Hornstull – Tukholmalaisten kesäparatiisi

On lauantai ja Tukholma kylpee auringossa. Kävelen kamera kädessä Liljeholmenin sillan yli kohti Hornstullia, Tukhoman Brooklynia. Tarkoituksenani on ottaa pari pikaista kuvaa Tukholma-oppaaseen, mutta kuten yleensä, päädyn viettämään Hornstullissa tunteja. Haahuillen tietysti.

Hornstull, tuttavallisemmin Knivsöder (Puukko-Söder) sijaitsee Södermalmin saaren länsikärjessä. Vielä 90-luvulla alue oli rauhaton, mutta nykyään Hornstull on värikäs hipsterikeidas, jonne turistivirrat eivät ole vielä yltäneet. Kompaktissa Hornstullissa voi tehdä vaikka mitä: käydä torikahvilla, ihailla suloisia siirtolapuutarhamökkejä, shoppailla kirpputorilla ja pulahtaa järveen uimaan. Hornstull, kuten koko Tukholma, on parhaimmillaan kesäisin.

Heti sillan kupeesta alkaa Hornstullin rantatie, joka on kauniina kesäpäivänä tulvillaan ruokarekkoja ja myyntikojuja. Pujottelen ihmismassan läpi kohti Hornstulls Marknadin kirpputoria. Markkinat ovat täynnä ihmisiä jo näin aamukymmeneltä. Käsintehdyt korvakorut kimaltelevat auringossa ja vinyylikojulla on ruuhkaa. Katselen torin tarjontaa ja mietin, kuka ihme ostaa noita 70-luvun hippimekkoja? Ilmeisesti aika moni, sillä vaatekojun myyjä laskee tyytyväisen näköisenä rahojaan. Minua kiinnostaa eniten antiikkikoju: jos osaisin sisustaa, kävisin aarrejahdissa juuri täällä. Mieleni tekee ruokarekasta rasvaista possuburgeria, vaikka aamiainen painaa vielä vatsassa. Myös Vegan Soul Train on saapunut apajille. Vegaanirekasta saa hyviä maidottomia jäätelöitä.

Torin vieressä kelluu puinen Liljeholmsbadet, 20-luvulla järven päälle rakennettu kunnallinen uimala. Siellä voi pulahtaa virvoittavaan järviveteen, saunoa puusaunassa ja ottaa aurinkoa terassilla. Mieltä kirpaisee kun tajuan, etten ole vieläkään käynyt siellä uimassa, vaikka olen asunut ihan vieressä jo kolme vuotta. Sisäänpääsy maksaa vain 70 kruunua. Lapset ja jopa lemmikit ovat tervetulleita.

Kävelen torin läpi kohti Tantolundenin puistoa. Puistossa on uimaranta, valtava leikkipuisto ja siirtolapuutarha. Tänne tuon tyttäreni viikonloppuisin leikkimään. Katselemme värikkäitä mökkejä puutarhoineen, ja hän kertoo minulle kuka siellä asuu. Aika usein se on Muumi. Muumulaaksolta tämä vähän näyttääkin. Laaja ruohomatto on peittynyt auringonpalvojista ja paikallisten piknikvilteistä. Kurkkuani kuivaa, joten suuntaan laituribaari Loopeniin virvokkeelle. Laituribaarit ovat nyt se juttu Tukholmassa. Loopenin trooppisessa miljöössä muovipalmujen alla on vietetty monet pitkät illat. Laiturin sulkeutuessa iltakymmeneltä bileet jatkuvat rantatien varrella Debaser-klubilla. Se on suosittu keikkamesta, joten liput kannattaa hankkia etukäteen.

Pitkän kävelyn ja monen sadan kuvan jälkeen vatsani alkaa kurnia. Vaikka olen innokas lihansyöjä, Hornstullin vegaani- ja raakaruokaravintolat houkuttelevat. Muun muassa STHLM Raw ja Vurma ovat erikoistuneet kasvisannoksiin. Babel Delistä voi ostaa mukaan herkullisia meze-annoksia nautittavaksi kotona tai puistossa. Mielessä käyvät myös vanhat suosikkini Tjoget, Käk, Barbro ja Ho’s. Lyhyen harkinnan jälkeen päädyn palaamaan torin läpi hampurilaisrekalle.

Vierailun Hornstulliin voi yhdistää päiväretkeen Södermalmissa tai vankilasaari Långholmenissa. Hornstulliin pääsee vaivattomasti rautatieasemalta tai Slussenista metron punaisella linjalla (suuntaan Fruängen ja Norsborg). Matka kestää alle vartin.

©Soile Vauhkonen

Tripsterin suosittelemat hotellit lähellä Hornstullia

Hotel Långholmen €€: Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä

Tre Små Rum €€: Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä

Rival €€€€: Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä

 

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *