Tukholman parhaat museot

Tukholmassa voi kokea kulttuurielämyksiä kaikissa muodoissaan. Ruotsalaisen taiteen historia alkaa jo viikinkiajoista, ja on kautta aikojen ottanut paljon vaikutteita Keski-Euroopasta ja myöhemmin Yhdysvalloista. Tälle sivulle on koottu Tukholman parhaat ja kiinnostavimmat museot. Monet kaupungin omistamista museoista ovat ilmaisia.

Meriarkeologinen hylkymuseo Vrak

Tukholman meriarkeologinen museo on rakennettu kahden merkittävän keskiaikaisen hylyn ympärille. Tiesitkö, että historiallisesti merkittäviä hylkyjä on Itämeressä ainakin sata eikä Itämeressä asu laivamatoja? Itämerstä löytyneet laivojen hylyt ovat siksi uskomattoman hyvässä kunnossa. Liput kannattaa ostaa etukäteen tästä. Lapset pääsevät museoon ilmaiseksi.

VRAKiin voi tutustua samalla reissulla kun Vasa-Laivaan. Yhteislipun molempiin museoihin voi ostaa tästä.

Osoite: Djurgårdsstrand 17 . Pysäkki: Vasamuseet (Raitiovaunu no. 7)

Nykytaiteen museo Moderna museet

Vuonna 1958 avatun nykytaiteen museon ruotsalaisen ja pohjoismaisen taiteen kokoelmassa on nykyisin noin 3700 veistosta, maalausta ja installaatiota, joista noin 350 on muista Pohjoismaista. Keskiö on 1900- ja 2000-luvun taiteessa. Myös laaja kokoelma multimedia- ja valokuvataidetta sekä mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyitä. Kierros kannattaa aloittaa neljännen kerroksen varhaisen modernismin parista (Munch, Kandinsky) ja edetä kohti ekspressionismia ja poptaidetta. Vuonna 1993 museoon murtauduttiin ja sieltä varastettiin Picasson ja Georges Braquen teoksia.

Sunnuntaisin Moderna Museetissa järjestetään tapahtumia ja taidekasvatusta lapsiperheille. Huomioi myös museon ravintola, joka on kiinnostava paikka lounastaa Djurgårdenin maisemien äärellä. Suljettu maanantaisin. Museon pysyvään kokoelmaan on ilmainen sisäänpääsy.

Osoite: Exercisplan 4 . Pysäkki: Kungsträdgården (Metro)

Moderna museeting sisäänkäynti
Moderna museet sijaitsee Skeppsholmenin saarella. Kuva: Soile Vauhkonen

Pala keskiaikaista Tukholmaa: Medeltidsmuseet

Keskiaikamuseossa tutustut ihmisten elämään 1500-luvun Tukholmassa. Museossa on jokapäiväisten tavaroiden lisäksi rekonstruoituja tiilirakennuksia, varastoja ja työpajoja. Museo on rakennettu Tukholman suurimman arkeologisen kaivauksen löydösten ympärille. Maanalaisessa näyttelyssä on esillä pitkä pätkä alkuperäistä 1500-luvun kaupunginmuuria, keskiaikainen hautausmaa ja sota-alus. Museoon on ilmainen sisäänpääsy ja liikkumisrajoitteiset on otettu hienosti huomioon.

Osoite: Strömparterren 3 . Pysäkki: T-Centralen tai Gamla Stan (Metro)

Oodi Nobel-palkinnolle: Nobel-museet

Nobelmuseo sijaitsee entisessä pörssitalossa ja se perustettiin vuonna 2001, jolloin Nobel-palkinto vietti satavuotisjuhlaansa. Museossa voi tutustua 1900-luvun tieteellisiin ja kulttuurillisiin saavutuksiin ja Nobel-palkittuihin. Liput museoon kannattaa ostaa etukäteen tästä.

Osoite: Stortorget 2. Pysäkki: Gamla Stan (Metro)

Kuvanveistäjä Carl Millesin kotimuseo Millesgården

Kuvanveistäjän Carl Millesin vanha kotitalo ja lepopaikka. Millesgården rakennettiin taiteilijan yksityisasunnoksi ja työtilaksi kukkulan laelle Lidingöön vuosina 1906–1908. Vuonna 1936 paikka säätiöitiin ja lahjoitettiin Ruotsin kansalle. Millesin kuuluisimpia töitä ovat Göteborgin Poseidon-patsas ja Tukholman Nordiska-museon Kustaa Vaasa -patsas.

Osoite: Herserudsvägen 32. Pysäkki: Torsvik (Lidingöbanan)

Millesgården
Carl Millesin museokoti Millesgården. Kuva: Soile Vauhkonen

Pohjoismaisen kulttuurihistorian museo Nordiska museet

Pohjoismaista kulttuurihistoriaa esittelevässä museossa paljastuu, minkälaista oli pohjoismainen muoti 1700- tai 1950-luvulla ja minkälaisia sisustuksia, huonekaluja ja juhlapöytien kattauksia eri aikakausilla nähtiin, entä koruja, käyttöesineitä ja leluja. Lähde kierrokselle linnamaisen Pohjoismaisen museon uumeniin ja nappaa pääsymaksun hinnalla mukaan ilmainen suomenkielinen audio-opastus. Kierroksen varrella vastaan tulee muun muassa Ruotsin vanhin nukkekoti, saamelaiskulttuurin osasto, revontulisimulaattori ja täytetty joutsen keskellä 1500-luvun juhlapöytää. Museon alakerrassa on erinomainen kahvila-ravintola, josta saa myös vegaanista ja gluteenitonta syötävää. Alle 18-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi, mutta lasten leikkipaikkaan on pääsymaksu. Museokaupasta löytyy mukaan syötäviä, juotavia ja taiteellisia tuliaisia.

Osoite: Djurgårdsvägen 6-16. Pysäkki: Nordiska museet (raitiovaunu no. 7)

Ruotsin kansallisgalleria Nationalmuseum

Ruotsin kansallismuseossa esitellään ruotsalaista taidetta ja suunnittelua: piirustuksia, printtejä, miniatyyrejä, maalauksia ja veistoksia keskiajasta nykypäivään asti. Museossa on yli 700 000 teosta jopa kuudelta vuosisadalta. Kierrä museo kronologisessa järjestyksessä navigoiden vuosisadalta toiselle. Museon pysyvään kokoelmaan on ilmainen sisäänpääsy ja suuriin vaihtuviin näyttelyihin erillinen maksu. Myös ilmaisella puolella vierailevan kannattaa varata lippunsa ennakkoon, niin pääsee jonon ohi.

Osoite: Södra Blasieholmshamnen 2 . Pysäkki: Kungsträdgården (Metro)

Kansallismuseo
Kansallismuseo on keskeisellä paikalla Blasieholmenin rannassa. Kuva: Soile Vauhkonen

Kultainen talo Sven-Harrys Konstmuseum

Sven Harry Karlsson on palkittu ruotsalainen rakennuttaja ja taidekeräilijä. Hänellä sanotaan olleen maailman kattavin kokoelma pohjoismaista taidetta: muun muassa Carl Fredrik Hillin, Helene Schjerfbeckin, Ernst Josephsonin, August Strindbergin, Anders Zornin ja muiden kuuluisuuksien teoksia. Sven Harryn museossa on 400 neliömetriä ja kolme kerrosta näyttelytilaa. Museosta löytyy jäljennös miehen Lidingön kodista yksityisine taidekokoelmineen sekä kattoterassi, jolla voi ihailla veistoksia, kahviloita, museokauppoja ja jopa asuinhuoneistoja.

Osoite: Eastmansvägen 10. Pysäkki: S:t Eriksplan (Metro)

Provosoiva Bonniers konsthall

Bonnierin taidehalli on ruotsalaisen ja kansainvälisen nykytaiteen museo. Galleria avattiin 2006 esittelemään Maria Bonnier Dahlinin stipendin saaneiden taideopiskelijoiden töitä. Sittemmin näyttelyn valikoima on laajentunut kattamaan kokeneempien taiteilijoiden teoksia. Taidehalli sijaitsee arkkitehti Johan Celsingin suunnittelemassa silitysraudan muotoisessa lasirakennuksessa. Pääsymaksu aikuisilta, eläkeläisiltä ja opiskelijoilta on noin 100 kruunua ja alle 26-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Osoite: Torsgatan 19. Pysäkki: S:t Eriksplan (Metro)

Astrid Lindgerinin kotimuseo

Astrid Lindgren asui Dalagatan 46:ssa yli 60 vuoden ajan. Näiden seinien sisällä ovat syntyneet Peppi Pitkätossu, Ronja Ryövärintytär ja muut Astridin rakastetut hahmot. Kotimuseeon pääsee ennalta varatulle kierrokselle. Opastuksia on ruotsiksi ja englanniksi. Varaa paikkasi etukäteen museon verkkosivuilta.

Osoite: Dalagatan 46. Pysäkki: Odenplan (Metro)

Ruotsin sota- ja rauha ajan historiaa Armémuseumissa

Armeijamuseossa pääsee tutustumaan Ruotsin sota- ja rauhan ajan historiaan lasten, naisten ja miesten jalanjäljissä. Näyttely alkaa 1000-luvulta ja jatkuu tähän päivään esitellen aseita, sotamuistomerkkejä sekä sotilaiden ja siviilien elinolosuhteiden muutosta. Museoon on ilmainen sisäänpääsy. Myös englanninkieliset audio-opastukset ovat ilmaisia.

Osoite: Riddargatan 13. Pysäkki: Östermalmstorg (Metro)

Tukholman parhaat museot ovat myös usein ilmaisia.
Tukholman parhaat museot ovat myös usein ilmaisia. Kuten Armemuseum. Kuva: Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.