Käytännön vinkkejä Tukholmaan matkaavalle

Tässä osiossa on listattu käytännön vinkkejä Tukholmaan matkaavalle. Näillä eväillä selviät Ruotsin reissulla tilanteesta kuin tilanteesta.

Aikaero

Tukholmassa kello on tunnin vähemmän kuin suomessa.

Alkoholi

Ruotsissa alkoholia voi ostaa vain valtion omistamista Systembolaget-liikkeistä. Ruokakaupoissa ja kioskeissa myydään ainoastaan kevytolutta (lättöl: 0.5%-2.25% alkoholia), kansanolutta (folköl; 2.25%-3.5% alkoholia) ja muita alle 3,5 prosentin alkoholipitoisia juomia. Alkoholin nauttimisen ikäraja on 18 vuotta, mutta Systembolagetiin pääsee ostoksille vasta 20-vuotiaana.

Tukholman apteekit

Tukholmassa toimii monta suurta apteekkiketjua. Tunnetuimpia ovat Apoteket, Kronans apotek, Apotek Hjärtat ja Lloyds,

Hyödylliset nettisivut

Tukholman virallinen kaupunkiopas www.visitstockholm.com on hyvä sivusto. Siitä ei ehkä välity samanlaista aitoa elämänkokemusta kuin Tripsteristä, mutta sivusto on inspiroiva ja informatiivinen. Vieraile siis sielläkin ennen matkaasi, jos haluat lisää mausteita soppaan.

Osoitteesta tukholma.fi löydät kattavan kokoelman matkailuvinkkejä suomeksi. Perusinfon lisäksi sivustolla julkaistaan laadukkaita haastatteluja ja blogikirjoituksia.

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Hätätilanteet

Yleinen hätänumero on koko Euroopan unionin laajuinen 112. Muita hyödyllisiä hätänumeroita: Vårdguiden eli terveysopastus 1177 (jos tarvitset lääkäriä) ja poliisi 11414.

Jonotus

Ruotsi on jonotuksen luvattu maa. Ylikansoitetussa Tukholmassa selvät säännöt takaavat yhteiskuntarauhan. Kannattaa siis aina vilkuilla ympärille, onko kaupassa tai virastossa ajanvaraus- tai jonotussysteemi. Jopa bussipysäkillä asetutaan jonoon, ainakin pahimpina ruuhka-aikoina.

Tukholman maksutavat

Monet tukholmalaiset eivät ole vuosiin koskeneet käteiseen. Yhä useammat ravintolat, kahvilat ja kaupat ovat luopumassa käteisen käsittelystä (eli käteinen ei käy ollenkaan), ja lähes kaikki maksut hoidetaan kortilla tai puhelimella paikallisella SWISH-applikaatiolla. Yksittäiset pienet kioskit ja kahvilat saattavat hyväksyä vain käteistä, mutta useimmista löytyy tiskin alta kortinlukija. Kortilla maksamiseen on harvoin alarajaa. Myöskään julkisissa liikennevälineissä ei voi maksaa käteisellä. Liput ostetaan ennen matkaa automaatista, kioskilta tai SL-Biljetter älypuhelinsovelluksella. Luottokorteista Tukholmassa käyvät MasterCard ja Visa. American Express ja Diners Card käyvät harvemmin, joten niiden varaan ei kannata matkalla laskea.

Suomen suurlähetystö Tukholmassa

Tukholmassa suomalaisten virallisia asioita hoitaa Suomen suurlähetystö Östermalmissa (osoitteessa Gärdesgatan 11). Sinne voi olla yhteydessä esimerkiksi passin hävitessä.

Tipit

Pitääkö Tukholmassa antaa tippiä? Kyllä, se on paikallisten mielestä hyvien tapojen mukaista ja suositeltavaa. Tyytymättömyytensä palveluun voi osoittaa jättämällä tipin väliin – kukaan ei juokse perääsi vaatimaan selitystä – mutta hyvän illallisen päätteeksi noin 10 prosenttia on normaali juomaraha. Lounaan, kahvin tai drinkkien yhteydessä tippiä ei tarvitse jättää. Hienoimmat fine dining -ravintolat ilmoittavat usein menussaan, että palvelumaksu sisältyy hintaan, joten tippiä ei tarvitse jättää.

Tupakka ja nuuska

Tupakkaa ja nuuskaa saa ostaa tavallisista ruokakaupoista ja kioskeista. Niitä myydään vain yli 18-vuotiaille. Maksimimäärä tuliaisnuuskaa Suomeen viemisiksi on 30 purkkia eli kolme tornia.

Tukholman valuutta ja hintataso

Ruotsin valuutta, kruunu on herkkä maailmantalouden muutoksille. Yleispätevänä ohjeena kruunun hinnan voi jakaa kymmenellä, jotta saa vastaavan euromäärän. Kurssi kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen matkaa, sillä helppo laskutapa tekee laiskaksi ja johtaa salakavalasti odotuksia suurempiin kustannuksiin.

Tukholman yleinen hintataso on Helsinkiä ja koko Suomea hieman, noin 5%-10% korkeampi. Ravintolassa syöminen ja kahvittelu on kalliimpaa, kun taas elektroniikka ja vaateostokset ovat halvempia.

Muita matkaeväitä Tukholmaan

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *