Tukholman parhaat nähtävyydet

Tukholman parhaat nähtävyydet sekä ensikertalaiselle että kokeneemmallekin vierailijalle. Näihin Tukholman helmiin ei koskaan kyllästy. 
  • Lue lisää suosituksia ja tarinoita Tripsteri Tukholma -opaskirjasta.
  • Lataa DayTripster-matkasovelluksen Tukholma-opas, niin näet tuoreimmat suosituksemme kartalla sijaintisi mukaan. Saat myös reittiohjeet, aukioloajat ja parhaat kaupunkikierrokset!

Skandinavian suosituin museo Vasamuseet

69-metrinen Vasa ei koskaan seilannut Tukholman saaristoa pidemmälle, vaan upposi neitsytmatkallaan. Se löydettiin saariston pohjamudista vuonna 1961, ja sitä on siitä lähtien ahkerasti restauroitu entiseen loistoonsa. Yli 95 prosenttia laivasta on vielä alkuperäisasussaan. Vasa-laivan ulkokuori veistoksineen, miehistön esineistöineen ja tilojen esittelyineen on upea nähtävyys. Audiovisuaaliset esitykset kertovat uppoamisen taustasta.

Vasa-museossa vierailee vuosittain yli miljoona ihmistä, ja se onkin Skandinavian suosituin museo. Liput voi ostaa etukäteen ja sisäänpääsy on ilmainen alle 18-vuotiaille. Museon ravintolassa on yllättävän herkullista ruokaa! Erikoisruokavaliot on huomioitu hyvin, listalta löytyy esimerkiksi maidottomia, gluteenittomia ja kananmunattomia lihapullia, gluteenittomia pannukakkuja ja vegaanisia vaihtoehtoja. Omia eväitä pääsee nauttimaan piknikhuoneessa. Liput museoon voi ostaa etukäteen tästä.

Osoite: Djurgårdsstrand 17 . Pysäkki: Vasamuseum (raitiovaunu no 7.)

Klassinen Tukholman kaupungintalo

Tukholman kaupungintalo (1923) tornissa kimaltelevine Tre Kronoreineen on aina ollut minulle tärkeä maamerkki. Näyttävän rakennuksen on suunnitellut Ragnar Österberg ja se edustaa kansallisromanttista rakennustyyliä. Ruosteenpunainen tiilirakennus koristeellisine saleineen ja holvikaarineen on todellinen valokuvaajan märkä uni.

Kaupungintalon puutarhassa voi vapaasti kävellä ja valokuavata ilman lupaa tai sisäänpääsymaksua. Pihalta avautuu upeat näkymät veden yli Riddarholmeniin ja Södermalmiin. Sisälle pääsee ainoastaan opastetuille kierroksille, tai vaihtoehtoisesti siellä voi tietysti mennä naimisiin. Kierroksella näkee sinisen salin (Blå hallen), Tukholman kaupunginvaltuuston istuntosalin sekä kultaisen salin (Gyllene salen). Salit ovat suuria ja koristeellisia.

Sininen sali on itseasiassa rakennuksen toinen sisäpiha, joka on katettu, eikä se ole nimestään huolimatta väriltään sininen. Arkkitehti ihastui niin syvästi punaiseen tiileen, että luopui suunnitelmastaan maalata sali merensiniseksi. Sinisessä salissa vietetään joulukuista Nobel-juhlaa. Nobel-illallisen jälkeen vieraat kiipeävät näyttävät portaat ylös Kultaiseen saliin, jossa tanssitaan Nobel-tanssiaiset. Kultaisen salin (kultaiset) mosaiikkikuviot esittelevät kaupungin historiaa ja symboloivat Tukholman asemaa maailmankartalla – ruotsalaisille Tukholma on tietysti maailman napa.

Hinnat: Kierros maksaa aikuisille 130 kruunua ja nuorille (11–19-vuotiaat) 50 kruunua. Alle 7-vuotiaille sisäänpääsy on aina ilmainen. Lippuja ei voi hankkia etukäteen, vaan ne ostetaan paikan päältä lippupisteestä. Tarkat hinnat ja järjestettyjen kierrosten aikataulut löytyvät osoitteesta stockholm.se

Osoite: Hantverkargatan 1. Pysäkki: T-Centralen (metro) ja Stockholm City (lähijuna)

Kaupungintalo tre-kronorneineen on Tukholman maamerkki. Kuva: Soile Vauhkonen
Kaupungintalo tre-kronorneineen on Tukholman maamerkki. Kuva: Soile Vauhkonen

Upea Keskiaikainen Vanhakaupunki

Tukholman Vanhakaupunki eli Gamla Stan on yksi Euroopan vanhimmista ja parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupunginosista. Tänne Birger-jaarli perusti Tukholman 1200-luvulla Mälaren-järven ja Itämeren ”suluksi”. Vanhakaupunki on pääosin Stadsholmenin saarella, mutta käsittää myös Riddarholmenin, Strömborgin ja Helgeandholmenin. Gamla stan on kuin suuri ulkoilmamuseo, joka jaksaa yllättää kerta toisensa jälkeen. Sen kivikujilta löytyy Tukholman vanhin puhelinkoppi, tykinkuula 1500-luvulta ja kaupungin kapein katu, 90 senttiä leveä Mårten Trotzigs gränd. Lisäksi Vanhassakaupugissa sijaitsevat myös upea Suurkirkko, Nobel-museo ja tietysti Kuninkaanlinna.

Vinkki: Kompaktin kaupunginosan voi ottaa haltuun myös osallistumalla historialliselle kävelylle tai kummituskävelylle.

Vanhakaupunki
Vanhakaupunki on kuin suuri ulkoilmamuseo. Kuva: Soile Vauhkonen

Paikallisten Suosikki Valokuvamuseo Fotografiska

Fotografiska on yksi paikallisten suosikkikulttuurikohteista. Näyttelyitä on aina useita kerrallaan, ja ne vaihtuvat muutaman kuukauden välein. Taidetta löytyy moneen makuun: klassista, surrealismia ja provosoivaa. Monet hankkivatkin Fotografiskaan vuosipassin. Liput voi ostaa paikan päältä, netistä tai Fotografiskan mobiiliapplikaatiosta. Etukäteen ostetuilla lipulla pääsee ohittamaan lippujonon. Varaa liput Fotografiskaan tästä.

Lisätietoja näyttelyistä ja sisäänpääsystä on osoitteessa fotografiska.com.

Fotografiskan yläkerran ravintola on myös tunnettu laadukkaasta ravintolasta ja upeasta merinäkymästään. Koko seinän kattavat ikkunat avautuvat kohti Tukholman keskustaa ja Djurgårdenia.

Osoite: Stadsgårdshamnen 22 . Pysäkki: Slussen (metro.)

Fotografiska
Fotografiska on yksi Tukholman parhaista nähtävyyksistä. Kuva: Soile Vauhkonen

Tanssi ja laula suosikkihittien tahtiin ABBA museossa

Myönnettäköön, että ABBA-museo on onnistuneesti luotu kokemus. Infoa ja taustatietoja on sopivasti ja suurimmaksi osaksi videomuodossa. Museossa pääsee myös laulamaan ABBAn hittien tahdissa äänityskopissa tai yhtyeen “viidentenä jäsenenä” esiintymislavalla. Esitykset tallennetaan, ja niitä voi kuunnella ja latailla jälkikäteen netistä: pääsylipussa on koodi, jolla omia nauhoituksia voi kuunnella. Parasta antia lienee kuitenkin museon tunnelma. On hauska katsella ja kuunnella, kuinka ihmiset museossa kuljeskellessaan hyräilevät ja lauleskelevat ABBAn lauluja. Taatusti erilainen museokokemus siis! Samassa yhteydessä sijaitsee myös Swedish Music Hall of Fame, jossa voi tutustua ruotsalaisen musiikin historiaan ja merkittävimpiin yhtyeisiin ja kappaleisiin.

Museoon kannattaa hankkia lippu ja varata vierailuaika etukäteen ainakin suosituimpina loma-aikoina. Pienet lapset (alle 7-vuotiaat) pääsevät sisään ilmaiseksi. Jos lipun ostaa kassalta tai turisti-infosta, päälle tulee noin 10–20 kruunun palvelumaksu. Huomioithan myös, että museossa ei voi maksaa käteisellä. Varaa liput ABBA-museoon tästä.

Osoite: Djurgårdsvägen 68 . Pysäkki: Gröna Lund (raitiovaunu no 7.)

Koko Perheen Skansen

Skansen on suuri ulkoilmamuseo, eläintarha ja tapahtumapaikka Djurgårdenin saarella. Siellä voi tutustua Ruotsin eri paikkakuntien kulttuuriin ja skandinaaviseen eläinkantaan, ihailla saaristomaisemia, ja osallistua monenlaisiin tapahtumiin – vaikkapa Peppi Pitkätossun syntymäpäiville! Joulukuussa järjestetään joulumarkkinat ja juhannuksen jäljeen starttaavat Allsång på Skansen -yhteislaulutilaisuudet. Skansenia ei kannata ottaa liian vakavasti: mene hengailemaan ja piknikille, paijaamaan kotieläimiä ja ruokkimaan riikinkukkoja. Illan tullen voi nauttia nimekkäistä esiintyjistä ja periruotsalaisesta yhteislaulusta nuorekkaassa ilmapiirissä.

Skansen on auki vuoden jokaisena päivänä. Jopa pyhinä. Tapahtumakalenteri löytyy suomeksi osoitteesta www.skansen.se/fi. Aikuisten sisäänpääsymaksut vaihtelevat vuodenajasta riippuen. Nuoret pääsevät sisään aina 60 kruunulla ja alle 6-vuotiaat ilmaiseksi. Osta liput Skansenin ulkoilmamuseoon tästä.

Osoite: Djurgårdslätten 49 . Pysäkki: Skansen (raitiovaunu no 7.)

Maailman suurin puoliympyrä Avicii Arena (Globen)

Suuri tapahtuma-areena ja jääkiekkohalli on myös maailman suurin puolipallon muotoinen rakennus. Se tunnettiin pitkään nimellä Ericsson Globe, mutta nimettiin uudestaan 2021 Avicii Arenaksi ruotsalaisen muusikon muistoksi. Kaikki kuitenkin kutsuvat areenaa Globeniksi.

Täällä järjestetään konsertteja ja urheilutapahtumia, suurimmaksi osaksi jääkiekkoa. Globenin ensimmäinen virallinen tapahtuma olikin jääkiekko-ottelu Hammarby IF:n ja Helsingin Jokereiden välillä. Lippuja eri tapahtumiin voi ostaa Avicii Arenan nettisivuilta.

Globenin katolle pääsee skyview-hissillä ja sen huipulta on upea, esteetön näköala kohti Tukholman keskustaa ja Södermalmia. Liput kannattaa ostaa etukäteen Globenin verkkokaupasta.

Osoite: Globentorget 2 . Pysäkki: Globen (metro)

Globen
Globen on maailman suurin puoliympyrän muistoinen rakennus. Kuva: Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.