Shoppailu Tukholmassa

Tukholma on täydellinen kohde ostosmatkalle. Tavaratalot, ostoskadut ja kivijalkakaupat ovat täynnä yksinkertaista ja kestävää muotia, skandinaavista designia ja vintageaarteita. Shoppailu Tukholmassa on vaivatonta ja vastuullista: monet kaupat kannustavat kierrätystä ja esteetön pääsy on taattu useimpiin tiloihin. Tasa-arvo toteutuu työelämän ohella vaatekauppojen miesten- ja naistenosastojen pinta-aloissa.

Tukholman parhaat ostosalueet

Tukholman parhaita ostosaluaita muodille ovat kaupungin keskusta (Hamngatan, Biblioteksgatan ja Kungsgatan), Södermalm (Götgatan), sekä Ruotsin suurin ostoskeskus Westfield Mall of Scandinavia. Valikoima on näillä alueilla laaja ja kansainvälinen. Jos levykaupat kiinnostavat, suuntaa Vasastaniin (Sankt Eriksgatan ja Odengatan). Antiikki- ja designliikkeitä löytyy taas Östermalmista (Strandvägen, Birger Jarlsgatan, Sibyllegatan). Södermalmista löytyy laaja valikoima second hand liikeitä (Nytorgetin ympäristö), laadukkaita käytettyjen vaattiden liikkeitä on nykyään jokaisessa kaupunginosassa.  Kaupungin ulkopuolella on suuria ostoskeskuksia kuten jo mainittu Mall of Scandinavia, Stockholm Quality Outlet Barkaby ja Täby Centrym.

Biblioteksgatan
Biblioteksgatanilla on paljon pieniä muotiliikkeitä. Kuva: Soile Vauhkonen

Vastuullinen shoppailu Tukholmassa

Tukholmassa on uskomattoman hyvä vintage- ja second hand -liikkeiden valikoima. Kaupat ovat pullollaan persoonallisia, uniikkeja ja jopa kreisejä vaatteita sekä upeita aarteita vuosien varrelta. Myös musiikkia ja antiikkia on runsaasti tarjolla. Käytetyn tavaran kaupoissa voi shoppailla edullisesti, ekologisesti ja suurella sydämellä, sillä monien second hand -putiikkien voitot menevät hyväntekeväisyyteen. Parhaita second hand -alueita ovat Södermalmin SoFo (South of Folkungagatan), Hornsgatan-katu sekä Östermalmin kaupunginosa. Pienten liikkeiden lisäksi Tukholmassa on useampi secon hand -vaatteita myyvä ketju, joista kuuluisin on tyylikäs Arkivet.

second hand liike Arkivet
Second hand liike Arkivet myy käytettyjä vaatteita tyylikkäissä tiloissa. Kuva: Soile Vauhkonen

Shoppailuvinkit

Jos uusi mutta ajaton muoti kiinnostaa, käy tutustumassa ainakin Acnen ja Hopen valikoimiin. Svensk Tenn Strandvägenillä on myös klassinen kohde, sillä se tunnetaan Marimekon suurena inspiraationlähteenä. Suuret tavaratalot NK ja Åhlens City tarjoavat hyvän läpileikkauksen paikallisista brändeistä, ja ostoskeskuksissa on kauppojen lisäksi panostettu ravintolatarjontaan. Sisustuksesta kiinnostuneille sopii Designtorget, jossa on kattava valikoima ruotsalaisia, hinnaltaan edullisia designtuotteita.

Svensk Tenn Anna Petrus
Svensk Tennin klassikoihin kuuluvat Anna Petruksen suunnittelemat leijonat. Kuva: Soile Vauhkonen

Hyvä tietää ostoksilla

Tukholmassa kaupat ovat auki viikon jokaisena päivänä. Monet kaupat ovat auki myös pyhäpäivinä, paitsi uudenvuodenpäivänä (1.1.) ja juhannuspäivänä. Kaupat aukeavat tyypillisesti klo 10 aamulla ja ovat auki ilta kahdeksaan asti.

Parhaat alennusmyynnit osuvat tammikuun ja heinäkuun lopuille. Lisäksi Black Friday on suuri ostospäivä Ruotsissa. Jos haluat välttää tungokset, tule ostoksille juuri ennen kuukauden 25. päivää, eli paikallisten yleisintä palkkapäivää. Kaupat ovat silloin tyhjimmillään ja järjestävät ylimääräisiä alennuksia.

Hyvä muistaa maksamisesta: Monet kaupat ovat luopumassa käteisen käsittelystä (eli käteinen ei käy ollenkaan), ja lähes kaikki maksut hoidetaan kortilla tai puhelimella paikallisella SWISH-applikaatiolla.

Lisää shoppailuvinkkejä löydät allaolevien linkkien kautta, DayTripster applikaatiosta, sekä 2022 elokuussa kauppoihin Ilmestyvätstä Tripsteri Tukholma matkaopas-kirjasta.

Lue lisää: Tukholman tavaratalot ja ostoskeskukset
Lue lisää: Tukholma-blogi: Tukholman parhaat second hand -kaupat
Lue lisää: Tukholma-blogi: Viisi vinkkiä jouluostoksille Tukholmaan

Hotelleja Tukholmassa shoppailua varten

Generator hostel €. Jos haluat säästää rahasi shoppailua varten, yövy hipsterihostellissa Tukholman keskustassa, lähellä rautatieasemaa. Täällä on pieniä 1–2 hengen huoneita sekä jaettuja huoneita, paljon yhteisiä tiloja ja cocktail-baari Hilma. Missä: Torsgatan 10. Katso ajankohtaiste hinnat ja tee varaus tästä.

Petit Rex €. Perheomisteinen budjettihotelli sijaitsee viihtyisässä Vasastanissa, kävelyetäisyydellä Tukholman keskustasta ja Vasastanin ostosmahdollisuuksista. Rexissä on vain 22 huonetta, joista 18:ssa on oma vessa ja suihku. Missä: Luntmakargatan 73. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

NoFo hotel €€. Jos ostokset Södermalmissa kiinnostavat, yövy NoFossa. Sen lähellä on ostoskatu Götgatan, sekä Nytorget, jonka ympärillä on paljon second hand kauppoja. NoFo on omaperäinen ja viihtyisä hotelli. Huoneet on hiljattain remontoitu ja jokaisessa kerroksessa on oma teemansa. Aulassa palvelee viinibaari. Missä: Tjärhovsgatan 11. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

HOBO hotel €€. Brunkebergstorgilla, kivenheitonpäässä Sergelstorgetista ja Hamngatanin shoppailumahdollisuuksista. Kompakteissa, mutta supertoimivissa huoneissa on hyödynnetty innovatiivisia säilytysratkaisuja ja vempeleitä. Vuoteet ovat mukavat ja suihkut tarpeeksi tilavat ja respan kanssa voi olla yhteydessä tekstiviesteillä. Missä: Brunkebergstorg 4. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Downtown Camper by Scandic €€. Aivan ytimessä Brunkebergstorgilla, lähellä keskustan ostoskatuja. Tyylikkäät ja tilavat huoneet ovat vasta elämyksellisyyden alku. Hotellissa on kylpylä (vain aikuisille), pelihuone ja elokuvateatteri.  Hotellissa on jopa co-working-tila ja vuokrattava podcast-studio. Missä: Brunkebergstorg 9. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Villa Dagmar €€€. Lähellä Östermalmin antiikki- ja designliikkeitä, sekä Östermalmshallenia niille joita herkkuostokset houkuttelevat. Hotelli on kunnianosoitus kosmopoliitti Dagmar Bergnsteinille, joka matkusti ympiri maailmaa ja ihaili vahvoja visionäärisiä naisia. Hotellissa on 70 tilavaa huonetta, tähtikokkien luotsaama ravintola, kahvila sekä kukkakauppa. Missä: Nybrogatan 25-27. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Nobis hotel €€€. Norrmalmstorgetilla, aivan ostoskatujen Biblioteksgatan ja Hamngatan vieressä. Hotellissa ei ole säästelty sisustuksessa, ja sen tyyli on moderni ja skandinaavinen. Palvelu on moitteetonta, kuten viiden tähden hotellilta voi odottaa. Rakennuksella on jännittävä historia: käsite Tukholma-syndrooma on saanut alkunsa siellä 1930-luvulla tapahtuneesta pankkiryöstöstä. Missä: Norrmalmstorg 2–4. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Lisää hotellisuosituksia: Tukholman hotellit.

© Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *