10 tärppiä Helsingin kesään

Mitä jännittävää Helsingin suvessa tapahtuu? Lue Tripsterin 10 vinkkiä kuumiin kesätapahtumiin Stadissa!

1. Helsinki Pride

Pääkaupunki loistaa viikon ajan sateenkaarenväreissä 27.6.–3.7.2016. Kyseessä on Suomen suurin kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma. Viikko sisältää keskustelutilaisuuksia, taidenäyttelyitä, elokuvia, teatteria, pikadeittejä ja bileitä.

Tänä vuonna teemoina ovat media ja kulttuuri. Uusi konsepti Pride House kokoaa yhteen Helsinki Priden infon ja kaupan, asiaohjelman ja työpajat, ja se löytyy Kiseleffin talosta Cafe Köketistä. Nuorten Pride taas tarjoaa päihteetöntä ja ilmaista toimintaa ennen kaikkea 13–29-vuotiaille.

Helsinki Prideissa on 29.6.–2.7. ensimmäistä kertaa mukana EuroGames, joka on Euroopan vuoden suurin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tapahtuma. Urheilutapahtuman päämaja, EuroGames Village, löytyy Kansalaistorilta.

Viikon suosituin ohjelmanumero on kulkue, jonka kokoontuminen alkaa lauantaina klo 12.00 Senaatintorilla. Kulkue lähtee liikkeelle klo 13.00. Viime vuonna kulkueeseen osallistui yli 25 000 ihmistä, mutta rikotaanko ennätys tänä vuonna? Voit kävellä kulkueessa tai seurata sitä kaduilta. Kulkueen päätepiste on Kansalaistorilla, jossa vietetään puistojuhlaa.

2. Craft Beer Helsinki

Ihka uusi käsityöläisolutfestari järjestetään Rautatientorilla 30.6.– 2.7.2016. Bissestä vastaavat panimot niin Suomesta kuin muualta Euroopasta. Ja ei hätää, vaikka seurueesta kaikki eivät pitäisi viljapirtelöstä, koska tarjolla on myös käsityöläissiidereitä. Jos nälkä pääsee yllättämään, niin myynnissä on katuruokaa. Musiikista vastaavat DJ:t.

Alueelle päästäkseen täytyy lunastaa kolmen euron hintainen juomalasi, jonka saa pitää. Kaljaa ja siideriä voi halutessaan ostaa tähän lasiin. Alueella on lasinpesupisteitä.

Erikoinen yksityiskohta on myös se, että juomat ja ruuat maksetaan Seamchip-kortilla. Kortille voi ladata rahaa käteisellä tai pankkikortilla tapahtuma-alueella. Kortille ladattua arvoa ei palauteta ja kortit kerätään takaisin portilla alueelta poistuttaessa.

Tapahtuma on torstaina ja perjantaina klo14–24 ja sunnuntaina klo 12–24. Ikäraja on 18 vuotta.

3. Alppipuiston kesä

Alppipuiston kesä tarjoaa perinteisesti festivaaleja joka viikonloppu heinä- ja elokuun ajan. Puistopiknikit ovat maksuttomia ja ikärajattomia. Tunnelmallinen Alppipuisto löytyy Linnanmäen kupeesta, korkeiden kallioiden ja rautatien välistä.

Ohjelmaa on rockista kansanmusiikkiin, sirkuskoulusta rumpujammailuun ja runoudesta jazzin. Ensimmäistä kertaa järjestettävä Stupidon Indie Picnic lauantaina 23.7.2016 tuo lavalle muun muassa Nuoret Marttyyrit, Karkkipäivän ja DJ Njassan.

Ota siis mukaasi viltti ja eväät. Ruokaa voi ostaa myös puiston katukeittiöistä. Tapahtumat alkavat jo päivällä ja loppuvat iltakymmeneltä.

4. Teurastamon Torstaimarketti

Maksuton aktiviteetti-, markkina- ja ruokatapahtuma on kesällä torstaisin 18.8.2016 asti kello 16–23. Torstaimarkettia ei ole 30.6.2016.

Puputettavaa löytävät niin kasvis- ja sekasyöjät kuin vegaanit. Tapahtumassa on muun muassa lähiruokatuottajia, käsityöläisiä, kokkauskursseja, ruokarekkoja ja ruokafillareita. Omia eväitään voi käristää kesäpihan grillissä.

Musiikista huolehtivat livebändit ja DJ:t. Teurastamon kellarisaunan lauteille ja kylpytynnyrissä voi istua vielä myöhään illallakin. Saunassa on naisten-, miesten- ja sukupuolineutraalivuoro. Lapsille on oma nurmikkoalue, jonka leikkiohjelman voi tarkistaa Teurastamon verkkosivuilta.

5. Helsinki Fashion Week

Toista kertaa järjestettävä Helsinki Fashion Week pidetään tänä vuonna viehättävässä Suomenlinnassa 22.–26.7.2016. Tapahtuman teema on tällä kertaa Nordic Reflections. Tavoitteena on edistää Pohjoismaista muotiteollisuutta. Muotinäytöksissä esitellään niin kotimaisia kuin ulkomaalaisia muotisuunnittelijoita.

Muotitapahtumassa järjestetään myös paneelikeskusteluja, joiden teemat ovat tänä vuonna kulttuuri, seksuaalisuus, mies- ja naisvartalot sekä ekologisuus. Keskusteluaiheina on esimerkiksi kuinka boyfriend-jeans -trendi syntyi, millaisia ovat unisex-mallistot ja missä käyttämämme vaatteet valmistetaan.

Tapahtuma on ikärajaton. Yhden päivän lippu kustantaa 22 euroa. Vip-lippu (K–18) maksaa 50 euroa per päivä. Vip-lipulla saa eturivin paikan muotinäytöksissä, pääsyn erilliseen vip-loungeen ja vip-tapahtumiin sekä erikoisruokatarjoilun.

6. Street Food Carnival

Rosoisen kaunis Suvilahti, tuo pala Berliiniä Helsingissä! Kesän isoin katuruokafestivaali valtaa Suvilahden 29.–30.7.2016.

Mukana on yli 30 myyjää. Tapahtuma panostaa ennen kaikkea kasvisruokaan. Uusia tuttavuuksia katuruokakentällä on esimerkiksi nyhtökauran ympärille annoksensa kokoava Fat Tomato.

Paikalla esiintyy myös kotimaisia bändejä kuten Tuuttimörkö, Asa & Band, Elias Gould ja Laineen Kasperi & Palava Orkesteri.

Tapahtumasta nautitaan ulkona, mutta jos sataa, ruokailutilaa löytyy myös Kattilahallista.

Sisäänpääsy maksaa 10 euroa. Street Food Carnival on perjantaina klo 14–23 ja lauantaina klo 12–23.

7. Kallio Block Party

Kallio-liike järjestää jo kuudennen kerran Kallio Block Partyn. Katujuhla valtaa autotien Kalliosta lauantaina 6.8.2016. On elämys nähdä joku Helsingin ruuhkainen autotie ilman moottoriajoneuvoja ja täynnä juhlivia ihmisiä.

Maksuttomassa katujuhlassa nähdään koko päivän ajan katutaidetta, lukuisia kotimaisia musiikkiesityksiä ja muita ohjelmanumeroita niin useilla eri katulavoilla kuin alueen baareissa. Tarjolla on myös katuruokaa. Myös lapsille on omaa ohjelmaa.

8. Magnesia Festival

Lonnan saari avattiin viime kesänä kävijöille, ja tänä kesänä siellä järjestetään ensimmäistä kertaa Magnesia Festival 4.–5.8.2016. Lonna on entinen miinojen demagnetisointikeskus. Se sijaitsee seitsemän minuutin lauttamatkan päässä Kauppatorilta.

Magnesia Festivalin painopiste on hyvinvoinnissa. Tapahtuma sisältää joogaa, meditaatiota, musiikkia, tanssia, hyvinvointi-workshopeja ja terveellistä ruokaa. Musiikkiaan esittävät muun muassa Ronya, Elisabeth, Helsinki Cotonou Ensemble ja Kumea Sound.

Yhden päivän festivaalilippu maksaa 55 euroa ja kahden päivän lippu 98 euroa. Lippujen hintaan sisältyvät päälavan työpajat ja muu oheisohjelma. Kahden päivän lippuihin sisältyy myös kaksi ennalta varattavaa työpajaa ja yhden päivän lipun hintaan yksi ennalta varattava työpaja. Ruokaliput kannattaa ostaa etukäteen, jotta pääsee syömään brunssia ja päivällisbuffetia Lonnan ravintolaan.

9. Taiteiden yö

Helsingin Juhlaviikkoihin kuuluva Taiteiden yö täyttää kaupungin sadoilla taidetapahtumilla torstaina 25.8.2016. Maksutonta taidekarnevaalia vietetään tänä vuonna jo 28. kerran.

Vakiintuneita ohjelmanjärjestäjiä ovat museot, galleriat, kirjakaupat, teatterit ja kulttuurikeskukset, mutta kuka tahansa kaupunkilainen voi ilmoittaa oman tapahtumansa Taiteiden yöhön.

Päätapahtuma on jälleen Senaatintorilla klo 17–23. Korealaistaiteilija Choi Jeong Hwan täyttää alueen muovipusseista kootuilla jättiläismäisillä merenelävillä. Teoskokonaisuus kiinnittää huomion valtamerillä havaittuihin valtaviin muovilauttoihin.

Kuka tahansa voi osallistua elokuussa työpajoihin, joissa rakennetaan tätä merellistä installaatiota. Choi Jeong Hwan muoviesineisiin voi tutustua Helsingissä myös Happy Together -taidenäyttelyssä Kiasmassa 22.4.–18.9.2016.

10. Isle of Sheep

Lammassaaren Pohjolan pirtissä on tänäkin kesänä romanttiset tanssiaiset. Isle of Sheep järjestetään jo 12. kerran lauantaina 27.8.2016. Silloin kuljetaan pitkospuita pitkin saareen juhlimaan klo 16–01.

Alkuillasta on tanssinopetusta ja perinteisiä lavatansseja elävän musiikin tahtiin, loppuillasta taas DJ soittaa uutta bilemusaa. Tapahtuma on ennen kaikkea kaksi- ja kolmekymppisten suosiossa.

Alkoholilliset juomat pitää tuoda itse mukanaan. Buffetista voi ostaa ruokaa ja alkoholittomia juomia.

Sisäänpääsy maksaa 10 euroa. Lippuluukulla ja buffetissa käy vain käteinen. Lippu kannattaa tosin ostaa etukäteen verkkokaupasta, koska yleensä tapahtuma myy loppuun.

Muista pukea kukkamekko tai henkselihousut sekä ottaa paluumatkalle mukaan taskulamppu!

 

 

Elisa Helenius

Jo kesästä 2004 lähtien Punavuoressa asunut paljasjalkainen helsinkiläinen. Elisa rakastaa merta ja reissaa mielellään sykkivissä suurkaupungeissa ja historiallisissa pikkukaupungeissa. Hän on vapaa toimittaja, kulttuuribloggaaja (Sateenkaarenmaalari-blogi), yleisen kirjallisuustieteen maisteri ja maaliskuussa 2021 valmistunut medianomi.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *