Vegaanin Tukholma

Tukholma saattaa olla koko Euroopan paras lomakohde vegaaneille. Vegaaninen, eettinen ruokavalio on nimittäin nyt hyvin trendikäs. Monet ruotsalaiset suosivat sitä myös eettisistä syistä.

Ruotsalaisen keittiön keskiössä ovat sesongin raaka-aineet: juurekset, sienet, marjat ja kotimaiset hedelmät kuten omenat. On tavallista, että liharavintoloissakin on vegaaneille vaihtoehtoja. Jos ruokalistalla ei näy mitään vegaanista, aina kannattaa kysyä. Useimmiten sopiva annos järjestyy. Sama sääntö pätee muihinkin erikoisruokavalioihin: pyydä tarpeen mukaan erikseen gluteenitonta ja maidotonta vaihtoehtoa. On hyvin todennäköistä, että sellainen on olemassa.

Alla Tripsterin top-vinkit Tukholman ravintoloihin ja kahviloihin, joissa on runsas vegaanitarjonta. Runsaasti lisää vegaanivinkkejä ja vegaanikierroksen löydät Tripsteri Appista (Apple, Android).

Sataprosenttisen luomua kotiruokaa – Kalf & Hansen

Trendikäs lounasravintola tarjoilee raikasta pohjoismaista luomuruokaa twistillä: lihaa, kalaa, keittoja, salaatteja eri täytteillä, gluteenitonta ja vegaanistakin tarjontaa löytyy. Istumapaikkoja on vähän, vaikka terassikin on käytössä, mutta lounaan voi ottaa myös mukaan ja nauttia vaikka läheisessä puistossa. Kalf & Hansenilla on kolme ravintolaa: yksi Mariatorgetin laidalla Södermalmissa, toinen Kungsholmenissa ja kolmas Vasastanissa.

Kalf & Hansen lounas. Kuva: Kalf & Hansen

Kaupungin paras kiinalainen vegaaniravintola – Lao Wai

Lao Wai antaa autenttisuustakuun ja käyttää juuri niitä aineksia, joita kiinalaisessa kokkauksessa perinteisesti käytetään. Moni mauste ja kastike valmistetaan alusta saakka itse. Annokset jaetaan kiinalaiseen tapaan kaikkien aterioitsijoiden kesken. Ei varsinaisesti halpa paikka, mutta monien mielestä Tukholman paras ja herkullisin vegaaniravintola!

Lao Waissa pyritään mahdollisimman aitoihin kiinalaisiin makuihin – vegaanien ehdoilla. Kuva: Juan Encalada, Unsplashed

Vegaanibuffet näköalalla – Hermans

Södermalmin rinteen rento Hermans on Tukholman parhaita vegebuffetteja. Herman Ottosson on mies, joka 1990-luvulla toi Tukholmaan kasvisruokafilosofian. Sitä perinnettä nyt kunnioitetaan tässä 2006 perustetussa, vastuullisuutta vaalivassa ravintolassa. Ruoka kattaa monen maailman makuja ja sitä on anteliaasti, taatusti ähkyyn asti. Kesällä terassi on ihastuttava paikka nauttia vegaanigrillin antimia ja luomuolutta. Give peas a chance!

Laatukahvia ja vegaaniherkkuja – Cafe Gast

Kahviloiden ei ole helppo erottua edukseen Tukholman laajaakin laajemmassa tarjonnassa, mutta Gastilta se onnistuu. Kahvilan suosituinta antia ovat valtavan kokoiset kulhoannokset – joita saa vegaanisenakin – sekä huiput smoothiet. Gast tunnetaan myös maittavista aamiais- ja brunssiannoksistaan, kuten steel cut -kaurapuurosta. Tilaa juomaksi Ruotsissa paahdettua erikoiskahvia: laajasta valikoimasta löytyy ainakin sellaisten pienpaahtimoiden kuten Koppi, Morgon ja Per Nordby kahvia. Vegaanisen ja vegetaarisen valikoiman lisäksi ruokalistalla on myös paljon gluteenittomia ja maidottomia vaihtoehtoja.

Cafe Gastin veegaaniset kulhot kelpaavat niin aikuisille kuin lapsillekin . Kuva: Soile Vauhkonen

Stikkinikki – Jäätelövalmistajien kapinallinen

Viimeiseksi mutta ei vähäisimmäksi – Stikkinikkistä saa kaupungin parhaat vegaani gelatot! Yli puolet Stikkinikkin jäätelöistä sopii vegaaneille ja maitoallergikoille. Valikoimassa on mitä oudompia makuja, kuten olut- ja gin tonic-jäätelöä. Raaka-aineet ovat luomua ja kaikki mahdollinen valmistetaan itse, jopa vaniljauute, karamelli ja vegaanijäätelöissä käytetty pähkinämaito. Valmistukseen käytetään ainoastaan prosessoimatonta ruokosokeria.

Lisää vegaanivinkkejä Tukholmaan ja vegaanikierroksen löydät Tripsteri Appista (Apple, Android).

Tripsteri App- Tuholma

© Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Donja 18.07.2019 12:20

Raw sugar /råsocker kääntyy suomeksi mieluummin ruokosokeriksi kuin raakasokeriksi.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Soile Vauhkonen 18.07.2019 12:30

Kiitos Donja vinkistä! Korjattu artikkeliin! //Soile

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *