Tukholman Kahvilat ja Ravintolat

Jos mietit hyvää syytä tulla tuttuun ja turvalliseen Tukholmaan, tule syömään. Ruokakulttuuri täällä on sanoinkuvaamattoman rikasta. Tukholman tarjonta ulottuu ruokarekoista Michelin-ravintoloihin ja on rehellisesti Pohjoismaiden parasta. Ilmassa on jatkuva säpinä siitä, mikä on seuraava ruokatrendi ja kuka löytää sen ensimmäisenä. Hampurilaistrendin huippuvuosina suosituimmat ravintolat keräsivät useamman tunnin jonon. Se ei monia haitannut, sillä jonottaminen on täällä kansallisharrastus. Seuraavaksi ovat tuloillaan japanilaiset Izakayat ja Ramen-baarit, joten ennen matkaa kannattaa tarkistaa uusimmat tulokkaat. Pyrimme päivittämään kuumimmat kulinaristiset kokemukset täällä Tripsterin Tukholma-blogissa, mutta myös aktiivinen Yelp-yhteisö avittaa hyvän kahvilan tai ravintolan etsinnässä.

Oli sitten kyseessä lounas, brunssi, iltapäivätee tai illallinen, on hyvä tarkistaa etukäteen pöytävarauksen tarpeellisuus. Niin sanottuja walk-in-pöytiä on vähän, ja ruotsalaiset ovat tunnetusti suunnitelmallisia. Ilman varausta voi jäädä nopeasti nälkäiseksi.

“Ilmassa on jatkuva säpinä siitä, mikä on seuraava ruokatrendi ja kuka löytää sen ensimmäisenä.”

Erikoiskahvit

Ruotsi ja erityisesti Tukholma on ollut edelläkävijä erikoiskahvin ja pienpaahtimoiden esiinmarssissa. Kolmannen aallon kahviliike on edennyt Johan & Nyströmin jalanjäljissä ränsistyneistä paahtohalleista kaupungin parhaille fika-paikoille. Jopa Tukholman suurin kahvilaketju Espresso House on ottanut käyttöönsä pienpaahtimoiden pavut. Haluatko kahvisi huolella valmistettuna kevyesti paahdetuista single-estate-pavuista? Tule Tukholmaan kahvituristiksi!

Leipomot

Leivonta ei ole enää entisensä: mielikuva isoäidistä esiliinassa vaivaamassa taikinaa on menneen talven lumia. 80-luvun leipäkoneista voikin pyyhkiä pölyt, sillä leivonnasta on tullut todellinen trendivillitys tukholmalaisten keskuudessa. Kadut täyttyvät vastapaistetun hapanjuurileivän tuoksusta uusien leipomoiden avautuessa pieniin liikehuoneistoihin. Kahvi ei ehkä näissä kuppiloissa ole kehuttavaa, mutta leipomot ovat siitä huolimatta ihania paikkoja istahtaa aamupalalle, fikalle tai vaan lepuuttamaan jalkoja pitkän kaupunginosakävelyn jälkeen.

Iltapäiväteet

Iltapäivätee ei ole ruotsalainen konsepti, mutta sopii hyvin fikaa rakastaville tukholmalaisille. Moni kahvila onkin ottanut mallia Lontoon hienoista iltapäiväteetarjoiluista ja lisännyt listalleen muhkean kakkutarjottimen teen ja/tai samppanjan kera. Terveysintoilijoina tukholmalaiset ovat myös kehittäneet leivonnaisten rinnalle sokerittomia vaihtoehtoja.

Brunssit

Onkohan mitään ihanampaa kuin runsas brunssi pitkäksi venyneiden viikonloppu-unien jatkoksi? Tukholmassa kannattaa tosin olla tarkkana, sillä brunssien hinta ja laatu vaihtelevat rajusti. Tiedoksi niille, jotka ovat tottuneet brunssiin ruokaisampana aamupalana: Ruotsissa brunssi on aina lämmin ateria. Se koostuu usein buffet-alkupaloista ja pöytiin tarjoiltavasta pääruoasta. Kannattaa siis tulla paikalle nälkäisenä! Brunssipaikat ovat suosittuja, joten pöytävaraus on aina suositeltava.

Ruokarekat

Ruokarekat ovat Tukholmassa kasvava trendi. Niitä on moneen makuun, tekipä mieli perinteistä hodaria, etnistä ruokaa tai puhdasta vegeä. Vuonna 2014 jopa ensimmäinen kiertävä ruokavene Burger Boat aloitti kesäisen toimintansa. Ruokarekat ajelevat ympäri Tukholman ydinkeskustaa: Norrmalmia, Vasastania, Östermalmia ja Södermalmia. Ajoittain ne poikkeavat Djurgårdenille tai Skeppsholmeniin houkuttelemaan turisteja, mutta pääasiassa ne palvelevat Tukholman työssäkäyvää lounaskansaa arkisin klo 10–14. Ruokarekkojen sijainnin, aukioloajat ja menun voi tarkistaa osoitteesta streetkak.se. Streetkäkiltä löytyy myös älypuhelimeen ladattava sovellus.

Michelin-ravintolat

Vuosi 2017 toi mukanaan hyviä uutisia Tukholmalle. Guide de Michelin myönsi yhteensä 10 tähteä yhdeksälle tukholmalaiselle ravintolalle: kaksi tähteä Oaxen Krogille, sekä yhden tähden Gastrologikille, Operakällarenille (varaa pöytä täältä), Ekstedtille, Mathias Dahlgrenin Matbarenille, Esperantolle, Sushi Solle ja ekologista ruokaa tarjoilevalle Voltille. Uutena tulokkaana joukkoon liittyi sushiravintola Imouto, joka sai ensimmäistä kertaa yhden tähden. Vaikka yksikään ravintola ei yltänyt taianomaiseen kolmeen tähteen, on saatavissa unohtumattomia ruokailuelämyksiä. Näihin ravintoloihin on tehtävä pöytävaraus useita kuukausia etukäteen.

Ruokakaupat

Vieraillessani uusissa kaupungeissa poikkean usein muutamaan ihan tavalliseen ruokakauppaan. Paitsi että rakastan välipaloja, on hauskaa fiilistellä, miltä tuntuisi asua kyseisessä kaupungissa ja tehdä ruokaostoksia lähikaupassa. Ehkä sieltä löytyy jopa tuliaisia kotiin vietäväksi.

Tukholmassa on erityisen suositeltavaa piipahtaa yhdessä tai useammassa ruokakaupassa. Perusostokset tehdään ICAssa, Coopissa tai Hemköpissä. Vaikka hyllystä löytyvät myös ne samat Arlan ja Valion juustot, tukholmalaiset kiinnittävät paljon huomiota pientuottajiin ja lähiruokaan. Monet ruokakaupat ovat jopa viihtyisiä, ja joissakin putiikeissa voi istahtaa tuoretiskille nauttimaan lasillisen viiniä. Hieman persoonallisemmille ruokaostoksille voi suunnata Vasastaniin, Pikku-Aasiaan tai Södermalmin ekoputiikkeihin.

Muuta

© Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (4):

Laura 26.04.2018 13:58

Heippa, osaisitko suositella kivaa lapsiystävällistä lounaspaikkaa Österlmalmilta?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Soile Vauhkonen 27.04.2018 10:59

Moi Laura, riippuu vähän missä pain Östermalmia liikutte. Östermalmshallen, Östermalmstorgetilla on hyvä lounaspaikka. Se on vanhan ajan kauppahalli, josta löytyy erilaisia pieniä ravintoloita jokaiseen makuun. Tykkään myös Kommendörenistä (http://www.kommendoren.se/), ja Klang Marketista (joka löytyy Fältöversten nimisestä ostarista). Molemmissa on tilaa ja taaperoni on saanut hyvää palvelua. Jos liikkuu Stureplanin läheisyydessä, Scandic Anglen yhteydessä on Jamie's Italian, mistä saa hyvää pizza ja pastaa.

//Soile

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kolmekymppinen pariskunta 16.08.2017 21:42

Heippa, yövymme viikonloppureissulla Humlegårdin laidalla Scandicissa. Voisitko suositella hyvää illallisravintolaa kävelymatkan säteellä? Ei ihan michelin-hinnoissa olevaa, mutta kuitenkin hyvä kolmen ruokalajin illallispaikka? Myös aamupalapaikkavinkki kelpaisi, sillä saavumme laivalla aikaisin. Onko Östermalmin kauppahallissa hyviä aamiaispaikkoja? Kiitokset!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Soile Vauhkonen 16.08.2017 22:51

Hei,
Östermalm on kivaa aluetta ja siellä on paljon hyviä ravintoloita. Illallisravintoloista suosittelen lämpimästi Specerietiä (Artillerigatan 14), Miss Voonia (Sturegatan 22), ja jos kasvisruoka kiinnostaa Mathias Dahlgrenin Rutabagaa (Södra Blasieholmshamnen 6). Östermalmin kauppahallissa en ole koskaan käynyt aamiaisella (aukeaa vasta klo 9:30), mutta siellä on kyllä paljon kivannäköisiä ständejä. Itse menisin aamiaiselle Snickarbacken 7 (osoite sama kun paikan nimi). Sekin kyllä aukeaa vasta yhdeksältä. Jos etsitte paikkaa joka aukeaa ennen kahdeksaa niin luin juuri, että Norrlandsgatanille (no 20) on avattu uusi Johan & Nyström market -konseptiliike. En ole vielä käynyt, mutta heidän muissa liikkeissä on todella hyvät kahvit ja leivät. Siinä teidän hotellin lähellä on myös tosi kiva viinibaari Tyge & Sessil (Brahegatan 4), ja Mikkellerin olutkahvila (Brahegatan 3-5). Hyvää matkaa! Toivottavasti vinkeistä on apua! //Soile

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Marjut Ross 15.11.2016 10:46

Vetakatten on minun lempikahvila Tukholmassa. Ihanan makuisia kaneli-ym pullia.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Soile Vauhkonen 15.11.2016 12:16

Oikeassa olet Marjut! Vetekatten on myös hyvä leipomo, ja hyvällä sijainnilla Tukholman keskustassa. Lisätään se listaan!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mari 24.03.2016 07:41

Hei! Onko siellä Vanhassa kaupungissa yhä se suomalainen kahvila? Nimeä en muista, mutta siinä liehui Suomen lippukin...

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Soile Vauhkonen 24.03.2016 12:50

Hei Mari! Nyt täytyy myöntää, että en ole koskaan törmännyt suomalaiseen kahvilaan vanhassa kaupungissa. Täytyy pitää silmät auki seuraavan kerran kun kävelen siellä. Vanhassa kaupungissa susittelisin seuraavia kahviloita: Under Kastanjen (Kindstugatan 1) ja Albert & Jack's (Skeppsbron 24). Molemmat ovat turistipolulta hieman syrjässä ja tarjoilevat ihania herkkuja.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *