Käytännön vinkkejä Tukholmaan matkaavalle

Tässä osiossa on listattu käytännön vinkkejä Tukholmaan matkaavalle. Näillä eväillä selviät Ruotsin reissulla tilanteesta kuin tilanteesta.

Aikaero

Ruotsi kuuluu aikavyöhykkeeseen GMT+1, eli kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Alkoholi

Ruotsissa alkoholia voi ostaa vain valtion omistamista Systembolaget-liikkeistä. Ruokakaupoissa ja kioskeissa myydään ainoastaan kevytolutta (lättöl: 0.5%-2.25% alkoholia), kansanolutta (folköl; 2.25%-3.5% alkoholia) ja muita alle 3,5 prosentin alkoholipitoisia juomia.

Alkoholin nauttimisen ikäraja on 18 vuotta, mutta Systembolagetiin pääsee ostoksille vasta 20-vuotiaana.

Apteekit ja terveyspalvelut

Kaikki, jotka vierailevat Ruotsissa ja tarvitsevat apua, saavat sitä. EU-kansalaiset saavat terveydenhuollon palveluita tasa-arvoisesti ruotsalaisten kanssa. Jos tarvitset terveydenhuollon palveluita, soita numeroon 1177 tai vieraile sivustolla 1177.se. Vårdguiden neuvoo lähimpään terveyskeskukseen tai sairaalaan riippuen tapauksesta. Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti on hyvä olla mukana, mutta suomalaisille riittää myös pelkkä henkilöllisyystodistus.

Tukholmassa toimii monta suurta apteekkiketjua ja niitä löytyy ostoskaduilta, ostoskeskuksista ja metroasemilta. Tunnetuimpia ovat Apoteket, Kronans apotek, Apotek Hjärtat ja Lloyds. Ruokakaupoissa myydään myös tavallisimpia särky- ja flunssalääkkeitä.

Hyödylliset nettisivut

Tukholman virallinen kaupunkiopas www.visitstockholm.com on hyvä sivusto. Sen omistaa Tukholman kaupunki, joten tieto on taatusti oikein ja tuoretta. Siitä ei ehkä välity samanlaista aitoa elämänkokemusta kuin Tripsteristä, mutta sivusto on inspiroiva ja informatiivinen. Sisältö on sekä ruotsiksi että englanniksi. Vieraile siis sielläkin ennen matkaasi, jos haluat lisää mausteita soppaan. Osoitteesta tukholma.fi löydät kattavan kokoelman matkailuvinkkejä suomeksi. Perusinfon lisäksi sivustolla julkaistaan laadukkaita haastatteluja ja blogikirjoituksia.

Hätätilanteet

Yleinen hätänumero, palokunta ja ambulanssi: 112

Poliisi: 11414

Rikosilmoituksen voi tehdä soittamalla poliisin numeroon 11414 tai lähimmällä poliisiasemalla. Lisätietoa aiheesta myös suomen kielellä osoitteessa www.polisen.se

Jonotus

Ruotsi on jonotuksen luvattu maa. Ylikansoitetussa Tukholmassa selvät säännöt takaavat yhteiskuntarauhan. Kannattaa siis aina vilkuilla ympärille, onko kaupassa tai virastossa ajanvaraus- tai jonotussysteemi. Jopa bussipysäkillä asetutaan jonoon, ainakin pahimpina ruuhka-aikoina.

Maksutavat

Monet tukholmalaiset eivät ole vuosiin koskeneet käteiseen. Yhä useammat ravintolat, kahvilat ja kaupat ovat luopumassa käteisen käsittelystä (eli käteinen ei käy ollenkaan), ja lähes kaikki maksut hoidetaan kortilla tai puhelimella paikallisella SWISH-applikaatiolla. Yksittäiset pienet kioskit ja kahvilat saattavat hyväksyä vain käteistä, mutta useimmista löytyy tiskin alta kortinlukija. Kortilla maksamiseen on harvoin alarajaa.

Myöskään julkisissa liikennevälineissä ei voi maksaa käteisellä. Liput ostetaan ennen matkaa automaatista, kioskilta tai SL-Biljetter älypuhelinsovelluksella. Myös luottokorttia voi käyttää matkakortin tavoin vilauttamalla sitä bussissa tai metroaseman porteilla lukijalle. Luottokorteista Tukholmassa käyvät MasterCard, Visa ja American Express. Diners Card käyvät harvemmin, joten sen varaan ei kannata matkalla laskea.

Pankit ja posti

Ruotsin suurimmat pankit, joilla on fyysisiä konttoreita ovat Nordea, SEB, Swedbank ja Handelsbanken. Pankkiautomaatteja on harvassa, sillä käteisellä maksaminen on monissa kaupoissa ja ravintoloissa jopa mahdotonta. Pankkiautomaatista käytetään yleisnimitystä ”bankomat” ja sellaisia löytyy useimmiten pankkikonttoreiden yhteydestä.

Ruotsissa on yksityistetyt postimarkkinat. Postnord on yksi suurimmista postipalveluiden tarjoajista. Postnordilla on omia palvelupisteitä muun muassa ostareilla. Postipalvelut löytyvät myös monista ruokakaupoista. Niitä kutsutaan nimellä ”postombud”, ja niissä voi käydä lähettämässä tai noutamassa kirjeitä ja paketteja. Postombudeissa myydään myös postimerkkejä ja kirjekuoria. Tavallisille kirjeille löytyy postilaatikoita: sininen postilaatikko on paikallispostille (Tukholma) ja keltainen kaukopostille (muu Ruotsi ja ulkomaat).

Puhelut ja liittymät

Ruotsin maanumero on +46, eikä sen jälkeen tarvitse poistaa nollia tai muitakaan numeroita varsinaisen numeron edeltä. Tukholman maakunnan kiinteän linjan suuntanumero on 8 ja matkapuhelinnumerot alkavat 07:llä. Suomalaisella liittymällä saa usein soittaa ja surffata rajattomasti myös Ruotsissa (tarkista tämä kuitenkin ennen matkaa).

Suomen suurlähetystö Tukholmassa

Tukholmassa suomalaisten virallisia asioita hoitaa Suomen suurlähetystö Östermalmissa (osoitteessa Gärdesgatan 11). Sinne voi olla yhteydessä esimerkiksi passin hävitessä tai jos matkan aikana ilmenee muita ongelmia. Verkko-osoitteesta www.finland.se löytyy lisätietoja palveluista ja suurlähetystön puhelinnumero on +46 8 676 6700.

Tiedotusvälineet

Tukholmassa on tiedotusvälineitä moneen lähtöön. Vakavimpia tiedotusvälineitä ovat Ruotsin valtion television SVT, eli Sveriges Television. Muita suosittuja TV-kanavia ovat TV4 ja Kanal 5.

Päivittäisiä aikakauslehtiä ovat Dagens Nyheter sekä Svenska Dagbladet. Ei niin vakavia lööppejä ja juoruja tarjoavat Expressen ja Aftonbladet.

Tipit

Pitääkö Tukholmassa antaa tippiä? Kyllä, se on paikallisten mielestä hyvien tapojen mukaista ja suositeltavaa. Tyytymättömyytensä palveluun voi osoittaa jättämällä tipin väliin – kukaan ei juokse perääsi vaatimaan selitystä – mutta hyvän illallisen päätteeksi noin 10 prosenttia on normaali juomaraha. Lounaan, kahvin tai drinkkien yhteydessä tippiä ei tarvitse jättää. Hienoimmat fine dining -ravintolat ilmoittavat usein menussaan, että palvelumaksu sisältyy hintaan, joten tippiä ei tarvitse jättää.

Tupakka ja nuuska

Tupakkaa ja nuuskaa saa ostaa tavallisista ruokakaupoista ja kioskeista. Niitä myydään vain yli 18-vuotiaille. Maksimimäärä tuliaisnuuskaa Suomeen viemisiksi on 30 purkkia eli kolme tornia.

Valuutta ja hintataso

Ruotsin valuutta, kruunu on herkkä maailmantalouden muutoksille. Yleispätevänä ohjeena kruunun hinnan voi jakaa kymmenellä, jotta saa vastaavan euromäärän. Kurssi kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen matkaa, sillä helppo laskutapa tekee laiskaksi ja johtaa salakavalasti odotuksia suurempiin kustannuksiin.

Tukholman yleinen hintataso on Helsinkiä ja koko Suomea hieman, noin 5%-10% korkeampi. Ravintolassa syöminen ja kahvittelu on kalliimpaa, kun taas elektroniikka ja vaateostokset ovat halvempia.

Turisti-infot

Royal Djurgården Visitor Center. Royal Djurgården Visitor Center tarjoaa henkilökohtaista palvelua ja tietoa kaikesta Djurgårdeniin liittyvästä. Täällä voit myös ostaa SL-lippuja, ostaa tai noutaa Tukholman passit ja varata kiertoajeluja bussilla ja veneellä. Missä: Djurgårdsvägen 2

Tours and Tickets – Stockholm Centralstation. Apua erilaisten matkojen varaamiseen Tukholmassa ja sen ulkopuolella. Osta lippuja lentokentille, SL-lippuja, kiertoajeluja bussilla ja laivalla sekä junalippuja kaikkialle Ruotsissa. Täältä saa myös ilmaisia karttoja ja esitteitä. Missä: Stockholm Centralstation, Centralplan 15

Arlanda Visitor Center. Tätä turisti-infoa pyörittää Swedavia, valtion omistama lentoliikennettä operoiva yhtiö, Tukholman Arlandan lentokentän palvelukeskus, joka tarjoaa lentokenttä- ja matkailutietoa. Osta lippuja Arlanda Expressiin, lentokenttäbusseihin ja muihin liikennevälineisiin. Missä: Stockholm Arlanda Airport, terminaali 5 ja terminaali 2.

Vesi

Tukholman hanavesi on juomakelpoista.

Muita matkaeväitä Tukholmaan

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *