Tukholman nähtävyydet

Ruotsilla ja Tukholmalla on rikas historia. Niin rauta-ajan viikingit, monarkia, suurvalta-ajat kuin populaarimusiikin synty Tukholman kellareissa ovat jättäneet jälkensä kaupungin katuihin. Nähtävyyksiä on Tukholmassa satoja. On pieniä ja suuria, historiallisia ja moderneja, vakavia ja humoristisia. Monet Tukholman nähtävyydet ovat Vanhassakaupungissa ja Djurgårdenin saarella, ja niihin pääsee kaupungin keskustasta kävellen tai vaivattomasti julkisilla kulkuneuvoilla.

Tukholmassa on myös kolme upeaa UNESCON maailmanperintökohdetta: Drottningholmin linna, Birka Hovgårdin arkeologiset kaivaukset ja maailman ensimmäinen funktionaalinen hautausmaa, Gunnar Asplunding suunnittelema Skogskyrkogård.

Jos aiot käydä katsomassa useamman nähtävyyden, hanki kätevä Stockholm Pass. Se kattaa sisäänpääsyn Tukholman suurimpiin nähtävyyksiin kuten Kuninkaanlinnaan, Vasa-museoon, Skansenille ja Fotografiskaan sekä ajelet Hop-on-hop-off busseilla ja veneillä ilmaiseksi. Jos haluat tarkastella nähtävyyksiä lähinnä ulkopuolelta, osta liput bussiin täältä ja veneeseen täältä.

Drottningholm
Drottningholmin linna on UNESCON maailmanperintökohde. Kuva: Soile Vauhkonen

Tukholman Museot

Tukholman museotarjonta on laadukasta. Kun ruotsalainen lähtee rakentamaan jotain, hän tekee sen kunnolla. Perinteisten nähtävyyksien kuninkaanlinnan, Nobel-Museon ja Nordiska Museetin lisäksi tarjonnassa on uusia interaktiivisia museokokemuksia, kuten ABBA-museo, Fotografiska museet ja Spritmuseum. Museoita on modernisoitu videoilla, nauhoitusmahdollisuuksilla ja laadukkailla ravintoloilla. Suosituin on kuitenkin Vasa-laiva, eikä syyttä, sillä restauroitu alus on maailman ainoa kokonaan säilynyt 1600-luvulla rakennettu laiva. Sitä voisin käydä katsomassa yhä uudestaan ja uudestaan.

Monet Tukholman valtionomisteisista museoista ovat kaikille ilmaisia. Muun muassa Moderna museet, Historiska museet, Keskiaikamuseo ja Luonnontieteellinen museo ovat höyhenenkeveitä kukkarolle. Visit Stockholmin verkkosivuilta löytyy lista kaikista Tukholman ilmaisista museoista.

Moderna museeting sisäänkäynti
Moderna museet sijaitsee Skeppsholmenin saarella. Kuva: Soile Vauhkonen

Tukholman Puistot

Monien pohjoismaisten kaupunkien tapaan Tukholmassa on lukuisia vehreitä puistoja. Paikalliset viihtyvät niissä sekä kesäisin että talvisin. Monet puistokahvilat pitävät lumesta huolimatta ovensa auki ympäri vuoden, ja kesäisin piknik-kansa siirtyy toimistoista ruohomatolle lounastamaan. Monet ravintolat myyvätkin kätevästi mukaan otettavia lounaslaatikoita. Jos nähtävyydet ja shoppailu alkavat väsyttää, hae evästä kaupasta tai kahvilasta ja istahda nauttimaan lähipuiston vilinästä. Hyödynnä myös tilaisuus lenkkeillä Tukholman vehreillä puistokaduilla – se on hyvä ja peritukholmalainen tapa ihastella maisemia.

© Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *