Tukholman parhaat second hand -kaupat

Moni tulee Tukholmaan shoppailemaan, mutta kirpputorit ja vintage eivät ehkä tule ensimmäiseksi mieleen. Kaupungin second hand- ja vintage kaupat ovat pullollaan persoonallisia, uniikkeja ja jopa kreisejä vaatteita sekä upeita aarteita vuosien varrelta. Niissä voi shoppailla edullisesti, ekologisesti ja suurella sydämellä, sillä monien second hand -putiikkien voitot menevät hyväntekeväisyyteen. Löytöjä voi tehdä aina 1800-luvun lopun helmistä ajattomiin klassikkomerkkeihin ja tämän päivän muotiin. Second hand -keitaita ovat erityisesti Södermalmin SoFo (South of Folkungagatan) ja Hornsgatan, sekä Östermalm.

 Hyväntekeväisyyskirpparit

Tukholmassa on kolme tunnettua hyväntekeväisyyskauppaketjua: Myrorna, Stockholms stadsmission ja Humana Second Hand. Niiden liikkeet ovat edullisia, tavara kiertää kovaa vauhtia. Jos haluaa tehdä aarrelöytöjä, vaatepinoja saa penkoja huolella ja ajan kanssa. Hinnat ovat kuitenkin kohdallaan: hyvät farkut voi saada noin sadalla kruunulla eli kymmenellä eurolla. Parhaiten liikkeistä löytää arjen perustarpeita, kuten leluja, urheiluvälineitä, astioita ja muita sisustustarvikkeita. Myrorna myy lisäksi kankaita.

Oma suosikkini on Humana Second Hand Södermalmissa Timmermansgatanilla. Tavara on hyväkuntoista ja halpaa, ja jotain muuta kun sitä ainaista, kulunutta H&M- ja Lindex-roskaa.  Olen löytänyt Humanasta muun muassa uudenveroisia urheilukenkiä sekä hauskoja asusteita pukujuhliin. Iltapukuvalikoima näyttää myös houkuttelevalta – voi kun olisi enemmän juhlia, joissa niitä käyttää. Humanan liikkeissä on hyvä ja rauhallinen tunnelma, musiikki soi ja henkilökunta on avuliasta.

Slussenissa sijaitsee myös 400 neliön rättiparatiisi Emmaus Second Hand. Siellä myydään kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta lastenvaatevalikoima yksi Tukholman parhaista.

Stockholms stadsmission auttaa toiminnallaan kodittomia, työttömiä, pakolaisia, yksinäisiä vanhuksia ja muita vähäosaisia; Myrorna lahjoittaa voittonsa pelastusarmeijalle. Humana ja Emmaus tukevat kehitysyhteistyötä Afrikassa.

Uniikkeja vintageaarteita

Jos rättipinojen tonkiminen ei miellytä ja haluaa olla vakuuttunut merkkitavaran aitoudesta, on kukkaronnyörejä raotettava hieman enemmän. Judit’s Hornsgatanilla on yksi Tukholman tunnetuimmista second hand-liikkeistä ja todellinen vintagen ystävien Eldorado. Jokainen vaate ja asuste on valittu huolella ja liikkeessä asiointi on satumainen kokemus. Vaatteet roikkuvat kauniina ja siloteltuina henkareissa, tila on ilmava ja tavaroita saa hypistellä rauhassa. Judit’sissa myydään vain naistenvaatteita, mutta onneksi miehille on samassa korttelissa oma aarreaittansa Herr Judit. Herr Juditin omistajalla on myös vanhojen huonekalujen liike Brandstationen, jossa voi tehdä uniikkeja sisustuslöytöjä.

Tukholman second hand -helmiin kuuluu myös Lisa Larsson Second hand, joka myy pääasiassa tämän päivän muotia, mutta joukossa on myös vintage-löytöjä. Siv & Åkessa on huolella valittuja vaatekappaleita maailman eri kolkista: muhkeita neuleita, vintage-Leviksiä ja kauniita koruja. Old Touch myy vintagea 1900-luvun alun harvinaisuuksista aina 1970-luvun kenkiin, laukkuihin, koruihin ja asusteisiin.

Persoonallista ja retroa

Beyond Retro on Itä-Lontoon lahja Tukholmalle. Ruotsin neljä liikettä, joista kaksi ovat Tukholmassa (muut Malmössa ja Göteborgissa), ovat pullollaan kirjavia ja eksoottisia vaatteita ja asusteita eri puolilta maailmaa. Beyond Retro myy sekä vintagea että vaatevalmistajien ylijäämävarastoja. Hinnat ovat korkeahkot; uusia vaatteita löytää halvemmalla. Mutta yhtä värikkäitä vetimiä ei löydä mistään muualta.

Vastakohta räväkälle Beyond Retrolle on Filippa K Second Hand. Pohjoismaista minimalismia edustava Filippa K on yksi Ruotsin rakastetuimmista vaatemerkeistä. Filippa K Second Hand myy oman merkin käytettyjä vaatekappaleita ja asusteita sekä vanhojen mallistojen ylijäämiä.

Kirpputorit

Kirpputoreja järjestetään Tukholmassa silloin tällöin,  ja ne tunnetaan nimellä backluckaloppis (takakonttikirpputori). Nimi tulee siitä että tavaraa myydään oman auton takakonteista esimerkiksi parkkihalleissa. Backluckaloppiksilla on Tukholmassa hieman hämärä maine, sillä niissä myydään myös varastettua tavaraa. Suurin osa myyjistä ovat kuitenkin tavallisia, lainkuuliaisia kansalaisia. Kannattaa siis käydä katsomassa backluckaloppista, jos sellainen osuu oman vierailun ajalle.

Tukholman backluckaloppikset ja niiden aukioloajat löytyvät osoitteesta stockholmsmarknader.se ja loppistajm.se.

©Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *