Pullakahvilla Tukholmassa – parhaat leivonnaiset ja pikkupurtavat

Fika tarkoittaa ruotsiksi kahvittelua. Sitä voi harrastaa mihin aikaan päivästä tahansa kotona, puistossa, kahvilassa – no, oikeastaan missä vain. Kahvin ja teen kera nautitaan pullaa, leivoksia tai pikkusuolaista. Paikallinen välipalakulttuuri (mellanmål) on iskenyt Amorin nuolen suoraan sydämeeni, sillä pikkupurtavat, erityisesti leivonnaiset, ovat Tukholmassa uskomattoman hyviä. Perinteiset kanelikierteet (väittävät meidän suomalaisten korvapuustia niiden kopioksi), suklaiset deli-pallot ja ”pölynimurileivokset” eli punssirullat ovat kaikki maistamisen arvoisia, samoin kuin trendikäs hapanjuurileipä.

Terveysintoilijoina ruotsalaiset ovat myös kehittäneet uusia vähäsokerisia herkkuja fikan kanssa nautittavaksi. Pullan tilalle on usein tarjolla smoothieita, jogurtteja ja ruisjauhoista tehtyjä leivoksia. Suomessa suurta suosiota herättäneet raakakakutkin ovat vihdoin rantautuneet Tukholman kahviloihin.

Tähän artikkeliin on koottu lämpimät suositukseni kiireettömään fika-hetkeen Tukholmassa.

The Green Rabbit on julkkiskokki Mathias Dahlgrenin leipomokahvila Tukholman Vasastanissa. Tarjolla on äärilleen täytettyjä voileipiä, hedelmäisiä kakkuja sekä perinteisiä pullia modernilla twistillä. Leipomuksiin, jopa makeisiin kakkuihin ja leivoksiin, käytetään viljoista vain ruista. Ehdoton suosikkini on Green Rabbitin mantelikakku. Se on yhtä aikaa makea ja suolainen ja ah, niin mehukas. Kahvila on tilana pieni (siellä on vain kymmenisen asiakaspaikkaa), mutta leivonnaiset maistuvat myös läheisen puiston penkillä.

Petrus Bageri sijaitsee Södermalmin sydämessä eläväisen Mariatorgetin laidalla. Kaukaa katsottuna leipomo ei erotu muiden kivijalkakuppiloiden joukosta. Valikoimassa komeilee perinteisiä kanelipullia, marjaviinereitä ja kinkku-juustosämpylöitä. Petruksella on kuitenkin jokin salainen raaka-aine, joka tekee leivonnaisista erityisen maukkaita. En tiedä mikä se on, mutta ainakaan voin käytössä ei ole säästelty. Petruksen edustalla on kesäisin ihana pariisilaistyylinen terassi, jossa voi hörppiä kahvia ja seurata Södermalmin hipsterien hulinoita.

Jos raakaruoka ja luomutuotteet kiinnostavat, välipalan voi nauttia Kungsholmenin Green Queenissa. Listalta löytyy herkullisia wrappeja, lämpimiä voileipiä ja raakasuklaata. Kaikissa annoksissa käytetään luomuraaka-aineita ja gluteenitonta leipää. Miltä kuulostaisi vihannes-liha-wrap tulisella chilisalsalla, avokadoleipä ja lämmin uppomuna tai käsintehty luomukookosjäätelö? The Green Queen on nyt talviunilla, mutta avautuu taas Maaliskuussa koko pitkäksi kevääksi ja kesäksi.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä suosittelen poikkeamaan Södermalmin Älskande Traditioner -kahvilassa. Tämä retrohenkinen kahvila-ravintola on erikoistunut vohveleihin – sekä suolaisiin että makeisiin. Tuttavallisesti Älskande ei voita Tukholman maukkain kanelipulla –palkintoa (kiistaton voittaja on Petrus Bageri), mutta se on todella sympaattinen ja lämmin kahvila. Älskanden omistajat ovat kartuttaneet taitojaan myös raakakakkujen leivonnassa. Tukholmalaisille tutut suklaiset deli-pallot ovat saaneet terveellisemmän sisällön kookosrasvasta, pähkinöistä ja tuoreista marjoista.

Muita fika-suosikkeja Tukholmassa

Kodikkaat korttelileipomot

Laatutietoiset leipomoketjut

  • Albert & Jack’s: Centralstation, City; Drottninggatan 22, City; Fredsgatan 6, City; Skeppsbron 24, Gamla Stan; Engelbrektsgatan 3, Östermalm
  • Fabrique: Långholmsgatan 27, Södermalm; Nybrogatan 6, Östermalm; Odengatan 42, Odenplan; Rosenlundsgatan 28, Södermalm; Scheelegatan 6, Kungsholmen; Södermannagatan 23, Södermalm
  • Gateau: mm. Sturegallerian, Östermalm; Hötorgshallen, City; ja 18 muuta leipomoa ympäri Tukholmaa.

Gluteenittomia leipomoita

Luomu- ja lähiruokaleipomoita

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *