Taksit ja autoilu Tukholmassa

Autoilu Tukholmassa voi olla tuskallista ruuhkien takia, mutta auto on kätevä, jos matka jatkuu Tukholmasta eri puolille Ruotsia tai Tukholman ympäristöön. Tälle sivulle on koottu kaikki autoiluvinkit tukholmaan takseista autonvuokraukseen ja omalla autolla liikkumiseen.

Tukholman taksit

Tukholma tunnettiin ennen taksien villinä läntenä. Vierailija saattoi hypätä taksiin tietämättä, että kilometrihinnalla ei ole kattoa. Uudet lait, mobiiliapplikaatiot ja Uber ovat muuttaneet Tukholman taksi kulttuuria. Tukholmassa voi liikkua turvallisesti ja edullisesti taksilla, kunhan muistaa seuraavat vinkit.

Seuraavien taksiyritysten kyytiin voi hypätä huoletta: Taksikurir, Taxi 020 (Sverigetaxi) ja Taxi Stockholm. Taksi tilataan jokaisen firman omalla mobiiliapplikaatiolla tai koonti-applikaatiolla kuten Taxijakt, jossa kaikki firmat ovat mukana. Hinnat ovat vuorokaudenajasta riippuen suunnilleen 15-30 kruunua/km, ja kaikilla firmoilla on noin 600–700 kruunun kiinteä tarjous lentokentältä keskustaan (tai päinvastoin). Mobiiliapplikaatiolla voi myös seurata auton lähestymistä GPS:n avulla kartasta. Hinnan näkee etukäteen jo ennen tilaamista ja kuljettaja on sitoutunut sovelluksessa näkyvään kiinteään summaan. Kuitti tulee kätevästi sähköpostiin, voilà!

Tukholmassa liikennöivät myös sovelluksilla toimivat Uber ja Bolt. Hinnat voivat tosin vaihdella dramaattisesti vuorokaudenajasta riippuen. Uber ja Bolt tarjoavat aina kiinteän hinnan, joten niiden käyttäminen Tukholmassa on turvallista.

Tukholmassa on kovat ruuhkat ja yksi maailman parhaista julkisen liikenteen verkostoista, joten harkitse muita vaihtoehtoja ennen taksin tilaamista.

Taksi Tukholma
Taxikurir kuuluu Tukholman luotettaviin taksifirmoihin. Kuva: Soile Vauhkonen

Auton vuokraus ja omalla autolla Tukholmassa

Autoilu Tukholmassa voi olla tuskallista ruuhkien takia, mutta auto on kätevä, jos matka jatkuu Tukholmasta eri puolille Ruotsia tai Tukholman ympäristöön. Oman auton voi tuoda Tukholmaan suurilla lautoilla tai auton voi vuokrata esimerkiksi seuraavista autovuokraamoista: Europcar, Avis, Sixt ja Hertz. Lataushybridit ja sähköautot ovat yleisiä.

Jos saavut omalla autolla, nopein reitti lahden ylitse kulkee Naantalin ja Kapellskärin välillä. Kapellskär on noin tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta. Reittiä operoi Finnlines. Myös Viking Line ja Tallink Silja kuljettaa henkilöautoja Helsingistä ja Turusta Tukholmaan.

Oma auto Tukholmaan
Oman auton voi tuoda Tukholmaan Viking Linen, Tallink Siljan ja Finnlinesin lautoilla. Kuva: Soile Vauhkonen

Muutama asia autoilusta on hyvä tietää etukäteen. Tärkein sääntö on, että jalankulkijoilla ja pyöräilijöillä on aina etuajo-oikeus. Jos jalankulkija seisoo suojatien edessä, auton on pysähdyttävä, vaikka henkilö ei olisi vielä edes lähtenyt ylittämään katua. Sama pätee pyöriin.

Tietulleja on pikateillä ja niiden liittymillä. Hinnat vaihtelevat vuorokaudenajan mukaan, sillä tullien tarkoitus on säännöstellä ruuhkaa. Kalleimmat taksat ovat aamulla klo 7–8.30 ja iltapäivällä klo 16–17.30.

Autoille löytyy parkkipaikkoja katujen varsista ja parkkitaloista. Maksu tapahtuu useimmiten Betala P (kaupungin parkkipaikat), EasyPark tai MobilPark-applikaatioilla. Ostoskeskuksissa on usein 2–4 tunnin ilmainen pysäköinti.

Sähköautoille löytyy myös paljon latauspisteitä.  Kaupungin latauspisteitä voi hakea stockholmparkering.se -sivustolta. Näissä lataus kuuluu parkkimaksun hintaan. Muita kaupallisia latauspisteitä voi hakea muun muassa InCharge- (Vattenfall) ja EpSpot-applikaatioilla.

Autoilu lasten kanssa

Lain mukaan alle 135-senttisellä lapsella pitää olla autossa turvaistuin. Taksia tilatessa voi yleensä pyytää turvaistuimen pientä lisämaksua vastaan (monilla takseilla on sellainen takaluukussa). Vasta 140-senttinen lapsi saa istua Ruotsissa etupenkillä.

Alle neljävuotiaalle lapselle suositellaan turvakaukaloa, joka asetetaan auto takapenkille selkä menosuuntaan päin. Lisää tietoa lasten liikenneturvallisuudesta saat Trafikverketiltä.

© Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (1):

Sanna 01.08.2022 13:43

Moi! Kiitos sivusta :) Haluaisin kysyä, voiko taksin napata ns. laivaterminaalista lähtiessä lennosta tai onko siinä taksitolppaa? Ja voiko takseissa maksaa visakortilla?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Soile Vauhkonen 06.08.2022 21:53

Hei Sanna, kiitos kysymyksestä!

Sekä Tallink Siljan että Viking Linen terminaalien viereen ilmestyy takseja useampaan riviin. Kannattaa suosia takseja jotka tulevat ns. terminaalialueen "puomien sisään", koska niillä on lupa hakea sieltä matkustajia. Mutta, joka tapauksessa tarkista hinta etukäteen. Se näkyy tarrassa taksin ikkunassa: Jämförelsepris tarkoittaa suurpiirteistä hintaa noin 10km/ 15min matkalle (olisikohan tällä hetkellä about 400kr ok hinta). Ja siis Taxikurir, Sverigetaksi ja Taxi Stockholm ovat kaikki luotettavia (Taxi Stockholm on näistä kallein). Terminaaliin voi myös tilata itse taksin kyseisten firmojen mobiiliapplikaatiolla ja sillon hinnan matkalle näkee jo etukäteen. Nämä itse tilatut taksit saapuvat puomien ulkopuolelle.

Takseissa voi aina maksaa luottokortilla (voi olla etteivät ota käteistä vastaan). VISA, Mastercard ja Amex ovat yleisimmät.

Hyvää matkaa toivottaen,

Soile

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *