Tukholman ilmaiset ja edulliset nähtävyydet

Tukholmassa on paljon ilmaista ja edullista nähtävää: museoita, ikonisia rakennuksia ja teatteriesityksiä. Tälle sivulle on koottu parhaat vinkit edulliselle lomalle Tukholmaan.

  • Lue lisää suosituksia ja tarinoita Tripsteri Tukholma -opaskirjasta
  • Lataa DayTripster-matkasovelluksen Tukholma-opas, niin näet tuoreimmat suosituksemme kartalla sijaintisi mukaan. Saat myös reittiohjeet, aukioloajat ja parhaat kaupunkikierrokset!

Gunnar Asplundin ikoninen kaupunginkirjasto

Vasastanin tärkein nähtävyys on hieman yllättäen kaupunginkirjasto. Ruosteenpunaisen, suiponmallisen rakennuksen suunnittelijaa, Gunnar Asplundia, pidetään Ruotsin tärkeimpänä modernistiarkkitehtinä. Asplund on innoittanut lukuisia ruotsalaisia ja pohjoismaisia arkkitehtejä ja Alvar Aalto piti häntä tärkeänä mentorinaan.

Osoite: Sveavägen 73. Pysäkki: Rådmansgatan tai Odenplan (Metro)

Tukholman sylinterinmuotoinen kaupunginkirjasto
Tukholman kaupunginkirjaston on suunnitellut Ruotsin kuuluisin arkkitehti Gunnar Asplund. Kuva: Soile Vauhkonen

Erikoinen kotimuseo Hallwylska

Hallwylin odottamattoman poikkeuksellinen museo oli Walther ja Wilhelmina von Hallwylin talvikoti, joka rakennettiin yltiörikkaalle pariskunnalle vuonna 1898. Kustannuksissa ei säästelty ja koti oli yksi aikansa modernimpia rakennuksia. Rakennuksen suunnitteli Gustaf Clason, Ruotsin tuon ajan kuuluisin arkkitehti. Palatsin tyyli yhdistää venetsialaista jälkigotiikkaa ja varhaista espanjalaista renessanssia. Wilhelmina Hallwyll oli ahkera keräilijä, ja kosmopoliitti. Perhe matkusti Afrikkaan ja jopa Aasiaan asti useampaan otteeseen. Museossa on laaja kokoelma keramiikkaa ja taidetta eri puolilta maailmaa. Wilhelminan toive oli, että hänen kodistaan tulisi museo – niinpä pariskunta lahjoitti rakennuksen Tukholman kaupungille, sillä ehdolla että se suojeltaisiin.

Museosta löytyy antiikkiesineiden lisäksi mielenkiintoista nähtävää, kuten pala Waltherin tuuheaa partaa ja viipale pariskunnan hääkakusta.

Museoon on ilmainen sisäänpääsy. Opastetulle kierrokselle voi lähteä pientä maksua vastaan. Kaikissa tiloissa ei voi vierailla omin päin. Muun muassa viinikellariin, keittiöön, ja Waltherin pelihuoneeseen pääsee ainoastaan oppaan kanssa.

Osoite: Hamngatan 4. Pysäkki: Östermalmstorg tai Kungsträdgården (Metro)

Hallwylska
Hallwyllin kotimuseoon pääsee vierailemaan ilmaiseksi. Kuva: Soile Vauhkonen

Maailman Pisin Taidenäyttely Tukholman Metrossa

Taide kuuluu kaikille – ja Tukholmassa se näkyy. Ehkä paras esimerkki, jonka tiedän, on taiteen läsnäolo Tukholman metrossa: vuodesta 1957 Tukholman kaupunki on aina uuden metroaseman avatessaan tilannut sinne jonkin uniikin taideteoksen. Nykyään jokaisella sadalla metroasemalla on esillä ainutlaatuista taidetta joko laiturilla, seinillä tai odotustiloissa. Siksi Tukholman metro tunnetaankin maailman pisimpänä taidenäyttelynä. Sisäänpääsy maksaa vain matkalipun verran.

Kungsträdgårdenin taiteellinen asema-tushar-mahajan-unsplash
Kungsträdgården on Tukholman vaikuttavin asema. Kuva: Tushar Mahajan Unsplash.com

Tukholman ilmaiset museot

Monet Tukholman suosituimmista museoista eivät vaadi sisäänpääsymaksua. Muun muassa Armémuseum (Ruotsin sotahistorian museo), Nationalmuseum (kansallisgalleria), Stadsmuseet (Kaupunginmuseo) sekä Östasiatiska ovat maksuttomia. Myös Naturhistoriska riksmuseettiin, Ruotsin luonnontieteelliseen museoon on vapaa pääsy, mutta dokumentin näkeminen Cosmonovan valtavalla IMAX-näytöllä (museon oma elokuvateatteri) vaatii lipun. Moderna Museetin vaihtuviin näyttelyihin vaaditaan myös lippu, mutta museon ainutlaatuisen nykytaiteen pysyvään näyttelyyn on vapaa pääsy.

Aivan tukholman keskustassa on myös upea museokoti Hallwylska (Hallwyllin kotimuseo). Sisäänpääsy on ilmainen, mutta opastetulle kierrokselle osallistuminen maksaa 100 kruunua.

UNESCON maailmanperintökohde Skogskyrkogården

Skogskyrkogården eli“Metsäkirkkomaa” on suuri hautausmaa ja kirkkopuisto vanhan Enskeden alueella. Se on myös Unescon maailmanperintökohde, sillä sen on katsottu vaikuttaneen merkittävästi hautausmaiden suunnitteluun maailmanlaajuisesti. Hautausmaan on suunnitellut parivaljakko Gunnar Asplund ja Sigur Lewerentz vuonna 1915. Haudat ovat metsäisellä hautausmaalla pääosin mäntyjen keskellä, ja alueella on monta kaunista Asplundin ja Leweretzin suunnittelemaa kappelia. Alueella on myös ikoninen meditaatiokukkula. Tänne on haudattu monia kuuluisuuksia, kuten Greta Garbo ja Gunnar Asplund itse. Skogskyrkogårdenille pääsee Tukholman keskustasta metrolla (Skogskyrkogården).

Osoite: Sockenvägen. Pysäkki: Skogskyrkogården (Metro)

Alfred Nobelin Vinterviken

Puisto- ja ulkoilualueella Aspuddenin ja Gröndalin välissä on uimaranta, suuri yhteisöpuutarha ja ravintola-kahvila Winterviken. Kesäisin Vintervikenin suurella nurmimatolla käydään piknikillä ja lahdessa uimassa tai melomassa. Vintervikenissä parasta on kuitenkin sen historia. Alueen omisti aikanaan Alfred Nobel, joka keksi siellä dynamiitin. Nobelin aikaisesta tehdasalueesta on jäljellä ravintolaksi muutettu tehdasrakennus ja testeihin käytetyt räjäytysbunkkerit. Vaatimattoman näköiset bunkkerit löytyvät Vintervikenin eteläisten kallioiden seinämistä. Pienet tunnelit johtavat kallioseinien väleihin, jotka sopivat mainiosti Nobelin kokeisiin. Bunkkerit ovat aivan kävelytien vieressä ja ne tunnistaa pienestä kaupungin info-taulusta, jossa avataan hieman alueen historiaa.

Pysäkki: Liljeholmen (Metro)

Vinterviken
Vintervikenissä on jäljellä Nobelinaikaisia rakennuksia. Kuva: Soile Vauhkonen

Tukholman Olympiastadion (1912)

Stadion rakennettiin Tukholman kesäolympialaisiin 1912. Siellä on kansainvälisen tason yleisurheilurata ja suuri luonnollinen nurmikko. Tilaa käytetään myös konserttiareenana. Stadionilla ovat esiintyneet muun muassa The Rolling Stones ja Michael Jackson. Osa stadionin tiloista vaurioitui vuonna 1997, kun siellä räjähti pommi. Syyllinen saatiin kiinni ja kävi ilmi, että pommi oli protesti Tukholman 2004 kesäolympialaistarjousta vastaan. Stadion on edelleen yleisön käytössä ja siellä voi käydä vaikka juoksemassa.

Osoite: Lidingövägen. Pysäkki: Sadion (Metro)

Stadion
Tukholman olympiastadion rakennettiin vuoden 1912 olymppialaisia varten. Kuva: Soile Vauhkonen

Kesäteatteria puistossa

Kaupunginteatteri järjestää kesäisin konsertteja, sirkusta, tanssia ja teatteria puistoissa ja ulkolavoilla ympäri Tukholmaa. Näytökset ovat ilmaisia ja niistä löytää lisätietoa Kaupunginteatterin verkkosivuilta: kulturhusetstadsteatern.se/parkteatern

@Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.