Tukholman lasten nähtävyydet

Djurgården ja keskusta

Pohjoismaiden suosituin museo myös lasten keskuudessa on Vasa-laiva. Pramea lippulaiva Vasa upposi Tukholman saaristoon neitsytmatkallaan 1600-luvulla. Sukeltajat löysivät puulaivan kolmesataa vuotta myöhemmin, ja se nostettiin pohjamudista pienin vaurioin. Noin 95 prosenttia laivasta on vielä alkuperäisosia ja aukotkin restauroitu, joten laivaa voi ihastella sen koko komeudessaan. Museo sijaitsee Djurgårdenin saarella keskustan kupeessa. Vasaan ei valitettavasti saa ostettua etukäteislippuja verkosta, mutta museon tiedottajat vakuuttavat, että jonotus kestää pisimmillään 20 minuuttia. Huhut kertovat myös, että museo on hiljaisimmillaan arki-iltapäivisin.

Jos 20 minuutin jonotus on liian pitkä, Djurgårdenilla on lapsille muitakin nähtävyyksiä: tunnettu huvipuisto Gröna Lund, supersuosittu Abba-museo, viikinkiroolipeli ja museo Vikingaliv, sekä ulkoilmamuseo ja eläintarha Skansen. Ruotsin historiaan voi tutustua Nordiska museetissa, jossa on lapsille tarkoitettu 1800-luvun leikkitupa ja revontulisimulaattori. Oma tyttäreni on vielä taapero, joten meidän luottokohteemme on Astrid Lindgrenin satumaa Junibacken. Siellä voi touhottaa ja vouhottaa kertomusten maailmassa, vierailla Peppi Pitkätossun talossa ja ajaa satujunalla.

Muita lapsiystävällisiä museoita Tukholman keskustassa ovat muun muassa vanhan kaupungin Kuninkaanlinna, jossa itsekin kävin lapsena useaan otteeseen. Suosikkini tänäkin päivänä on linnan aarreholvi ja siellä lepäävät kruununjalokivet. Toinen suosittu nähtävyys on Tekniska museet, jossa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen.

Monet lasten nähtävyydet ovat maksuttomia alle kouluikäisille. Isommatkin lapset pääsevät joskus ilmaiseksi, tai ainakin alennettuun hintaan. Pankkitilin saldoa nakertavatkin eniten aikuisten liput, mutta jos ostaa pääsyliput etukäteen netistä, voi saada mehevän alennuksen. Monet Tukholman valtionomisteisista museoista ovat kaikille ilmaisia. Muun muassa Keskiaikamuseo, Luonnontieteellinen museo sekä laivamuseot Sankt Erik ja Finngrundet sopivat lapsille ja ovat maksuttomia.

Tukholman ympäristö

Jos aikaa on enemmän kuin yksi päivä, Tukholman ulkopuolelta löytyy paljon hyviä lasten nähtävyyksiä. Pohjoismaiden suurin eläintarha Kolmården sijaitsee Norrköpingissä sata kilometriä Tukholmasta etelään. Kolmårdenissa on kirahvien ja tiikereiden lisäksi Skandinavian suurin puinen vuoristorata ja voimanalle-Bamsen nimikkopuisto. Fysiikan ja kemian alkeisiin voi tutustua hauskalla ja osallistavalla tavalla tiedekeskus Tom Tits Experimentissä, joka sijaitsee Södertäljessä, Etelä-Tukholmassa. Södertäljessä on myös ulkoilmamuseo Torekälberget, jossa voi seikkailla 1800-luvun Ruotsissa ja paijata herttaisia kotieläimiä.

©Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *