Tukholma lasten kanssa

Tukholma on hyvä lomakohde lapsiperheille. Se on turvallinen, siisti ja siellä on tekemistä kaikenikäisille. Minun ja pienen tyttäreni suosikkeja ovat Tukholman puistot ja eläintarhat, jotka ovat auki ympäri vuoden, sekä lasten kesäteatterit ja kirkasvetiset uimarannat. Tukholmaa ympäröivän Mälaren-järven vesi on niin puhdasta, että sitä voi juoda. Isompien lasten kanssa voi käydä pelaamassa petankkia tai onkimassa kaupungin keskustassa. Monet museot ovat ilmaisia ja niissä on lähes poikkeuksetta jotain näkemistä lapsille. Jopa taaperoille.

Kuten kaikilla kaupungeilla, Tukholmalla on omat rasitteensa. Ruuhkat ovat kovia, julkisia vessoja on vähän ja ravintolat suhtautuvat lapsiin hieman nihkeästi. Mutta jos matkan suunnittelee hyvin, Tukholma tarjoaa lapselle ikimuistoisen lomakokemuksen, myös pienellä budjetilla.

Ennen matkalle lähtöä kannattaa ladata Upptäck Stockholm -älypuhelinapplikaatio. Siitä löytyvät Tukholman leikkipuistot, uima-altaat ja muut nähtävyydet, kuten kotieläinpuistot. Sovellus käyttää Google Transitia ja auttaa myös reittisuunnittelussa.

Lapsen kanssa julkisilla

Ruotsin pääkaupunkiseudulla on hyvä julkisen liikenteen verkosto. Tukholman lähiliikenteessä alle kuusivuotiaat matkustavat ilmaiseksi ja alle 20-vuotiaat alennetulla hinnalla. Lastenvaunujen kanssa liikkuva aikuinen voi matkustaa bussilla ilmaiseksi ruuhka-aikojen ulkopuolella, jolloin lippu ostetaan kuljettajalta. Ruuhka-aikoina (kello 7-9 ja 16-18) myös bussin keskiosassa voi olla lipunmyyjä, ja silloin vaunuilijakin maksaa. Muut julkisen liikenteen välineet ovat aina aikuisille maksullisia.

Ruuhka-aikaan kannattaa ylipäätään välttää julkisia vauvan tai taaperon kanssa, sillä silloin metrot, bussit ja raitiovaunut ovat tupaten täysiä eikä rattaiden kanssa aina mahdu sisään. Liikkuminen on helpointa kevyiden, kokoon taitettavien matkarattaiden tai kantorepun kanssa. Lähijuna eli Pendeltåg on tungosaikaan tilavin vaihtoehto. Toinen hyvä ohjenuora on tarkistaa lähiliikenteen nettisivuilta (lisää linkki) onko asemilla vaunuille sopiva esteetön poistumisreitti. Lastenrattaiden kanssa voi mennä liukuportaisiin, mutta niitä ei ole kaikilla metroasemilla tai ne saattavat olla remontissa. Hisseihin on valitettavasti usein jonoa.

©Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *