Uiminen ja kylpylät – Islanti

Uiminen lämpimässä vedessä ulkoilmassa on kokemus, mitä yhdenkään Islannin-kävijän ei tule ohittaa. Islannissa uimisen voi tehdä kolmella tavalla: tavallisissa kansanuimahalleissa, luonnonvaraisissa lämpimissä lähteissä ja ns. kylpylöissä (lähinnä matkailijoille suunnattuja).

Maasta nousee höyrypatsaita. Sihisee, pulputtaa ja pihisee. Ne ovat kuumien lähteiden tekosia. Islanti on vulkaanisesti aktiivinen maa, ja tulivuorten lisäksi maastossa on paljon kuumia lähteitä.

Kuuma lähde syntyy, kun geotermisillä alueilla pohjavesi lämpiää maankuoressa, ja nousee ympäröivää kylmää vettä kevyempänä kohti maanpintaa ja synnyttää kuuman lähteen. Vulkaanisesti aktiivisilla alueilla voi nähdä kuumien lähteiden lisäksi fumaroleja eli kaasupurkausaukkoja ja muta-altaita. Parhaita paikkoja nähdä kuumia lähteitä ja kiehuvia muta-altaita ovat Reykjanesin Krýsuvík, Pohjois-Islannin Mývatn ja Geysirin alue Etelä-Islannissa. Kuumisat lähteistä pääsee nauttimaan myös kylpemällä! Ja uimapaikkoja Islannissa riittääkin.

Islannissa kuuma vesi ei lopu kesken. Siksi lähes jokaisen islantilaismökin terassilla on kuumavesiallas ja jopa kaikkein pienimmällä kylällä on varaa pitää ulkoilmauima-altaan vedet lämpiminä vuoden ympäri.

Islannin uimahallit – aitoa paikallistunnelmaa

Islantilainen uimahallilla ja suomalaisella uimahallilla ei ole juuri mitään yhteistä – paitsi se, että ennen altaasee menoa käydään alasti suihkussa. Kun Islannissa mennään uimahalliin, mennään rentoutumaan lämpimiin uima-altaisiin. Sitten käydään höyrysaunassa ja seisotaan hetki raikkaassa ulkoilmassa vilvoittelemassa. Uima-altaat sijaitsevat lähes poikkeuksetta ulkona (pukukopit ja suihkut ovat sisätiloissa), ja niiden vesi pidetään lämpimänä vuoden ympäri.

Luonnon lähteet, luksuskylpylät ja autenttiset paikallisuimalat löytyvät kartalla applikaatiostamme, lataa nyt!

Tripsteri App Islanti -banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Islantilaiset uima-altaat ovat kuin brittiläilsiä pubeja: siellä tavataan kavereita, vaihdetaan kuulumiset, juoruillaan ja puhutaan politiikkaa. Uima-altaat ovat baarien ohella mainio tapa tutustua paikallisiin. Sitä paitsi altaissa kaikki ovat jo valmiiksi melkein alasti!

Lähes jokaisessa islantilaiskylässä on oma uimahallinsa ja pelkästään Reykjavíkissa on parikymmentä uimalaa. Islannissa uimaloita on reilu sata. Turistikin löytää helposti perille, sillä uimahallit on merkitty kylteillä perille asti. Islantilaiset uimahallit ovat mainioita paikkoja päästä sisään paikalliseen tunnelmaan. Hintakin on kohdillaan: sisäänpääsy maksaa uimahallista riippuen noin seitsemän euroa. Islannin kaikki uimahallit on listattu palveluun www.sundlaug.is.

Reykjavíkin uimahallit

Reykjavíkin seudulla on lähes kaksikymmentä uimahallia. Ne ovat erikokoisia ja osa niistä sijaitsee asuinlähiöissä kauempana keskustasta. Seuraavat uimalat ovat matkailijan kannalta parhaita vaihtoehtoja: ne sijaitsevat lähellä keskustaa ja hotelleja.

Sundhöllin. Reykjavík 101:n eli ydinkeskustan alueella asuvien suosikkiuimahallissa on alkuperäisellä eli vanhalla puolella 25-metrinen sisäuima-allas, kaksi kuumavesiallasta ja pikkuruinen suomalaistyylinen sauna.  Uusitussa osassa, joka sijaitsee ulkona, on 25 m mittainen lämminvesiuima-allas, noin 39-asteinen kuumavesiallas, noin 37-asteinen lastenallas, jossa on kylpyleluja lapsille, kylmävesiallas sekä tilava höyrysauna. Barónsstígur 16.

Laugardalslaug. Reykjavíkin suurin uima-allaskompleksi. Tunnelma ei ole kovin rauhallinen, mutta plussaa tulee laajasta kuumavesiallasvalikoimasta: kuumavesialtaita on kuusi, joista yksi on täytetty merivedellä. 50-metrisessä uima-altaassa on monta rataa, ja alueelta löytyy myös höyrysauna ja kolme liukumäkeä. Laugardalslaug sijaitsee 20 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. Sundlaugavegur 30.

Vesturbæjarlaug. Islannin yliopiston takana sijaitseva uima-allas on paikallisten asukkaiden ja etenkin opiskelijoiden sekä yliopiston henkilökunnan suosiossa. Vesturbæjarlaug on 10 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. Monien mielestä tämä on tunnelmaltaan kaupungin paras uimala – eikä vähiten ympyränmallisen höyrysaunan ansiosta. Hofsvallagata. PS. Jos menet tänne uimaan, muista käydä jäätelöllä läheisessä Vesturbæjarísin jäätelöbaarissa. Sieltä saa mielestäni Islannin parhaat jäätelöt! Tilaa kipollinen vaikkapa vanhanajan vanilijaa, johon on sekoitettu suklaalakritsia ja Oreo-keksejä.

Nauthólsvíkin lämmitetty hiekkaranta Reykjavíkin keskustan kupeessa on mieleenpainuva paikka. Merivettä lämmitetään kuumalla vedellä, jotta islantilaiset tarkenevat uida merivedessä. Rannalla on myös pari kuumavesiallasta. Avoinna ympäri vuoden. Katso täältä tarkemmat tiedot.

Islannin luonnonvaraiset lämpimät lähteet

Luonnonmukaisin tapa nauttia Islannin kuumista vesistä on hypätä luonnon lämpimään lähteeseen. Kuumien lähteiden pintalämpötila voi olla lähellä sataa astetta, joten niiden tuntumassa voi kylpeä vain silloin, kun kuuma ja kylmä vesi muodostavat lämpöisen sekoituksen tai silloin kun kuumaa vettä virtaa lähteeseen niin hitaasti, että se ehtii jäähtyä 38–42-asteiseksi. Tällaisia sopivia luonnon kylpemispaikkoja on Islannissa tarjolla muutamia kymmeniä. Ne ovat ns. puolisalaisia paikkoja, eli niitä on harvemmin merkitty kylteillä. Osa luonnonvaraisista uimapaikoista sijaitsee kaukana teistä eli vaatii monen tunnin vaelluksen. Osa uimapaikoista on kätevästi päätien varrella. Mitä lähempänä tietä, sitä enemmän siellä on muitakin matkailijoita.

Lue lisää aiheesta: Islannin parhaat luonnonvaraiset lähteet

Fontanan kylpylä Laugarvatnilla - plussaa hyvistä saunoista! (Kuva: Fontana Spa)
Fontanan kylpylä Laugarvatnilla – plussaa hyvistä saunoista! (Kuva: Fontana Spa)

Islannin “luksuskylpylät”

Islannissa on useita kylpylöiltä, jotka ovat luksusversioita tavallisista uimahalleista. Kylpylöiden esiäiti on maailmanmainetta niittänyt Blue Lagoon lähellä Keflavíkin kansainvälistä lentokenttää. Blue Lagoonin jälkeen on tullut muitakin – ja uusia kylpylöitä aukeaa tiuhaan tahtiin. Sky Lagoon (Reykjavíkissa), Fontana (Laugarvatnilla), Jarðböðin (Mývatn-järvellä), Vök (Egilsstadirissa Itä-Islannissa), Forest Lagoon (metsän keskelle rakennettu kylpylä Akureyrin kupeessa), Krauma (Länsi-Islannissa lähellä Borgarnesiä) ovat miellyttäviä elämyksiä isoine ulkoilma-altaineen ja höyrysaunoineen.

Blue Lagoon on näistä kaikkein tunnetuin ja hienoin – ja myös kallein (liput alkaen noin 80–100 euroa). Bussikuljetukset ja muutaman muun nähtävyyspaikan sisältävä retki Blue Lagooniin Reykjavikista maksaa noin 150 euroa.

Moni kehuu pohjoisen Islannin Jarðböðiniä Blue Lagoonia mukavammaksi. Se on pienempi, paljon edullisempi – ja täytyy myöntää että maisemat sieltä yli upean järven, tulivuorten ja laavapeltojen ovat Blue Lagoonia paremmat. Jos Islannin-seikkailusi vie pohjoiseen, käy Jarðböðinin kylpylässä. Varmista paikkasi ihanan lämpöisessä vedessä, täydellisten maisemien keskellä (pääsyliput noin 40 €)

Secret Lagoon Etelä-Islannissa on ihastuttava karvalakkiversio Blue Lagoonista: oikein mukava luonnonvarainen allas, jonka ääreen on rakennettu pukuhuoneet ja suihkutilat. Tänne kannattaa poiketa Kultaisella kierroksella. Osta lippu Secret Lagooniin etukäteen (noin 20 €).

Pohjoisessa on toinenkin hauska kylpylä: valassafareistaan tunnetun Húsavíkin kylän reunamilla aivan meren äärellä on tavattoman kaunis kylpylä nimeltä Geosea. Sen altaissa on kuumaa merivettä. Niin ihanan rentouttavaa! Lippuja ei tarvitse varata etukäteen.

Erityisen viehättävä kylpyläuutuus löytyy läheltä Borgarnesia Länsi-Islannista. Vuonna 2018 auennut Krauma on rakennettu Euroopan suurimman kuuman lähteen viereen. Viiteen lämminvesialtaaseen ja saunoihin mahtuu kerralla kylpemään 140 vierasta. Mahtava pysähdyspaikka matkalla kohti maan pohjoisosia tai Snaefellsnesin niemimaata. Ei vaadi varausta etukäteen.

Sky Lagoon on upea kylpylä aivan Reykjavíkin kupeessa. Kylpyläelämys on kaikinpuolin rentouttava ja hemmotteleva. Isosta saunasta on näkymät purkautuvalle tulivuorelle, Islannin presidentin kotitilalle ja Reykjavikiin. Höyrysaunassa on ihanan kunnolliset höyryt, Sky Lagoonin omalla kuorintavoiteella voi kuoria ihon saunomisen jälkeen ja infinity-poolissa tekee mieli lötkötellä maailman tappiin asti. Sisäänpääsy kannattaa varata etukäteen.

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit (16):

Ilona 28.04.2019 18:11

Hei,
matkaamme Islantiin pidennetyksi viikonlopuksi vapun jälkeen, eli jo ensi viikolla! Autoa emme rohkene vuokrata, joten tarkoitus on varata joku valmis kierros Reykjavikin lähialueille -kultainen kierros ja ehkä joku muu... Blue Lagoon ei niinkään kiinnosta, vaan mieluummin joku rauhallisempi paikka. Uimahallissa meinaamme käydä, mutta osaatko neuvoa pääsemmekö jollain "valmiilla retkellä" käymään esim Secret Lagoonissa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Laura N 28.02.2019 12:52

Hei!

Olisiko sinulla vinkata Reykjavikin ja Vikin välillä jotain mukavaa uimala/ uimahallia/ kylpylää? Haemme ihan tavallista ja kansanomaista paikkaa missä pulahtaa, mutta hyvistä maisemista ei ole haittaa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 28.02.2019 13:11

Moi Laura! Ilman muuta!
Hveragerin kylässä on mukava kansanuimala; maisemat ovat mukavat. Suosittelen! Jos reissaatte lasten kanssa, niin erityisen kiva on Selfossin uimahalli, koska siellä on nasta iso liukumäki.

Islannin-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Janni 06.01.2019 14:10

Hei, missä tämä olutkylpylä sijaitsee ja saako sinne varattua helposti aikaa, vai voiko sinne vaan lampsia sisään ?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 07.01.2019 16:29

Moikka! Se sijaitsee pohjoisessa sellaisessa pikkukylässä kuin Árskógssandur. Varaus on hyvä tehdä etukäteen ainakin kesäkaudella, koska kylpylä on pieni ja sinne mahtuu vain tietty määrä ihmisiä kerralla. Talvisin on varamsti rauhallisempaa. Varauksen voi tehdä suoraan heidän sivuillaan: https://www.bjorbodin.is/eng

Kivaa reissua :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
mika 04.12.2018 19:58

Moi Satu

Mites tuo vesi noissa uimahalleissa ja luonnonlähteissä? Blue Lagoon on selvästi maitomaista rikkipohjaista vettä, mutta onko esim uimahallien vesi käsiteltyä ja käytännössä tavallista vettä? Luonnonlähteistä varmaan löytyy rikkivesilähteitä enemmänkin.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 06.12.2018 11:58

Moikka! Uimahalleissa (sundlaug) kuuma vesi on tavallista "hanavettä" eli sitä samaa mitä suihkusta tulee. Sellaista maitomaista mineraalipitoisempaa vettä on Blue Lagoonissa, Jardbödinin kylpylässä Myvatnilla ja Secret Lagoonissa Flúdirin kylässä Kultaisella kierroksella. Islannista löytyy tällä hetkellä myös yksi merileväkylpylä ja yksi olutkylpylä, jossa rentoudutaan 38-asteisessa oluessa :-)

Luonnonvaraisissa kuumissa lähteissä on sitä vettä mitä luonnosat tulee, se on useimmiten kirkasta, vulkaanisen maaperän kuumentamaan lähdevettä.

Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Ansku 13.10.2018 20:56

Heippa Satu! Hjálpa! Ollaan lähdössä Islantiin pian ja aloin katsella Blue Lagoonin hintoja ja varausjuttuja. Mulla on mukana 8, 11 ja 13 vuotiaat lapset ja siellä lippua varatessa kävi ilmi, ettei yhdellä aikuisella voi olla kuin 2 lasta vahdittavana eikä siten antanut vaihtoehtonakaan että voisin ostaa 1 aikuisen ja 3 lastenlippua! Iski hätä että mitä teen? Odotamme kovasti pääsyä sinne. Onko sulla antaa vinkkiä miten toimin, että päästään sisälle? Onko muissa uimapaikoissa vastaavia määräsääntöjä?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 16.10.2018 00:52

Moi Ansku! Olen päässyt tavallisiin uimaloihin ihan huoletta kolmenkin lapsen kanssa, kahden 8-vuotiaan ja 3-vuotiaan. Mä luulen että tuo Blue Lagoonin sääntö on sitä varten, että mahdollisimman moni vieraista maksaa aikuisten lipun. Etenkin kun on kyse jo noin vanhoista lapsista, jotka varmasti pärjäävät hyvin jo omillaan eikä yhden aikuisen tarvitse olla jatkuvasti haukkana vahtimassa. Allas ei kuitenkaan ole kovin syvä. Jos kovasti halutte juuri Blue Lagooniin, kannattaa ottaa sinne yhteyttä sähköpostiviesitllä ja kertoa tilanne. Yllättyisin, jos he eivät joustaisi tässä.

Blue Lagoonin lisäksi Islannissa on valtavan paljon muita upeita uimapaikkoja (ja rutkasti edullisempia), mutta onhan BL kuitenkin sellainen kerran elämässä -kokemus...

Toivottavasti tämä ratkeaa ja saatte liput haluamaanne uimapaikkaan (muihin uimaloihin ei muuten tarvitse tehdä etukäteisvarausta).
Islannin-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Minna 13.10.2018 19:39

Hei! Olen varaamassa Islannin matkaa perheelleni, meillä on lapset 6 ja 8v. Majoitusasiaa mietin. Onko Reykjavikissa lapsiperheelle mukavaa kylpylähotellia? Vai onko fiksua ottaa hotelli, ja käydä uintireissut erikseen? Mikä olisi lasten kanssa paras uintimahdollisuus? Kiitos jo etukäteen?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 16.10.2018 00:49

Moikka Minna! Blue Lagoonin yhteydessä on upea hotelli, mutta se on turkasen kallis - minun mielestäni aivan liian kallis... Ottaisin itse mieluummin jonkun kivan keskitason huoneistohotellin tai airbnb:n ja kävisin kiertämässä Reykjavikin monia uimaloita, joihin pääsee sisään muutaman euron sisäänpääsymaksulla. Jo ihan Reykjavikin keskustassakin on kolme isoa uimalaa eli lämminvesialtaita ulkona ja lastenaltaat + lapsille liukumäkiä, hyppytelineitä jne. Laugadalurin uimalassa on hienot liukumäet, Sundhöllin uimala on aivan Reykjavikin ydinkeskustassa ja Vesturbaerin uimalassa on paljon kuumavesialtaita ja lapsillekin pieni liukumäki ja vesileluja.

Toivottavasti tästä oli apua :)
Kivaa matkaa!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sirkka-Liisa Harmovaara 30.06.2018 14:48

Hei. Kysyisin, onko Reykjavikissä jalkapallo ottelua 25-28 pv heheinäkuu?Toinen kysymys, mistä vois ostaa islantilaisen villapaidan?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 02.07.2018 01:48

Hei! Hmm, enpä osaa sanoa varmaksi. Kannattaa katsoa Islannin jalkapalloliiton sivut, jos sieltä löytyisi infoa paikallisotteluista: www.ksi.is

Islantilaisia villapaitoja voi ostaa useista myymälöistä Reykjavikin keskustasta, tässä on tarkemmat ohjeet kaupoille: https://tripsteri.fi/islanti/reykjavik/shoppailu

Toivottavasti näistä oli apua :)
Ystävällisin terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Katri 27.06.2018 05:18

Hei Satu, kiitos mahtavasta blogistasi! Mietimme 2 päivän Reykjavikin ”retkellä” käydä Blue lagoonissa, mutta rivien välistä olen tässä lukenut, että suosittelet muita kylpylöitä ennemmin. Ehkä kallistumme Reykjavikin omiin uimaloihin. Mitä suosittelet 3&7 vuotiaille vesipedoille siellä? Onko se tuo Laugardarslaug uimala? Olemme tulossa sinne heinäkuun puolivälissä. Vai kannattaisiko vuokrata auto tai pääseekö paikallisbussilla jonnekin Reykjavikin lähistölle, muutakuin BL?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 27.06.2018 12:54

Moi Katri! Kiitos viestistä.
Jep, en ole itse se suurin Blue Lagoon fani. Se on siis aivan mahtavan kaunis paikka, ainutlaatuinen kylpylä ja hieno kokemus, mutta se on mielestäni liian hintava. Once in a lifetime -kokemuksena suosittelen kyllä, mutta lähinnä aikuismatkailijoille. Olen huomannut että lasten mielestä se ei ole niin kiva, koska siellä ei voi sukeltaa, ei ole liukumäkiä tms. vaan se on enemmän vedessä rentoutumista. Suosittelisin lasten kanssa menemään Reykjavikin sundlaugeihin eli kansanuimaloihin. Laugardalurin uimala on yksi isoimmista ja yleensä lapset tykkäävät siitä, koska lastenallas on iso ja siellä on suuria liukumäkiä. Keskustan Sundhöll on myös mainio; siellä on lastenallas ja lapsille vesileluja ja aikuisille kuumavesialtaita,mutta liukumäkiä Sundhöllissä ei ole. Molempiin pääsee keskustasta kävellen (Sundhöll on ytimessä, Laugadalurin uimalaan noin noin 30 min kävelymatka, mutta bussillakin sinne pääsee: www.bus.is)

Ihanaa matkaa teille!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Katri 15.07.2018 00:50

Kiitos vinkeistäsi Satu! Vietimme mitä mainioimman 2 päivää Reykjavikissa juuri noissa mainitsemissasi kylpylöissä. Jätettiin Blue lagoon seuraavaan kertaan. Tänne on ehdottomasti tultava takaisin!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 19.07.2018 03:37

Kiitos Katri viestistä! Ihanaa kuulla, että tykkäsitte ja jäi fiilis tulla uudestaankin. :-)
Hyviä Islannin-seikkailuja myös tulevaisuudessa
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kati 18.06.2018 00:54

Moikka Satu!

Osaisitko vinkata jonkin kivan yöpymipaikan lännessä matkalla Reukjavikist Akureyriin? Tietty olis tärkeää, et siinä lähellä olis upeat maisemat ja ehkä jokin kylpylä/ratsastusta tms. niin tehtäis siinä puolen päivän ja yhden yön pitstoppi? Osaatko sanoa mikä alue lännessä olis sellainen?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 18.06.2018 02:13

Moikka! Hraunsnefin maaseutuhotelli n 2 h pohjoiseen Reykjavikista on tosi kotoisa; pienen hotellin yhteydessä tasokas ravintola ja kaksi kuumavesiallasta.
Sijainti ihan ykköstien vieressä. Matkalla pohjoiseen kannattaa poiketa esim. Krauman kuumissa kylvyissä jos kylpylät kiinnostavat: http://www.krauma.is

Noin 1,5 h ajo Reykjavikista pohjoiseen tuo Borgarnesin kuntaan, jossa on paljon majapaikkoja ja kylän julkinen uimala eli sundlaug on kiva paikka rentoutua kuumissa vesissä.

Sitten on sellainen paikka kuin Gauksmyri. Se on jo vähän pohjoisempana mutta maaseutuhotellina tosi mukava; sen yhteydessä on kiva islanninhevostalli.

Toivottavasti näistä oli apua :)
T. Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
saara 27.03.2018 18:14

Heippa! :)

Pääseekö tuonne Fontanan kylpylään siis ihan perus autolla vaikka Toyotalla, jos semmoisen vuokraisimme! Vai pitääkö sinne olla neliveto, kun on enemmän sisämaata vai mikä sielä luokitellaan sisämaaksi :-D Katselin noita vuokrahintoja toukokuulle ja yllätyin kuinka halpoja autot ovat.. Pienen auton saa n. 165 eurolla ja siihen jos täydet vakuutukset ja lastenistuin niin reilu 200 e viikko. Pitää vielä selvittää tuleeko muita maksuja, mutta Procarilla näytti olevan tuon hintaista!! Onkohan hinnat laskenut? Toukokuu ei vissiin kyllä oo täysin vielä sesonkiaikaa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 28.03.2018 12:52

Moi Saara! Fontanaan pääsee ihan tavallisella pikkuautolla; asfalttitien varrella. Sisämaan teitä ovat F-alkuiset kinttupolut, jotka kulkevat Islannin sisäosissa. Eli sellaisesta ei ole tässä kyse.

Onpa hyvä tarjous Procarilta, useimmiten hinta lähtee vähintään 60 €/vrk, mutta saattaahan olla, että siellä on juuri nyt vähemmän kysyntää ja ovat laskeneet hintoja.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
saara 03.04.2018 14:17

Kiitos vinkeistä! Sinne siis ois tarkoitus suunnata sitten Toukokuussa! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erik 25.03.2018 19:32

Mietin kanssa mistä löytyisi Reykjavikin läheltä luonnovaraiset lähteet. Vaihtoehtoisesti etelän suuntaan 1-tien läheltä kun on tarkoitus suunnata sinnepäin retkelle (Black Beach, Seljafoss, ...). Missäpäin oli TV:ssä nähdyt lähteet, näyttivät houkuttelevilta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 26.03.2018 20:53

Moikka!
Oletko kurkannut tämän jutun: https://tripsteri.fi/islanti-blogi/islannin-parhaat-luonnonvaraiset-lahteet

Mainitsit televisoissa nähdyistä lähteistä, mikä ohjelma se oli? Jeesaan kyllä mielellään askelmerkit perille, jos tiedän mitä olet etsimässä :-)

Hyvin terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erik 26.03.2018 21:17

Viittasin ohjelmaan ulkomailla asuvista suomalaisista jossa olit yhden osan päähenkilönä. Siinä kävitte jossain kallionkolossa kylpemässä.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 28.03.2018 12:50

Aivan, se paikka! Se löytyy läheltä Snaefellnesiä, Eldborgin kraatterin läheltä. Se on nimeltään Landbrotalaug.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Irina Pynnönen 18.03.2018 10:43

Hei!
Olemme tulossa toukokuun puolessa välissä Islantiin.Haluaisimme käydä uimassa luonnonvaraisessa lähteessä.Vuokraamme auton, mihin kannattaisi mennä, pääseekö autolla lähelle? Miten löytyy perille, onko osoitetta jonka voisi laittaa navigaattoriin?
Missä muualla voisi käydä samalla reissulla?
Olemme perille kaksi päivää ,mihin suuntaan kannattaisi lähteä ajamaan toisena päivänä?
Onko Fosshotel Reykjavik hotellissa millainen pysäköinti ,miten kannattaisi toimia vuokra-auton kanssa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 26.03.2018 20:52

Moikka! Oletko katsonut tämän jutun? Siitä löytyy muutamia vinkkejä:
https://tripsteri.fi/islanti-blogi/islannin-parhaat-luonnonvaraiset-lahteet

Jos haluatte mennä katsomaan kuumia lähteitä, parhaita ovat geysirin alue kultaisella kierroksella ja Krysuvik lähellä Keflavikin lentokentää. Jos teitä kiinnostaa kuumat lähteet, joissa voi uida (siis sellaiset luonnonvaraiset lähteet), niihin pitää aina vähän vaeltaa, välittömästi tien vieressä lähellä Reykajvikin seutua niitä ei löydy. Voitte ajaa esim. Hveragerdiin ja mennä Reykjadalurin kuumalle joelle. Sinne on noin tunnin vaellusmatka parkkipaikalta (ylämäkeä joelle, alamäkeä takaisin). Varaisin tuohon vaellukseen yhteensä noin 3 tuntia.

Fosshotel Reykjavikissa on iso parkkialue, mutta se on käsittääkseni maksullinen myös hotellin asukkaille.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Hanna Paasio 25.11.2017 12:34

Hei, luin tuosta paikasta, jossa kylmä ja lämmin joki kohtaa, lähellä paikkaa Hveragerdi? Onko sinne tarkemmia ohjeita, kuinka löytää perille? Lisäksi nyt taitaa olla aika lumi"myrsky", onko mahdotonta löytää perille. Kohde olisi jo ke 29.11. suunnitelmissa. Kiitos ihanista vinkeistä!
T:Hanna

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 26.11.2017 01:24

Moikka! Tripsteri Islanti -kirjassa on tarkemmat ohjeet, en ole vielä ehtinyt päivittää tänne. Eli hyvä kun kysyit! Se paikka löytyy Hveragerdin kylän takaa, jonne Reykjavikista noin 30 min ajomatka. Ajatte ihan tien päähän parkkipaikalle ja siellä kyltti Reykjadalurin vaellukselle. Vaellettavaa uimapaikkaan noin 3 km ylämäkeen, kesäaikaan 45 min, talvisin pitempään jos lunta. Nyt en ole ihan varma tuon alueen lumitilanteesta, kävin siellä itse viimeksi syyskuun alussa... Ehkä parasta kysyä Hveragerdin turisti-infosta. Sääennuste kannattaa katsoa ennen retkelle lähtöä: www.vedur.is, ettei tuisku tms yllätä.

Toivottavasti tästä oli apua :)
T. Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Silja 14.10.2017 11:29

Hei! Tarvitsisin pikaista vastausta :) matkustaminen Islantiin kaksin 9v poikalapsen kanssa. Suomessa uimahallissa en enää saisi ottaa häntä mukaani naisten puku- ja pesutilaan. Mitenköhän asian laita Islannin uimaloissa? Onko siellä perheille tarkoitettuja pukuhuoneita? Ovatko saunat unisex? Lapseni ei yksin uskalla mennä miesten puolelle. Uimaan kuitenkin ehdottomasti tahtoisimme! Silja

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 15.10.2017 02:03

Moi Silja!
Säännöt saattavat vaihdella kunnittain, mutta esimerkiksi täällä Reykjavikissa koulunaloituksen jälkeen eli 6-vuotiaat ja sitä vanhemmat käyttävät oman sukupuolensa pukuhuoneita.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Oili Kauppi-Pasma 16.06.2017 20:41

Hei,

Olemme matkalla Islantiin juhannuksen jälkeen. Kumpaa suosittelet, kuuluisaa Blue lagoonia vai Fontanaa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 17.06.2017 02:30

Moi Oili. Blue Lagoon on tosi kaunis ja nyt kun heillä on rajoitettu sisäänpääsy (eli lippu pitää hankkia etukäteen tietylle päivälle ja kellonajalle), laguunissa on rauhallisempaa. Se on lähellä lentokenttää ja siksikin suosittu paikka. Vesi on maitomaista ja altaassa voi tehdä itselleen sillä hoitavalla mudalla kasvohoidon. Saunatkin ovat hienot. Blue Lagoon on kylpylämäisempi.

Fontana taas on enemmän perinteisen uimahallin kaltainen eli laattapohja altaissa, mutta se on tavanomaisia kansanuimaloita kuitenkin fiinimpi ja suurempi. Fontanassa pääsee halutessaan myös uimaan viereisen järven viileään veteen - kirkkaalla säällä Fontanasta näkyy Hekla-tulivuorelle.

Jos teillä on aikaa, niin käykää ihmeessä myös jossakin ihan tavallisessa kansanuimahallissa (sundlaug). Siellä tapaa paikallisia, sisäänpääsy on vähän yli 5 euroa henkilöltä ja tunnelma autenttinen. Kuumavesialtaat ovat ulkona, suihkut ja pukkarit sisätiloissa. Näitä paikkoja löytyy joka kylästä, Reykjavikissa toistakymmentä.

Ihanaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Oili Kauppi-Pasma 20.06.2017 23:36

Kiitos vinkeistäsi. Liput päädyimme ostamaan Blue Lagooniin, kun kerran olemme Islantiin asti päässeet?. Meillä on viikko aikaa seikkailla Islannissa, joten uskon, että useampikin uimareissu matkallemme mahtuu.
T. Oili

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 21.06.2017 00:23

Kuulostaa oikein hyvältä! Poiketkaa tosiaan niissä arkisissakin islantilaisten suosimissa uimaloissa jos ehditte, nekin ovat kivoja. Blue Lagoon on tosi kaunis paikka :)
-Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heidi Korhonen 14.05.2017 20:19

Hei Satu,
Islannin matkaan 9 päivää? kysyisin vielä Seljavallalaug nimisestä paikasta / uima-altaasta, onko sinne viitat 1.tien varrelta?
Luin netistä että pitäisi kävellä perille noin 30min matka?
Meillä vuokra-auto, ei nelivetoa..

Toinen kysymys Jökulsarlonista ja jäätikköveneretkistä, onko sinulla kokemusta ja kannattaako liput ostaa etukäteen? Jääluolaretkiä ei ilmeisesti enää toukokuun lopulla järjestetä?

Kiitos upeasta sivustosta jossa paljon hyödyllisiä vinkkejä!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 15.05.2017 02:13

Moikka! Altaalle ei ole kylttejä päätieltä, mutta tien numero on 242 ja siinä on Edinborg-niminen majatalo lähellä. Ei tarvitse nelivetoa, ihan tavallisella autolla pärjää. Parkkipaikalta on noin 15-20 min kävely, polku on helppokulkuinen.

On ollut aika kylmä kevät, eli saattaa olla että vesi ei altaassa ole ihan nelikymmenasteista, mutta kannattaa käydä katsomassa. Se on kaunis paikka joka tapauksessa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 15.05.2017 02:16

Jäätikkölaguunista; ei kannata minun mielestä ostaa lippuja veneretkelle etukäteen. Jos sää onkin sinä päivänä vähän huono eikä tee mieli veneretkelle, liput menevät hukkaan. Yleensä sinne kyllä mahtuu aina mukaan, jos ei ole ihan kauhean isolla ryhmällä liikkeellä. Heillä on useita lähtöjä päivässä.

Jääluolareissut ovat tosiaan jo ohi, yleensä noin huhtikuulle asti. Tämä johtuu lämpötiloista; kun lämpötilat vähän nousevat jää alkaa sulaa ja jääluolissa ei ole turvallista. Mutta jäätikkö on kyllä kaunis päältäkin päin ja se laguuni on upea :)

Ihanaa matkaa teille! Ja kiitokset kiitoksista :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *