Tempaudu mukaan Tukholman futisfanitukseen

Kun muutin Tukholmaan, paikallisten intohimoinen suhtautuminen jalkapalloon yllätti minut. Peleissä raikuu kovaääninen laulu, liput liehuvat ja rummut soivat. Joukkueiden kannattajat ovat äänekkäitä ja intohimoisia, jopa aggressiivisiakin. Perinteinen herrasmieslaji saa konflikteja välttelevät ruotsalaiset riehaantumaan.

Tukholmaan kannattaa tulla katsomaan futista kolmesta syystä: se on lähellä, liput ovat edullisia verrattuna esimerkiksi Englannin, Espanjan ja Saksan liigoihin, ja ennen kaikkea jalkapallo on täällä länsinaapurissa viihdyttävää. Se on kiistatta Tukholman ja koko Ruotsin seuratuin urheilulaji.

Tukholmassa on kolme suurta jalkapallojoukkuetta: Djurgårdens IF (tuttavallisemmin DIF), AIK ja Hammarby IF. Niillä kaikilla on omat reviirinsä. Usein fanitausta joko periytyy vanhemmilta tai tarttuu asuinalueen mukaan. Joukkuetta ei vaihdeta, vaan fanisitoumus on elinikäinen. Myös pahaa-aavistamattomat puolisot houkutellaan mukaan omaan leiriin. Sain jo ennen Tukholmaan muuttoani mieheltäni lahjaksi kausikortin – tietysti DIF:n! Suurimmat ottelut eli Tukholman derbyt käydään näiden joukkueiden kesken.

Jalkapallo yhdistää ruotsalaisia enemmän kuin mikään muu urheilulaji. Kesä 1994 MM-pronsseineen on yksi Ruotsin historian muistetuimmista. Torilla tavattiin ja isosti! Lajilla on Ruotsissa kuitenkin kahdet kasvot. Futiksen fanikulttuuriin liittyy toki kevyttä miehistä uhoa ja tuoppien kallistelua, mutta Ruotsin jalkapallohuligaanit ovat omaa luokkaansa. Joukkueiden epäviralliset fanijärjestöt eli ”firmat” usein rettelöivät keskenään ja häiritsevät otteluita sytyttämällä hätäraketteja ja heittelemällä pulloja. Ottelussa kun ottelussa saa varautua vähintään puolen tunnin viivästykseen, kun rakettien savusumun tai tuomarin pään odotetaan selviävän. Firmoilla on vihjailtu myös olevan yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Vaikka jalkapallo aiheuttaa Tukholmassa paljon tappeluita, Ruotsin liiga eli Allsvenskan on silti kokemisen arvoinen. Fanien riemu ja rallatus tempaavat väistämättä mukaansa. Stadionin läheisyydessä kannattaa kuitenkin pukeutua räikeästi oman suosikkijoukkueen väreihin, sillä rauhalliset fanit eli ”joulukuuset” jätetään useimmiten rauhaan. Firmat ovat kiinnostuneita vain toisistaan.

Allsvenskan käynnistyy taas huhtikuun alussa. Peliaikataulun voi tarkistaa Svenska Fotbollförbundetin kotisivuilta ja lippuja voi ostaa muun muassa Ticketmasterista osoitteesta ticnet.se. Varaa siis liput, pakkaa mukaan reippaasti seikkailumieltä ja käännä kokka kohti Tukholmaa. Jätä kuitenkin lapset ja herkkämieliset kotiin.

©Soile Vauhkonen

 

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *