Tukholma yllättää viinimatkailijan

Tukholma on perinteinen kaupunkilomakohde. Tänne tullaan pääasiassa syömään ja shoppailemaan sekä kiertämään museoita ja lasten nähtävyyksiä. Viinimatkailijat eivät usein tule ajatelleeksi Tukholmaa vaan suuntaavat Keski-Euroopan viiniviljelmille. Uskallan kuitenkin väittää, että Tukholmasta on tullut loistava viinikohde, joka odottaa löytämistään. Urbaanit viinitalot ja keskieurooppalainen viinikulttuuri ovat rantautuneet Ruotsin itärannikolle.

Viinitalo on urbaani silloin, kun viininvalmistus rypäleestä pulloon tapahtuu kaupungissa. Rypäleet eivät suinkaan tule Tukholmasta, vaan yleensä etelä-Euroopasta viininvalmistuksen sydänmailta. Siellä ne poimitaan suoraan rekkaan ja kuljetetaan pysähtymättä pohjoiseen.

Miksi viinit sitten pitää valmistaa kaupungissa asti? Makuun sillä ei ole vaikutusta, sillä viinin laatu perustuu rypäleiden laatuun, viinimestarin visioon ja huolelliseen valmistukseen. Sen sijaan on elämys päästä seuraamaan valmistusprosessia läheltä.

Suur-Tukholmassa viininvalmistukseen pääsee tutustumaan kahdessa paikassa, jotka ovat molemmat myös hotelleja. Kartanomainen kylpylähotelli Högberga Gård Lidingössä on niistä vanhempi. Se aloitti toimintansa vuonna 2010 maahantuomalla kymmenentuhatta kiloa Sangiovese- ja Cabernet Sauvignon -rypäleitä Toscanasta. Näistä rypäleistä valmistui seuraavana vuonna 7500 pulloa ruotsalaista viiniä. Vuosituotanto on edelleen samaa noin 8000 pullon luokkaa. Viinikartanossa pääsee kävelykierrokselle, maistelemaan viinejä tai jopa valmistamaan oman viinin. Hotellin parasta antia on kuitenkin sen valtava terassi saaristomaisemineen. Siellä voi kesäisin nauttia rentouttavan ja täyteläisen brunssin. Viinin kera tietysti!

Uusin tulokas Tukholman urbaaniin viiniskeneen on The Winery Hotel Solnassa. Se tuo rypäleensä omistajan viinitilalta Toscanasta. The Winery Hotel muistuttaa vanhaa tehdasrakennusta. Viinin valmistusta voi seurata aulassa lasiseinän takaa, ja hotelli järjestää myös opastettuja kierroksia. The Winery Hotelin omia ja muita viinejä voi maistella aulabaarissa, italialaisessa Terreno-delissä ja hotellin ravintolassa. Listalla on yli 200 eri viiniä. Kesäisin hotellin katolle avataan allasbaari. Sieltä aukeavat näkymät Haga-puistoon ja Haga-linnaan, jossa kruununprinsessa Victoria perheineen asuu.

Molemmat viinitalot valmistavat viinejä lähinnä omaan käyttöön: hotellin ravintolaan ja maistajaisiin. Jos asiakas haluaa ostaa pullon kotiin viemisiksi, se lähetetään lähimpään monopolikauppaan eli Systembolagetiin asiakkaan noudettavaksi.

Rypäleitä voi kasvattaa myös Ruotsissa. Esimerkiksi perinteisellä Blaxta Vingård -tilalla sata kilometriä Tukholmasta etelään viljellään Vidal-, Chardonnay- ja Merlot-rypäleitä. Kaikki Blaxtan viinit ovat valmistettu luonnonmukaisesti. Tila järjestää opastettuja kierroksia ja maistajaisia. Blaxtan viinejä on myös tarjolla monissa Tukholman baareissa.

Tukholmassa on monia ihania viinibaareja. Hintataso on Suomea korkeampi, mutta valikoima on ajan hermolla. Nyt ovat muodissa luonnonmukaiset ja lisäaineettomat viinit sekä oranssit viinit. Oranssi viini valmistetaan kuten punaviini, rikottujen rypäleiden kuoria mehussa pitkään uittaen, mutta valkoisista rypäleistä. Artikkelin lopussa on listaus kaupungin kivoimmista viinibaareista. Oma suosikkini on vanhan kaupungin Gaston. Sen valikoima vaihtuu joka viikko, ja henkilökunta kertoo usein hauskoja tarinoita viinien valmistajista.

Viinikaupoissa hintataso on kuitenkin kohtuullinen, sillä Systembolaget on maailman suurin viininostaja. Viini-intoilija saattaa löytää laadukkaita pulloja selvästi muuta Eurooppaa edullisempaan hintaan. Systembolagetin valtava lippulaivaliike sijaitsee Tukholman keskustassa, tavaratalo NK:n vieressä (osoite: Norrlandsgatan 3).

Mielenkiintoisia valmistajia, laadukkaita viinibaareja ja kattava pullovalikoima kaupassa – mitä muuta voi onnistuneelta viinimatkalta toivoa?

©Soile Vauhkonen

Viinibaareja Tukholmassa

19 Glas: Stora Nygatan 19
AG: Kronobergsgatan 37
Bar Nombre: Odengatan 36
The Burgundy: Yxsmedsgränd 12
Corvina Enoteka: Kornhamnstorg 47
Cultur: Österlånggatan 34
Eriks Vinbar: Stadsgården 6
Garage del Gusto: Västmannagatan 54
Gaston: Mälartorget 15 ja tavaratalo NK, 4. kerros
The Green Queen: Norr Mälarstrand 64
Hornstulls Bodega: Hornsbruksgatan 24
HTL Lounge (Cava-baari): Kungsgatan 53
Monks Wine Room: Lilla Nygatan 2
Naturligtvis: Kommendörsgatan 23,
NOFO Vinbar: Tjärhovsgatan 11
Vin Valvet: Södermalmstorg 8
Wijnjas Ost & Vinkällare: Scheelegatan 3
Xarcuteria: Hantverkargatan 40

 

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Mari 02.05.2016 05:11

Hei! Miten hyviä nuo Tukholman urbaanit viinit ovat? Mitä mieltä olet itse ja millaisia arvioita ne ovat saaneet?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Soile Vauhkonen 04.05.2016 00:51

Hyvä kysymys Mari! Högberga Gårdin tuotokset ovat klassisia Italialaistyylisiä viinejä. Laatu on korkea, mutta viinit eivät ole kovin jännittäviä. Ne ovat myös mielestäni hieman kalliita. The Winery Hotellin ensimmäiset erät eivät ole vielä valmistuneet (tai eivät olleet kun mina kävin siellä vierailulla), joten raportoin asiasta myöhemmin. Suurimmat elämykset urbaanien viinitalojen kohdalla ovat valmistuksen seuraaminen läheltä ja viinimestareiden hauskat tarinat ;-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *