)
Islannin luonto luo oivat puitteet kuhertelulle. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)

Lataa ilmainen DayTripster Islanti -sovellus

DayTripster Islanti
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Islannin luonto

Islanti on tulivuorten, jäätiköiden, kuumien lähteiden ja komeiden islanninhevosten maa. Yhdessä paikassa maisemaa hallitsee valtava laavapelto, toisella puolella pauhaa vesiputous ja siinä keskellä pulppuaa kuuma lähde, jossa voi lämpötilasta riippuen keittää kananmunan tai pulahtaa uimaan.

Islannin luonnonihmeisiin pääsee parhaiten tutustumaan kiertämällä Islannin ympäri joko vuokra-autolla tai ostamalla bussipassin.

Luontomatkailija tutustuu Islantiin parhaiten lähtemällä patikoimaan. Islannissa on lukuisia upeita ja erimittaisia vaellusreittejä. Erinomainen vaihtoehto on tutustua luontoon islanninhevosen selässä. Islanninhevoset ovat varmajalkaisia ja säyseitä poninkokoisia hevosia. Islanninhevostalleilla voi osallistua päiväratsastusretkille tai lähteä viikoksi tölttäämään pitkin Islannin erämaita.

Kiinnostaisiko Vatnajökullin ylitys tai laskeutuminen 100 metriä syvän tulivuoren kraatteriin? Sekin on Islannissa mahdollista. Lue lisää Islannin luontoseikkailusta Retket-osiosta. Voit jättää kysymyksiä, oppaan tekijänä vastaan mielelläni kaikkiin tiedusteluihin.

Kuuntele Tripsterin Islanti-podcast

Majoitus Islannissa

Reykjavíkissa kannattaa asua keskustassa eli 101:n postinumeroalueella. Keskustan laitamilla on kyllä hyviä ja varsin uusia hotelleja, mutta pienessä kaupungissa kannattaa nauttia keskustasta ja lyhyistä etäisyyksistä majoittautumalla keskustaan.

Suositukset Reykjavíkin hotelleihin.
Suositukset Reykjavíkin parhaisiin hotelleihin
Suositukset Reykjavíkin keskihintaisiin hotelleihin
Suositukset Reykjavíkin edullisiin hotelleihin ja hostelleihin

Islannin maaseudulla on paljon majoitusmahdollisuuksia. Kaikista kylistä löytyy hotelleja, hostelleja tai majataloja. Maaseudulla kannattaa yöpyä islantilaisilla maatiloilla. Ne vuokraavat turisteille huonetta päärakennuksesta, mökkejä tai yksinkertaisia aittahuoneita. Teltan voi pystyttää melkeinpä minne vain.
Lue lisää Islannin hotellisivulta maaseudun majoitusvaihtoehdoista kuten maatilamajoituksesta
Budjettimatkailija ja luontomatkaaja nukkuu tietysti teltassa. Siispä: lue täältä suositukset Islannin telttailualueille.

Islanti on tulen ja jään maa. Tänne tullaan - ja jotkut jäävät. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)
Islanti on tulen ja jään maa. Tänne tullaan – ja jotkut jäävät. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)

Ravintolat Islannissa

Islannissa syödään paljon kalaa ja lammasta. Perinteinen kotiruoka on yksinkertaista ja täynnä puhtaita puhtaita makuja. Perinteinen islantilainen illallinen koostuu keitetystä koljasta tai turskasta, keitetyistä perunoista ja voisulasta. Lampaanlihasta tehty herkullisen rasvainen lihakeitto edustaa perinteistä keittotaitoa parhaimmillaan.

Fiinimmät ja kalliimmat ravintolat tarjoilevat islantilaisista raaka-aineista loihdittuja taivaallisia herkkuja. Viime vuosina hienoimpien ravintoloiden kokit ovat keskittyneet nimenomaan islantilaisiin raaka-aineisiin. Kunnianhimoiset islantilaiskokit pistävät kaikki taitonsa peliin tuodessaan oman lisänsä uuteen pohjoismaiseen keittiöön.

Islannin suosituin pikaruoka on hot dog. Herkkusuiden kannattaa käydä perinteisessä islantilaisessa jäätelöbaarissa, jotka ovat arkisinkin auki lähelle puoltayötä.

© Satu Rämö

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Lue lisää

Kommentit (72):

JiiVee 06.05.2020 09:29

Mikä on paras sivusto seurata Islannin koronatilannetta, mahdollista rajojen aukeamista jne.? Karanteeni ulkomailta Islantiin saapuville päättynee 15.5. jos oikein ymmärsin?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuulia Kolehmainen 14.05.2020 15:46

Heippa, Satun omassa blogissa on nyt aiheeseen liittyvä seuranta päällä: https://satu.is/2020/05/voiko-islantiin-matkustaa-korona/

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 14.05.2020 15:51

Kiitos Tuulia :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heikki 18.02.2020 21:29

Viikon matka Islantiin edessä toukuun puolivälissä, paljon tietoa näiltä sivuilta jo löytynyt. Silti haluan ostaa paperiversion matkaoppaasta, FB:ssä oli mainintasi että siitä on uudistettu kolmas painos tehty vastikään. Onko vinkkiä mistä tuon jo saa ostaa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 20.02.2020 14:43

Kiitos Heikki! Kivaa kuulla, että sivuista on ollut hyötyä.
Juu uusi painos otettiin Tripsterin Islanti-oppaasta, kun alkoi vanha oli joka puolelta loppu. Kannattaa katsoa lähikirjakaupasta tilanne. Huomasin että verkkokirjakaupoissa on myynnissä Tripsterin oppaita kivasti (Adlibris, Suomalainen.com), mutta en osaa suoralta kädeltä sanoa, kuka myy vielä vanhaa painosta loppuun, mikäli sitä enää edes on jäljellä, ja kuka uutta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heikki 20.02.2020 16:16

Suomalaisessa kirjakaupassa vilkaisin kirjaa, muttta siinä ei ainakaan kerrottu painoksesta mitään. Ehkä se on ensimmäinen painos siellä myynnissä... luulisi että kolmas painos mainittaisiin kuitenkin.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 20.02.2020 16:48

Joo kyllä painovuoden pitäisi näkyä siellä kolmossivulla (2020). Kirjaan tein hieman hintatasojen päivityksiä, poistin muutaman sulkeneen paikan ja lisäsin pari täydentävää paikka. Eli ei mitään järin suuria päivityksiä, vanhemmallakin painoksella pärjää :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heli 14.02.2020 21:33

Hei. Olen tulossa viikon ratsastusvaellukselle Islantiin. Kuulin että siellä on hyviä ja laadukkaita ratsastusvaatteita ja kenkiä. Mistähän niitä voisi ostaa Reikjavikistä?
Ystävällisin terveisin Heli

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 15.02.2020 14:42

Moi Heli! Mahtavaa!
Kanattaa tsekata Reykjavikissa tällainen myymälä kuin Ástund: http://astund.is/
Heillä on kaikkea mahdollista vaatteisiin, satuloihin ja muuhun issikkahevostavaroihin.

Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heli 18.02.2020 13:51

Kiitos. Jos pyöriä voi vuokrata voimme ajaa noin 20 km säteellä Reikjavikista.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 18.02.2020 17:23

Moikka! Juu, pyörävuokraamoita löytyy. Jotkut hotellit lainaa pyöriä asiakkailleen maksutta, mutta sitten löytyy ihan bike rental -nimellä useampia vuokraamoita Reykjavikin keskustan tuntumasta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heli 26.02.2020 23:23

Loistavaa, kiitos?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Liisa 12.02.2020 20:04

Hei Satu! Kiitos todella hyvistä vinkeistä täällä ja Tripsteri-oppaan muodossa! Tulen parin viikon päästä seminaariin Islantiin Keflavik Park Inn hotelliin ja minulla on yksi päivä aikaa ennen seminaarin alkua tehdä jotain. Blue lagoon tuli toki ensimmäisenä mieleen ja siitä olen valmis myös maksamaan, mutta nyt kun olen selvitellyt kulkemista niin sen hinta hämmentää. Hotelli kertoi että heiltä varattuna bussi Lagooniin maksaa 7 000 ISK, siis 20 km matkasta? Onko Blue lagoonille mitään julkisia kulkuyhteyksiä vai ovatko tilausbussit näillä hinnoilla tosiaan ainoa vaihtoehto? Blue lagoonin sivuilla hinta lentokentältä oli 5 500 ISK, en tiedä hakevatko he Keflavikin hotelleilta. Jos skippaan lagoonin niin onko Keflavikin niemellä mitään muuta uimakohdetta tai luontonähtävyyksiä joita suosittelisit? Ja mikäli on niin jos julkista liikennettä ei ole, niin pääsenkö ilman vuokra-autoa mihinkään?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 12.02.2020 23:50

Moi Liisa! Kiitos kivasta viestistä!
Blue Lagoonille ei valitettavasti mene julkisia busseja vaan kyyditykset sinne ovat joko omalla vuokra-autolla, taksilla (taksit ovat hieman kalliimpia kuin Suomessa) tai retkijärjestäjien busseilla. Lentokentältä voi saada bussikuljetuksen Blue Lagoonille ja ainakin viimeksi kun selvittelin bussikuvioita, Blue Lagoon ei itse operoinut mitään bussia vaan paikalliset matkatoimistot tarjoavat näitä bussikyytejä ja useimmiten se tuleekin edullisimmaksi ottaa sisäänpääsy ja kuljetus samalta retkijärjestäjältä. Esimerkiksi Reykjavik Excursions myy tällaisia paketteja.

Julkisia bussilinjoja on aika huonosti saatavilla, eli vaihtoehdot lähteä kiertämään luontokohteita ovat joko oma vuokra-auto tai retkenjärjestäjän organisoima retki. Voisiko olla mahdollista että ottaisit vuokra-auton? Voisit ajella Reykjanesin niemimaan hienoissa maisemissa ja poiketa uimaan vaikkapa johonkin kansanuimalaan, joita löytyy asutuskeskuksista. Ne ovat nastoja paikkoja päästä mukaan paikalliseen elämänmenoon.

Toivottavasti tästä oli apua :)
Kivaa reissua, kun sen aika koittaa
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Liisa 13.02.2020 21:22

Kiitos vastauksesta Satu! Nyt kun tutkailin vuokra-autojen hintoja niin sehän on paljon järkevämpää ja edullisempaa kuin bussi ja samalla voi köydä muuallakin. Kiitos suosituksesta siis. Kuinka talvinen keli siellä on nyt? Pääseekö tavallisella henkilöautolla esim. Gulfossille tai eteläisen Islannin vesiputouksille näin talvella jos innostuisin lähtemään vähän kauemmas?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 13.02.2020 21:59

Kivaa, että oli apua :)
Säätilat vaihtelee todella paljon ja eri puolilla maata on kovin erilainen keli, päivästäkin riippuen. Talvisin on joskus niinkin kovia myrskyjä, jolloin autoilu ylipäätään ei onnistu, mutta ne ovat poikkeustilanteita. Gullfossille menee hyvä päällystetty tie jota aurataan usein, eli jos ei ole kovin myrskyisä sää, pitäisi pärjätä ihan hyvin. Kannattaa katsoa tämä sivu vielä tarkemmin, siellä on mm. linkit sääennustesivustolle ja tiehallintoon: https://tripsteri.fi/islanti/islannin-ympari/autovuokra-islanti/

Kivaa reissua!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
EH 15.01.2020 17:58

Hei Satu! Haluaisin kysyä muutamaa käytännön vinkkiä tulevalle huhtikuun matkallemme. Tulemme ensimmäistä kertaa Islantiin 1-7.4., ja tarkoituksenamme olisi melko niukalla budjetilla ottaa kaikki ilo irti luonnosta ja pihistellä maksullisista kokemuksista. Olemme pohtineet camper vanin vuokraamista (esim KukuCampers, ja löysin myös Northbound sivuston jonka kautta saisi erittäin hyvän hintaisen diilin) overnight heaterilla. Toinen vaihtoehto on vuokrata auto ja majoittua mahdollisimman edullisesti todennäköisesti airbnb:llä, mutta kokemus vapaammasta matkustustavasta houkuttelee.

Lentomme saapuu jo hyvin aikaisin 8.35, joten pohdimme nyt auton vuokraamisen pituutta. Olisiko järkevää vuokrata auto suoraan kentältä ja lähteä heti päivällä matkaan ja säästää Reykjavik viimeiselle päivälle, jolloin lento lähtee 17.30? Onko sinulla ehdotuksia ajoreitin mitoittamiselle, jos tarkoituksenamme on ajaa 1 tietä pitkin saari ympäri: emme halua tehdä matkasta ahdistavan kiireistä joten on hyvin todennäköistä että esim Reykjavikin osuus jää lyhyeksi ja roadtripiltä esim poikkeaminen Snæfellsnesin alueella ei ole aikataulullisesti järkevää. Varsinaisista opasretkistä meitä kiinnostaisi valtavasi jäätikköretki, muita upeita retkielämyksiä olemme valmiit siirtämään tuonnemmaksi myös budjettisyistä :)

Kannattaisiko siis ajatella, että olisimme kirjaimellisesti tien päällä esim 1-6. päivä, ja kannattaisiko meidän tavoitella saapumista Reykjavikiin 6-7. väliseksi yöksi, tutustua kaupunkiin päivän ajan ja siirtyä bussilla lentokentälle? Vai että tavoitteena olisi saapua Reykjavikiin autolla vaikka 7. pvä ja tutustua esim muutama tunti kaupunkiin ja palauttaa auto lentokentälle? Pohdimme myös paljon Blue Lagoonille menoa - löysimme myös joitain muita vaihtoehtoja tälle paikalle hieman edullisemmin. Osaisitko sinä suositella jotakin?

Kiitos paljon kaikista vastauksista! Eniten tällä hetkellä pohdituttaa nimenomaan tämän auton vuokraamisen järkevä ajoittaminen, tekemistä ja näkemistähän riittää varmasti jokaiselle päivälle pienelläkin budjetilla!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Elina 01.09.2019 18:10

Hei Satu!
Reissaamme Islantiin perheen kanssa (lapset 6v ja 8v) syyskuun puolivälissä. Meillä on kolme kokonaista päivää käytössämme ja pohdin päiväretkeä Reykjaladurin alueelle. Mieli tekisi valetaa aamulla joelle uimaan ja tehdä pieni 1h ratsastusvaellus Hveragerdin kylästä käsin iltapäivällä. Luuletko, että tämä olisi aikataulullisesti mahdollista ilman suorittamisen makua/kiirettä? Tämä olisi meidän ensimmäisen päivän ohjelma ja kun aikaero on sen 3h, oletan, että olisimme liikkeellä jo aikaisin aamulla. Ratsastusvaellukset Eldhestar:in tallilla näkyivät olevan klo 13.30 tai 14.45. Jos tämä kuulostaa liian paljolta yhdelle päivälle, olisiko sinulla suositella jotain toista tallia, joka olisi hieman eri suuntaan Reykjavikista, mutta kuitenkin päiväretkeiltävissä? Aiomme vuokrata auton (ei neliveto).
Terkuin Elina

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 02.09.2019 00:17

Moikka!
Suunnitelmanne kuulostaa ihan mahdolliselta, jos olette aikaisin liikkeellä. Reipas kävelyvauhti joelle ja takaisin ja kylpy on noin 2,5-3 h. Lasten kanssa ehkä noin tunnin enemmän? Reykjavikista ajaa lähtöpaikalle noin 40 minuuttia.

Jos päätette tehdä vain Reykjadalurin vaelluksen ja ratsastusretken toisena päivänä, yksi kiva paikka on Laxnes. Noin 20 minuutin ajomatka Reykjavikista, matkalla Thingvellirin kansallispuistoon.

Muistakaa muuten säävaraus jokivaelluksella: jos on ollut kovin sateista ja märkää, reitti voi olla liukas, joten menkää varovasti. Reitti on kyllä hyvin merkitty eikä siinä ole vaarallisen jyrkkiä paikkoja, jos pysyy polulla.

Ihanaa seikkailureissua teille!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Elina 02.09.2019 20:19

Kiitos vastauksesta! Tämä selvensi asiaa.
Elina

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 03.09.2019 20:02

Kiva juttu :)
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Irja 31.07.2019 09:49

Heippa!
Olen tulossa lauantaina kahden lapseni (19 ja 17 v) kanssa 3,5 päiväksi Islantiin ja Tripsteri matkaopas-kirja on luettu ja netistä tietoa haettu, joten kuviot alkaa olee selvänä. Sitä kuitenkin tässä mietin, että minkälainen kohde Perlan on? Kun siitä ei ole mitään mainintaa kirjassasi, mutta kuitenkin se ymmärtääkseni on yksi Reykjavikin nähtävyys.
Entä terveydenhuolto? Jos sattuis sairastumaan tai sattuis onnettomuus, niin mitä silloin pitäis tehdä? Onko julkista terveydenhuoltoa vai turisteille vain yksityiset?
Terveisin, Irja

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 31.07.2019 12:04

Hei Irja!
Perlan on ollut remontissa: kirjan kirjoitusaikaan ei vielä ollut täysin selvää, mitä sinne tulee, siksi se jäi pois printtioppaasta. Mobiiliapista se sen sijaan löytyy (tripsteriapp.com). Perlanissa on nykyään maksullinen näköalaparveke, josta näkyy hienosti koko Reykjavik ja lähiseutu. Perlanin sisällä on luonnonmuseotyyppinen kokonaisuus, jossa voi tutustua Islannin luontoon sisätiloissa. Siellä kerrotaan jäätiköistä, tulivuorista jne. Ihan hauska museo esim. sadepäivän varalle ja hyvä intro ennen kuin lähtee tutustumaan luontokohteisiin. Mutta ilman sitäkin pärjää :)

Kannattaa ottaa mukaan EU-kelakortti, sen turvin saatte hoitoa Islannissa samalla tavalla kuin paikalliset esim. menemällä terveyskeskukseen (auki arkisin). Viikonloppuisin on yksityisiä sairaala/lääkäripalveluja, keskustassa esimerkiksi Domus Medica tai Laeknavaktinn. Jos kyseessä on vakava haaveri, joka vaatii välitöntä hoitoa, kannattaa soittaa 112 tai mennä itse suoraan ensiapuun, joka sijaitsee Borgarspitalissa, noin 2 km keskustasta.

Hyvää matkaa teille!
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Irja 01.08.2019 20:10

Hei Satu!
Ja kiitos vastauksestasi.
Okei, mietimme tuota Perlania ja katsotaan tilanteen mukaan. Tulemme Islantiin nyt lauantaina 3.8. ja katsoin säätiedotuksesta, että kolmesta siellä olemastamme päivästä kahtena sataa :(. No, joka tapauksessa menemme Kultaisen kierroksen ja etelärannikon reissun. Toivottavasti niistä pystyy nauttimaan sateesta huolimatta.

Islannin reissua innolla odottaen,
Irja

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 01.08.2019 20:27

Moikka!
Sääennuste näytti minusta aika hyvältä lähipäiville tosi lämmintä eikä tuule juurikaan. Ehkä hieman sateenripsautusta, mutta pilvet näyttivät tosi ohuilta ja sateen kevyiltä. Toki nämä sääennusteet muuttuvat jatkuvasti etenkin näin saariolosuhteissa, mutta yleiskuva näyttää tosi kivalta! Suosittelen katsomaan sääennusteet Islannin ilmatieteenlaitokselta, siellä on parhaimmat ja yksityiskohtaisimmat ennusteet. Täältä näkee sateet, tuulet ja lämpötilat aluekohtaisesti ja koko maahan: https://en.vedur.is/weather/forecasts/elements/

Mahtavaa reissua!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Irja 02.08.2019 13:20

Hei vielä ja kiitos tuosta sääennustelinkistä. Nyt näyttää kyllä jo paremmalta kuin aiemmin katsoessani.
Vielä yksi kyssäri ennen matkalle lähtöä. Onko mahdollista toteuttaa järjellisesti yhdessä päivässä omalla autolla etelärannikon reissua niin, että käy Jökulsarlonilla asti ja pysähtelee matkalla Vikissä, Skaftafellissä, Skogafossilla, Seljalandsfossilla, Reynisfjaralla ja Eldhraunin laavapellolla? Luettelo epämääräisessä järjestyksessä. Vai ahnehdimmeko liikaa yhdellä päivälle?

Terveisin, Irja

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 02.08.2019 13:24

Moikka!
On tuo mahdollinen, mutta päivästä tulee tosin pitkä, vähintään 16-tuntinen. Ajomatka Reykjavikista jäätikkölaguunille on ilman taukoja noin 5 h. Kun siihen laskee pysähdykset ja lounastauot päälle, niin helposti menee kellonympäri. Voisi olla mukavampaa ja rennompaa aikataulun puolesta nukkua yksi yö matkalla esim. Vikissä.
Hyvin terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Irja 02.08.2019 19:03

Kiitos kovasti vinkistäsi. Mietimme asiaa.
Kiitos kovasti avustasi kaiken kaikkiaan.

Terveisin, Irja

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Paulina 02.06.2019 16:52

Hei Satu & takk fyrir! Tripsteri-opuksesi oli mainio opas varsinkin ruokapaikkoihin Islannissa, mistä palasimme eilen! Reittimme kulki Keflavikista etelärannikkoa Jokulsarlonille ja takaisin Gamla lauginin ja Golden circlen muiden nähtävyyksien kautta. Lopuksi puoli pv Reykjavikissa ja 3h lillumista Blaa lauginissa :) Mikä ihana kieli - alan heti opetella, ja palaan vielä!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 02.06.2019 17:06

Hei Pauliina! Onpa mukavaa kuulla, kiitos ihanasta palautteesta. Hyviä reissuja jatkossakin <3
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 21.05.2019 17:08

Moi Riitta
Kiitos viestistä. Teidän matka kuulostaa oikein kivalta!
Bllue Lagoonissa on matkatavarasäilytys ennen sisäänmenoa, eli kaikki laukut saa sinne säilöön kylpyläkäynnin ajaksi. Blue Lagoon pitää ostaa etukäteen sisäänpääsyn varmistamiseksi.

Kultainen kierros nasta päiväretki ja hyvä tehdä ihan matkan alussa. Kaikki Islannin retkijärjestäjät tekevät tätä päiväretkeä eli tarjolla on bussimatkaa tai vaikka vähän pienemmällä ryhmällä järjestetty reissu (ensin mainittu edullisin tapa). Valassafarille pääsee Reykjavikin keskustasta (esim. Special Tours; itse olimme heidän järkkäämällä valassafarilla tällä viikolla ja kokemus oli oikein hyvä. Jäätikkövaellusta suosittelen vahvasti, se on upea kokemus eikä vaadi erityisosaamista tai aikaisempaa jäätikkö- tai vaelluskokemusta mutta sellainen perushyvä kävelykunt täytyisi kuitenkin olla. Samalla reisuslla pysähdytään vesiputouksilla ja katsomassa mustaa suurta hietikkoa. Upea päiväretki.

Islanninhevosvaellus, luolavaellus... Aktiviteetteja riittää.

Jos haluat tarkemmin tietoja tai tehdä varauksia, voin auttaa niissä, tavoitat minut matkatoimistoni sähköpostista: [email protected]

:)
Loistavaa reissua joka tapauksessa!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Riitta 21.05.2019 09:11

Hei Satu,
Olen tulossa 13-vuotiaan nuoren miehen, lapsenlapseni, kanssa Islantiin 3.-8.6. Lennot ja hotelli on hoidettu. Vielä pitäisi retket järjestää. Meillä on neljä kokonaista päivää perillä. Haluamme ehdottomasti Golden Circle-kierrokselle, valassafarille ja Blue Lagooniin. Neljäs päiväretki on vielä hakusessa, ja kolmaskin, jos onnistuu Blue Lagoon joko tulo- tai lähtöpäivänä. Emme aio vuokrata autoa, joten näihin paikkoihin pitäisi päästä muuten.
Kiinnostaa myös Reykjavíkin tarjonta tällaiselle isoäiti-lapsenlapsiparille. Ainakin käymme jossain paikallisessa uimalassa.
Blue Lagooniin kehotat oppaissasi menemään joko lennon jälkeen tai ennen sitä. Mites matkatavarat?
Mistä kannattaa hankkia retket? Onko muuta mitä kannattaa huomioida?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Timo 26.01.2019 23:08

Hei! Ollaan tulossa toukokuussa Islantiin. Nyt suunnitellaan menoa heti lentokentältä blue lagoniin pulikoimaan mutta huomattiin ,että busseja lähtee klo 8:30 ja seuraava 11:30! Miksi näin harvoin? Vai eikö me oikein osattu tulkita aikatauluja oikein?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 30.01.2019 22:32

Moi Timo. Mitä busseja olitte katsoneet? Monet matkanjärjestäjät tarjoavat tätä retkeä (eli Keflavik-Blue Lagoon-Reykjavik), ja esimerkiksi Reykjavi Excursions, jonka sivuilta äsken vilkaisin, tekee reittiä Keflavikista Blue Lagoniin 7:30, 8:30, 11:30, 15:30 ja 16:30.

Yksi vaihtoehto on katsoa tämän firman aikataulut: destinationbluelagoon.is

Vaihtoehtoina on myös ottaa taksi kentältä Blue Lagooniin tai vuokra-auto, jos oma saapuminen ajoittuu siten että jotuisi pitkään odottelemaan.

Toivottavasti näistä oli apua, mukavaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tiina 02.01.2019 12:45

Hei,
Suunnittelemme reissua Länsivuonoille ja Snaefellsnesiin toukokuun puolivälin aikoihin. 8-9 päivää ajattelimme kierrellä autolla, patikoida ja käydä ratsastamassakin. Paljon olemme löytäneet tietoa ja vinkkejä kirjoistasi, kiitos niistä. Osaatko kertoa, miten hyvin Google mapsin välimatka-ajat pitävät paikkansa Länsivuonolla?
Voiko Latrabjargin ja Raudisandurin alueilla liikkua toukokuussa vapaasti vai onko rajoituksia lintujen pesimäajan vuoksi?
Kiitos :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 03.01.2019 17:40

Moikka! Kuulostaa hienolta! Muistakaa tarkastaa sää- ja autoiluolosuhteet ennen matkalle lähtöä ja matkan varrella. Sivustolta road.is löytyy tieinfot ja säätiedotuksiin paras on vedur.is Tältä sivustolta löytyy myös oma juttu vuokra-autoilusta ja vinkkejä auton valintaan

Google Maps on ihan ok Länsivuonoillakin. Tosin kannattaa lisätä tarpeeksi aikaa valokuvaamiseen, koska sitä riittää :) Toukokuussa voi liikkua vapaasti suurimmilta osin, ainakaan itse en ole törmännyt rajoituksiin. Jos joku alue on erikseen eristetty tms siitä kerrotaan kylteillä.

Ihanaa matkaa!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Gk India 13.12.2018 12:05

Hey Satu thanx for these good information

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Gk India 13.12.2018 12:01

Amazing place for tour

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Outi 20.11.2018 23:54

Hei Satu,
Vietimme Islannissa viikon toukokuussa 2016 ja tutustuimme Reykjavikiin lähiympäristöineen ja nähtävyyksineen. Kuvia tuli näpsittyä tuhottomast. Kuvassa on myös se vihreä veturi satamassa. Osaatko sanoa, miksi se veturi on siellä, Islannissahan ei ole rautatietä?

Uudesta reissusta koko saari kiertäen haaveilen ja kirjoittamasi Tripsterin Islannin oppaan kulmat on hiirenkorvalla, niin paljon sitä on tullut luettua. Islantilainen voittaa aina tuli luettua ennen ekaa reissua. Siitä sai myös hyviä vinkkejä matkalle.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 21.11.2018 11:58

Kiitos Outi! Siitä veturista mulla ei ollut mulla mitään käryä, mutta googlasin. :) Liittyy siihen, että satamaalueella oli 1900-luvun alussa pätkä rautatietä sataman rakennustöiden aikaan. Wikipediassa oli tästä pieni artikkeli.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Susanna 15.11.2018 13:15

Heippa,
Olemme tulossa Islantiin extempore matkalle mieheni ja 2,5 vuotiaan tyttäreni kanssa joulukuun 6.-9. Ajattelimme vuokrata auton suoraan kentältä, jotta tytön kanssa liikkuminen olisi helpompaa ja majoitusta ajateltiin esim Hafnarfjörðurin kylästä airbnb kautta. Golden circle on ehdottomasti yksi matkakohteistamme, onnistuuko kiertoajelu siellä helposti vuokra-autolla itsenäisesti vai olisiko opastettu bussikierros helpompi? Blue laguunia mietittiin myös yhdeksi kohteeksi, mutta olisiko sinulla ideoita mitä kannattaisi ehdottomasti kokea/nähdä pienen tytön kanssa? Meidän kohteet olisi lyhyen matka-ajan takia lähinnä lentokentän ja reykjavikin välillä joten pienemmälläkin autolla varmaan pärjää niillä teillä?

Kiitos mahtavista vinkeistä! Islannin matkaoppaasi täytyy ehdottomasti saada luetuksi mahd pian, kaupoista on vaan loppunut ilmeisesti.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 15.11.2018 18:57

Moikka!
Harmi että kirjaa ei tilapäisesti saa. Hyvä kun ilmoitit. Laitoin kustantajalle viestin että ottavat seuraavan painoksen :-)

Vuokra-auto on hyvä idea ja vuokrattaessa kannattaa varata turvaistuin. Niitä voi saada autoa hakiessakin, mutta aina parempi varmistaa etukäteen.

Kultaisen kierroksen voi mainiosti tehdä omalla vuokra-autolla koska sellaisen joka tapauksessa otatte. Saatte rauhassa kierrellä ja noudattaa omaa aikataulua. Nähtävää on paljon ja reitin varrella myös kivoja ruokapaikkoja.

Kultaisella kierroksella on pari kivaa kylpylää joita suosittelen päivää rytmittämään. Lapsen kanssa Fontana voisi olla paras vaihtoehto, koska heillä on myös matalia altaita. Secret Lagoon on hieno myös, mutta se on syvempi ja lapsen kanssa työläämpi. Blue Lagoonia en suosittele pienten lasten kanssa, koska vesi on maitomaista eli siitä ei näy läpi ja silmiin mennessä se kirvelee eri tavalla kuin tavallisten uimapaikkojen vesi. Olen huomannut että omat lapset nauttivat eniten tavallisista paikallisten suosimista uimaloista, koska on uimaleluja, kellukkeita, liukumäkiä jne. Näitä kansanuimaloita, sundlaug, on Islannissa yli sata eli joka kylässä ja kaupungissa vähintään yksi. Suosittelen niitäkin
:)

Reykjavikissa on hauska kotieläintarha Husdyragardur, islantilaisia koti- ja villieläimiä. Hauska paikka aikuisillekin.

Keskitalveen suosittelen nelivetoa. Voi olla huono ilma ja paljon tuulta/jäätä, pikkuautot ovat silloin vähän kiikeriä. Kyllä niillä pärjää, mutta jos teette Kultaisen kierroksel itse autolla, ottaisin nelivedon. Kaikissa vuokra-autoissa on kuitenkin hyvät talvirenkaat eli henkilöautollakin pärjää.

Ja toki voi olla että mittari on plussalla ja keli on leuto. Sää vaihtelee täällä saarella niin nopeasti.

Ihanaa matkaa teille, kun sen aika koittaa!
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anne Karlsson-Jokelainen 03.11.2018 21:05

Moi Mari!
Ollaan tulossa, mieheni ja minä, Islantiin pakoon kuusikymppisiäni joulukuussa. Reissu olisi toinen tuohon mahtavaan maahan ja haluaisin niin kovasti kokea John Lennonin muistomerkin! Milloin olisi viimeinen hetki nähdä se, sammuuko se 7. vai 8. päivän iltana? Matkustusaika olisi 7.-8.-14.-15.joulukuuta riippuen Peace Towerista... Aiomme tällä kertaa suunnata länsivuonoille päin, siellä lienee majoitusta (asunto, mökki jne) jossa olisi hot pot? Ja neliveto olisi ilmeisesti välttämätön? Viime reissu oli vuosi sitten alkukesästä ja sitä emme tule koskaan unohtamaan!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 04.11.2018 01:08

Moikka Anne
Valoinstallaatio sytytetään joka vuosi 9. lokakuuta eli John Lennonin syntymäpäivänä ja sammutetaan 8. joulukuuta eli sinä päivänä, jolloin hänet ammuttiin. Eli se sammuu kahdeksannen päivän iltana.

Länsivuonoilla on varmasti mahtavaa! Ottakaan ilman muuta neliveto, sää on joulukuussa talvinen ja saattaa olla liukasta ja lumista. Varatkaa tarpeeksi väljää aikatauluihin, sillä eteneminen on hitaampaa kuin kesäaikaan. Päivittyvää infoa teiden kunnosta saa täältä: www.road.is

Talvella Länäreillä on vähän turisteja eli suurin osa majapaikoista on kiinni. Heydalurin majatalossa on kuumavesialtaat (sisätiloissa) ja he pitävät paikkaa auki talvellakin. Eli sitä kannattaa ainakin kokeilla.

Ihanaa reissua teille, Länsivuonot on maagisen upea paikka!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Johanna 20.10.2018 13:59

Hei Satu! On ollut kiva lukea tekstejäsi Islannista, kiitos niistä!

Suunnittelemme mieheni kanssa ensimmäistä matkaamme Islantiin hääpäivän vuosipäivän juhlimisen merkeissä (ollaan jo oltu naimisissa 25 vuotta!). Ajattelin, että olisi ihana ottaa valokuvaajan tallentamana kuvia meistä kahdesta Islannin luonnossa. Mistä kannattaa lähteä selvittelemään valokuvaajia tai onko sinulla suositella valokuvaajaa?

Muutekin olisi kiva kuulla vinkkejä romanttiselle matkalle.
Kiitos jo etukäteen vinkeistäsi!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 21.10.2018 23:51

Kiitos! Kivaa että näistä on ollut iloa :-) Mun puoliso on itse asiassa valokuvaaja ja tekee välillä tämäntyylisiä keikkoja, nimenomaan luonnossa, jylhissä maisemissa, joita täällä riittää. Laita vaikka meiliä, niin voin kertoa lisää (satu(ät)retro(piste)is)

Kivoin terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jonna 01.10.2018 04:25

Heippa!
Olen ystäväni kanssa tulossa Islantiin ma-pe 19.11-23.11. Kannattaa varmaankin varautua kunnon talvivaatteilla jo tuolloin? Ajattelimme vuokrata auton lomamme ajaksi. Riittääkö liukkailla teillä pikkuauto? Ajattelimme maanantain viettää Reykjavikissa, tiistaina käydä kultaisen kierroksen ja yöksi esim. Hellaan tai Hvolsvölluriin. Keskiviikkona Seljalandsfoss, Skogafoss ja musta hiekkaranta, yöksi Vikiin. Torstaina suuntaisimme Jokulsarloniin. Perjantai-aamuna olisi jo lento takaisin, olisiko vinkkejä, missä voisimme yöpyä jäätikkövierailun jälkeen? Kovin vaikea hahmottaa etäisyyksiä, ettei tulisi kauheita ajomatkoja. Haaveenamme olisi vielä päästä ratsastamaan, mutta aikataulumme taitaa olla liian tiukka siihen? Täältä saa kovasti vinkkejä, kiitos siitä :) Islanti-matkaopas kirja odottelee myös lukemistaan :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 01.10.2018 17:13

Moi!
Joo kaikki talvikamppeet mukaan: sää vaihtelee nopeasti joten kanmattaa varautua kaikkeen. Voi olla kirpeen aurinkoista mutta myös lunta tai vesisadetta.

Neliveto on kivempi ajaa, jos on liukkaat kelit. Katso tämän verkko-oppaan autovuokrausta koskeva artikkeli, siellä on paljon tästä aiheesta :-)

Koska teillä on pe aamulento, suosittelen yöpymistä Keflavikin lentokentän läheisyydessä, siellä on paljon airport-hostelleja ja hotelleja, osa ihan siedettävissä hinnoissakin.

Toivottavasti tästä oli apua, ihanaa reissua teille!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jonna 02.10.2018 01:48

Kiitos vastauksista! :) Osaatko vielä sanoa kuinka kauan jäätiköltä ajaa esim. Keflavikiin? Tai onko jotain sivustoa, josta voisi katsoa ajokilometrejä?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 02.10.2018 09:41

Moikka Jonna! Tarkoitatko jäätikkölaguunilta? Näin päättelin, jos olette siellä viimeisenä reissupäivänä. Varaisin noin 5 h ajamiseen. Mä mittaan näitä ajoaikoja useimmiten google mapsista, se on suuntaa-antava, mutta lisään siihen sitten noin 10-20 prosenttia riippuen ajokeleistä ja siitä, pysähdytäänkö matkan aikana valokuvaamaan ja ruokailemaan (ja useinhan niin kannattaa tehdä...).

Islannin-terkkuja!
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Päivi 25.09.2018 17:40

Hei!
Olen tulossa mieheni kanssa Islantiin parin viikon kuluttua. tarkoitus on olla Reykjavikissa ja käydä Akureyrissä. Olemme suunnittelleet, että menemme julkisen liikenteen bussilla Akureyriin. Voiko bussiin ostaa liput etukäteen, tarvitseeko vaihtaa bussia välillä ? Reykjavikissä olemme Hotel Metropolitanissa, bussi lähtee paikasta Umfer..., onko kysymyksessä bussiasema ja paljonko Metropolitanissa on bussiasemalle matkaa. Kiito jo etukäteen vastauksista.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 01.10.2018 17:19

Moikka! Anteeksi että tähän vastaaminen on jäänyt! Onkohan teidän matka ollut jo? Eli pääsee suoraan yhdellä bussilla, ne lähtevät Reykjavikissa Mjoddin bussiasemalta ja sieltä voi ostaa myös lippuja.

Mjodd on muutaman kilsan keskutasta eli teidän kannattaa mennä sinne joko taksilla tai paikallisbussilla (niiden aikataulut löytyy bus.is).

Ihanaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Päivi 04.10.2018 12:51

Hei!
Kiitos vastauksesta, reissu on vielä edessäpäin, viikon päästä olemme tulossa sinne. Hyvä tietää tuo linja-autoasema, helpottaa suunnittelua.

Mukavaa alkavaa viikonloppua!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 04.10.2018 23:17

Mahtavaa että tämä ehti :-)
Kivaa viikonloppua ja hyvää matkaa kun sen aika koittaa!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mari 25.09.2018 16:26

Hei, olen tulossa Islantiin työmatkalle 11.10. ja vietämme siellä sitte pari päivää ns omaa lomaa. Meille olisi tarjolla järjestetty retki Kultaiseen kolmioon 120€ per nenä? Minusta se kuulostaa aika kalliilta? Meillä on majoitus ensin Hotel Midgardus(issa?) ja loppu Fosshotel Raudara, osaatko sanoa jotain näistä hotelleista?
Vaatetuksena kaipa pitää olla ns talvivarustus?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 25.09.2018 17:24

Moi Mari! Kultaisia kierroksia on eri hintaisia, riippuu esim. ryhmäkoosta, autosta (bussi, jeeppi...) retken kestosta (sisältyykö lounas tai pysähdys uimalassa tai molemmat) ym. Edullisimmillaan paikka isossa bussissa audio-oppaalla taitaa olla noin 50-60 € / hlö, pienryhmät selkeästi kalliimpia, jopa useita satoja euroja/hlö.

Molemmat hotellit ovat keskustassa ja lähellä toisiaan. Midgardur on uusi, ollut muutaman vuoden vasta. Naapurustossa esim kiva ja välitön ruokapaikka Hlemmurin ruokatori. Suosittelen!

Kannattaa varata talvivaatteet; sää vaihtelee mutta voi hyvinkin olla jo talvisen tuulista ja sateita. Tai aurinkoa, mutta viileää :-)

Mukavaa työreissua!
Islannin-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Teija 25.09.2018 08:06

Hei Satu!

Olen tulossa ensi viikolla Islantiin pidennetylle viikonlopulle. Olen gluteeniton ja olisinkin kysynyt osaatko arvioida kuinka hyvin gluteeniton ruokavalio hoituu? Tunnetaanko asia ravintoloissa, onkohan hotellin aamupalalla juuston ja appelsiinin lisäksi jotain muuta mitä voin syödä ja saakohan jäätelöbaarissa vohvelitötterön tilalle kupin? :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 25.09.2018 17:17

Moikka! Gluteiiniton ruokavalio on huomioitu aika hyvin, hotelleista ja ravintoloista löytyy ”glúteinfrí”-vaihtoehtoja ja esim gluteiinitonta leipää. Jädebaareissa kysytään aina että haluaako vohvelin vai kupin eli paperikulhoja on saatavilla :-) Yksi kiva ravintola keskustassa esim lounaalle on Gló. Sieltä saa aina jotain hyvää gluteiinitonta. Löytyy pääkatu Laugavegurilta.
Mukavaa lomaa!
T. Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Ritva 09.09.2018 19:59

Hei Satu, olemme tulossa 5 hlön porukalla syyskuun lopulla 10 pv reissulle. Reitti saaren ympäri on jo suunniteltu, yöpymiset ja auto varattu, mutta retket varaamatta. Ratsastamaan pitää ainakin päästä, pari 2-3 tunnin retkeä. Suositteletko varaamaan retket etukäteen, onko sinulla tietoa, onko hinnoissa eroa varaako etukäteen vai paikan päällä? Myös jäätikköretki ja valassafari kiinnostavat.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 10.09.2018 00:51

Moi Ritva! Kiitos viestistä. Retkiä ei ole pakko varata pitkää aikaa etukäteen, edellisenä päivänä riittää hyvin.Esim. valassafarille ei kannata lähteä kovin tuulisella säällä, eli kannattaa katsoa säätiedotus edellisenä päivänä ja jos lupaa suhteellisen laimeaa tuulta tai jopa tyyntä, kannattaa varata liput.

Retkille harvoin myydään ns. äkkilähtöjä, eli hinnat ovat samat riippumatta siitä, milloin varaa. Ainoa poikkeus on Blue Lagoon; sinne on nykyään enemmän menijöitä kuin tilaa, eli ennakkovarattavat liput myydään välillä loppuun. Kansanuimaloihin kuitenkin pääsee jonottamatta ja niitä suosittelenkin lämpimästi. Aitoa paikallistunnelmaa kuumavesialtaissa muutaman euron sisäänpääsymaksulla.

Ihanaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Miia 20.08.2018 20:48

Islannin Tripsteri on luettu ja blogiasi seurattu vuosia. Kiitos. Kolme Islannin matkaa takana, neljännelle lähdetään, kun on rahaa. Kolme reissua on tehty keskittyen ratsastukseen... eri paikkoihin, mutta aina saman matkanjärjestäjän kautta. Liputamme Eldhestarin puolesta... tykätään, kun kaikki eivät puhu suomea. Lisäksi emme ole vaihtaneet toisaalle, kun kaikki on aina sujunut hyvin.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 22.08.2018 12:59

Moikka Miia! Kiitos kiitoksista! Eldhestar on kiva talli. Käyn siellä itsekin välillä päiväretkillä asiakkaiden kanssa. Ryhmäkoot ovat ainakin kesäaikaan päiväretkillä aika isoja, mutta ei se nyt niin ole haitannut. Valikoimaa on mukavan paljon ja hevoset ovat kivoja. Pitkistäkin reissuista olen kuullut pelkästään hyvää. Eldhestarilla ei tosiaan ole kovin paljoa ollut suomalaisia töissä, tai ainakaan itse en ole tavannut. Suurin osa on saksankielisistä maista.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Hanna 09.07.2018 00:02

Hei, elokuun alussa matkustamme Islantiin muutamaksi päiväksi ja majapaikkamme on Reykjavikissä. Olemme googlailleet erilaisia retkiä, pyytäisin apua valitsemaan kohteen jäätikkövaellukselle. Kävellen, ei kiipeillen, parisen tuntia kestoltaan, ehkäpä yhdistettynä muihin nähtävyyksiin. Ehdotuksia?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 10.07.2018 00:08

Moikka!
Onko teillä oma vuokra-auto käytössä? Jos on, niin edullisinta on ottaa retki jossa ajatte itse vaellusreitin aloituspaikalle, jossa opas odottaa. Suosittelen esim tätä (n 2,5 h ajo Reykjavikista ja tällä hetkellä näköjään 15%:n ale retkessä):
https://mountainguides.is/tour/glacier-walk-discovery?currency=ISK

Siitä voitte parin tunnin retken jälkeen jatkaa matkaa etelärannikon nähtävyyksiin, vesiputouksille jne.

Samalla firmalla on näitä retkiä myös kuljetuksilla ja yhdistettynä vaikkapa kuumien lähteiden vaellukseen.

Mun puoliso on tuossa firmassa töissä joten se on tullut tutuksi mullekin ja sitä mielelläni suosittelen :-)

Toivottavasti tästä oli apua
Hyvin terkuin Islannista
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Laura 23.06.2018 11:41

Moikka,
Olemme tulossa ensi lauantaina viikoksi Islantiin ja tarkoituksena olisi kierrellä saarta autolla. Emme ole varanneet majoitusta etukäteen, vaan ajattelimme telttailla reissun ajan.
Nyt kun on meneillään jalkapallon MM-kisat, niin onko kisojen katsomista varten pystytetty kaupunkeihin screenejä joista pelejä voi seurata?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 23.06.2018 15:49

Moikka Laura! Niin kauan kuin Islantin on mukana peleissä, screenejä on joka puolella. Riippuu miten Kroatian pelissä käy tiistaina, että pääseekö maa jatkoon vai ei. Jos ei, niin luulen että niitä isoja katselupaikkoja ei julkisilla paikoilla enää pidetä. Tosin baareissa ja ravintoloissa on useimmiten telkkarit / screenit ja mm-kisoja varmasti seurataan loppuun asti. Tämän parempaa tietoa ei tällä hetkellä ole :)

Oikein ihanaa matkaa teille!
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Laura 23.06.2018 19:14

Kiitos vastauksesta!
Tätä juurikin ajattelimme, että ne varmaan puretaan pois jos Islanti ei jatkoon pääse.
Täytyy pitää peukut pystyssä, että ihme käy ja Islanti voittaa Kroatian. :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 25.06.2018 00:51

Toivotaan, että näin käy :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Johanna 20.06.2018 09:29

Hei, olemme tulossa Islantiin syyskuussa 5 päiväksi. Ajattelimme vuokrata auton. Mitä luulet pärjääkö ilman 4-vetosta autoa? :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 20.06.2018 13:29

Moikka Johanna! Pärjäätte varmasti mainiosti ihan tavallisella henkilöautolla, kun pysytte päällystetyillä pääteillä. Kultainen kierros, etelärannikko, Snaefellsnes jne ovat kaikki hyväkulkuisia.
Kannattaa lukaista tämä vuokra-auto-opas, jonka päivitin juuri ajankohtaiseksi:
https://tripsteri.fi/islanti/islannin-ympari/autovuokra-islanti

Kivaa matkaa!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Elerin Lustus 15.06.2018 12:28

hei. tullaan heinäkuussa 8hengen porukkalla islantiin vaeltaa. ei mitenkään matkanjärjestäjän kautta vaan ihan itse kavereiden kanssa. meidän reitti alustvasti olisi skogar- landmannalauger. tuli nyt kaikenlaisia ajatuksia ja kysymyksiä reitistä.. että miten päästään jokien yli..esim krossa ? (jos haluaisimme päästää basar hut'ista porsmörk'iin ? onnistuuko kävelleen ? vai pitääkö mennä ympäri joen tai miten? :) )
oisko muita vinkkejä vielä matkalle mukaan :)

kiitti,
Elerin

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 20.06.2018 13:27

Moikka! Ehdottaisin teille, että tekisitte Laugavegurin vaelluksen mieluummin toiseen suuntaan eli Landmannalaugarista Skogariin. Maisemat ovat paljon kivemmat tähän suuntaan ja nousua on vähemmän. Ensimmäisenä päivänä Landmannalaugarista lähdettäessä on nousuvoitteista, mutta sen jälkeen pääsääntöisesti loivaa alamäkeä ja maisemat avautuvat hienoina.

Itsenäiset matkaajat ottavat usein nelivetobussikyydin Reykjavikista Landmannalaugariin ja Skogarista Reykjavikiin. Näin ei tarvitse kenenkään suhata vuokra-autolla edestakaisin vaelluksen alku- ja loppupään välillä. Krossan yli pääsee kävellen siltaa pitkin. Suurimpien jokien yli on vaelluksen aikana sillat, ja sellaiset joet jotka pystyy ylittämään kävellen, on usein varusteltu ylimenopaikassa eli polun varressa kiinnipitoköysin, joista voi ottaa kiinni yli mennessä. Kananttaa muuten ottaa jotkut hyvät sandaalit mukaan, ne on kiva vetäistä jalkaan jokia ylittäessä.

Jos nukutte vuoristomökeissä, varatkaa majoituksen etukäteen. Jos olette liikkeellä teltalla, telttapaikkaa ei tarvitse varata, niille on aina tilaa vuoristomökkien telttapaikoilla. Ruoat pitää tuoda vaellukselle mukana, reitin varrella ei ole lainkaan kauppoja.

Tripsteri Islanti -matkaoppaassa on muuten päiväkohtainen reittikuvaus tästä vaelluksesta :)
Vaellus on aivan ihana!

t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Pekka 05.06.2018 18:43

Moi Satu,

tapaako islantilaiset ravintolat merkitä / huomioida laktoosittomia tai vähälaktoosisia ruokia ?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 06.06.2018 02:19

Moikka! Osa ravintoloista on oppinut tämän matkailijoiden - etenkin suomalaisten matkailijoiden - kautta. Eli useimmissa annoksissa on jo mukana ruokalistassa merkit, joilla merkitään laktoosittomat annokset. Kaupoissa laktoosittomien tuotteiden valikoima on hyvin pieni, vaiva on täällä paljon harvinaisempi kuin Suomessa. Kannattaa kuitenkin tilatessa varmistaa, että eihän annoksessa ole maitoa. Laktoosittomia kermoja ei esim. juurikaan käytetä (eli ruoka annokset kannattaa sen takia useimmiten tilata ilman kastikkeita). :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Ulla 05.06.2018 10:34

Hei! Kiitos ensinnäkin mahtavasta sivusta, täältä olen jo bongannut monta vinkkiä tulevalle Islannin matkalle. Olemme siis menossa Islantiin heinäkuun puolessa välissä, majoitumme Reykjavikiin ja teemme sieltä päiväreissuja. Tarkoitus olisi ainakin käydä valassafarilla, Golden Circlellä ja Vikissä. Mutta kaipaisin vielä jonkin edellisistä poikkeavan päiväreissukohteen, olisiko sinulla antaa hyvää vinkkiä, kun en itse osaa päättää, mihin kannattaisi suunnata Onko esimerkiksi pohjoisemmassa jotain sopivaa kohdetta?. Meillä on käytettävissä auto ja mukana on 1-, 2-, ja 3-vuotiaat lapset. :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 05.06.2018 12:38

Moi Ulla! Kiitos viestistä. MIelessä voisi olla kolme kivaa päiväkohdetta.
Yksi on Reykjanes, eli se niemimaa jossa lentokenttä sijaitsee. Siellä on yllättävän paljon nähtävää: hienoja kalliokielekkeitä meren rannalla, kuumien lähteiden alue, tavattoman kaunis Kleifarvatnin järvie ja mm. Grindavikin kalastajakylä.

Reykjavikin kupeessa on Raudholarin alue Heidmörkissä. Siellä on mukavia kävelypolkuja punamustien laavakökkäreiden ja -muodostelmien maisemissa. Hieno päiväkävelypaikka ja ihan keskustan vieressä.

Pohjoisempaan jos ajelee, niin Húsafellin alue on tosi kiva. Siellä on ihan vieressä jäätikkö, laavatunneliretkiä ja pari hienoa vesiputousta. Plus islantilaisperheiden suosima leirintäalue, eli paljon lapsiperheitä.

Hvolsvöllurin kylässä etelärannikolla on hieno Lava-keskus eli paikka joka esittelee tulivuoria ja Islannin vulkaanisuutta noin muutenkin. Tavattoma kiva paikka, jos tulivuoret kiinnostavat.

Ja sitten kannattaa aina pysähtyä uimaloissa eli sundlaugeissa, niistä lapset ja aikuiset tykkäävät. Reykjavikissakin on monta hienoa (esim keskustan Sundhöll on tosi hyvä pikkulasten kanssa koska lastenallas on niin iso ja matala, mutta tarpeeksi lämmin että siellä ei aikuisetkaan kylmety).

Näistä kaikista löytyy laajemmat jutut Tripsteri Islanti -matkaoppaasta. Sitä saa kirjakaupoista mutta käsittääkseni myös tosi hyvin kirjastoista. :)

Ihanaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Hannele 18.05.2018 09:58

Hei Satu,

Olen tulossa heinäkuussa Islantiin ja lomalla pitäisi tehdä etätöitä.. eli mitä prepaid-liittymää suosittelet ja saako sen ostettua jo lentokentältä?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 20.05.2018 19:29

Moi Hannele! Lentokentän yhteydessä olevasta 10/11-myymälästä (sijaitsee saapuvien hallissa) saa prepaid-liittymiä. Käytän itse Novaa ja se toimii hyvin ympäri maata. Myös Siminn on hyvä. Aika tavalla kaikillla operaattoreilla on samansuuntaiset hinnat ja kuuluvuudet, erot ovat aika pieniä. Islanti kuuluu siihen EU:n roamingvapaaseen alueeseen, eli voi olla että paikallinen liittymä ei ole edes tarpeen. Käytän itse islantilaista liittymää Suomessa ja netin käyttö on halpaa. Sen pitäisi toimia toiseenkin suuntaan samalla periaatteella (kannattaa tosin kysäistä omalta operaattorilta Suomesta ennen lähtöä).

ystävällisin terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aulis Tuominen 22.04.2018 11:57

Hei, miten varataan Golden Circle kiertoajelu pikkubussilla?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 22.04.2018 15:43

Retkijärjestäjiä on monia. Kannattaa googlata Golden Circle by minibus ja sieltä tulee aika paljon hakutuloksia. Minulla ei ole näistä retkijärjestäjistä yhtä ylitse muiden, eli en suosittele sen takia mitään tiettyä. Kultaista kierrosta tarjoaa lähes jokainen retkijärjestäjä Islanissa eli tarjonta on todella paljon. Osa tarjoaa retkeen kuuluvaa pysähdystä kylpylässä, tomaattikasvihuoneilla osa taas tekee retken lyhyempänä eli kiertäen vain ne kolme tärkeintä kohdetta eli Gullfossin putouksen, geysireiden alueen ja Thingvellirin kansallispuiston.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Juha Kalliolahti 01.04.2018 18:33

Runsaan kuukauden kuluttua ryhmä meitä tekniikan toimittajia on tulossa muutaman päivän matkalle Islantiin. Matkaohjelma alkaa jo tarkentua. Luen mielenkiinnolla tätä sivustoa, ja toivon, että on tiukan ohjelman lomassa vähän vapaa-aikaakin. Luulen täältä löytyvän hyviä vinkkejä, mutta saatan kysyä joitakin yksityiskohtia. Sopiihan? Vaikkapa jalkapallosta. Onko paikallinen sarja jo käynnistynyt toukokuun alussa ja mistä saa lisätietoa?

Sitten pilkunviilaajan huomio. Islantiesittelyn alussa lukee näin: "ISLANNIN LUONTO
Islanti on tuolivuorten, jäätiköiden, kuumien lähteiden.... hauska tuo tuolivuori, mutta tarkoittanee tulivuoria...vai olenko sittenkin erehtynyt?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 02.04.2018 11:48

Moikka! Kappas, kirjoitusvirhepaholainen, kävin korjaamassa. Pöytävuoria täällä on, mutta ei tuolivuoria ;-)

Ilman muuta saat kysellä, vastaan parhaani mukaan. Jalkapallo-otteluista ja muusta jalkkikseen liiittyvästä löytyy parhaiten tietoa Islannin jalkapalloliiton sivuilta: http://www.ksi.is/english

t. Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Hanna 16.01.2018 18:45

Hei. Ensi kesänä on tarkoitus suunnata Islantiin kolmatta kertaa. Edelliskerta oli vuonna 2008, jolloin hyödynnettiin edellistä opaskirjaasi, jossa oli paljon hyviä vinkkejä; esim. uskomaton Seljavallalaugin uima-allas, jonne ei kyllä ilman kirjaasi oltaisi löydetty. Tällä reissulla haluaisimme kokeilla asunnonvaihtoa (ja autonvaihto siinä samalla). Olemme liittyneet sitä varten erääseen asunnonvaihtosivustoon (homeexchange.com), ja siellä onkin noin 750 ilmoitusta Islannista. Aika harva tosin toivoo suoraan Suomea vaihtomaaksi, mutta moni on avoin ehdotuksille: Mitä kannattaisi korostaa omasta kodista ja Suomesta, jotta saisi islantilaiset hurmatuksi... :)?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 28.01.2018 02:24

Moikka! Hienoa että löysitte pulikoimaan Seljavallalaugiin. Nyt siitä on tullut mm. Instagramin kautta todella suosittu, eli kesäisin on vaikeaa löytää päivää jolloin siellä ei olisi paljon muitakin kylpijöitä. Mutta semmoista se on :)

Suomessa islantilaisia kiinnostaa kulttuuri, muumit, Helsinki ja muut isommat kaupungint (iso plussa jos teidän asunto on Helsigissä), osa arvostaa saunaa, saunakulttuuri kun on näille aika erilaista kuin suomalaisille. Metsä on eksoottista, ja suomalainen design kovassa huudossa, eli jos oma asunto on sisustettu suomalaisella designilla edes osittain, siitä kannattaa vaikka sivulauseessa mainita ohimennen.

Kesämökkikulttuuri iskee islantilaisiin myös, eli jos asutte ihan landella, sekin voi olla tapa erottua.

Kannattaa myös korostaa, että Suomessa on Islantia lämpimämmät kesät (varmaan joka puolella maailmaa on, haha), mutta Suomea ei silti niin kovin paljoa harkita kesälomakohteena jos halutaan aurinkoa.

Onnea asunnonvaihtohommiin, toivottavasti näistä ajatuksista oli apua.
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Arja Sihvola 27.12.2017 16:58

Hei! Sain joululahjaksi matkan perheen kanssa Islantiin helmikuun alussa. Meitä on 3 aikuista ja 5 kk:n ikäinen pikkumies. Millainen vaatetus helmikuussa tarvitaan? Voiko noin pientä viedä kuumiin lähteisiin? Kannattaako kaikki vauvan tarvikkeet ottaa Suomesta mukaan jo hinnankin vuoksi? Muuta huomioitavaa noin pienen kanssa? Kiitos jo etukäteen!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 28.12.2017 21:16

Moi Arja! Olipas ihana joululahja :-) Islannissa talvet ovat leudommat kuin vaikka samoilla leveyspiireillä (Keski- ja Pohjois-Suomi), mutta täällä tuulee paljon ja se tekee säästä viileämmän kuin mitä astemittari näyttää. Suosittelen suomalaisia talvivaatteita ja tuulenpitäviä vermeitä; hanskat, pipot ja kaulaliinat myös mukaan matkalle. Islantilaiset vievät jo ihan pieniäkin lapsia uima-altaisiin nauttimaan lämpimistä kylvyistä. Laitan omille lapsille uimahatut ettei tuuli käy korviin, mutta paikalliset eivät näitäkään juuri harrasta. Ette siis lainakan ole outolintuja jos menette vauvan kanssa uimaan eli "sundlaugiin". Suihkuhuoneissa on usein vauvanistuimet/muoviset vauvatuolit, mikä helpottaa kummasti uimalavisiittiä.

Vaipat, vauvanruoat jne. löytyvät kaikki samat täältä mitä Suomestakin, mutta noin 20-30 % kalliimmalla. Jos ette ota omaa turvaistuinta mukaan, kannattaa autovuokraamon turvakaukalo varata hyvissä ajoin etukäteen ja varmistaa, että se todella odottaa autossa kun saavutte. :)

Ihanaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kaisu Kaikkonen 12.12.2017 19:59

Hei Satu, olemme suunnitelleet viikon kiertoajelua Islantiin viisihenkisellä seurueella kesäkuussa 2018. Nyt en onnistu mistään löytämään uutta kirjoittamaasi matkaopasta. Mistähän sitä voi hankkia?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 13.12.2017 00:20

Moikka! Kiitos viestistä :) Suomalaisissa kirjakaupoissa pitäisi olla, mutta ehkä valikoima vaihtelee kaupoittain. Netistäkin tilaamalla saa, ilman postikuluja Adlibrikseltä: https://www.adlibris.com/fi/kirja/islanti-9789523215115

:)

Ihanaa matkaa Islantiin, kun reissun aika koittaa!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heli Marttinen 30.10.2017 16:22

Teimme neljän yön syyslomareissun Islantiin ja upeaa oli. Etukäteen oli tutustuttu kirjaasi ja sivustoon (kiitos niistä). Meillä oli vuokra-auto (olisi saanut olla isompi kuin Nissan Micra, joka meinasi välillä lähteä tuulen mukaan :-)...) ja ehdimme tehdä yhtenä päivänä Kultaisen kierroksen, toisena päivänä Reykjavikissa pyörimistä sekä Blue Lagoon ja kolmantena päivänä ajoimme Jäätikkölaguunille (vau!). Paluumatkalla yövyimme mökissä (siisti!) Eyjafjallajökullin juurella, muut yöt Reykjavikissa Guesthousessa (vähän vaatimattomampi). Kilometreja kertyi noin 1500 ja matkoihin kannattaa tosiaan varata kunnolla aikaa. Hintataso oli vieläkin korkeampi kuin kirjassasi kerrot heinäkuun 2017 tilanteesta. Opal-pastillit ja suola olivat mainioita tuliaisia :-). Kraum-kauppaa ja Volcanic Ash Notepadejä en onnistunut löytämään.
Lyhyellä reissulla ymmärtää kuinka paljon jäi vielä nähtävää ja toivottavasti joskus vielä tulee uusi reissu Islantiin.
PS. toivoisin, että kirjassasi olisi aakkosellinen hakemisto

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 31.10.2017 00:38

Moi Heli!
Kiitos palautteesta. Upeaa kuulla, että teillä oli onnistunut Islannin-reissu. Näihin maisemiin kyllä koukuttuu. Tuntuu että vaikka täällå olisi asunut miten pitkään, aina löytyy uutta seikkailtavaa ja koettavaa.

Aakkosellinen hakemisto olisi ollut tosi hyvä. Jouduin kuitenkin nipistämään kirjasta paljon sivuja pois painoarkkien takia, ja päätin uhrata mieluummin hakemiston kuin osan matkavinkeistä tai tarinoista. Toivottavasti seuraavaan painokseen mahtuu.

Olet oikeassa hintamuutosten suhteen.
Hinnat ovat täällä ikävä kyllä nousseet jatkuvasti; Islannin kruunu on niin pieni valuutta että sen muutoksia on vaikea ennustaa...

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
O 11.10.2017 23:04

Hei!

Tarkoitus olisi matkustaa Islantiin marraskuussa vaimoni kanssa. Kyseessä olisi ensimmäinen ulkomaan reissu meille molemmille, joten jännittää aika paljon.. Islannissa meillä on aikaa 4 päivää kierrellä ja katsella maisemia. Mitä tässä ajassa kerkeää näkemään?
Onko ajankohta suosiollinen Islannin näkemiseen? Varmaankin järkevä vaihtoehto olisi vuokrata auto, jolla kiertelisi eri paikkoja?
Rohkaisua tarvittaisiin reissuun, koska jännitys meillä molemmilla suuri kuinka matkasta selviää.. Kannattaako jokainen yöpaikka varata etukäteen vai riittääkö, että päivän päätteeksi etsii sopivan? Vaatetta saa varmaankin tuohon vuodenaikaan olla mukana lämpimästi.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 13.10.2017 02:32

Moikka! Neljän päivän aikana ehtii mukavasti nähdä Islantia, kivaa että olette tulossa! Marraskuussa on vähemmän turisteja kuin kesäaikaan, eli pääsette nauttimaan luonnonnähtävyyksistä vähän rauhallisemmissa merkeissä kuin kekelä kesää.

Riippuu hieman lentoajoistanne, kuinka majoitukset kannattaa järjestää, mutta veikkaisin että voisi olla kivointa olla ensimmäinen ja viimeinen yö Reykjavikissa hotellissa ja yksi tai kaksi yötä siinä välissä maaseudulla. Varaisin majoitukset etukäteen, niin ei tarvitse niitä sitten enää paikan päällä miettiä.

Autovuokra on paras vaihtoehto, jos haluatte matkustaa omatoimisesti ja kierrellä paikkoja omaan tahtiin. Organisoituja retkiä on kyllä tarjolla paljon ja niihin kuuluu bussikuljetukset & oppaan palvelut hintaan, mutta silloin tietysti sidottu muuhun ryhmään. Suosittelisin auton vuokraamista ja majoitusten varaamista etukäteen. Auton voi ottaa jo heti lentokentältä ja palauttaa sinne lähtiessä, niin lentokenttäkuljetus hoituu siinä samalla.

Suosittelen esimerkiksi Kultaisen kierroksen tekemistä (ko. retkestä löytyy tietoa tältä sivustolta) yhdistettynä kylpyläkäyntiin esimerkiksi Secret Lagoonissa. Toisena päivänä voisi olla mukava ajella vaikka etelärannikkoa pitkin ja käydä katsomassa Víkin musta hiekkaranta, ykköstien varrella olevat vesiputoukset Skogafossin ja Seljalandsfossin ja miksei ajaa ihan Jäätikkölaguunillekin asti, eli sinne Skaftafellin luonnonpuiston tienoille.

Lämpimästi päälle, tuulen ja sateen kestävää ja myös villasukkia, lämmin päähine ja käsineet kannattaa varata mukaan.

Hyvää matkaa :-)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kalle 11.10.2017 12:58

Hei Satu,

Kiitos tästä mahtavasta sivustosta. Olen vaimoni kanssa tulossa ensimmäistä kertaa Islantiin ja asia mikä askarruttaa on maitotuotteiden pastörointi, koska vaimoni on raskaana. Ovatko maitotuotteet siellä pastöroitu tai mistä tunnistaa pastöroidun tuotteen vai kannattaako maitotuotteita suosiolla vältellä?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 11.10.2017 13:16

Moi Kalle! Kiitokset kiitoksista, kivaa että vierailit sivuillamme :-)
Islannissa maitotuotteet ovat hyvin samankaltaisia kuin Suomessa. Raakamaitoa ei juuri käytetä, kaikki ns. tavalliset maitotuotteet (jogurtit, maito, kahvimaito, kermat, skyr...) valmistetaan pastöroidusta maidosta. Meidän lapset ovat syntyneet molemamt täällä Islannissa ja ruokavalion osalta söin ihan kaikkia samojankin tuotteita mitä Suomessa oli suositeltu.

Mukavaa matkaa :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mari 08.10.2017 16:58

Moikka! Ollaan näillä näkymin tulossa marraskuun alussa Islantiin ja mietitään tässä auton vuokrausta. Onko noiden f-teiden varsilla mitä nähtävyyksiä?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 08.10.2017 18:37

Moi Mari!
F-tiet ovat Islannin sisäosissa olevia järeitä maastoautoja vaativia teitä ja niiden varsilla on kyllä mahtavia luonnonnähtävyyksiä: jäätiköitä, vesiputouksia, suuria laavapeltoaukeita. Mutta marraskuussa sinne ei sään takia oikein enää tavallisilla jeepeilläkään pääse; on lunta, vettä ja tiet huonossa kunnossa.

Suosittelisin mieluummin vaikkapa retkeä Islannin ympäri (noin 1300 km pitkä tie nro 1, viikko kannattaa varata), sen varrella on mahtavia luonnonnähtävyyksiä: kuumia lähteitä, putouksia, Vatnajökullin jäätikkö, jäätikkölaguuni, vuonoja ja vuoristoja ja paljon erikokoisia kyliä uimaloineen. Ykköstie on päällystetty koko matkalta ja se on auki myös talvisin ja siis myös aurataan aina tarpeen tullen.

Toivottavasti tästä oli apua matkan suunnitteluun. Ja lisääkin saa tottakai kysyä! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heikki Karma 01.10.2017 23:42

Terve Satu

Minulla ei ole kysymystä vaan ainoastaan kiitos ja onnittelut kirjoittamastasi Islanti - kirjasta.

Tulimme juuri vaimoni kanssa viikon matkalta Islannista ja käytimme matkaoppaana lähes yksinomaa kirjaasi. Ajoimme koko etelärannikon ja kävimme myös hieman sisämaassakin. Olemme vielä aivan läkähdyksissä kaikesta näkemästämme ja kokemastamme.

Islanti matkaopas on loistava, ajankohtainen, yksityiskohtainen ja samalla hauska teos. Suosittelen sen hankkimista kaikille Islantiin matkaaville.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 02.10.2017 00:03

Moikka Heikki! Voi kiitos kamalan paljon upeasta palautteesta! Ihanaa, että kirjasta oli apua ja todella mukava kuulla, että matkanne onnistui hyvin. Islannin luonto on kyllä upea ja nähtävää on ihan käsittämätön määrä. Jokaisen mutkan takana uusi seikkailu :-)

t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
tomppeli 23.09.2017 15:14

Moi
Lipsahdettiin tässä päivänä muutamana Ialantiin ja sitten onkin kurvailtu maata ympäri vuokra-autolla. Näkemistä on riittänyt ihan kivasti, on vesiputouksia, islanninhevosia, laavakenttää, issikoita, jäätiköitä, issikoita, kuumia lähteitä, jokunen heppa, kraflan jämät ja vielä lisää issikoita. Ei onnistu koskaan täysin lomamoodiin ajukoppaa kääntämään joten hevosenkengät ja neliapilat risteilee okulaarissa. Mahtaiskohan täällä olla töitä koulut käyneelle, pitkään kengittäneelle sepälle? Niinki hullun ajatuksen tuuli toi hataraan kalloon, että josko tulevaisuudessa lomailis kuukauden tai 6 kengitellen. Ja vielä mielessä pyörii, mistä löytäis semmosen ihme härpäkkeen jota täällä käytetään/on käytetty kavion leikkaamiseen tai raspaamiseen, semmonen kaksin käsin käytettävä vekotin. Saattaa se olla Italialainenkin juttu. Jollain kurssilla siitä puhuttiin, mutta käyttömaa vähän hakusessa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 25.09.2017 17:53

Moikka!
Kannattaa käydä Reykjavíkissa esim Ástund-nimisessä (http://astund.is) hevostarvikeliikkeessä. Siellä on kaikkea mahdollista, myös kengittämiseen liittyviä välineitä.

Voisihan hyvinkin löytyä kengittäjille töitä. Hevosia on kuitenkin kymmeniätuhansia, vaikka eihän niistä tietenkään jokainen ole kengässä, mutta aika monta kaviota kuitenkin täällä kenkiin laitetaan. Mä en itse tunne kengittäjäpiirejä, mutta voisi olla parasta olla suoraan hevostiloihin yhteydessä, esitellä itsensä ja jättää yhteystiedot. Aina parempi käydä paikan päällä kuin laittaa sähköpostia, islantilaiset vastailevat joskus aika randomilla ennestään tuntemattomilta tulleisiin sähköposteihin. :)

Hyvin terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Antti 13.09.2017 16:54

Terve Satu.

Ostin juuri tuoreen Tripsteri-kirjasi, koska suunnittelemme vanhempieni kanssa matkaa Islantiin syyskuun 2018 alussa.

Olemme poukkoilleet kolmen eri vaihtoehdon välillä (Saga-matkojen paketti, autovuokra + omat majoitussäädöt tai asuntoauto) ja alamme kallistua keskimmäiseen. Matkailuautoilun vapaus viehättää, mutta toisaalta arveluttaa, pääsemmekö suurella ajopelillä kaikkiin mielimiimme paikkoihin.

Kysymys kuuluu: Onko nykyisessä turistitilanteessa tuhoon tuomittu idea varata majoituksia vasta tien päältä, jos matkustamme saaren ympäri syyskuun alkupuolella?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 14.09.2017 00:43

Moikka! Kiitos paljon kirjan hankkimisesta :-)
Asuntoautolla pääsee kiertämään näppärästi koko saaren, sillä ykköstie on hyvässä kunnossa. Jos haluatte mennä ajelemaan esim sen upean Kjölurin erämaareitin, kannattaa ottaa neliveto vuokrajeeppi. Asuntoautolle tuo tie on liian kuoppainen, ja vuokrausehdotkin estävät asuntoauton menon Kjölurille.

Maaseudulla majoituspaikat ovat aika pieniä ja kolmelle-neljälle hengelle voi olla vaikea saada majoitus joka paikassa ilman etukäteisvarauksia. Voisi olla hyvä tehdä ainakin muutama majapaikkavaraus etukäteen ja jättää vaikka pari kohtaa auki ja varata ne matkan edetessä. Esim isommissa kaupungeissa/kylissä kuten vaikka Akureyrissä löytyu varmasti majoitusta paikan päältäkin - jos ei hostelleista/hotelleista, niin ainakin Airbnb:stä.

Toivottavasti tästä oli apua, kysele toki lisää jos haluat lisäinfoa :)

T. Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Antti 02.10.2017 20:15

Selvä peli. Ehkä tästä rohkaistuneena lähdemme vähän avoimemmin aikatauluin jeepillä tien päälle.

Kiitos vastauksesta ja mukavaa syksyä.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Titta 10.07.2017 23:45

Hei, olisin matkustamassa yksin 9.8 Reykjavikiin. Minun pitäisi päästä Reykjavikin lentokentältä Akureyriin. Siellä on tuttavat joiden kanssa jatkan heidän vuokra-autolla matkaa. Millä pääsen sinne edullisimmin? Tarvitsen vain yhden suunnan lipun. Bussit sinne ilmeisesti menee!? Jos bussi edullisin vaihtoehto niin voiko lipun ostaa etukäteen vai vasta lentokentältä? Lentoni on 9.8 aamusta Reykjavikissa (9.00-10.00 aikaan); Miten on bussi aikataulut? Onko matkan kesto Reykjavik-Akureyri n. 5 tuntia? Toinen asia mitä mietin; paluu lento lähtee 01.00 (sunnuntain vastainen yö tai siis on jo maanantain puolella). Silloin olemme Reykjavikissa. Miten pääsen yksin edullisimmin lentokentälle? ?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 12.07.2017 02:54

Moi Titta! Vaihtoehtoja on kaksi: bussi tai maan sisäinen lento. Kannattaa tarkastaa maan sisäisiä lentoja operoivasta yhtiöstä (Air Iceland Connect) lipun hinta tuolle päivälle. Se saattaa tulla halvemmaksi kuin bussilippu. Edullisimpia bussilippuja saa kaukoliikennebusseihin, joiden aikataulut ja lippuhinnat löytyvät osoitteesta www.bus.is. Mjoddin asemalle, josta bussit Akureyriin lähtevät, pääsee joko kaupunkibussilla Hlemmurin asemalta (Reykjavikin keskusta) tai taksilla. Yleiselle vuorolle ei tarvitse ostaa lippua etukäteen.

Muutama turistifirma operoi myös busseja Akureyriin (esim. re.is). Ne ovat melkein tuplasti kalliimpia kuin julkinen vuoro, mutta lähtö on keskustasta eikä Mjóddista.

Bussimatka kestää noin 7-8 tuntia, sillä bussi pysähtyy useammassa paikassa matkan aikana. Lento on vähän alle tunnin.

Paluun aikaan sinun kannattaa ottaa lentokenttäbussi Reykjavikista Keflavikin kentälle, se on kaikista edullisin vaihtoehto yksinmatkustavalle. Lisätiedot löydät täältä: https://tripsteri.fi/islanti/lentokentalta-keskustaan/

Mukavaa matkaa, toivottavasti näistä oli apua :)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Päivi 24.06.2017 18:28

Hei! Kiitos mahtavasta infopaketista! Olen tulossa perheeni kanssa viikoksi Islantiin heinäkuun lopulla ja haluaisin ehdottomasti bongata lunneja. Latrabjargin lintukallio kuulostaa houkuttelevalta, mutta kuvista päätellen aika haasteelliselta minun kaltaiselleni korkeanpaikankammoiselle. :) Missä muualla lunneja kannattaisi yrittää bongata? Majapaikkamme on Reykjavikin liepeillä. -Päivi

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 28.06.2017 03:53

Hei Päivi. Kiitos kiitoksista, mukava kuulla että tästä oppaasta on ollut apua matkan suunnittelussa. Reykajvikissa yöpyessä kätevin tapa nähdä lunneja on osallistua ns. lunnisafarille, eli veneretkelle Reykjavikin satamasta. Yksi tällaisia retkiä järjestävistä firmoista on Elding: https://elding.is/tours?type=puffin

Upeaa reissua teille!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sari Räty 19.06.2017 22:48

Hei Satu! Osaatko sanoa miten lähelle lentokoneen hylkyä pääsee (uskaltaa ajaa) tavallisella pikkuautolla?
Joku paikallinen kirjoitti, että kesällä tie olisi ajokelpoinen myös muille kun nelivedoille. Moni tosin kirjoittaa, että patikoitavaa olisi melkein 3 km. Sari

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sari 20.06.2017 21:04

Kiitos oli apua! Vastaus oli se mitä pelkäsinkin?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 20.06.2017 09:21

Hei Sari! Patikoitavaa tosiaan on. Hylylle meni ennen tie, mutta se on nousseen suosion takia suljettu, eli nykyään pitää jättää auto parkkipaikalle ja kävellä muutama kilometri (polku on helppokulkuinen).

Toivottavasti tästä oli apua :)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Joni Mäkelä 13.06.2017 12:27

Hei,

Olemme tulossa tyttöystävämme kanssa Islantiin viikoksi kesä-heinäkuun vaihteessa. Majoitumme Reykjavikissa pääkadun varrella 4th Floor Hotellissa. Olemme varanneet Blue Lagoonin puoleen väliin matkaamme. Haluaisimme käydä kaikki Reykjavikin kulttuurikohteet läpi ja merkittävimmät luonnonihmeet Islannista. Ajattelimme ostaa paikan päältä Golden Circle -kierroksen, mahdollisesti Islanninhevosilla ratsastaen. Mitä suosittelette meille kulkuvälineeksi, kun meillä on Reykjavikissa hotelli viikoksi varattuna, ja ajattelimme luonnonnähtävyyksille varata pari päivää Golden Circle lisäksi? Ehtiikö Reykjavikista tehdä antoisia ja viihtyisiä päiväretkiä luonnon antimiin?
Saako Reykjavikista ostettua vaikkapa kahden-kolmen päivän bussipassia, jolla matkata läpi varhaisesta aamusta iltamyöhään-tapaan päiväretkiä tehden idylliset luontokohteet?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 17.06.2017 02:38

Hei Joni! Golden Circle ja Blue Lagoon ovat hyviä ideoita Islannin-matkalle. Reykjavik on hyvä tukikohta päivämatkoille ja suosittelisin vuokra-autoa jos haluatte liikkua aikatauluista vapaina. Tiet ovat hyväkuntoisia ja hyviä tiekarttoja saa esimerkiksi bensa-asemilta. Golden Circleen menee kokonainen päivä, yksi päivä kannattaa käyttää vaikka Reykjanesin kiertelyyn samalla kun käytte Blue Lagoonissa (Krysuvikin kuumat lähteet, Gunnuhverin kuuma lähde, Kleifarvatn-järven hienot laavamaisemat...) ja yhtenä päivänä voitte mennä vaikka Hveragerdiin ja käydä kylän perältä löytyvällä Reykjadalurin alueella. Siellä on paljon kuumia lähteitä ja sieltä lähtee 3 km pitkä helpohko vaelluspolku Reykjadalurin laaksoon, jossa voi uida luonnonlämpimässä joessa (pukusuoja löytyy, mutta ei suihkuja/vessaa).

Nämä kaikki retket voi tehdä busseillakin, mutta tulee edullisemmaksi ottaa vuokra-auto ja ajella kohteita omin päin. Golden Circle on sen verran pitkä päiväretki (ajoa tulee yli 200 km) että sitä ei voi tehdä islanninhevosella. Issikkavaellus kannattaa tehdä erikseen; hyviä talleja lähellä Reykjavikia ovat mm. Laxnes ja Eldhestar. Molemmat järjestävät lyhyitä vaelluksia ihan vasta-alkajillekin ja pidempiä ratsastusvaelluksia pidemmälle ehtineille.

Hyvää matkaa teille :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jaana 27.05.2017 16:59

Moikka Satu! Olemme syyskuussa tulossa Islantiin kolmannen kerran. Tällä kertaa suuntaamme Snaefellsnesiin sekä länsivuonoille. Ykköstie on tuttu, nyt mietimme, voiko länsivuonojen teitä/ajo-olosuhteita verrata millään tavalla esim Itä-Islannin vuonoteihin? Kannattaako jotain erityistä ottaa huomioon suunniteltaessa välimatkojen pituuksia? Nyt pisimmät ajomatkat, mitä on suunniteltu, on noin 230km, tätä pidempää emme edes suunnittele. Onko jotain erityistä ylipäänsä, mitä pitäisi huomioida?
Sääolosuhteista ei tarvitse erikseen mainita... :D
Kiitos jo etukäteen vastauksesta :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 28.05.2017 16:48

Moi Jaana! Länärit on aika samankaltainen tieominaisuuksiltaan kuin itärannikko: eli mutkaista ja kapeaa tietä ja ajaamiseen pitää varata aikaa. Länsivuonot on toooosi kaunis paikka, joten viihdytte varmasti. Tie punaiselle rannalle eli Raudisandurille on jyrkkä ja mutkainen eli ajakaa varovasti. Samoin tie Latrabjargille vaatii aikaa, vaikka sitä onkin kyllä vuosien saatossa kunnostettu aika paljon.

Snaefellsnesin kiertävä tie on tosi hyväkuntoinen päällystetty tie jota ajaa aika nopsakkaan. Ainoa mahdollinen hazardi tieosuus on se tie joka ylittää nimenkärjen läheltä jäätikköä: siellä saattaa olla vielä kesäkuussakin lunta ja jos on märkä syksy, se voi olla vaikeakulkuinen jo syyskuussa. Sitään ei ole siis pakko ajaa, mutta jos ilma on hyvä ja tie näyttää kuivalta niin tuo pätkä maantietä vie kyllä hienoihin maisemiin.

Tuo 230 km per päivä kuulostaa just hyvältä, oikein enempää ei jaksakaan koska tekeehän sitä mieli pysähdellä välilä ihailemaan maisemia ja ottamaan valokuvia jne.

Multa ilmestyy uusi Islannin matkaopas elokuussa - sen pitäisi siis ehtiä kauppoihin ennen teidän matkaa. Vink, vink ;)

Toivottavasti näistä oli apua matkan suunnitteluun.

t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jaana 29.05.2017 21:40

Kiitos vinkeistä, uusi opas löytää varmasti perille :D

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Päivi 23.05.2017 21:52

Moikka, Satu!

Kesäkuinen matkamme sen kuin lähestyy, enää parisen viikkoa starttiin! Vähän jo kuume nousee... Vielä tseikkailen, onko mielestäsi tarpeen ostaa prepaid-liittymää tablettiin? Kierrämme siis ykköstien 8 päivässä, kaikissa majapaikoissa on WiFi. Ohjeistuksesi mukaan aiotaan ostaa kunnon tiekartta huoltsikalta, mutta välillä voi joutua turvautumaan tuohon tablettIin siinäkin hommassa. Muun "turhemman" selailun lisäksi siis ;)

Kiitti etukäteen! Nämä sun vinkit on oikeasti olleet ihan huippuja reissua suunnitellessa:)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 24.05.2017 02:11

Moikka! Mahtavaa, tervetuloa :-) Ja kiitos kiitoksista!
Voittehan te varmuudeksi ottaa sen prepaid-liittymän, ei siitä haittakaan ole. Ja niitä voi ostaa esim. lentoasemalta saapuessa. Jos en väärin muista, niin siitä matkalaukkuhihnojen vieressä olevasta tax freestä saa (tai viimeistään saapuvien hallista 10/11 kaupasta). Yhdessä vaiheessa lentoyhtiökin myi niitä jo lennon aikana, kannattaa ainakin kysäistä.
Ihanaa reissua teille!
-Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Päivi 28.06.2017 09:15

Heippa taas, Satu!

Reissusta kotiuduttu jo viikko sitten ja vieläkin aivan leijun! Matka oli todellakin ihana ja aivan sanoinkuvaamaton! En tiedä mistä aloittaisin kaiken sen kehumisen :) Niin upea on tuo nykyinen asuinmaasi, ja epäilenpä ettei reissumme jäänyt viimeiseksi, pikkuinen kuume kun jäi päälle kokea aina vaan lisää ja lisää Islannin ihmeitä.

Kaikille muille sanon: menkää ihmeessä, nähkää ja kokekaa itse! Ja jos vaan mitenkään mahdollista niin poiketkaa pidemmälle kuin aivan Reykjavikin - etelärannikon seutuville. Mahtavia paikkoja toki nekin, mutta sieltä muualta kun ainakin meille avautui se omanoloinen, ihastuttava, mykistävä maa kaikkine ihmeineen.

P.S. Ja ostin sitten sen prepaidinkin siitä matkatavarahihnan vierestä, maksoi n.30€, ihan näppärä tien päällä.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 28.06.2017 17:46

Aivan ihanaa kuulla! Ja olen niin samaa mieltä sun kanssa siitä, että jos on reissussa yhtään pidempään kuin viikonlopun, kannattaa ilman muuta poiketa etelärannikon ja kultaisen kierroksen reiteiltä, jotka ovat jo aika kansoitettuja. Hyvää kesän jatkoa :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anni 23.05.2017 18:28

Hei! Olemme tulossa Reykjavikiin viikon päästä. Lentomme on perillä yhdeksän aikaan aamulla, mutta saamme avaimet majoitukseemme vasta iltapäivällä. Onko Reykjavikin keskustassa paikkaa, jonne saisimme matkalaukut säilöön muutamaksi tunniksi?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 23.05.2017 19:16

Moikka! Joo ilman muuta. Jos majoituspaikka ei tarjoa matkatavarasäilytystä (useimmat hotellit ja hostellit tarjoavat maksutta), kannattaa jättää laukut BSI:n bussiasemalle. Siellä on matkatavarasäilö. Flybus-lentokenttäbussien päätepysäkki on juurikin tuo BSI, ja siitä on ihan 10 min kävelymatka ylös mäkeä keskustaan.
Toivottavasti tästä oli apua!
Ihanaa matkaa teille,
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Laura 02.05.2017 13:47

Satu moi! Ollaan tänään lähdössä Islantiin ystävän ja meidän vauvojen kanssa neljäksi päiväksi! Ajateltiin tehdä golden circle bussilla yhtenä päivänä, olisiko sinulla ehdottaa toista kivaa päiväretkeä vauvojen kanssa? Myös Reykjavikin kivoja lounas ja kahvipaikkija l lasten kanssa otetaan mieluusti vastaan. Luin juuri sun kirjan Islantilainen voittaa aina - olipa mielenkiintoinen lukukokonaisuus. Kiitos mutenkin tästä saitista, on tosi hyödyllinen!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 02.05.2017 13:50

Moi Laura! Kiitos kommentista - ja ihanaa matkaa teille!

Katsotko tän kommenttiketjusta vähän ylöspäin, viestini Annalle. Siinä tuli vinkkjeä päiväretkiin. Ja katso myös tämä: https://tripsteri.fi/islanti/lapsiperheen-islanti/

Islannissa on ollut pari päivää nyt tosi huono sää, mutta loppuviikosta saatetaan saada jopa +15 astetta. Se olisikin ihanaa :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tanja 02.05.2017 08:39

Hei Satu!

Moi Satu! Olemme tulossa Islantiin nyt toukokuussa. Olemme ajatelleet vuokrata auton ja tutustua kultaisen kierroksen nähtävyyksiin. Onnistuuko se helposti omatoimisesti? Pääseekö pienellä autolla ko. nähtävyyksiä katsomaan vai pitääkö olla jämerämpi auto? Kuinka pitkä ajomatka on kultainen kierros? Kiitos tiedoista jo etukäteen.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 02.05.2017 12:10

Moikka Tanja! Onnistuu hyvin omatoimisesti. Tiet ovat hyvässä kunnossa ja kyltit ohjaavat perille. Kannattaa kuitenkin hankkia hyvä kartta huoltsikalta tai käyttää karttaohjelmaa. Kesäaikaan tavallinen henkilöauto riittää ihan hyvin. Täältä löytyy vielä lisätietoja retkestä ja vinkkejä päivän ohjelmaan: https://tripsteri.fi/islanti/retket/golden-circle/

Ihanaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Marja Ahonen 04.04.2017 09:28

Hei Satu! Islantiin olemme mekin perheen kanssa tulossa :) Ajelemme pohjoiseen, mutta emme aikoneet kiertää saarta. Mietin, onkohan Kjölur tai Sprengisandur auki jo kesäkuun alussa?
t. Marja

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 05.04.2017 01:07

Moikka! Riippuu tosi paljon säästä eli miten myöhässä/aikaisessa kesä tulee. Useimmiten kesäkuun alussa ei kumpikaan vielä ole auki koska tie on talven lumien sulamisen liian märkä ja lainehtii, eikä siellä pysty liikkumaan kuin erikoisvarustellut jeepit. Ajankohtaisen tiekartan eli sen mitä teitä on auki ja mitä ei, näkee täälllä: www.road.is

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anna 03.04.2017 22:41

Moi Satu! Olemme suunnittelemassa hieman ex-tempore matkaa Islantiin nyt toukokuun alussa. Aikaa on joustavasti, mutta ajattelimme kuutta päivää. Meillä on matkassa mukana 3,5-vuotias ja silloin 8 kk vauva. Vuokraamme auton, mutta ajomatkat eivät tosiaan saisi olla kovin pitkiä. Ajattelin, että maatilamajoitus olisi kiva juttu, ehkä parissa eri paikassa. Onko sinulla suosituksia tälle poppoolle sopivista aktiviteeteista? Vanhempi lapsi on kiinnostunut kaikesta ja vauva toki voi kulkea hyvin mukana kantorepussa. Onko etelä-Islanti monipuolisin paikka tutustua? Kiitos paljon jo etukäteen!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 04.04.2017 01:28

Moi Anna! Muistakaa pyytää vuokra-autosta etukäteen turvaistuin vauvalle ja lapselle koroketuoli (tai lapsen turvaistuin), niin teidän ei tarvitse raahata niitä Suomesta asti mukana :-)

Suosittelisin pyörimään joko Länsi-Islannissa tai etelärannikolla, niin selviätte tunnin tai parin ajomatkoilla per päivä. Molemmissa on paljon nähtävää. Lännessä kannattaa käydä esimerkiksi Húsafellissä. Siellä on mukava uusi maaseutuhotelli ja alueella paljon ulkoilumahdollisuuksia lapsillekin sopivasta ulkoilmauimalasta kävelyreitteihin ja jäätikkö- ja luolaretkiin. Kultainen kierros geysireineen on noin 1-2 h ajomatkan päässä.

Etelärannikolla on paljon nähtävää: vesiputouksia (Seljalandsfoss ja Skogafoss), Víkin pieni rannikkokylä mustine laavahiekkarantoineen ja laavamuodostelimineen, Kultainen kierros, Fludirin kylän lähellä oleva Efsti-Dalur II maaseutumatkailupaikka (mökkejä, ns. navettakahvila, ravintola ja erinomainen jäätelöbaari).

Olimme juuri perheen kanssa etelärannikolla Hveragerdin kylässä Eldhestarin hevostilalla (heillä on melko hintavan hotellin lisäksi myös majatalomajoitusta). Teimme päiväretken Reykjadalurin alueelle - siellä voi nähdä mm. kuumia lähteitä.

Teidän kannattaa käväistä lasten kanssa myös Reykjavikissa, sielläkin on paljon tekemistä ja näkemistä myös lapsille.

Katso myös nämä lapsiperheelle antamani suositukset (juttuja, joita me tehdään itse aika usein - omat lapsemme ovat 7v ja 1,5 v): https://tripsteri.fi/islanti/lapsiperheen-islanti/

Toivottavasti näistä oli apua :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Marke Johansen 26.03.2017 23:33

Moi Satu, mahtava Mondon Islanti-kirjasi on luettu kuten tietysti myös kaikki Tripsterin vinkit ja jutut ja blogia seuraan tietty.
Matka ihanaan Islantiin on ostettu heinäkuuksi 2017, yöpaikat varattu ja auto vuokrattu. Onko sinulla kokemusta ja tietoa tie numero 550:stä? Maantiekartta (saksalainen) näyttää, että tie on ok, mutta Google earth luetteloi sen F-tieksi. Uskaltaakohan tien ajaa ns. tavallisella autolla heinäkuussa?
Onko sinulla tiedossa joku paikka, mistä ostaa islantilainen villapaita muualta kuin Reykjavikista? Vaikka suoraan kutojalta?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 27.03.2017 01:25

Moikka!
Olen ajanut tuon tien monta kertaa kesällä (meillä ollut neliveto jeeppi) ja se on kesäaikaan melko hyvässä kunnossa (jos ei ole ollut kovin sateista) ja matkan aikana on tullut vastaan paljon ihan tavallisia henkilöautoja. Hiljaa täytyy ajaa, koska tie on täynnä pieniä kuoppia. Mutta jos on kovin sateista ja tie on mennyt liejuiseksi, en lähtisi ihan pikkuautolla. Kovin sumuisella säällä kannattaa ajaa hitaasti. Tiepätkä on tosi kaunis! Se on hyvä reitti Thingvellirin järveltä Husafellin alueelle. Kirkkaalla säällä näkyy jäätiköitä ja maisemat ovat tosi hienot. Toivottavasti tästä oli apua :)

Hyvää matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mari 08.02.2017 10:12

Hei,

Islannin matka lähestyy..
Mistä saan ostettua (Suomessa asun) kirjoittamasi Mondon matkaoppaan..?!!?
Vai suositteletko jotakin muuta matkaopasta? Jossain silmään osui myös iPadille ladattava, josta voisin olla kiinnostunut.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 08.02.2017 11:59

Moi Mari! Se on valitettavasti loppuunmyyty eikä kustantaja ota enempää painoksia Mondo-oppaista. Tosi harmillista! iPad-oppaitakaan ei enää saa. Eli kaksi vaihtoehtoa: kirjasto ja divarit. Tänne Tripsteriin olen valikoiden ottanut tavaraa Mondo-oppaasta, päivitettyän tietysti, mutta ihan kaikki jutut täältä eivät vielä löydy...

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Henkka 05.02.2017 14:32

Hei Satu!

Kiitos mahtavista vinkeistä kirjoissasi ja blogissa. Nelihenkinen perheemme (11 ja 14 vuotiaat lapset) on tulossa Islantiin huhtikuun lopulla. Olemme perillä 6 kokonaista päivää ja vuokraamme auton koko ajaksi. Alkupuoliskolle olemme varanneet Hellasta maatilalta mökin 3 päiväksi.

Haluaisimme nähdä ja kokea Islannin luonnonihmeitä, mutta välttää monen tunnin päivättäisiä ajomatkoja. Lapset haluaisivat esim. käydä luolassa. Myös ratsatusretki kiinnostaa, ja ensimmäisessä majoituspaikassa tämä pitäisi onnistuakin.

Mitä mieltä olet, kannattaisiko meidän olla koko aika lounais-Islannissa vai siirtyä loppuajaksi eri paikkaan, esim. Snæfellsnessin alueelle? Millaista luolaretkeä suosittelisit ja onnistuuko se omatoimisesti?

Kiitos!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 06.02.2017 00:14

Moikka Henkka! Teidän suunnitelma kuulostaa tosi hyvältä! Ehditte nähdä tuolla alueella paljon kaunista Islantia ja vältätte niiden pitkien automatkojen lisäksi myös suurimmat turistijoukot kun yövytte maalla mökillä. Mahtavaa! Hellassa pääsee ratsastamaan mm. Hestheimarissa, mutta on siellä muitakin hyviä talleja. Luolareissu on must! Paras paikka tehdä luolaretki/ä on mennä Husafell-nimiselle leirintäalueelle (myös mökkejä vuokrataan ja alueella on myös oikein kiva uusi maaseutuhotelli). Sieltä tehdään järjestettyjä luolareissuja useampaankin luolaan. Ei kannata missään nimessä yrittää mennä yksin; tunnelit ovat pitkiä ja syviä ja niihin jos eksyy, voi käydä huonosti. Eli vain oppaan kanssa :-)

Husafell on siellä Lounais-Islannissa myös, vähän pohjoiseen. Mutta samalla suunnalla kuitenkin! Snaefellsnesiin asti ei tarvitse lähteä.

Etelärannikkoa jos ajelette joku päivä vuokra-autolla, niin näette Seljalandsfossin ja Skogafossin hienot vesiputoukset. Kultainen kierros ei mielestäni ole välttämätön, ellei aivan välttämättä halua nähdä geysiriä.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Irmeli 03.02.2017 18:35

Kiitos rohkaisevasta kannustuksesta ja onnitteluista!

Irmeli

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Irmeli Tiainen 31.01.2017 17:48

Hei Satu,
olen tulossa Islantiin huhtikuussa. Blogisi ja kirjojesi kautta olen saanut paljon tietoa ja innostunut maasta ja ihmisistä. Oli suorastaan riemastuttavaa lukea kirjaasi Islantilainen voittaa aina. Hyvin kirjoitettu!
Olen matkustellut paljon ja paras matkani on ollut omatoiminen Japanin matka pari vuotta sitten. Nyt tuleva Islannin matka on samalla oma juhlamatkani, sillä täytän juuri huhtikuussa pyöreitä vuosia. Islanti on ollut haaveitteni kohde vuosia ja olen säästellyt matkaa ihan elämäni loppupäähän, mutta ikää alkaa olla niin paljon, että nyt tai ei koskaan. Ainoa asia mitä mietin vielä on matkanjärjestäjän Etelärannikon seikkailu-niminen retki. Lähinnä askarruttaa retken kesto n.11 tuntia, mutta vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta. Lämpimät kiitokset sinulle kirjoituksistasi. Niistä on saanut paljon tietoa ja niitä on ollut mielenkiintoista lukea.
Terveisin Irmeli

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 01.02.2017 17:07

Kiitos mahtavasta palautteesta, ihanaa!
Retki Etelärannikolle on tosiaan ihan kokopäiväretki, mutta sen aikana pysähdytään monilla upeilla paikoilla ja on myös aikaa nauttia esim. lounas. Islannissa välimatkat eivät ole kovin pitkiä, mutta maksiminopeus teillä on 90 km/h. Sen takia ajomatkaan menee usein enemmän aikaa mitä karttaa katsoessa ajattelisi. Tuon matkan aikana on kuitenkin hyvä määrä taukoja: voi käydä ostamassa kahvia, lounasta ja tietty vessatauot myös.

Etelärannikko on hieno, suosittelen! Niillä kaikilla paikoilla voi käydä myös omalla vuokra-autolla, mutta järjestetyssä bussiretkessä on se etu, että ei tarvitse itse ajaa vaan voi vaan vain nauttia maisemista. Oppailla on myös hyviä juttuja eri paikoista eli siitäkin on iloa matkan varrella.

Oikein hyvää matkaa teille ja hyvää merkkipäivää myös :-)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Laura 22.01.2017 22:40

Vitsit kuinka paljon täältä saa vinkkejä, kiitos siitä!

Olemme matkaamassa vanhemman äitini kanssa Islantiin nyt maaliskuun puolen välin tienoilla. Maisemat ja hienot paikat ovat suunnitelmissa ja leppoistelu - vielä on katsomatta parhaat lankaputiikit tuolle toiselle osapuolelle Reykjavikista.

Haluaisin vuokrata auton, olen ajanut kyllä Pohjois-Norjassa ja Suomen Lapissa paljon, mutta en onnistu löytämään tietoa, kannattaako maaliskuussa suunnitella matkaavansa esimerkiksi ympäri Islantia, vai voivatko säät tehdä sellaiset tepposet että matka ei onnistu?

Alunperin ajattelin että ajelisimme Vikiin ja Höfniin ja siellä tienoilla tutustuisimme hienoihin paikkoihin. Lisäksi kultainen kierros päiväretkenä ja mahdollisia muita retkiä (mitä..?) Reykjavikista käsin. Mutta meillä on aikaa olla Islannissa aika pitkään (seitsemän kokonaista päivää tulopäivä mukaan lukien), joten olisikohan pidempi reissu mahdollinen?

Autovuokraus näyttää olevan hyvin edullista maaliskuussa. Epäröin vaan kelien vuoksi mitä kannattaisi tehdä. Missään tapauksessa en tahtoisi olla kiireessä turistibussien varassa, jos vaan vuokra-autolla ajaminen on realistinen mahdollisuus.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 24.01.2017 17:36

Moikka! Onpa kivaa kuulla, että olet kokenut oppaan hyödylliseksi. Se on paras kiitos!
Saaren kiertämiseen kannattaa varata vähintään 7 päivää ja talvella (mitä maaliskuu täällä vielä on), voi mennä aikaa enemmänkin sillä ajaminen on hitaampaa ja joskus saattaa tulla myrsky, joka sulkee jonkun tiepätkän muutamaksi tunniksi. Eli jos olette viikon ja haluatte nähdä myös Reykjavikia, suosittelen just esim. Kultaista kierrosta (se on hyvä tapa tutustua Islantiin ensimmäistä kertaa ja siitä kannattaa aloittaa) ja sen jälkeen tehdä vaikka parin päivän reissu etelärannikkoa pitkin kohti jäätikkölaguunia. Tehän voitte yöpyä siinä matkalla vaikka kivassa Víkin kylässä (kylässä on upea musta hiekkaranta, jossa on kiva valokuvata) tai jossakin hostellissa/majatalossa kuten Hvollissa, joka on kiva paikka noin puoli tuntia Kirkjubaejarklausturin kylästä itään. Kannattaa vaan tarkastaa etukäteen että paikka on auki (hotellit ovat auki talvellakin, mutta pienemmillä majataloilla saattaa olla osa kuukausista lappu luukulla).

Vuokra-autolla pärjää kyllä hyvin. Kannattaa tosin talvella valita neliveto jos tulee pakkasta ja liukkaita.

Loppuajan voitte viettää sitten Reykjavikissa, villaostoksia tehden ja tähän kivaan kaupunkiin tutustuen. Yksi hyvä villakauppa on Handknitting Associationin myymälä Skolavördustigurilla. Siellä on erinomainen lankavalikoima ja myös paljon käsinneulottuja villavaatteita ja -asusteita. Sijainti on keskeinen eli se on aivan ydinkeskustassa.

Mitä parhainta matkaa teille :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
minni 26.12.2016 14:46

Hei Satu. Vihdoin pääsemme Islantiin ja mieleen on jäänyt kuva teidän mökkeilystä luonnon keskellä. Siinä oli lähes tasakattoinen mökki ( ehkä jopa ruohokatto?). Isot ikkunat kohti merta (vuonoa). Osaatkohan tämän perusteella muistaa missä tämä mahtaa olla? Sinne kun pitäisi päästä...
Ja sitten vielä mitä suosittelisit Vikin lähellä kokeneemmalle ratsastustalliksi tällä hetkellä?
Ihanaa että sulta voi kysyä neuvoja!!!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 28.12.2016 00:41

Moikka! Haa, muistan tuon paikan hyvin. Se oli ihana mökkikokemus :) Tai no, kyllä se melkein linnalta tuntui... Paikan nimi on Nollur. Löytyy Eyjafjördurin rannalta, noin vartin ajomatka Akureyrin kaupungista pohjoiseen päin.

Vikin lähellä hevostalli. Hmm. Mä en ole käynyt siellä päin juurikaan ratsastamassa itse, mutta kun vähän kyselin kavereilta niin muutama mainitsi tämän paikan: http://www.vikhorseadventure.is/
He järjestävät ridasulenkkejä sillä Vikin kuuluisalla mustalla hiekkarannalla. Tosin tuo heidän tunninmittainen retki taitaa olla ihan rauhallinen "turistiretki", mutta jos teette varauksen hyvän matkaa etukäteen ja pyydätte vähän kokeneemmille suunnattua vauhdikkaampaa retkeä, se saattaa onnistua. Yleensä täällä onnistuu kaikki mahdollinen, jos on vain ajoissa liikkellä kyselemässä. Tosin privaattiretken hinta saattaa olla hieman kalliimpi kuin tuo reissu mitä myyvät nettisivuillaan. Mutta aina kannattaa kysyä :)

Hyvää matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kati 17.12.2016 12:10

Heippa! Tässä edelleen mietitään ensi vuoden syksylle (~elo-syyskuun vaihde) noin viikon reissua Islantiin. Haaveissa olisi hetki Reykjavikissa, sitten auton vuokraus ja tuota etelärannikon ajelua ja nähtävyyksien katselua.

Kysyisin nyt mielipidettä siitä, miten tuo noin viikon ajanjakso olisi kannattavinta jakaa? Kuinka monta päivää siis Reykjavikissa ja kuinka kauan tien päällä? Mietin, että kauimmaisin nähtävyys ykköstiellä voisi olla ehkä Jökulsárlón.

Olemme kolmekymppinen pariskunta, jota ei riekkuminen yöelämässä enää niin kiinnosta, joten sen puolesta krapulapäivät Reykjavikissa voi laskea pois ;) Pidämme kuitenkin pubeista, museoista, kevyestä shoppailusta, nörtteilyistä (kaikki aina legoista peleihin ja fanitusten kohteisiin)...

Samaten olisi hyvä kuulla paikallisen mielipide siitä, että olisiko järkevintä varata vain Reykjavikin yöpymiset etukäteen ja sen jälkeen katsoa tien päällä ne muut? Lähinnä asioiden aikataulutus hirvittää minua ja siinä pysyminen, minkä vuoksi yöpaikkojen sovitus keskenään ja autovuokran aika jne. tuntuu inhottavalta aikapalapeliltä.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 17.12.2016 14:43

Moikka! Mun mielestä Reykjavikiin riittää 1-2 täyttä päivää. Riippuu teidän lentoaikatauluista, tarkoittaako se 1 vai 2 yötä kaupungissa ja onko ne järkevämpi ajoittaa loman alkuun vai loppuun. Jos teillä on varhainen aamulento kotiin, kannattaa Reykjavikin yöt ottaa sinne loman loppupäähän. Siinä ajassa ehtii kiertää museon tai pari, testata paikallisia pubeja ja käydä vaikka jossain konsertissakin.

Majotukset kannattaa varata etukäteen; Reykjavikin hotellit täyttyvät nopeasti, vaikka tuo ei enää ihan high sesonkiaikaa olekaan. Maaseudulla majapaikat taas ovat kooltaan sen verran pieniä, että nekin tuppaavat täyttymään, vaikka suurin osa siellä seikkailijoista tekeekin vain päiväretkiä eli ajaa aina illaksi Reykjavikiin. Jos varaukset tekee suoraan majataloon eikä minkään hotels.comin tms. kautta, voi saada sellaisen diilin että vain varaa huoneen ja lupaa perua sen vaikka 24 tai 48 h ennen saapumista jos ei pääsekään tulemaan. Eri mestoilla on vähän erilainen policy, osa antaa tehdä varauksia ilman etukäteismaksua, osa ei. Suosittelen kuitenkin yöpymään landella, niin ei tarvitse ajaa joka päivä edes takaisin luontokohteiden ja hotellin väliä. Jää aikaa nauttia enemmän luonnonnähtävyyksistä.

Ihanaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Maikkis 06.10.2016 11:01

Moikka. Osaisitko sanoa, milloin yleensä Islannissa on paras eli kaunein ruska- aika? Kovasti suunnittelin jo matkaa, jolla olisimme Islannin etelärannikon nähtävyyksiä kierrelleet, mutta matka taitaa siirtyä ensivuoteen.:( Syyskuun ja lokakuun välillä pohdin kumpi mahtaisi olla ruskan kannalta parempi? Jostain luin, että lokakuun puolessa välissä vielä ruskaa saattaisi olla nähtävissä. Säiden puolesta syyskuu vaikuttaisi paremmalta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 09.10.2016 16:50

Moikka! Veikkaisin syyskuun puolivälistä lokakuun puoliväliin; tarkka ajankohta vähän vaihtelee lämpötilojen mukaan. Joskus syksy tulee myöhemmin (kuten tänä vuonna; loppukesä ja alkusyksy oli melko lämmin), kun sitten taas joskus saattaa lunta tulla paikka paikoin jo syyskuussa. Täällähän ei juuri puita ole, joten se on enemmän sellainen nätti maaruska.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tea Haapanen 17.09.2016 23:20

Hei,
Suunnitelmissa olisi 10 päivän reissu Islannin ympäri vuokra-autolla toukokuun lopussa. Pärjääkö silloin jo tuulipuvulla vai pitääkö pakata mukaan tilaa vievät toppavaatteet? Olen yrittänyt majoitusvaihtoehtoja katsella, mutta onkohan niin, että maatilat ja hostellit ym. halvemmat vaihtoehdot eivät anna niin kauas majoitusta varata? Esim. Trivagon kautta katsotut hotellit sen sijaan väittävät jo, että täytyy pitää kiirettä, koska huoneita on enää yksi jäljellä... Yritän siis saada pienellä budjetilla mahdollisimman paljon ja mukaani lähtee kolme lastani.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 19.09.2016 00:40

Moi Tea! Onpas teillä kiva Islanti-turnee tiedossa! 10 päivää kuulostaa hyvältä; siinä ehti kiertää rauhassa saaren ja piipahtaa pääkaupungissakin.

Hotellinvälityssivustot yleensä käyttävät tätä markkinointikikkaa, että "vain muutama huone jäljellä", mutta useimmiten niitä on enemmän kuin vain se yksi tai kaksi. Islannissa on kuitenkin kova kysyntä majoituksesta, koska matkailijamäärät ovat kasvaneet ja etenkin maaseuduilla majatalot ja hotellit ovat pieniä.

Kyllä varauksen voi nyt jo tehdä ensi keväälle. Tee varaukset suoraan majataloihin esim. sähköpostitse. Katsele ensin just vaikka Trivagon kautta hintatasoa ja vinkkejä paikoista ja sen jälkeen otat yhteyttä suoraan majapaikkaan. Paikasta riippuen he vaativat varausmaksun - eivät aina.

Useimmat pienistä ja edullisimmista paikoista eivät ole listattuna hotellivälityssivustoilla, eli niitä kannattaa myös itse hakea netistä. Yksi hyvä paikka on tsekata kaikki Icelandic Farm Holidays -yhteisön paikat (heillä on hyvä websivu, josta saa yhteistiedot majoituspaikkoihin) sekä Hostelling Internationalin valikoima. Joissain paikoissa saattaa mökki tulla edullisemmaksi kuin hostelli, eli sekin kannattaa vilkaista. Hyviä mökkikyliä on esim. Husfellissä ja Minnisborgirissa Etelä-Islannissa.

Toivottavasti tästä oli apua!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Roosa 17.09.2016 19:22

Moikka Satu, ja kiitos ihanista jutuistasi islannista sekä täällä että blogisi puolella! Olen tulossa Reykjavikiin (keliaakikko)mieheni kanssa parin viikon päästä, ja haluaisinkin kysyä millainen gluteenittoman ruoan tarjonta, etenkin ravintoloissa, on?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 19.09.2016 00:36

Kiitos Roosa mukavasta kommentista :)
Islannissa gluteeniton ruokavalio on tällä hetkellä aika nosteessa, mikä helpottaa keliaakikonkin tilannetta ravintoloissa. Ravintoloissa myös ymmärretään, että gluteenittoman ruokavalion on ehdottomasti oltava gluteeniton (eikä vähägluteeninen), jos sitä erikseen painottaa. Eli kannattaa sanoa, että on keliaakikko, jotta vahingossakaan lautaselle ei päädy mitään mitä ei pitäisi.

Yksi hauska lounasravintola mitä suosittelen, on GLÓ. Se löytyy tuosta pääkadulta Reykjavikista - listalla on joka päivä ainakin yksi gluteeniton ruokalaji. Monista pitserioistakin saa muuten gluteenittomia pitsoja, kannattaa ainakin kysyä vaikka listalla ei heti huomaisikaan.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Laura 19.08.2016 13:02

Hei Satu. Blogiasi seurataan myös täällä Kuusamon korvessa. Sain ystävältäni kuulla siitä, kun keroin matkustavani Islantiin. Kyllä on paljon mielenkiintoista luettavaa. Jännityksellä ja innolla odotan kauan haaveilemaani matkaa. Tarkoituksena on tsekata ne perinteiset: ratsastus, kuumat lähteet ja maisemat. Neljä innokasta neulojaa saattaa tupsahtaa myös teidän putiikkiin kenties jo maanantaina. Majoitumme erään suomalaisen naisen luona, ehkä Reykholtissa. Onko lähelle tallisuositusta?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 19.08.2016 16:30

Moi Laura! Kiitos kiitoksista :-) Mukava kuulla, että jutuista on ollut hyötyä reissua suunnitellessanne. Teille tulee varmasti upea matka, säät ovat suosineet elokuussakin ja vielä on ihan kivan lämmintä (eli melkein teepaitakelit, pipoa en ole tarvinnut kuin pari kertaa...)

Jos majoittaudutte Reykholtissa Länsi-Islannissa (eli siellä Reykholtin kylässä), niin läheisin hevostalli, jossa järjestetään päiväretkiä, on tällainen vähän pienempi talli Gudrun Fjeldstedt (https://www.facebook.com/GudrunFjeldstedRidingShoolAndHorseRental/). Se on alle 50 km Reykholtista. En ole itse käynyt siellä, mutta olen kuullut muutamalta tutulta, että oli kiva paikka.
Hauskaa reissua teille!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Marjo Keturi 19.08.2016 12:54

Hei!
Kiitos paljon, kun jaat tietoasi auliisti :) Ollaan mieheni kanssa tulossa Islantiin uuden vuoden aikaan. Vähän mietityttää ajankohta, kun oletettavasti on talvi ja kylmä. Tarkoitus on vuokrata auto, mutta onko jotain mitä pitäisi erityisesti huomioida talvimatkailussa (muuta kuin vaatetus). Esim ovatko jotkut kansallispuistot suljettuja tms.
Kiitos ja mukavaa jatkoa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 19.08.2016 16:20

Moi Marjo! Ihana idea tulla Islantiin keskitalvella! Täällä on silloin paljon vähemmän turisteja ja saa nauttia hienosta luonnosta pienemmässä yleisössä :-)

Talvimtkailussa kannattaa muistaa se, että täällä on aika pimeää. Eli kun suunnittelette päivämatkoja luontoon, kannattaa ajoittaa lähtö siten, että valoisin aika, mikä tammikuussa on noin kello 11 ja kello 15 välillä, ollaan paikan päällä tekemässä ja kokemassa asioita. Sitten pitkät illat voi ja kannattaa rentoutua vaikka Reykjavikin uimahallien lämminvesialtaissa paikallisessa seurassa, ja hyvällä tsägällä revontulia ihaillen (uima-altaat kun ovat ulkona, vesi on tosin lämmintä eli kylmä ei tule).

Kaikki luontokohteet ovat "auki", eli meri ei jäädy, kuumat lähteet porisevat, vesiputoukset eivät jäädy (siis ne isoimmat, mitä yleensä mennään katsomaan). Islanninhevospäiväretkiä järjestetään myös talvella, samoin jäätikkövaelluksia ja revontuliretkiä iltaisin. Pitkiä vuoristovaelluksia ei talvella voi tehdä, mutta toisaalta luonto tarjoaa talvisin hyvät vuoristohiihtomahdollisuudet. Vuokra-autoissa on automaattisesti talvirenkaat, eli siitä ei tarvitse huolehtia. Koska lunta voi olla paljon (tai ei yhtään) ja voi olla kylmä ja tuuli (tai sitten ei), eli koska säätilat vaihtelevat talvellakin paljon, suosittelen ottamaan tavallista isomman vuokra-auton eli ei ihan sitä pienintä Yarista, jolla hankeen juuttuminen vaikkapa parkkipaikalla on mahdollisempaa kuin jollain pikkuisen isommalla hlöautolla tai pikkujeepillä.

Islannissa aurataan teitä ahkerasti, mutta jos sää lykkää jonkun onnettoman ison lumimyräkän, voi olla että joku tienpätkä joudutaan muutaman tunnin ajaksi sulkemaan hetkeksi. Sen takia talvella kannattaa laittaa väljyyttä reissuaikatauluun.

Maaseudulla osa hostelleista saattaa olla talvella kiinni, eli majoitus kannattaa varata etukäteen. Isoimmat hotellit ovat auki ja suurin osa maaseutumatkailukohteistakin.

Toivottavasti tästä oli apua. Kivaa matkaa teille!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Marjo Keturi 07.10.2016 12:51

Kiitos Satu :) Odotamme matkaa innolla!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jasmina Turpeinen 11.08.2016 00:32

Hei Satu, olen lukenut, että lentokentältä kannattaa suoraan mennä Blue Lagooniin, kun matka on sen 20 minuuttia. Mikä olisi paras tapa suorittaa lentokenttä-Blue Lagoon-Rekyjavik - setti? Eli suoraan lentokentältä polskimaan ja sitten hotellille Reykjavikiin Blue Lagoonilta? Ajokorttia ei ole, joten auton vuokraus ei mahdollista. Mikähän fiksuin/edullisin tapa tehdä niin kuin yllä kirjoitin :) Kiitokset vastauksesta etukäteen!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 16.08.2016 20:29

Moi Jasmina. Tuo on tosiaan hyvä idea, koska Blue Lagoon on niin lähellä lentokenttää. Reykjavik Excursions -niminen matkatoimisto myy matkapakettia, johon sisältyy kuljetus lentokentältä Blue Lagooniin, parin tunnin kylpyhetki ja sitten bussilla edelleen Reykjavikiin ja suoraan omalle hotellille/hostellille. Eli ei tarvita vuokra-autoa :-) Kannattaa varata retki etukäteen, sillä BL vaatii nykyään etukäteen varattuja lippuja (yrittävät välttää suuria ruuhkia altaassa ja sen takia oma kylpyhetki pitää varata etukäteen).

Toivottavasti tästä oli apua. Ihanaa matkaa teille!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mikko Lintuvuori 06.08.2016 23:10

Hei! Olen menossa Islantiin lokakuussa, lähtöpäivä olisi varmaan 15-17.10 välillä. Matkalla olisi tarkoitus olla 2-3 yötä. Olisi kiva käydä katsomassa revontulia (Icelandair myy Northern Lights-paketteja) sekä käydä Blue Lagoonissa. Jos otan Icelandairin sivujen kautta Northern Lights-paketin, niin mitä kautta voin ostaa esimerkiksi Blue Lagoon/Valasssafari retken toiselle päivälle? Onko kaduilla yleisesti mainoksia/myyjiä kyseisille retkille? ;)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 06.08.2016 23:30

Kaikkia noita mainitsemiasi retkiä (revontulet, blue lagoon, valassafari...) voi varata suoraan Reykjavikista paikan päältä. Pääkatu Laugavegurilla on useita retkivaraustoimistoja ja hinnat ovat kaikkialla kutakuinkin samat. En suosittele varaamaan revontuliretkeä tai valassafaria etukäteen, koska niiden onnistuminen riippuu niin paljon säästä. Tai jos retket varaa etukäteen matkatoimiston kautta, kannattaa varmistaa että retken voi perua huonon sään sattuessa ja saada rahat takaisin.

Jos on kirkas ja kuulas sää, revontulia voi melko varmasti nähdä, pilvisellä ilmalla taas ei. Valassafari on mahtava elämys hyvällä ilmalla. Mutta meriretkelle ei kannata lähteä kovalla tuulella, etenkään jos on herkkä vatsa... Kovalla tuulella valaita on myös vaikea nähdä, koska merenpinta on vaahtopäiden takia niin rikkonainen. Retkille mahtuu kuitenkin mukaan vaikka varaisi vasta retkipäivän aamuna (valassafareita järjestetään useita päivän aikana, aamusta iltapäivään ja revontulireissut starttaavat yleensä vasta iltayhdeksän aikoihin).

Blue Lagooniin voi varata käynnin suoraan Blue Lagoonin sivuiltakin (hinta tosin sama matkatoimistoilla) www.bluelagoon.com ja varaus kannattaa tehdä etukäteen, sillä lagooniin ei nykyään enää pääse ilman ennakkovarausta. Samoilta sivuilta voi varata myös kuljetukset Blue Lagooniin ja takaisin (eli bussi hakee hotellilta ja palauttaa kylpyreissun jälkeen hotellille).

Säätilannetta kannattaa seurata: www.vedur.is (löytyy myös englanniksi) ja revontuliennuste löytyy: http://en.vedur.is/weather/forecasts/aurora/

Toivottavasti näistä oli apua! Hyvää matkaa :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Juhani Paakkarinen 19.06.2016 12:21

Morjensta sinne! Ajattelimme Islannin matkaa lokakuun alkuun, johtuen silloin pelattavasta futis-maaottelusta. Mitenkäs, vieläkös siihen aikaan kelit ovat minkälaiset vaelluksia silmälläpitäen, vai minkä varaan viikon ohjelma kannattaisi rakentaa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 19.06.2016 13:16

Moikka! Säät vaihtelevat Isannissa todella paljon vuoden ympäri eli on mahdoton sanoa mitään varmaa. On ihan tuurista kiinni, tuleeko lokakuussa jo lunta vai onko kaunista ja aurinkoista. Täällä kun on välillä parempi ilma syyskuun lopussa kuin heinäkuun alussa... Jos haluaisitte tehdä päivävaelluksia, niin ne onnistuvat kyllä lokakuussakin (esim. Hveragerdin Reykjadalurin vaellus, vuoristovaellus Reykjavikin läheiselle Esja-vuorelle... vaihtoehtoja on paljon). Pidemmät vaellukset jotka kulkevat sisämaassa ja joissa nukutaan vuoristomajoissa ajoittuvat pääasiassa vain kesäkuun loppuun-elokuun loppuun, eli myöhemmin syksyllä tai talvella monipäivävaellukset vaativat enemmän erikoisjärjestelyjä ja erityisen hyvää varustelutasoa.

Mutta kombo päivävaelluksia luonnossa, päivän vievä jäätikkövaellus, muutaman tunnin ratsastusvaellus ja siihen päälle uimisia Islannin kuumissa lähteissä on aika mainio ohjelma! Siinä tulevat tutuksi myös kuumat lähteet, vesiputoukset ja jäätiköt luonnonkohteina. Näistä kaikista retkistä löytyy lisätietoja tästä Tripsteri-oppaasta ja mielelläni vastaan tarkentaviin kysymyksiin :-)

Hyvää matkaa teille!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heidi 06.05.2016 14:18

Kiitos. Kyllä oli apua!

Tietenkin olemme tulossa liikkeeseesi ? - se oli ensimmäisten asioiden listalla mihin 'täytyy' mennä Islannin reissulla.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 06.05.2016 15:31

Ooh, kiitos vaan :-) Tervetuloa, ja mahtavaa matkaa teille!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heidi Syrjälä 06.05.2016 12:49

Hei,

Olen tulossa Islantiin lomalle ja mietin miten on netin laita. Pystyykö Islannissa hankkimaan prepaid-liittymää nettiyhteydelle tai onko ilmaista nettiä jaossa esim. Reykjavikin keskustassa?

Kiitos Satu ihanista vinkeistä. Matka on tehty jo moneen kertaan.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 06.05.2016 12:57

Moikka! Hyvä kysymys :-) Reykjavikissa on lähes jokaisessa kahvilassa maksuton wifi, usein avoin ja jos vaatii tunnarin, sen saa kassalta. Hienoimmat hotellit usein veloittaa wifistä, mutta keskitason hotlissa se on ilmainen ja samoin airbnb-kämpissä. Yleistä kaupungin wifiä ei ole. Jos haluat kuitenkin vielä noiden kahvila- ym. wifien päälle ostaa prepaidin, suosittelen esim. Novan liittymää, 10 gigaa maksaa noin 14 euroa (https://www.nova.is/farsimi/thjonustuleidir). Keskustan lähellä oleva liike löytyy noin vartin kävelymatkan päästä: https://www.nova.is/baksvids/verslanir?verslun=lagmuli

Toivottavasti tästä oli apua. Ihanaa matkaa!

PS. Avasimme juuri uuden islantilaiseen designiin keskittyneen kaupan Reykjavikin keskustaan (Reykjavik´s Cutest on osoitteessa Laugavegur 27). Meillä ei ole ilmaista nettiä, mutta tuotteiden ohella meiltä saa kaikkia hyviä matkavinkkejäkin :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *