Tukholman parhaat jäätelöt

Mistä tietää, että kesä on saapunut Tukholmaan? A. Housunlahkeet lyhenevät, jopa miehillä. B. Kaikki rynnistävät terassille, vaikka lämpömittari suosittelisi ihan muuta. C. Jäätelön suosio nousee räjähdysmäiseen kasvuun. Jo huhtikuussa. Ruotsalaiset puskevat mielestään talven ja pukevat kesätakin kylmää pohjoistuulta uhmaten. Olkoon maassa vielä lunta, tämä kesä on nyt. Jäätelö kouraan ja laiturille!

Jäätelöön pätevät samat trendit kuin muihinkin ruokiin ja juomiin. Pienet valmistajat, hyvät raaka-aineet ja kapinalliset maut ovat muotia. Tässä ovat Tripsterin suosikit Tukholman pienistä ja omaperäisistä jäätelötehtaista

Minun suosikkini Fryst sijaitsee Kungsholmenin rantatien varrella. Sen ihanan vihreän rantatien, josta olen kirjoittanut myös Tukholma-oppaassa. Laiskoina kesäpäivinä mikään ei ole parempaa kuin tallata soratietä valtava jäätelö kädessä. Frystiin on pitkä kävely lähimmältä metroasemalta, mutta jäätelö on niin hyvää, että patikointi on vaivan arvoista. Jäätelöiden maut vaihtelevat sesonkien mukaan. Fryst käyttää runsaasti marjoja ja hedelmiä, talvisin jopa vihanneksia. Jos et osaa päättää, minkä maun ottaisit, henkilökunta jakaa avokätisesti maistiaisia. Frystin jäätelöitä on tarjolla myös muutamassa pienessä kaupassa ja kahvilassa. Jälleenmyyjälista löytyy artikkelin lopusta.

Osoite: Kungsholms strand 167

StikkiNikki on jäätelövalmistajien kapinallinen. Sen valikoimasta löytyy mitä oudompia makuja kuten olut- ja gin tonic-jäätelöä. Jäätelö on aina tuoretta. Gelatot ja sorbetit valmistetaan yön aikana ja kuljetetaan aamutuimaan StikkiNikkin kuuteen liikkeeseen ympäri kaupunkia. Raaka-aineet ovat luomua ja kaikki mahdollinen valmistetaan itse, jopa vaniljauute ja karamelli. Valmistukseen käytetään ainoastaan raakaa prosessoimatonta sokeria. Melkein 50% StikkiNikkin valikoimasta sopii myös vegaaneille.

Osoitteet: Sankt Eriksplan 9, Nybrogatan 43, Götgatan 46, Drottninggatan 90B, Stora Nygatan 17, Mariatorget 1C

18 Smaker on coolin Södermalmin paras jäätelökeidas. Tarjolla on joka päivä nimenmukaisesti kahdeksantoista uutta makua. Jäätelö on valmistettu ilman lisäaineita luomuraaka-aineista. 18 Smaker on vegaanien ja maitoallergikoiden paratiisi, sillä kaksi kolmasosaa päivän jäätelöistä on aina valmistettu ilman eläinperäisiä raaka-aineita kuten liivatetta. Maito on niissä korvattu joko riisi- tai soijatuotteilla. 18 Smakerin ainut huono puoli on, että se ei ole tukholmalaisten tai turistien keskuudessa enää mikään salaisuus: aurinkoisina lomapäivinä saa varautua pitkään jonotukseen.

Osoite: Hornsgatan 64

Jos et malta jonottaa jäätelötehtaaseen, käy noutamassa ruotsalainen klassikko lähikaupan pakastinaltaasta. Länsinaapurin suosikkeihin kuuluvat GB Glassin valmistamat Sandwich, 88 ja päärynämehujää Piggelin. Markettien valikoimasta kannattaa kokeilla myös Lohilon proteiinijäätelöt ja Yolliboxin jugurttijäätelöt.

Muistan jäätelökesää. Sinä mulle jäit mieleen. Jäden makee iho suolainen. Aina jano jää kieleen…

©Soile Vauhkonen

Tukholman muut jäätelökioskit ja parhaat jälleenmyyjät:

City

Gelato Bar, Hötorgshallen

Urban Deli S44, Sveavägen 44 (Fryst jälleenmyyjä)

Djurgården

Godisbolaget & Glasscafé, Djurgårdsvägen 68 B

Djurgårdsterrassen, Sirishovsvägen 3

Kungsholmen

Nonna’s Gelato,  Norr Mälarstrand 36

Gelateria Italiana, Drottningholmsvägen 22

Bomans Glassbar, Hornsbergs Strand 35

Morelli Espressobar Gelateria, Hantverkargatan 78

Sixten&Frans, Fridhemsgatan 43 (Fryst jälleenmyyjä)

Boteco da Silvania, Kungsholms Strand 173 (Fryst jälleenmyyjä)

Göken Livs & Deli, Pontonjärgatan 28

Södermalm

Kajsas på Kajen , Tegelviksgatan 68

Korvkiosk, Ringen Centrum, Götgatan 132

Glassbåten Södermalm

Vasastan

Stockholms Glasshus, Birkagatan 8

Östermalm

Prince Philosopher, Storgatan 25

Pepstorp, Riddargatan 3A

Papilles Ost & Chark, Rörstrandsgatan 17 (Fryst jälleenmyyjä)

Liikkuvat

Vegan Soul Train Food-truck

 

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *