Helsinki – suomalainen ruoka ja juoma

Jos kaupungissa matkaileva toivoo kokevansa suomalaisen ruuan elämyksiä, ryhtyy moni paikallinenkin pohtimaan ankarasti. Mitä oikeastaan on suomalainen ruoka ja juoma? Lihapullat saapuvat Ruotsista, sushi Japanista, pizza Italiasta – siinä suomalaisten suursuosikit?

Makumaailmaamme ovat marjat, sienet, kala, viljat ja peruna. Suomalaiset rakastavat leipää. Moni matkailija ällistyy supermarketin leipäosastolla. Myös pullaosastot saavat ihailua osakseen. Jos esimerkiksi japanilaiselta vieraalta tiedustelee herkullisimpia suomalaismakuja, ovat ne mustikkapiirakka, lohikeitto, korvapuusti, poronkäristys puolukkahillolla, Janssonin kiusaus ja ruisreipa eli hapanlimppu. Mutta ei missään tapauksessa salmiakki!

Leipää saa myös gluteenittomana. Suomi on erilaisten allergioiden ja toleranssivaivojen luvattu maa. Meillä ollaan niin herkkiä esimerkiksi vehnälle ja maitotuotteille, että ulkomailla kummastellaan. Syyveikkauksia riittää: ylihygieenisyys, geeniperimä, liian pitkälle prosessointi, liika maidonjuonti ja leivänsyönti… Kirjainlyhennelmiä ravintoloiden ruokalistoissa ei kannata siis ihmetellä. G, VL, L, M, VEG/V, K… Pääasiassa lyhenteet koskevat kasvisruokaa, vegaaniruokaa, laktoositonta ja gluteenitonta tarjontaa. Tripsteri esittelee sivuillaan runsaasti erityisruokavalioille sopivia paikkoja.

Mutta eikun torille syömään! Kauppatori on turisteja tulvillaan, mutta se on myös hyvä paikka testata perussuomimakuja: muikkuja, perunaa, munkkia. Yksi vaihtoehto on tarjota ravintolaelämys suomalaisessa perinnemiljöössä. Eli esimerkiksi saunassa! Löyly-ravintolan ruoka on perinnepainotteista ja listalla on usein esimerkiksi lohikeittoa, ahvenfileitä, nyhtökauraburgeria ja raakakakkua.

Kokeilunhaluisemmalle Suomi-makujen elämysretki alkaa Hakaniemen torilta munkkikahveilta ja jatkuu kohti Kallion ytimiä pikkubaareja kiertäen. Kalliosta löytyy myös kiinnostavin kattaus vegeruokapaikkoja. Suomi on edelläkävijä vegaanisten elintarvikkeiden kehittelyssä.

Nyhtökaura ja härkis

Suomalaiset kasvisruokainnovaatiot nostattivat saapuessaan suoranaisen kansanliikkeen. Näin erityisesti legendaarisen nyhtökauran tapauksessa. Tuota harvojen onnekkaiden herkkua metsästettiin aikoinaan puskaradioiden avulla kukonlaulun aikaan espoolaisista Prismoista asti.

Suomalainen juoma

Suomalaiset ovat kautta aikojen juoneet paljon maitoa, mutta nykyajan valveutuneemmat kansalaiset ovat alkaneet viitata kintaalla maitojättiyhtiö Valion kampanjoinnille ja siirtyneet muihin juomiin, kuten laatuviiniin, oluisiin ja rehtiin veteen. Suomessa hanavesi on juontikelpoista, mutta järvestä suoraan ei sentään kannata juoda, vaikka se kirkasta oliskin!

Kirkkaasta puheen ollen Suomessa vallitsee kännäyskulttuuri, joka nuorison osalta tosin on siistiytymässä. Kossu eli Koskenkorva eli Kosanderi on tunnetuimpia viljaviinoja, ja kaikki tietävät Finlandia Vodkan ja siitä uutetun salmiakkiversion, tuttavallisemmin salmarin. Uutena kohistuna tulokkaana alkoholiapajille astui muutamia vuosia sitten Kyrö Distilleryn ideoima rosmariininen gini Napue Gin.

Suomen metsät ovat marjoja pullollaan, ja pulloja marjoillaan kulutetaan talviaikaan mielellään: maistele mustikka- ja mustaviinimarjamehuja ja myös puolukkahilloja ja marjaisia smoothieita.

©Siru Valleala

VINKKI! Löydät runsaasti lisää hauskoja paikkoja ja ravintoloita DayTripster App Helsinki -sovelluksen avulla. Lataa ilmainen sovellus, tallenna paikkoja, luo kierroksia ja seikkaile! Sovelluksen avulla voi myös varata hotellin, ravintolapöydän tai vaikkapa hävikkiaterian. Sovelluksessa on myös mielenkiintoisia audiokierroksia ja audiokohteita, joiden muassa on paljon lisää parhaita – ja omituisimpia – kaupungin nähtävyyksiä. LATAA NYT!

iPhonelle App Storesta
Androidille Google Playsta

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *