Tukholman kuninkaalliset nähtävyydet

Ruotsin historia on erityisen kiehtova, sillä se oli vuosisatojen ajan myös oman maamme historiaa. Tältä sivulta löytyvät Tukholman kuninkaalliset nähtävyydet sekä merkittävimmät monarkian merkkipaalut.

Tukholman Kuninkaanlinna

Tukholman tunnetuin nähtävyys on kuningas Kaarle Kustaan virallinen asuinpaikka. Linnassa on yli 600 huonetta, ja se on yksi Euroopan suurimmista kuninkaallisista rakennuksista. Linnasta löytyy myös viisi museota, joissa vierailla: Valtakunnansali, jossa on kuningatar Kristiinan hopeinen valtaistuin, Ritaristo, Kustaa III:n antiikkimuseo, Tre Kronor -museo sekä kuninkaallinen jalokivinäyttely.

Kuninkaanlinna on rakennettu 1700-luvulla tulipalossatuhoutuneen keskiaikeisen Tre Kronor-linnan tilalle. Muurit olivat viisi metriä paksut ja seitsemän metriä korkeat ja linnassa oli seitsemän pyöreää tornia, joista voitiin ampua kanuunoilla. Keskustornin huipulla komeili kolme kullattua kruunua, joista linna sai nimensä. Tre Kronor -linna rakennettiin 1200-luvulla, mutta tuhoutui tulipalossa 1697. Samalla tuhoutuivat kaupunginarkisto ja kuninkaallinen kirjasto, minkä vuoksi moni kaupungin historiallisista tapahtumista jää ikuisesti mysteeriksi. Tre-kronor museossa voi tutustua vanhaan linnaan ja elämään keskiajalla. Museon oppaat ovat harvinaisen osaavia ja kertovat mielellään linnasta.

Kuninkaanlinnaan kannattaa ostaa liput etukäteen kuningashuoneen virallisilta sivuilta.

Osoite: Kungliga slottet. Pysäkki: T-Centralen tai Gamla Stan (Metro)

Kuninkaanlinna
Tukholman kuninkaanlinna rakennettiin uudelleen barokki-tyyliin 1700-luvulla. Kuva: Soile Vauhkonen

UNESCON Maailmanperintökohde Drottningholmin linna

Drottningholm on Ruotsin kuningasparin virallinen koti. Se on myös Ruotsin parhaiten säilynyt linna 1600-luvulta ja Unescon maailmanperintökohde. Alueella on oma teatteri, rokokootyylinen kiinalaispaviljonki ja lukuisia puistoja ja se on auki yleisölle vuoden ympäri. Linnan eteläsiivessä on kuninkaallisten yksityisasunto, jonne pääsy on kielletty, mutta muuten alue on kokonaan yleisön nautittavissa. 

Lapsille järjestetään linnassa leijonan ja kullanmetsästystä. Lopussa pikkuseikkailijoita odottaa tietysti palkinto. Liput Drottningholmiin kannattaa ostaa etukäteen netistä kuningashuoneen virallisilta sivuilta.

Linna sijaitsee noin 10 kilometriä Tukholman ulkopuolella, Lovön saarella. Sinne pääsee sekä julkisen liikenteen busseilla että lautoilla. Lautat lähtevät Tukholman kaupungintalon viereiseltä laiturilta Stadshuskajenilta.

Osoite: Drottningholm. Pysäkki: Drottningholm brygga (Lautta)

Kinapalatset
Drottningholmin kiinalaispaviljonki. Kuva: Soile Vauhkonen

Kustaa III kuninkaallinen ooppera

Tukholman kuninkaallinen ooppera rakennettiin 1700-luvulla kuningas Kustaa III:n käskystä, joka ironista kyllä myös salamurhattiin täällä. Alkuperäinen talo purettiin 1800-luvulla, kun oopperoiden esittämiseen tarvittiin väljemmät tilat. Tilalle rakennettiin kaunis uusbarokkinen rakennus, joka tunnettiin aikanaan Tukholman kauneimpana rakennuksena. Talo on edelleenkin oopperan ja baletin kansallisnäyttämö Ruotsissa. Myös lapsille on omia ooppera- ja balettinäytöksiä. Lippuja näytöksiin voi ostaa oopperan verkkosivuilta.

Osoite: Gustav Adolfs torg 2. Pysäkki: Kungsträdgården (Metro)

Kuninkaallinen Huvittelusaari Djurgården

Saareen viitataan usein ”kuninkaallisena Djurgårdenina”, koska sen omistaa itse kuningas ja se oli satoja vuosia lähinnä kuninkaallisten käytössä. Saaren nimi tulee 1500-luvulta, jolloin kuningas Johan III (eli Juhana Herttua) vei sinne kauriita, poroja ja hirviä metsästääkseen niitä. Alue avattiin laajemmalle yleisölle 1700-luvun lopussa ja 1801 sinne avattiin teatteri, 1883 Gröna Lund ja 1891 Skansen. Djurgårdenissa on myös pieni asuinalue, mutta laajalti asuttua siitä ei koskaan tullut.

Djurgårdenissa on huvituksien lisäksi taidegallirioita, suuri biodynaaminen puutarha ja Rosendalin linna. Monet menevät Djurgårdenille nauttimaan hyvistä kävelyreiteistä, ravintoloista ja rennosta tunnelmasta.

Djurgårdeniin pääsee Tukholman keskustasta raitiovaunulla, bussilla ja lautalla. Saarelle voi myös kävellä kaunista Strandvägeniä pitkin.

Djurgårdenilla
Djurgårdenilla on paljon kävelyreittejä. Kuva: Soile Vauhkonen

Prinssi Eugenen Waldemarsudde

Waldemarsudde on prinssi Eugenen (1865–1947) taidemuseo ja museokoti. Eugen oli kuningas Kaarle Kustaan isosetä ja kiinnostunut kruunun sijaan taiteesta. Vaikka taiteellinen ura ei ollut Eugenen vanhempien mieleen, he antoivat sille hyväksyntänsä. Eugen opiskeli taidetta Uppsalassa ja Pariisissa ja hänet tunnetaan merkittävänä maisemamaalarina, taidekeräilijänä ja kulttuurihahmona.

Eugen luovutti Waldemarsudden kokoelmineen Ruotsin valtiolle kuolinvuotenaan 1947. Museossa pääsee ihailemaan hänen kaunista kotiaan ja taidekokoelmaansa opastetuilla kierroksilla tai audio-opastuksen kera. Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy. Liput Waldemarsuddeen voi ostaa osoitteesta www.waldemarsudde.se.

Osoite: Prins Eugens Väg 6. Pysäkki: Bellmansro (Raitiovaunu no 7) tai Waldemarsudde (lautta)

Aateliston Talo Riddarhuset

Kuninkaallisessa ja tyylikkäässä 1600-luvun rakennuksessa sijaitsevassa Riddarhusetissa eli “aateliston talossa” toimii järjestö, jonka tavoitteena on vaalia Ruotsin aatelisten historiaa ja perintöä. Rakennuksen pääosat – suuri sali, esihuone ja vastaanottohuone – on suunniteltu auttamaan vierailijaa ymmärtämään Ruotsin aatelissukuja, heidän historiaansa ja heidän panostaan ​​yhteiskunnalle. Rakennuksessa voi vierailla pientä pääsymaksua vastaan ja varata opastetun kierroksen. Esteettömyyttä ei valitettavasti ole pystytty järjestämään, sillä rakennus on vanha ja suojeltu. Lisää tietoa aatelisten talosta osoitteesta: www.riddarhuset.se

Osoite: Riddarhustorget 10. Pysäkki: T-Centralen tai Gamla Stan (Metro)

Kuninkaallisten kruunajaiskirkko Storkyrkan

Suurkirkko, eli Pyhän Nikolain kirkko, on Tukholman vanhin kirkko. Täällä kruunattiin Ruotsin kuninkaat vuoteen 1907 asti. Tarkkaa rakennusvuotta ei tiedetä, mutta kirkko on mainittu ensimmäistä kertaa teksteissä 1200-luvulla. Sen ulkoasua muutettiin 1700-luvulla edustamaan barokkia. Kirkon tunnetuin taideteos on pyhää Yrjänää ja lohikäärmettä esittävä puinen patsas ja sisällä on Ruotsin tunnetuimman keskiaikaisen maalarin Albertus Pictorin seinämaalauksia 1400-luvulta. Kirkkoon on pieni sisäänpääsymaksu, joka sisältää audio-opastuksen. Alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Osoite: Trångsund 1. Pysäkki: Gamla Stan (Metro)

Tukholman vanhin rakennus Riddarholmskyrkan

Koristeellinen kirkko 1300-luvulta tunnetaan Ruotsin kuninkaallisten hautapaikkana. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta sinne on haudattu kaikki Ruotsin hallitsijat perheineen sitten 1632. Kirkossa ei järjestetä ristiäisiä tai häitä, ainoastaan hautajaisia ja muistotilaisuuksia.

Kirkon sanotaan olevan Tukholman vanhin rakennus (ei kuitenkaan vanhin kirkko joka on Suurkirkko). Sen vanhimmat osat kuuluivat aikanaan fransiskaaniseen luostariin. Kirkon torni on palanut useaan otteeseen ja rakennettu uudelleen vaihtelevalla tyylillä. Tarkista aukioloajat verkkosivuilta.

Osoite: Birger Jarls Torg 2. Pysäkki: Gamla Stan (Metro)

Riddarholmskyrka
Riddarholmenin kirkko on Tukholman vanhin rakennus. Kuva: Soile Vauhkonen

Kuninkaallinen draamateatteri Dramaten

Kuninkaallinen draamateatteri sijaitsee erinomaisella paikalla Nybrovikenin rannalla. Sen rakennutti salamurhattu teatterikuningas Kustaa III.  Lähes kaikki esitykset ovat luonnollisesti ruotsiksi. Kauniissa jugendrakennuksessa järjestetään teatterinäytösten lisäksi opastettuja kierroksia. Teatteriin kannattaa saapua myös syömään tai lasilliselle vaikka vain ravintolan terassin erinomaisten merinäköalojen takia.

Osoite: Nybroplan. Pysäkki: Östermalmstorg (Metro)

Kuninkaallisen Draamateatterin rakennutti teatterikuningas Kustaa III. Kuva: Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.