Islannin parhaat luonnonvaraiset lähteet

Tervetuloa kylpyyn keskelle taivaallista maisemaa! Nauti Islannin luonnosta pulahtamalla luonnonvaraiseen lähteeseen. Tähän listaan on koottu muutamia Islannin parhaimmista luonnonvaraisista lämpimistä lähteistä ja autioista uima-altaista. Kannattaa muistaa, että luonnonlähteiden lämpötila vaihtelee vuodenajan mukaan.

Seljavallalaugin autio uima-allas

Uima-allas Skógafossin ja Seljalandsfossin välissä Islannin eteläosassa.

Reykjadalurin lämmin joki

Suosittu päivävaelluspaikka Hveragerði-kylän tuntumassa. Tunnin kävelymatkan päästä löytyy laakso, jossa kuuma ja kylmä joki yhtyvät ja muodostavat täydellisen kylpypaikan.

Landmannalaugarin allas

Islannin keskiosissa sijaitsevalla Landmannalaugarin telttailualueella on ihan omaa luokkaansa oleva vetonaulua: luonnonvarainen kylpypaikka keskellä vulkaanista laavamaisemaa.

Krossnesin kylvyt

Näkymät uima-altaasta merelle ovat hulppeat! Matkusta Länsivuonoilla Hólmavíkista sata kilometriä pohjoiseen, niin tien päästä löytyy Islannin upein autio uima-allas, Krossneslaug.

Grettirin kanssa kylpyyn

Grettir Väkevä -saagan päähahmo Grettir otti kylpyjä tässä nimenomaisessa lähteessä. Kivillä reunustettu luonnonlähde Grettislaug sijaitsee 40 kilometriä Varmahlíðistä pohjoiseen.

Húsavíkin vanha juustosäiliö

Húsavíkin mäelle on tuotu kaksi vanhaa juustosäiliötä, joihin ohjataan lämmintä ja mineraalirikasta vettä maanalaisesta lähteestä.

 

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit:

Heidi 29.04.2018 20:54

Hei
Ollaan lasteni sekä äitini kanssa tulossa Islantiin Kesäkuussa. Kovasti tekisi päästä pulahtamaan johonkin luonnonlähteeseen. Ollaan Reykjavikin ympäristössä sekä Vikin ajetaan myös. Golden Circle ajellaan toki myös. Onko näillä main mitään paikkaa johon ei olisi kovin pitkä vaellus?
Täytyy myös kehua tätä sivustoa, aivan mahtava!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 30.04.2018 02:40

Moikka Heidi. Kiitos! Mahtavaa kuulla, että sivustosta on ollut sinulle iloa matkan suunnittelussa. Lähin luonnonlähde tuolla reitillä on Hveragerdin kylän takana oleva Reykjadalurin lämmi joki. Sinne on parkkipaikalta noin tunnin mittainen vaellus, ylämäkeä joelle asti ja alamäkeä takaisin. Vaatii hieman kävelykuntoa. Toinen vaihtoehto on Seljalandsfossin ja Skogafossin välissä olevassa maastossa oleva Seljavallalaugin autio uima-allas. Sinne on parkkipaikalta noin vartin kävelymatka.

Jos haluatte helpon ja iisimmän kokemuksen luonnonlähteestä (riipuu varmaan eniten lasten iästä ja kävelyhalukkuudesta, miten hyvin he jaksavat nuo vaellukset), suosittelen menemään Secret Lagooniin, joka on tällaisen luonnonlähteen yhteyteen rakennettu simppeli kylpylä, johon on pääsymaksu (eli myös suihkut ja pukukopit löytyvät).

Toivottavasti tästä oli apua :)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anu 21.04.2018 20:55

Hei Satu!

Olemme tulossa viettämään isän 80 v. syntymäpäiviä 27.4-1.5. Käytännössä meillä on aikaa 3 pv. nähtävyyksille. Meillä on vuokra-auto käytössä. Majapaikkamme sijaitsee Reykjavikissa. Viimeisenä iltana siirrymme Keflavikin lentokentän majoitukseen.

Isäni kunto on valitettavasti heikko tällä hetkellä, mutta hän on aina haaveillut matkasta Islantiin. Käytämme siis koko ajan autoa, mutta osaatkoa vielä kertoa, mihin kohteisiin pääsee lähes viereen autolla tai kävelymatka ei olisi pitkä, vaikeakulkuinen? Lisäksi kaipailen rauhallisempia ravintolasuosituksia kohtuuhinnoilla? Eli minne vanhusten kanssa? Mukana myös vilkas ekaluokkalainen, joten hänen kanssaan voisi uimahalli illalla toimia hyvin.. : )
Kiitos tähänastisista mielenkiintoisista ja avartavista jutuistasi!

Anu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 21.04.2018 21:46

Moi Anu!
Moniin luonnonnähtävyyksiin pääsee autolla ihan lähelle ilman, että täytyy kävellä pitkään, jos lainkaan. Suosituimpien nähtävyyksien äärelle pääsee ihan pyörätuolillakin, eli on tasaista ja helppokulkuista. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi Thingvellirin kansallispuisto, Haukadaulrin alue eli geysir, Gullfossin vesiputous, Seljalandsfossin vesiputous, Skogafossin vesiputous, Vikin kylässä ja esimerkiksi Blue Lagoonin kylpylä. Jos isäsi jää joku päivä hotellille ja lähdette lapsen kanssa uimaan, suosittelen mieluummin kaupungin uimaloita kuin Blue Lagoonia, niissä on enemmän tekemistä lapsille, eikä tarvitse arastella veden menemistä silmiin tai tavaroiden putoamista altaan pohjalle (BL:ssä mineraalirikas vesi, joka hoitaa kyllä ihoa mutta tuntuu silmissä ja suussa inhottavalle, maidonväriseen veteen myös häviää helposti pikkutavara, koska pohjaa ei näy).

Ravintoloista suosittelisin Restoa. Siinne saa auton parkkiin lähelle, se on keskustassa mutta ei aivan vilkkaan kävelykadun varrella. Ruoka on erinomaista ja tunnelma rauhallinen; se ei ole sellainen suurten seurueiden äänekäs illan aloituspaikka vaan ennemmin rauhallinen bistro, jossa nautitaan ruoasta eikä musiikkikaan soi kovin kovalla. Kallista Islanissa on joka tapauksessa tällä hetkellä, mutta tässä ravintolassa laatu ja hinta ovat todella hyvät. Ei ole rappusia tms. eli katutasosta pääsee suoraan pöytään.

Toivottavasti näistä oli apua, oikein mukavaa matkaa teille :-)
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *