Tukholman parhaat joulutorit

Sahramipullia, talvisia cocktaileja, kirkkaita valoja ja tunnelmantäyteisiä joulutoreja – näistä on Tukholman joulu tehty. Suomalaiseen hillittyyn joulun aikaan verrattuna Ruotsin pääkaupungin tunnelma on hilpeä ja säkenöivä. On ilo seurata Tukholman jouluhabitusta, sillä länsinaapurit heittäytyvät vuoden kiistatta rakastetuimpaan juhlaan antaumuksella. Ohessa listataan Tukholman parhaat joulutorit.

Tukholman joulumarkkinat avautuvat yleensä ensimmäisenä adventtina ja ovat auki jouluaattoon asti.

Lisää yksityiskohtaista tietoa Tukholmasta: Lataa ilmainen DayTripster Tukholma -matkapuhelinsovellus tai hanki uunituore Tripsteri Tukholma matkaopas (joka on myös huikea lahjaidea pukinkonttiin!)

Lussebulle
Jouluna herkutellaan sahramipullilla ja glögillä. Kuva: Emelie Asplund.

Ruotsin tunnetuimmat joulumarkkinat Skansenilla

Ulkoilmamuseo Skansenin joulumarkkinat ovat kiistatta Ruotsin tunnetuimmat. Markkinoilla maistellaan perinteisiä jouluherkkuja, kuunnellaan satuja ja tanssitaan kuusen ympärillä jouluorkesterin tahdissa. Markkinoilla myydään kaikkea jouluun liittyvää käsitöistä piparkakkuihin, Lucia-pulliin, glögiin, kotitekoiseen suklaaseen, sinappiin, marmeladiin ja muihin artesaaniherkkuihin. Markkinat ovat avoinna viikonloppuisin (pe-su) ensimmäisestä adventista eteenpäin jouluun asti.

Skansen on muuten auki vuoden jokaisena päivänä, joten siinä hyvä menovinkki lapsiperheille myös joulupyhien aikana. Lisää Skansenista sivulta: Tukholman parhaat nähtävyydet

Skansen talvella
Skansen on auki vuoden ympäri. Kuva: Tuukka Ervasti

Keskiaikaiset joulumarkkinat Stortorgetilla

Tukholman vanhin aukio Stortorget muuttuu keskiaikaiseksi joulutoriksi marraskuun lopulla. Täällä on järjestetty joulumarkkinat lähes keskeytyksettä jo vuodesta 1837 asti. Torilla myydään joulukoristeita ja herkkuja: käsintehtyjä tonttuja, keramiikkaa, lähitilojen juustoja ja perinteisiä karamelleja. Joulutori on auki joka päivä klo 11–18 aatonaattoon asti.

Stortorget oli jo 1300-luvulla kaupungin keskipiste. Sen laidalla on toiminut kaupungin ensimmäinen apteekki, Tukholman pörssi ja raatitalo. Torin keskellä pönöttää vanha vesipumppu ja sen laidalla voi ihailla värikkäitä ja valokuvauksellisia taloja 1700-luvulta. Nykyään torin tunnetuin rakennus on Nobel-museo. Tori tunnetaan myös 1500-luvun Tukholman verilöylystä.

Joulumarkkinat Stortorgetilla
Stortorgetilla järjestetään Tukholman vanhimmat joulumarkkinat. Kuva: Ola Ericson.

Kuorolaulua ja jouluelokuvia Sigtunan joulumarkkinoilla

Sigtuna on legendaarisen Birkan jälkeen Ruotsin vanhin kaupunki, ja erityisen tunnelmallinen juuri jouluna. Joulumarkkinat on järjestetty Sigtunassa yli 70 vuoden ajan neljänä adventtisunnuntaina ennen joulua. Torilla myydään käsitöitä, jouluherkkuja ja koristeita. Lucian-päivää seuraava sunnuntai on markkinoilla erityinen, ohjelmassa on kuorolaulua, jouluelokuvia ja perinteinen Lucia-kulkue. Sigtunaan pääsee nopeiten lähijunan ja bussin yhdistelmällä vajaa tunnissa. Katso reitit ja aikataulut: www.sl.se

Sigtuna perustettiin 1000-luvulla. Se on pieni ja jalankulkijaystävällinen viehättävine puurakennuksineen ja mukulakivineen. Kylässä on hyvä valikoima kauppoja, kahviloita, ravintoloita ja hotelleja, sekä mielenkiintoinen Sigtunan museo, jossa on tarinoita kaupungista kivikaudelta lähtien. Alueella on runsaasti riimukiviä historian ystäville sekä Skoklosterin linna, joka ensiluokkainen nähtävyys.

Lucian päivä
Lucian päivää vietetään Tukholmassa lauluja laulaen ja sahramipullia eli ”lussekatteja” syöden. Kuva: Cecilia Larsson

Lisää Tukholmassa tai Tukholman lähistöllä järjestettäviä joulutoreja löydät myös Visit Stockholmin sivuilta.

Visit Swedenin listaus Ruotsin parhaista joulutoreista löytyy täältä.

@Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *