Tukholman lentokentiltä ja satamista keskustaan

Tukholmassa on kaksi kansainvälistä lentokenttää, lukuisia satamia ja Keski-Eurooppaan linkittyvä junaverkosto. Meille suomalaisille luontevimmin matka taittuu meri- tai ilmateitse, mutta Tukholmasta on myös hyvä jatkaa matkaa kohti etelää ja Eurooppaa junalla. Tälle sivulle on koottu parhaat vinkit miten päästä Tukholman lentokentiltä ja satamista keskustaan.

Tukholman Lentokentältä keskustaan

Suurempi kahdesta lentokentästä, kansainvälinen Arlanda, on kaukana keskustasta, mutta sieltä on nopeat yhteydet kaupunkiin. Arlanda Express -pikajuna on nopein: sillä ajaa keskustaan 20 minuutissa noin 300 kruunun hintaan. Liput voi ostaa etukäteen verkkosivuilta, lentokentän automaateista tai junasta (mutta korkeampaan hintaan).

Arlanda Express sisätilat
Arlanda Express sisältä. Kuva: sbamueller, www.flickr.com, CC BY-SA 2.0

Flygbussarna-lentokenttäbussi on edullisin vaihtoehto ja sillä taittaa matkan keskustaan hieman alle tunnissa. Aikuisten lippu maksaa noin 120 kruunua. Alle 8-vuotiaat matkustavat aikuisen kanssa ilmaiseksi. Liput saa edullisimmin etukäteen ostettuna Flygbussarnan verkkosivuilta tai mobiiliapplikaatiosta.

Arlandasta pääsee keskustaan myös lähijunalla (pendeltåg). Asema sijaitsee terminaalien välissä, Sky Cityssä. Tavallinen julkisen liikenteen lippu ei kelpaa, vaan hintaan lisätään niin sanottu 130 kruunun ”Arlanda Passage -maksu”. Kokonaisuudessaan matka maksaa aikuiselle noin 170 kruunua.

Jos päätät ottaa taksin, sovi matkalle kiinteä hinta: taksien tulee aina tarjota kiinteä hinta Arlandaan ja Arlandasta. Hinnat alkavat 500 kruunusta ylöspäin ja matka kestää ilman ruuhkaa 40 minuuttia.

Tukholma Arlanda
Arlandan kansainväliseltä lentokentältä pääsee nopeasti keskustaan. Kuva: Soile Vauhkonen

Pienempi kaupunkikenttä Bromma sijaitsee Länsi-Tukholmassa, ja sieltä pääsee keskustaan Flygbussarna-lentokenttäbussilla 20 minuutissa noin 100 kruunulla.

Tvärbanan-raitiovaunulla pääsee Brommasta läheisiin kaupunginosiin: muun muassa Solnaan ja Liljeholmeniin, joista voi vaihtaa metroverkostoon. Se ei ehkä ole nopein reitti keskustaan, mutta ehdottomasti edullisin (noin 40 kruunua) ja matka kestää 30–40 minuuttia.

Tukholman Satamasta keskustaan

Viking Linen laivoilla on todella etuoikeutettu asema. Laivat saapuvat Södermalmiin lähelle keskustaa Stadsgårdenin satamaan. Merresorbussit vievät suoraan rautatieasemalle tai sään salliessa koko matkan voi kävellä kolmessa vartissa. Liput voi ostaa bussista, laivan ja terminaalin infopisteistä tai osoitteesta Merresor-nettisivuilta ja ne maksavat alle kympin suunta. Julkisilla busseilla pääsee satamasta keskustaan Slussenin kautta, jossa voi vaihtaa metroon.

Tallink Silja saapuu pohjoiseen Frihamnin satamaan, jonne muutkin laivat tulevaisuudessa siirretään. Punainen metrolinja (Ropsten-Norsborg) vie suoraan keskustaan ja siitä Södermalmiin. Metrot kulkevat muutaman minuutin välein, ja lähimmän aseman nimi on Gärdet. Tallink Siljan satamasta pääsee myös Merresor-bussilla suoraan Djurgårdenin saaren huippunähtävyyksiin, kuten Junibackenille, Skansenille ja Abba-museoon. Bussit operoivat satamasta aina silloin, kun toinen Tallink Siljan laivoista (Serenade tai Symphony) on satamassa.

Ekologisin tapa matkustaa Tukholmaan

Kannattaako Tukholmaan matkustaa lentäen vai lautalla? Mistä aiheutuvat pienimmät päästöt? Perinteisen risteilijän ja suihkulentokoneen aiheuttamat päästöt ovat yllättäen käytännössä samat. Potkuriturbiinikone sen sijaan on suihkulentokonetta vähäpäästöisempi, mutta konetyyppiä ei aina pääse lentoa ostaessa valitsemaan. Sekä Finnairilla että SAS:illa on potkuriturbiinikoneita, ja varmimmin sellainen osuu kohdalle Helsingin ja kaupunkikenttä Bromman välisillä lennoilla.

Päästöttömimmät kulkuneuvot Turusta Tukholmaan ovat modernit, maakaasulla kulkevat Viking Grace sekä upouusi Viking Glory. Viking Glory käyttää vielä 10 % vähemmän polttoainetta sisareensa Graceen verrattuna. Helsingistä yhtä vähäpäästöinen matkustustapa on lentää potkuriturbiinikoneella tai vaihtoehtoisesti matkustaa junalla Turkuun, josta jatkaa Vikingin Gracella tai Glorylla Tukholmaan.

©Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (1):

Erica Löfman 29.07.2019 14:07

Moi Soile! Mikä kaupunginosa on kivoin, jos haluaa majoittua kätevästi Arlanda Expressin tuntumaan? Kiitos jo etukäteen :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Soile Vauhkonen 30.07.2019 22:04

Hei Erica,

Arlanda Express lähtee Tukholman keskustasta, joten juuri siinä tuntumassa ei ole mitään kovin idyllistä. Jos on valmis vähän kävelemään, niin Vasastanin puolella on rauhallisempaa. Siellä on paljon kivijalkakauppoja, kahviloita ja taidegallerioita. Suosittelisin itseasiassa Lilla Rådmannen hotellia. Sinne on 10-15min kävelymatka Arlanda Expressiltä, mutta se on mukava ja edullinen hotelli kivalla alueella. Käy kokeilemassa viereisessä korttelissa oleva Cafe Gast tai Tegnergatanin Green Rabbit!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 31.07.2019 14:29

Kiitos paljon hyvistä neuvoista! Matkasuunnitelmat muuttuivat, mutta pidän nämä tallessa seuraavaa kertaa varten. Samat toiveet pätevät varmasti silloinkin :)
T. Erica

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *