Tukholma puhelimessasi – parhaat matkasovellukset

Tervetuloa Tukholmaan! Haluatko tilata taksin, löytää lähimmän yleisövessan tai lähettää kaverille postikortin? Tukholman omat älypuhelinsovellukset auttavat. Sovellusten ansiosta eksyt harvemmin ja ehdit nähdä ja kokea enemmän. Niistä monet toimivat ilman nettiyhteyttä, ja jos eivät, niin lähimmän wi-fin löytämiseenkin on oma sovellus. Suurin osa Tripsterin suosittelemista sovelluksista on ilmaisia.

Oppaat ja kartat

Tripsterin suositusten lisäksi voi olla hyvä tutustua muihinkin matkaoppaisiin. Muun muassa Lonely Planetilla ja Wallpaper City Guidella on omat sovelluksensa, joista voi ladata kattavan matkaoppaan offline-versiona puhelimeen. Vaikka ne ovatkin maksullisia (noin viisi euroa), lataan usein jommankumman vieraillessani muissa kaupungeissa.

Tukholmaan suosittelen lisäksi Upptäck Stockholm -sovellusta, josta löytyvät muun muassa puistot, lenkkipolut, leikkipuistot ja uimarannat. Stockholm Museums taas johdattaa Tukholman parhaisiin museoihin ja kertoo lisäksi hinnat ja aukioloajat. Historiska Stockholmbilder on sovellus, jolla voi katsella Tukholmaa uusin, tai oikeastaan vanhoin silmin. Sovellus paikantaa sijaintisi ja esittelee näkymiä viime vuosisadalta.

Paperikarttojen päivät ovat luetut. Itse lataan aina ennen matkaa Maps With Me -sovelluksen, joka toimii ilman nettiyhteyttä. Matkustaessani haluan myös tietää, mistä löytyvät ilmainen langaton netti ja vessa. Mitäpä sitä muuta tarvitsisikaan! Wi-fi Finder ja Toahjälpen auttavat löytämään molemmat ilman nettiyhteyttä. Testattuani molempia voin kuitenkin sanoa, että niiden tiedot eivät ole täysin ajantasaisia. Sijainti saattaa olla oikea, mutta varaudu maksamaan palvelusta, oli se sitten vessa tai netti, muutaman kymmenen kruunua.

Liikenne

Taxikurir, Taxi 020 ja Taxi Stockholm ovat kaikki luotettavia taksiyrityksiä, joilla on omat sovelluksensa. Sovellusten kautta voi tehdä tilauksen, maksaa (onnistuu myös taksikyydin päätteeksi), saada vahvistuksen ja seurata taksin lähestymistä kartalta. Minun suosikkini on Taxijakt, joka yhdistää monen taksifirman tiedot ja jonka kautta tilattuna taksimatka on halvin. Myös Uber X toimii Tukholmassa.

Jos olet päättänyt ottaa Tukholman haltuun julkisen liikenteen avulla, lataa SL Biljetter, Res i STHLM (SL Realtid) ja Linjekartor. SL Biljetteristä voi tarkistaa reitit ja aikataulut sekä ostaa lippuja. Res i STHLM:n avulla puolestaan näkee, kuinka pian seuraava bussi tai juna saapuu asemalle tai jos ne ovat myöhässä. Linjekartor auttaa navigoimaan Tukholman raideverkostossa.

Vaikka en suosittelekaan auton tuomista Tukholmaan, navigointiin ja pysäköintiin on omat sovelluksensa. Trafiken paljastaa nopeuskamerat, kolarit, tietyöt ja liikennettä tukkivat tapahtumat kuten onnettomuudet, ja P-Stockholmin avulla löytää parkkipaikan.

Syöminen ja juominen

Iskikö nälkä tai kahvinhimo? Yelp ja Spotted by Locals auttavat löytämään paikallisten suosimia kahviloita ja ravintoloita. Erityisesti Yelpillä on Tukholmassa aktiivinen yhteisö, jonka jäsenet kirjoittavat arvioita myös englanniksi. Käytän itse Yelpiä aina matkustaessani ja harvemmin (tuskin koskaan) olen pettynyt paikallisen Yelp-yhteisön suosituksiin. Suhtaudu kuitenkin varauksella tietoihin aukioloajoista, sillä niitä päivittävät käyttäjät, eivät ravintolat itse. Tiedot saattavat olla vanhentuneita, eikä niissä huomioida poikkeuksia.

Ruokarekan voi paikallistaa Streetkäk-sovelluksella. Ja jos olet työmatkalla ja etsit hyvää toimistoa muutamaksi tunniksi, Palaver-sovellus auttaa paikallistamaan kahvilat ja ravintolat, jotka toivottavat liikkuvan toimistosi tervetulleeksi. Sovelluksen kautta voi myös ostaa ”toimistopaketin”, joka sisältää esimerkiksi loputtomasti kahvia ja kokouspullat.

Postikortit

Myönnetään pois, olen laiska lähettämään postikortteja. Saatan ostaa matkoiltani muutaman kortin siinä toivossa, että jaksaisin kirjoittaa jotain omaperäistä, ostaa postimerkit ja vielä paikallistaa postilaatikon. Eihän niin koskaan käy, vaan postikortit jäävät laukun pohjalle muistuttamaan laiskuudestani.

Postikortteja on kuitenkin ihana saada. Riktiga Vykort on sovellus, jolla voi luoda postikortteja älypuhelimella napatuista matkakuvista. Ne eivät ehkä ole käsinkirjoitettuja, mutta paperinen kortti sujahtaa matkaan muutamassa minuutissa. Isoäitini ei ole koskaan ollut postista yhtä iloinen kuin silloin, kun luukusta tipahti allekirjoittaneen (ja tyttäreni) naama taustanaan turkoosi meri.

©Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *