Missä Islannissa saa yöpyä matkailuautolla tai teltalla?

Islannin kiertävä ykköstie on yksi maailman hienoimpia tieosuuksia.  Jäätiköitä, tulivuoria, kuumia lähteitä, suuria laavapeltoja ja vehreillä pelloilla laiduntavia islanninhevosia. Missään muualla maailmassa ei voi kokea näitä luonnonnähtävyyksiä yhtä helposti. Kesäaikaan monet kiertävät saaren telttaillen tai asuntoautolla. Mutta minne niiden kanssa saa pysähtyä yöksi?

  • Kaikista parasta on valita leirintäalue. Siellä pääsee suihkuun, vessaan ja käyttämään yhteisiä keittiötiloja. Lerintäalueiden taso vaihtelee; ne maksavat alueesta riippuen noin 10–20 euroa henkilö, osa leirintäalueista on maksuttomia.

Lue lisää Islannin telttailualueista.

  • Leirintäalueista suurin osa on auki toukokuusta lokakuun alkuun. Talvella saaren kiertäminen asuntoautolla tai teltalla on hankalampaa.

Täältä löydät leirintäalueiden aukioloajat.

  • Yksittäisen teltan saa pystyttää yhdeksi yöksi minne tahansa, paitsi viljelyssä oleville peltoalueille, ihmisten takapihoille tai alueille, joissa telttailu on erikseen kielletty. Yli kolmen teltan telttaryhmien täytyy suunnata leirintäalueille. Jos telttailet luonnossa, muistathan viedä kaikki roskat mukanasi ja viedä ne läheisimpään roskienkeruupaikkaan. Muista, että Islannissa erityisesti sammaleen peittämät laavapellot ovat erittäin herkkiä alueita. Tuhoutuneen sammaleen takaisin kasvaminen voi kestää useita satoja vuosia. Älä siis revi sammalta teltan alle pehmukkeeksi. (Näin todella ovat jotkut ajattelemattomat matkailijat tehneet, mutta onnneksi me suomalaiset voimme olla fiksumpia.)
  • Moottoriajoneuvoja eli matkailuautoja, telttailuvaunuja jne. ei saa parkkeerata luontoon yöksi yhtä vapaasti kuin telttoja. Ainoa sääntöjen mukainen vaihtoehto asuntoautoille ovat telttailualueet.
  • Islantilaisilla on alkanut mennä kasvavien matkailjamäärien takia hermo luonnossa yöpyviin pihistelijöihin. Jos siis olet matkalla matkailuautolla etkä löydä avoinna olevaa telttailualuetta, käy reippaasti kysymässä lupa parkkipaikkamajoittautumiseen esimerkiksi huoltoasemalta, maatilamatkailupaikasta tai vaikka hotellin pihalta. Pientä maksua vastaan saatat päästä käyttämään majoitustilojen vessoja ja keittiötiloja. Ainakin kannattaa kysyä!

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *