Pika-opas: Tukholman Nähtävyydet Päivässä

Mitä kannattaa nähdä, kun Tukholmassa on aikaa vain yksi päivä? Mikä on tehokkain tapa liikkua ympäriinsä? Missä hotellissa kannattaa asua jos haluaa kokea Tukholman nähtävyydet päivässä? Tälle sivulle on koottu parhaat vinkit päiväristeilijöille ja niille jotka saapuvat kaupunkiin vain lyhyeksi ajaksi.

Helppo pikakohde on valokuvamuseo Fotografiska (tämä vinkkinä erityisesti Viking Linellä saapuville päiväristeilijöille). Näyttelyt ovat vaikuttavia, mutta katseltavaa ei ole loputtomiin. Fotografiskan yläkerran ravintola on myös erinomainen paikka nauttia kahvia tai lounasta upein merinäköaloin. Ravintola sai vuonna 2021 himoitun vihreän Michelin-tähden noudattamalla hävikkivapaata filosofiaa mausta tinkimättä. Liput Fotografiskaan kannattaa ostaa etukäteen tästä.

Fotografiska
Fotografiska on yksi Tukholman parhaista nähtävyyksistä. Kuva: Soile Vauhkonen

Jatka Fotografiskalta Slussenin kupeeseen ja ota paikallisliikenteen lautta Djurgårdenin saarelle. Tämä on edullinen ja nopea tapa nähdä Tukholman saaristoa. Djurgårdenilla riittää vaihtoehtoja: Skandinavian suosituin museo Vasa Museum, perinteinen ulkoilmamuseo Skansen ja uusi hylkymuseo Vrak ovat kaikki erinomaisia vaihtoehtoja lapsille ja aikuisille. Vasa Museumiin ja Vrakiin voi ostaa alennetun yhteislipun tästä.

Hieman aikuisempaan makuun, Djurgårdenilla on muitakin upeita nähtävyyksiä kuten Prinssi Eugenen kotimuseo Waldemarsudde, Thielska Galleriet, ABBA The Museum, ja Rosendalin puutarha ja linna. ABBA museoon kannattaa hankkia lippu etukäteen tästä.

Kävele seuraavaksi merellistä Strandvägeniä pitkin takaisin keskustaan. Matkalla näet kauniiden laivojen lisäksi Kustaa III upean Draamateatterin. Kivenheiton päässä on myös Kuninkaan Puisto, Kuninkaanlinna ja Tukholman Oopperatalo, sekä 1800-luvun tukholmalaisiin voi tutustua Hallwylska museetissa, joka on aristokraattipariskunnan hyvin säilynyt kaupunkikoti.

Upea Strandvägen
Strandvägenin varrella on yksi toistaan upeampia laivoja. Kuva: Soile Vauhkonen

Jos aikaa vielä riittää jatka keskustasta Vanhaankaupunkiin, joka on jo itsessään kuin suuri ulkoilmamuseo. Vanhankaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Kuninkaanlinnan lisäksi Storkyrkan, Tukholman vanhin aukio Stortorget ja Riddarholmenin kirkko, joka on Tukholman vanhin rakennus.

Päätä päivä Sergelstorgetille, joka edustaa 1900-luvun arkkitehtuurin funktionaalisia suuntauksia. 1950- ja 60-luvuilla yli 400 vanhaa rakennusta kaadettiin ja Tukholman keskusta uudelleenrakennettiin brutalistiseen tyyliin. Vieraile myös viereisessä Kulttuuritalossa. Alakerrasta löytyy hieno Tukholman pienoismalli (Stockholmsrummet), jonka päällä voi kävellä ja tutkia kaupungin muotoja ja kehitystä. Rakennuksessa on myös kirjasto, teatteri, ravintoloita, kauppoja ja turisti-info.

Tukholma Kulturhuset
Sergerlstorg edustaa 1900-luvun arkkitehtuurin funktionaalisia suuntauksia. Kuva: Soile Vauhkonen

Liikkuminen nähtävyyksien välillä

Jos haluat kokea Tukholman nähtävyydet päivässä, tehokkain tapa liikkua nähtävyyksien välillä on pyörällä. Katso ohjeet pyöräilyyn ja pyörien vuokraukseen tästä. Myös Hop-on-hop-off bussit vievät suoraan Tukholman suurimpiin nähtävyyksiin. Osta liput Hop-on-hop-off bussiin tästä.

Jos liikut julkisilla, osta päivälippu. Se on edullisin vaihtoehto jos kuljet päivän sisällä enemmän kuin neljä yksittäistä matkaa. Päivälippuja voi ostaa kätevimmin SLn mobiiliapplikaatiosta; Vaihtoehtoisesti kioskeista (Pressbyrån ja 7 Eleven) tai metroasemien info-tiskeiltä.

Hotelleja Nähtävyyksien Lähellä

Lilla Rådmannen on Tukholman hotellitarjonnan edullisemmasta päästä, vaikka se sijaitsee aivan keskustan kupeessa. Huoneet ovat viihtyisät ja niissä on perusvarustus. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

POP House Hotel on ABBA The Museumin kylkeen rakennettu hotellielämys. Se sopii musa-diggareille, ABBA-faneille sekä niille jotka haluavat kokea Djurgårdenin nähtävyydet. Hotellin asukkaat pääsevät vierailemaan museossa alennettuun hintaan. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Hotel Skeppsholmen sijaitsee nimensä mukaisesti Skeppsholmenin saarella 10 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. Skeppsholmenista pääsee myös lautalla suoraan Djurgårdeniin ja Vanhaankaupunkiin. Hotellin aamupala on legendaarinen. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

AtSix on viiden tähden hotelli aivan Tukholman ydinkeskustassa. Tämän lähemmäs Sergelstorgia ei voi majoittua. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

@Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.